gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαίες πηγές  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΥΠΡΟΣ Χώρα ΕΥΡΩΠΗ" .


Αρχαίες πηγές (9)

Perseus Encyclopedia

Αμαθούς

ΑΜΑΘΟΥΣ (Αρχαία πόλη) ΚΥΠΡΟΣ
Πόλη της Κύπρου, που αναφέρεται από τον Παυσανία σχετικά με την ύπαρξη ιερού του Αδωνι και της Αφροδίτης εκεί (Παυσ. 9,41,2).

Κύπρος

ΚΥΠΡΟΣ (Χώρα) ΕΥΡΩΠΗ
Σε ναυμαχία στην Κύπρο ο Δημήτριος του Αντιγόνου νίκησε το σατράπη του Πτολεμαίου Μενέλαο και στη συνέχεια και τον ίδιο τον Πτολεμαίο (Παυσ.1,6,6).

Σαλαμίς

ΣΑΛΑΜΙΣ (Αρχαία πόλη) ΚΥΠΡΟΣ
Πόλη της Κύπρου, την οποία ίδρυσε ο Τεύκρος, ο γιος του Τελαμώνος, από το νησί της Σαλαμίνας απέναντι από την Αττική.

Σόλοι

ΣΟΛΟΙ (Αρχαία πόλη) ΚΥΠΡΟΣ
Πόλη στα δυτικά παράλια της βόρειας Κύπρου.

Στράβων

Ακάμας

ΑΚΑΜΑΣ (Ακρωτήρι) ΚΥΠΡΟΣ
Ο Ακάμας είναι ακρωτήριο με δύο εξοχές, δασωμένος τόπος που βρίσκεται στα δυτικά του νησιού και βλέπει τον βορρά, πολύ κοντά στον Σελινούντα της Τραχείας Κιλικίας. Η απόστασή τους είναι χίλια στάδια, ενώ απότ η Σίδη της Παμφυλίας απέχει χίλια εξακόσια και από τα Χελιδόνια νησιά χίλια εννιακόσια.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από τα Γεωγραφικά του Στράβωνα (14.6.2), μετάφραση Πάνου Θεοδωρίδη, των Εκδόσεων Κάκτος. Η ακόλουθη ιστοσελίδα(ες) συνδέει με το με την αγγλική μετάφραση του H. L. Jones (1924), από το Perseus Project, με αξιόλογες συνδέσεις και σχόλια.


Θρόνοι

ΘΡΟΝΟΙ (Αρχαία πόλη) ΚΥΠΡΟΣ
Μετά η Κουριάς, με μορφή χερσονήσου. Από εδώ στους Θρόνους είναι επτακόσια στάδια.

Λεύκολλα

ΛΕΥΚΟΛΛΑ (Αρχαία πόλη) ΚΥΠΡΟΣ
Στη συνέχεια κι άλλο λιμάνι, τα Λεύκολλα.

Λιμενία

ΛΙΜΕΝΙΑ (Αρχαία πόλη) ΚΥΠΡΟΣ
Στα Μεσόγεια είναι μια πόλη, η Λιμενία.

Τεμέση, Ταμασσός

ΤΑΜΑΣΣΟΣ (Αρχαία πόλη) ΚΥΠΡΟΣ
Τώρα, από τον Λάο, η Τεμέση είναι η πρώτη πόλη της Βρεττίας, αυτή που σήμερα λένε Τέμψα. Την ίδρυσαν αρχικά οι Αύσονες, έπειτα Αιτωλοί που ήρθαν με τον Θόαντα. Αυτοί διώχτηκαν απο τους Βρεττίους, κι αυτοί με τη σειρά τους καταστράφηκαν από τον Αννίβα και τους Ρωμαίους. Κοντά στην Τεμέση βρίσκεται ηρώο, μέσα σε πυκνές αγριελιές, προς τιμήν του Πολίτη, ενός συντρόφου του Οδυσσέα. Αυτός δολοφονήθηκε από τους βαρβάρους και του ήρθε τόσο βαρύ, ώστε οι γύρω κάτοικοι λέγεται ότι του πλήρωναν κάποιο φόρο και ακόμη ότι υπάρχει παροιμία για τους ανηλεείς, ότι τους προστατεύει ο ήρωας από την Τεμέση. Ο μύθος συνεχίζει, όταν ήρθαν στα μέρη αυτά οι Επιζεφύριοι Λοκροί με επικεφαλής τον πυγμάχο Εύθυμο, αυτός τον προσκάλεσε, τον νίκησε και τον ανάγκασε να απαλλάξει από τον φόρο τους εντόπιους. Λέγεται μάλιστα ότι ο Ομηρος αυτήν την Τεμέση εννοεί κι όχι την Ταμασσό της Κύπρου (το όνομα γράφεται κι έτσι) όταν λέει: στην Τεμέσα για χαλκό.
Κοντά υπάρχουν μεταλλεία χρυσού, τώρα εξαντλημένα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από τα Γεωγραφικά του Στράβωνα (6.1.5), μετάφραση Πάνου Θεοδωρίδη, των Εκδόσεων Κάκτος. Η ακόλουθη ιστοσελίδα(ες) συνδέει με το με την αγγλική μετάφραση του H. L. Jones (1924), από το Perseus Project, με αξιόλογες συνδέσεις και σχόλια.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ