gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 20 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΗΤΕΙΑ Πόλη ΛΑΣΙΘΙ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (20)

Δημαρχεία

Δήμος Σητείας

ΣΗΤΕΙΑ (Πόλη) ΛΑΣΙΘΙ
Τηλέφωνο: +3028433 40500-1
Φαξ: +3028430 24584

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 26044
Χωριό πλούσιο σε βλάστηση με πολλά νερά. Βρίσκεται στο 14ο χιλ. του δρόμου Σητείας Ιεράπετρας. Το χωριό παλιότερα λεγόταν Τουρτούλλοι. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από αρχαιολογικής πλευράς, αφού εδώ ανακαλύφτηκαν νεκροταφεία μινωικής και γεωμετρικής περιόδου και επίσης μια μινωική έπαυλη. Κοντά στο χωριό είναι τα σπήλαια Μικρό και Μεγάλο Κατωφύγι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πραισού

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 26910
Οικισμός που τελευταία ενώθηκε με το Δήμο Σητείας και που παλιότερα ονομάζονταν Κανένε με περίπου 50 κατοίκους σήμερα. Το χωριό είναι πολύ παλιό με μεγάλη ιστορία. Σύμφωνα με τις πηγές το χωριό ήταν φέουδο του Ενετού Μάρκου Salamone που ήταν πρόγονος του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Παλιότερα ανήκε στην κοινότητα Πραισού. Απέχει περίπου 14 χιλιόμετρα από τη Σητεία στο δρόμο Πισκοκέφαλο - Μαρωνιά - Αγιος Σπυρίδων και βρίσκεται σε υψόμετρο 360 μέτρων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αχλαδίων

ΑΧΛΑΔΙΑ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 71580
  Κεφαλοχώρι του Δήμου Σητείας με 250 περίπου κάτοικους. Απέχει περίπου 9 χιλ. από τη Σητεία αριστερά στη διακλάδωση μετά το Πισκοκέφαλο. Το χωριό είναι πολύ παλιό αφού στην περιοχή του υπάρχουν ερείπια από οικισμό που καταστράφηκε από σεισμό και περιλαμβάνεται σε όλες της γνωστές απογραφές της εποχής των Ενετών και των μετέπειτα χρόνων. Στη θέση Ρίζα του χωριού ανασκάφτηκε μεγάλη τετράγωνη αγρέπαυλη της Μεσομινωικής IIΙ Περιόδου και στη θέση Πλατύσκοινος μεγάλος θολωτός τάφος. Ανάμεσα στα Αχλάδια και Σκοπή, σε καταπράσινη ρεματιά βρίσκεται ο σχεδόν εγκαταλελειμένος οικισμός Κιμουργιώτης με την αρχαία όπως λέγεται πηγή Λαψανάρι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κατσιδωνίου

ΚΑΤΣΙΔΩΝΙ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Και αυτό το χωριό της ορεινής Σητείας προσφέρει δροσιά και απόλαυση. Βρίσκεται σε υψόμετρο 560 μέτρων και απέχει 15 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Σητείας στο δρόμο Πισκοκέφαλο - Σταυρωμένος - Σαντάλι - Κατσιδώνι. Θεωρείται ότι το όνομά του το πήρε από τον πρώτο βυζαντινό οικιστή του που λεγόταν Κατσιδώνης. Αναφέρεται σε όλες τις απογραφές από την εποχή των Ενετών μέχρι σήμερα. Φαίνεται όμως ότι κατοικήθηκε σε όλες τις εποχές γιατί έρχονται στο φως ευρήματα από όλες τις εποχές.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κρυών

ΚΡΥΑ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 26816
Σε απόσταση 24 - 25 χιλιομέτρων από τη Σητεία στο δρόμο Πισκοκέφαλο - Παρασπόρι - Κρυά βρίσκονται οι δυο οικισμοί Απάνω και Κάτω Κρυά με απόσταση 700 περίπου μέτρων μεταξύ τους. Το χωριό οφείλει το όνομά του στις δροσερές του πηγές ή στο υπερβολικό κρύο το χειμώνα. Είναι παλιοί και ιστορικοί οικισμοί που δυστυχώς σήμερα κατοικούνται από ελάχιστους κατοίκους. Οι οικισμοί βρίσκονται σε υψόμετρο 550 - 600 μέτρα και προσφέρουν ευχάριστη διαμονή και δροσιά το καλοκαίρι. Στο λόφο του Αϊ Γιάννη βρίσκονται τα ερείπια του ενετικού κάστρου MONTE - FORTE 13ου ή 14ου αι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λάστρου

ΛΑΣΤΡΟΣ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 94247
Γραφικό χωριό με όνομα προελληνικής προέλευσης. Βρίσκεται 35 χιλ. δυτικά της Σητείας. Διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και μέσα στον οικισμό σώζεται η παλιά βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Στη γύρω περιοχή έχουν εντοπιστεί μινωικές αρχαιότητες και αρχαϊκά ευρήματα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαρωνίας

ΜΑΡΩΝΙΑ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 26325
Μικρό χωριό στην καταπράσινη πλαγιά του ποταμού Παντέλη. Πιθανότατα η ονομασία του χωριού προέρχεται από τους στρατιώτες του Ν.Φωκά που κατάγονταν από τη Μαρώνεια της Θράκης και εγκαταστάθηκαν εδώ το 961. Στην περιοχή βρέθηκαν λαξευτοί τάφοι και μινωικός οικισμός. Μέσα στο χωριό υπάρχουν οι ναοί της Αγίας Τριάδας και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μέσα Μουλιανών

ΜΕΣΑ ΜΟΥΛΙΑΝΑ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 95212
Καταπράσινο και φιλόξενο χωριό 19 χιλ. από τη Σητεία, στο δρόμο για Αγ. Νικόλαο. Περίφημο είναι το μουλιανίτικο κρασί, γνωστό από την αρχαιότητα, που προέρχεται από λιάτικο σταφύλι. Στην περιοχή βρέθηκαν θολωτοί τάφοι Υστερομινωικής εποχής με σημαντικότατα κτερίσματα. Στα Μ. Μουλιανά ανήκει ο μικρός οικισμός Καλαβρός σε εντυπωσιακό τοπίο πάνω από την απόκρημνη ακτή του Κρητικού πελάγους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μυρσίνης

ΜΥΡΣΙΝΗ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 94225
Χωριό με υπέροχη θέα στον κόλπο του Μεραμπέλλου. Απέχει 25 χιλ. από τη Σητεία και βρίσκεται στο βόρειο οδικό άξονα. Ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του χωριού διοργανώνει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Στη θέση Γαλανά Χαράκια βρέθηκε μινωικός θολωτός τάφος με 60 ταφές, ο πρώτος του είδους αυτού στη μινωική Κρήτη. Κοντά στο χωριό, δίπλα στην εκκλησία του άγιου Αντωνίου σώζονται τα ερείπια ενετικού πύργου, γνωστού σαν πύργος των Κορνάρων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πισκοκεφάλου

ΠΙΣΚΟΚΕΦΑΛΟ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 28812
Από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα χωριά του Δήμου Σητείας. Είναι στο 3ο χιλ. του δρόμου που ενώνει την Σητεία με την Ιεράπετρα. Στην περιοχή βρέθηκαν τα ερείπια Μινωικής έπαυλης και αγροτικό ιερό με πλούσια ευρήματα που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου, όπως ειδώλια, ομοιώματα ανθρώπων και ζώων, μικρά σπίτια από άργιλο κ.τ.λ. Το Πισκοκέφαλο φαίνεται πώς ήταν φέουδο της οικογένειας των Κορνάρων, γόνος της οποίας ήταν ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ο συγγραφέας του "Ερωτόκριτου", που θεωρείται ο σπουδαιότερος ποιητής της νεότερης Ελλάδας. Μέσα στο χωριό υπάρχει το σπίτι και ο μύλος των Κορνάρων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ρούσσας Εκκλησιάς

ΡΟΥΣΣΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 25705
Βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μ. ανατολικά της Σητείας με πανοραμική θέα στην θάλασσα. Στην πλατεία του χωριού με τον μεγάλο πλάτανο υπάρχει θαυμάσια κρήνη και μια παλιά εκκλησία του Αγ. Νικόλαου. Στο Χωριό θα βρείτε καφενεία που σερβίρουν την παραδοσιακή σητειακή κουζίνα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σκοπής

ΣΚΟΠΗ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 71241
Από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου με σημαντική παραγωγή ελαιολάδου. Στην τοποθεσία Πλατάνι, κοντά στη θάλασσα βρίσκεται ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης, γνωστής και σαν Παναγία του Τράχηλα, του 15ου αι. Aλλο σημαντικό μνημείο είναι τα ερείπια του ιστορικού φρουρίου του Λιόπετρου, που χτίστηκε πιθανότατα στα χρόνια των Γενουατών. Στη Σκοπή ανήκουν και οι μικροί παραθαλάσσιοι οικισμοί Παπαδιόκαμπος και Πλατάνι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σφάκας

ΣΦΑΚΑ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 94352

Δημοτικό Διαμέρισμα Τουρλωτής

ΤΟΥΡΛΩΤΗ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 94269
Γραφικό χωριό με όνομα προελληνικής προέλευσης. Βρίσκεται 35 χιλ. δυτικά της Σητείας. Διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και μέσα στον οικισμό σώζεται η παλιά βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Στη γύρω περιοχή έχουν εντοπιστεί μινωικές αρχαιότητες και αρχαϊκά ευρήματα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Χαμεζίου

ΧΑΜΕΖΙ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 71264
Το πανέμορφο Χαμαίζι βρίσκεται 11 χιλ. δυτικά της Σητείας. Έχει αξιόλογο Λαογραφικό μουσείο. Στη θέση Σουβλωτό Μουρί, κοντά στο χωριό υπάρχουν τα ερείπια περίφημης Μινωικής Οικίας. Πρόκειται για ελλειψοειδές οικοδόμημα, μοναδικό δείγμα Μινωικής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη.

Επιχειρήσεις

Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας Α.Ε. (ΟΑΣ)

Τηλέφωνο: +30 28430 23590, 25341
Φαξ: +30 28430 25341

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ