gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΕΡΑΚΙ Χωριό ΑΜΑΛΙΑΔΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Γερακίου

ΓΕΡΑΚΙ (Χωριό) ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26220 23157
  Ανατολικά της Αμαλιάδας και σε απόσταση 3 χλμ. ανάμεσα σε δυο πευκόφυτες λοφοσειρές, με υψόμετρο 85 μ., βρίσκεται το όμορφο χωριό Γεράκι σε μια έκταση 6.500 στρεμ. Αριθμούσε 564 κατ. το 1971, 487 κατοίκους το 1981, και 500 κατοίκους το 1991.
  Γύρω από το χωριό, σε λόφους κατάφυτους βρίσκονται οι συνοικισμοί Τσιχλέϊκα, Ανάληψη, Παλαιολάνθιο και Φραγκαβίλλα.
  Το εύφορο έδαφος και η ομορφιά του προσείλκυσαν ορεινούς πληθυσμούς στην θέση "Γεράκου Καλύβα", απ' όπου πήρε και την ονομασία του το χωριό.
  Με την εργασία τους εξημέρωσαν τον τόπο και τον έκαναν καλλιεργήσιμο.
  Προστάτες του χωριού θεωρούνται: Ο Αγιος Γεώργιος, η Αγία Τριάδα, ο Αγιος Δημήτριος, στο όνομα των οποίων κτίζονται ναοί.
  Από την θρησκευτική ιστορία προκύπτει ότι Α. της κοινότητας, στην κορυφή ψηλού λόφου, ο ευσεβής χριστιανός Παλυβός κτίζει ναΐσκο στο όνομα του Αγίου Δημητρίου.
  Η γαλήνη και η αιώνια ομορφιά του τοπίου προσελκύουν την μοναχή "Παρθενία" (η τοποθεσία οραματικά παρουσιάστηκε στην μοναχή), αριστοκρατικής οικογενείας των Αθηνών. Αυτή με δικά της χρήματα, με την αγιογραφική της τέχνη και πολλούς μόχθους αποπερατώνει τη Μονή Αναλήψεως, που προσελκύει κάθε ευσεβή Χριστιανό.
  Κατά τη διάρκεια της Κατοχής το χωριό πυρπολείται από τους Γερμανούς και εκτελούνται ο δάσκαλος Δημήτριος Τσάμης και ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος. Στον τόπο της εκτέλεσης οι κάτοικοι έστησαν αναμνηστική στήλη.
  Από συνοικισμός του Τέως Δήμου Ελίσσης προάγεται σε Κοινότητα με το Β.Δ. 18-8-1912 Φ.Ε.Κ. Α 256/1912. και ξεκινά ο αγώνας για την πρόοδο και την ευημερία του χωριού. Ο συνοικισμός της Ανάληψης ανήκει στην κοινότητα του Γερακίου.
  Η παράδοση είναι δεμένη με τους κατοίκους του χωριού. Πιστεύουν, θυμούνται και διηγούνται την ιστορία του Αράπη της κοφίνας, που έχει ως εξής: Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται λόφος με αμμόπετρα σε σχήμα κοφίνας στην κορυφή του. Πίστευαν ότι εκεί κατοικούσε, μακριά από τον κόσμο, ο Αράπης με τη λέπρα.
  Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την γεωργία (ελιές, σταφίδα, δημητριακά κ.α.) και την κτηνοτροφία.(πρόβατα, χοίροι, πουλερικά.). Πολλοί είναι που εργάζονται σε άλλα επαγγέλματα στην Αμαλιάδα αλλά κατοικούν στο χωριό. Από τα προϊόντα που παράγονται ξεχωριστής ποιότητας είναι το κρασί και το λάδι. Στο χωριό υπάρχει και ελαιοτριβείο.
  Το Δημοτικό Σχολείο είναι 3/θ με 48 μαθητές και λειτουργεί με ειδικότητες. Ιδρύθηκε το 1870. Στεγάζεται σε οίκημα λυόμενο "Νέου Τύπου" 1996 που αντικατέστησε το λυόμενο Ιταλικού Τύπου του 1968. Επίσης λειτουργεί Νηπιαγωγείο, με έτος ίδρυσης το 1975.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ