gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΡΟΒΙΑΤΑ Χωριό ΑΜΑΛΙΑΔΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Ροβιάτας

ΡΟΒΙΑΤΑ (Χωριό) ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26220 61293
  Η κοινότητα Ροβιάτας παρουσιάζεται με αρχικά στοιχεία αναγνώρισης το Β.Δ.18-8-1912 ΦΕΚ Α 256/1912. Προήλθε από τον πρώην Δήμο Ήλιδος. Το χωριό Ροβιάτα βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Πύργου-Πατρών, 7 χλμ. Β.Δ. της Αμαλιάδας. 5 χλμ. από την ακτή «Κασιδιάρη» σε πεδινή έκταση με υψόμετρο περί τα 15 μ. Υπήρξε από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το μαρτυρούν τα «τούρκικα πηγάδια» του Λιακούση-Αργυρόπουλου.
  Στην αρχή ήταν 4 συνοικισμοί (Αγιος Δημήτριος, Αγιος Γεώργιος, Αγιος Αθανάσιος και Ανάληψης) που ενώθηκαν με την επωνυμία Ροβιάτες.
  Κατά την παράδοση, κάποιος μεγιστάνας του πλούτου πέρασε από την περιοχή με την ωραιότατη κόρη του Ρόμβη. Η Ρόμβη έμεινε κατάπληκτη από την ομορφιά του τοπίου, έμεινε πολύ καιρό για να το απολαύσει και έτσι ονομάστηκε ο τόπος Ρομβιάτες και αργότερα Ροβιάτες.
  Παλαιότερα καλλιεργούνταν η σταφίδα, τα σιτηρά, και ήταν ανεπτυγμένη η κτηνοτροφία.
  Σήμερα οι καλλιέργειες αυτές λόγου του αρδευτικού συστήματος (φράγματος) και των μηχανοκίνητων μέσων παραγωγής αντικαταστάθηκαν με άλλες καλλιέργειες, δημητριακών, εσπεριδοειδών, καρπούζι, κηπευτικών και κυρίως η βιομηχανική ντομάτα κλπ. Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται σε 317 κατ. (με τους οικισμούς σε 340 κατ.).
  Πέρασε ο καιρός της ύδρευσης από τα κοινά πηγάδια, ακόμη και τα αρτεσιανά. Η περιοχή μπαίνει στο δίκτυο ύδρευσης του Κακοταρίου.
  Το Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί ως 1/θ από το 1906 ως το 1963 και από τότε ως σήμερα είναι οργανικά 2/θ. Τώρα λειτουργεί ως 1/θ.
  Η ιστορία του σχολείου είναι παρόμοια με την ιστορία των άλλων σχολείων. Δηλαδή για τη λειτουργία του χρησιμοποιούνται ιδιωτικές κατοικίες, νάρθηκες ναών ή κτίσματα που ανήκουν στην εκκλησία. Με προσπάθειες και αγώνες κατορθώνεται να αποκτηθεί οικόπεδο για να αρχίσει το χτίσιμο και προσωπική εργασία και συμβολή της κοινότητας και του κράτους για την απόκτηση του περιπόθητου σχολείου. Έτσι τελειώνει το σχολείο στα 1965.
  Σήμερα λειτουργεί ως 1/θ. Επίσης λειτουργεί και νηπιαγωγείο με 6 νήπια. Έτος ίδρυσης νηπιαγωγείο 1988.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ