gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 67 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΡΥΣΤΙΑ Επαρχία ΕΥΒΟΙΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (67)

Δημαρχεία

Δήμος Κύμης - Αλιβερίου

ΑΛΙΒΕΡΙ (Κωμόπολη) ΕΥΒΟΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22233 50300

Δήμος Στυρέων

ΣΤΥΡΑ (Χωριό) ΕΥΒΟΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22240 51235
Φαξ: +30 22240 51200

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Βλασίου

ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 58603
  Χωριό δυτικά των Κονιστρών, στους πρόποδες του όρους Μαυροβούνι από όπου απέχει περίπου 1,5 χλμ. Επί τουρκοκρατίας το χωριό είχε το όνομα κάποιου πασά, που έδρευε εκεί. Ακόμα και σήμερα είναι γνωστό ως "Πασάς". Μετονομάστηκε σε Αγ. Βλάσιο το 1954 από τον πολιούχο του και θαυματουργό Αγιο Βλάσιο. Σχετικά με το ιστορικό της ίδρυσης του ναού κάποιος από ξένο χωριό, κατά την παράδοση, ονειρεύτηκε την εικόνα του Αγίου. Ξεσηκώθηκε έφθασε μόλις ξημέρωσε στο μέρος εκείνο και σκάβοντας ξέθαψε μέσα στο θάμνος, σκίνα και βάτα την εικόνα του Ιερομάρτυρα. Είναι πολύ παλιά εικόνα και από την πολυκαιρία έχει μαυρίσει.
  Στο μέρος αυτού λοιπόν, κτίστηκε από τους ευσεβείς Χριστιανούς του χωριού και της περιοχής μικρό εκκλησάκι. Λειτουργεί Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Βλασίου η "Πάχα", που οργανώνει με μεγάλη επιτυχία το Μίνι Μουντιαλίτο από 15 Ιουλίου - 15 Αυγούστου, με ευρεία συμμετοχή ομάδων από όλη την ευρύτερη περιοχή. Από φέτος η διοργάνωση στηρίζεται από το Δήμο Κονιστρών. Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Κονιστρών και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 439 κάτοικοι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22230 31054
  Χωριό κτισμένο στην προσήνεμη πλευρά δύο λόφων. Συγκοινωνεί με παρακαμπτήριο οδό από το Αυλωνάρι. Χαρακτηριστική είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από την οποία πήρε και το όνομά του.
  Ο Αγιος Γεώργιος προσφέρεται για ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία, με τη βοήθεια των πλούσιων αρχαιολογικών ευρημάτων που συναντάμε διάσπαρτα. Στους πρόποδες του λόφου Καστρί, στη νοτιοδυτική του πλευρά έχουν βρεθεί πολλές επιτύμβιες πλάκες, μια εκ των οποίων βρίσκεται εντοιχισμένη στη βορειοδυτική πλευρά του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου. Στην περιφέρεια του Αγίου Ιωάννου "Χόνδρους" το 1970 ανακαλύφθηκαν ομαδικοί τάφοι.
  Στη θέση "Ριζόκαστρο", στους πρόποδες του λόφου είναι το Κάστρο ή Καστρί, η ακρόπολη της Αρχαίας Οιχαλίας. Στη θέση "Μονόχωρο" υπάρχει θολωτός Μυκηναϊκός τάφος. Στο τοπωνύμιο "Κάμπος" νοτιοδυτικά του χωριού, αμέσως μετά τη λιθόκτιστη γέφυρα για τον Αγιο Λουκά βρέθηκαν κατά καιρούς μαρμάρινες σαρκοφάγοι, θεμέλια τοίχων σπιτιών αρχαίας πόλης και όστρακα.
  Λέγεται ότι στη θέση Παλαιοχώρα υπήρχε τμήμα οδού με σκυρόστρωμα. Με την οδό αυτή, υπάρχουν πληροφορίες, ότι επικοινωνούσε η αρχαία Οιχαλία με την Ερέτρια, ενώ έχει βρεθεί λιθόστρωτος δρόμος σε τρία σημεία, με τον οποίον επικοινωνούσαν με τον Πορθμό και με τους Δήμους Βουδιόχεν, Οιχαλία, Τάμυνες και Κωμαείς.
  Στη θέση "Γούβες", ανακαλύφθηκαν πολλοί αρχαίοι τάφοι και ένας θολωτός Μυκηναϊκής εποχής. Η ηλικία του προσδιορίστηκε 3.000 έτη. Τα κτερίσματα του τάφου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
  Συνεχίζοντας την περιήγησή μας σε αυτήν την περιοχή καταγράφουμε από βιβλιογραφικές αναφορές ότι Ανατολικά του χωριού και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων υψώνεται ο λόφος "Καστρί" όπου ήταν η Αρχαία Οιχαλία. Απέναντι από το λόφο αυτό σώζονται τα ερείπια ναού "Παναγίτσα στους Χόνδρους" και "Σωτήρας" προς το Δαφνόρεμα. Στη θέση "Κάραβος" υπήρχε οικισμός και στη θέση "Κομνηνού" ερείπια αρχαίων κτιρίων.
  Τάφοι, πιθάρια και άλλα ιστορικά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη μεγάλου αγροκτήματος, οικογένειας ή στρατηγού των βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών. Στη θέση "Χαλαμπρέζα" ή αλλιώς "Δαφνόρεμα" μικρός οικισμός, αποδεικνύει τη μεγάλη ακμή που γνώρισε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Στη θέση "Καμίνια" ή αλλιώς "Μνήματα" ανακαλύφθηκε χριστιανικό νεκροταφείο του χωριού που είχε καθολικό την "Παλιοεκκλησιά". Στη θέση "Σταυροδρόμια" βρέθηκαν χαλάσματα γυναικείας μονής.
  Στο λόφο, βορειοδυτικά του χωριού, με την ονομασία "Τσεραπία", "Αλωνάτσι", "Βασιλική", "Παλάτι" μπορούμε να δούμε μαρμάρινες σαρκοφάγους, που χρησιμοποιούνταν ως λεκάνες συλλογής λαδιού στα χειροκίνητα ελαιοτριβεία του χωριού. Στη Βασιλική και το Παλάτι αναφέρει η παράδοση ότι ήταν ο αρχαίος δήμος της Ερέτριας, πιθανόν ο "εξ Ωου".
  Η περιοχή είναι γεμάτη από ερείπια βυζαντινών ναών, που μαρτυρούν την ύπαρξη πολλών οικισμών κατά τη βυζαντινή περίοδο.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αετού

ΑΕΤΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22240 23940
  Ομορφο, γραφικό χωριό με πολλά οπωροφόρα και μπαξέδες ανάμεσα στα στενά δρομάκια, το πρώτο που συναντάμε ανατολικά της Καρύστου. Το καταπράσινο τοπίο δίνει τη θέση του σε δαντελωτές παραλίες προς την περιοχή Μπούρος.
  Προχωρώντας φτάνουμε στο συνοικισμό Μετόχι, από όπου αγναντεύεις το άνοιγμα του Νότιου Ευβοικού, με το βλέμμα να φθάνει πέρα από την Τζιά.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καρύστου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αλμυροποτάμου

ΑΛΜΥΡΟΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΕΥΒΟΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22230 53012
Φαξ: +30 22230 53816
  Το βορειότερο χωριό του Δήμου Στυρέων, κοντά στα σύνορα με το Δήμο Δυστίων σε μια πολύ ενδιαφέρουσα από πάσης απόψεως περιοχή, είναι ο Αλμυροπόταμος, με περισσότερους από 500 κατοίκους. Είναι χτισμένος σε μια βραχώδη πλαγιά μπροστά στην κοιλάδα που διαρρέεται από το χείμαρρο Διπόταμο.
  Στον Αλμυροπόταμο ανήκουν ο παραλιακός οικισμός της Παναγιάς καθώς και η νησίδα της Καβαλλιανής, που πολλοί την ταυτίζουν με την αρχαία Γλαυκόνησο, στα χώματα της οποίας θάφτηκε ο ολυμπιονίκης αθλητής Γλαύκος γιος του Δήμιλου από τους Καρυστινούς συμπατριώτες τους.
  Στην κοιλάδα του Αλμυροποτάμου, η παλαιοντολογική έρευνα έχει αποδώσει σημαντικά ευρήματα που ανήκουν σε θηλαστικά της λεγόμενης πανίδας του Πικερμίου. Πρόκειται κυρίως για υπολείμματα 28 ειδών ζώων ηλικίας 8-13 εκατομυρρίων ετών μεταξύ των οποίων Μαμούθ, Δεινοθήρια, Μαχαιρόδοντες, Αντιλόπες, Γιγάντιες χελώνες κλπ. Οι ανασκαφές διενεργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1916-1966.
Το κείμενο παρατίθεται τον Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Στυρέων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ανω Κουρουνίου

ΑΝΩ ΚΟΥΡΟΥΝΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 58969
  Όνομα βυζαντινού οικιστή: Κουρούνας. Καταγόταν από τα ρημαγμένα από τις επιδρομές των Αγαρηνών πειρατών χωριά του λεκανοπεδίου Οξυλίθου - Μονοδρίου. Κατά άλλους από το πουλί Κουρούνα που κούρνιαζε στα δάση των λόφων του. Τέλος αναφέρεται ότι υπήρχε κατά την αρχαιότητα οικισμός που έφερε το όνομα Κορώνη και κατά επέκταση Κουρούνα. Μερικοί από τους διανοουμένους του παραδέχονται ότι το όνομά του πάρθηκε από την προνομιούχο θέση του που είναι σαν το στέμμα, σαν διάσημα των ευγενών, επισκόπων, σαν κορώνα σε όλη την περιοχή. Πράγματι είναι σε θέση περίοπτη και προνομιούχο. Ο αέρας του είναι καθαρός και απαλλαγμένος από υγρασία. Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στο Δήμο Κονιστρών και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 104 κάτοικοι.
  Μεταξύ Ανω και Κάτω Κουρουνίου, απέναντι από το εκκλησάκι της Παναγίας, βρίσκεται η πηγή του χωριού. Ο δρόμος είναι ευχάριστος και πράσινος, ενώ φτάνοντας κανείς στη πηγή μπορεί να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος με πέτρα και παγκάκια. Ακριβώς πάνω από την πηγή υπάρχει λιθόκτιστο μονοπάτι, που οδηγεί σε ένα καταπράσινο ύψωμα.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ: Είναι κτίσμα των τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου. Από τότε η ζωή του είναι συνεχής. Πριν από το 1940 είχε μεγάλο πληθυσμό. Σώζεται μισοερειπωμένος φράγκικος πύργος, από τον οποίο το χωριό λεγόταν και "Πύργος Κουρούνι" σε θέση περίοπτη και δεσπόζουσα και είχε ανταπόκριση με τους πύργους Κήπων, Τραχηλίου, Καδίου, Πύργου, κ.λπ.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ανω Ποταμιάς

ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΙΑ (Χωριό) ΚΥΜΗ
Τηλέφωνο: +30 22220 71498
Η Ποταμία είναι από τα πιο παλιά χωριά του Δήμου μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισκέψιμη από το κοινό Αρχαιολογική Συλλογή που στεγάζεται δίπλα από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και περιλαμβάνει ευρήματα κυρίως από το λόφο Καστρί κοντά στο χωριό, όπου ανασκάφηκαν ένας νεολιθικός και ένα ελληνικός οικισμός. Κάποιοι συνδέουν αυτόν τον οικισμό με την αρχαία Κύμη. Επίσης, αξίζει ο επισκέπτης να βρεθεί στο πατροπαράδοτο πανηγύρι του χωριού, στις 15 Αυγούστου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αυλωναρίου

ΑΥΛΩΝΑΡΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Το Αυλωνάρι απέχει 66 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και βρίσκεται στις θέσεις "Γούβα" και "Στέρνα". Μας καλωσορίζει με τον καταπράσινο οικισμό Δάφνη, για να ακολουθήσουν μετά οι υπόλοιποι οικισμοί του, Λοφίσκος, Χάνια και Ελαία.
  Είναι μια γραφική κωμόπολη χτισμένη σε ένα λόφο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο πέτρινος φύλακας της πόλης, ο βενετσιάνικος πύργος, που περιμένει να τον εξερευνήσετε και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου από όπου θα θαυμάσετε την πανοραμική θέα που προσφέρει.
  Ο αρχαίος Αυλών της Εύβοιας, εικάζεται από τους μελετητές ότι βρίσκεται στη θέση εκείνη που βρισκόταν η ιστορική πόλη Οιχαλία. Μέσα στην πορεία του στο χρόνο το Αυλωνάρι γνώρισε πολλούς κατακτητές και έζησε σημαντικές ιστορικές στιγμές. Εζησε τις εισβολές των Ενετών, των Λομβαρδών, των Γενοβέζων, τα χνάρια των οποίων παραμένουν ακόμα και σήμερα με τη μορφή των κάστρων. Δεν απέφυγε τη σκληρή μοίρα των υπόλοιπων ελληνικών περιοχών υποκύπτοντας στην τουρκική σκλαβιά.
  Αδιάψευστος μάρτυρας της οικονομικής ακμής του Αυλωναρίου, τα αρχοντικά του χωριού, τα οποία είναι χτισμένα με μάρμαρο και πέτρα, με σιδερένια κιγκλιδώματα και με σπάνιες τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους.
  Η περιοχή Κάναλης μια πανέμορφη ποταμιά με πυκνή βλάστηση, όπου διασώζονται τέσσερις νερόμυλοι, θα γοητεύσει τον ταξιδιώτη και θα τον ξεδιψάσει με το χωνευτικό νερό της βρύσης της.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αχλαδερής

ΑΧΛΑΔΕΡΗ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22230 41240
  Είναι ένα γραφικό χωριό σε απόσταση 24 χιλιόμετρα από το Αλιβέρι. Οι οικισμοί Περιβόλια και Συκιές είναι κτισμένοι στην πεδιάδα, ενώ η Αχλαδερή είναι κτισμένη στη δυτική πλευρά του λόφου Φακίθι ή Τρεσίριζα. Η θέα που προσφέρει είναι κυριολεκτικά πανοραμική, μπορείς να δεις, από το ύψος στο οποίο είναι κτισμένο, όλο τον κάμπο μέχρι το Αλιβέρι και όλα τα υπόλοιπα χωριά που βρίσκονται μπροστά στα πόδια του, τη Δάφνη, το Νεοχώρι, τα Λέπουρα. Τη μαγευτική θέα του Ευβοϊκού κόλπου μέχρι τους επιβλητικούς όγκους της Δίρφυς και του Ολύμπου της Εύβοιας. Οταν πέσει το βράδυ η θέα απλώνεται μακριά ως τον φωτεινό ουρανό της Αττικής.
  Πανέμορφες παραλίες, οργανωμένες, ιδανικές για θαλάσσια σπορ, γραφικοί κολπίσκοι και παραδοσιακά ταβερνάκια περιμένουν τους επισκέπτες να ζήσουν ξέγνοιαστες στιγμές. Η παραλία της Κορασίδας, με βότσαλα που μοιάζουν σαν κουφέτα και κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Το καλοκαίρι ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την ανατολή από τη θάλασσα της Αυγουστιάτικης πανσελήνου. Ο Κάλαμος, μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Ελλάδας, με λευκότατη άμμο που μοιάζει σαν αλάτι και διάφανα νερά. Στις ταβέρνες τους σερβίρονται τα ντόπια νοστιμότατα κρέατα και οι φημισμένες παραδοσιακές πίτες. Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε και τις μικρότερες παραλίες Μαχαιρίδα, Κατωμούντρα, Τράχηλο και Μάγειρα.
  Στην περιοχή Τσιπλόγιαννη (με άφθονο φυσικό χαλίκι), υπάρχει το ομώνυμο Σπήλαιο Τσιπλόγιαννη και το σπήλαιο Χάσκζα.
  Στην τοποθεσία Χωνευτικό , η πηγή είναι ιαματική και το νερό της θεραπεύει στομαχικές και νεφρικές παθήσεις.
  Στην παραλία Τράχηλο εισχωρεί μέσα στην θάλασσα ένας μικρός λόφος με αποτέλεσμα να σχηματίζονται δύο μικροί κόλποι, του Τραχήλου και του Αγίου Ιωάννου, με λευκή άμμο. Στις παραλίες αυτές ο συνδυασμός της άγριας βλάστησης και των διάφανων γαλαζοπράσινων νερών τους κάνει τις τοποθεσίες μαγευτικές.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βιταλών

ΒΙΤΑΛΑ (Χωριό) ΚΥΜΗ
Τηλέφωνο: +30 22220 31384
Το Βίταλο ξεχωρίζει και αυτό για τα φημισμένα του κεράσια αλλά και τα εύγευστα σύκα του. Ενδιαφέροντα σημεία για τον επισκέπτη ο παραδοσιακός νερόμυλος στις Μουρές αλλά και ερειπωμένος Ενετικός πύργος στο λόφο Παναγίτσα ή διαφορετικά Aγιο Μανδήλιο. Ο Τσίλαρος και τα Θαψά είναι δύο μικροί κόλποι στα βόρεια του χωριού με την πολύ καθαρή αμμουδιά και τα διαυγή νερά κατάλληλα για κολύμπι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βρύσης

ΒΡΥΣΗ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 58359
Φαξ: +30 22220 58359
  Κοντά στο χωριό Βρύση, κατά μήκος του ποταμού, ένας μικρός χωμάτινος δρόμος οδηγεί στην παλιά νεροτριβιά (ο παλιός νερόμυλος του χωριού) ο οποίος λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου περίπου από τη διασταύρωση του δρόμου.
  Εκεί πλένονταν παλιά τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα, κάτω από το στροβίλισμα και την πίεση του νερού που πέφτει ορμητικά. Αν κάποιος συνεχίσει με τα πόδια την διαδρομή κατά μήκος του ποταμού, στα 300 μέτρα, θα βρεθεί μπροστά στην κεντρική πηγή ύδρευσης της περιοχής που ονομάζεται Κολέθρα. Μια πανέμορφη πηγή με πράσινα νερά, που μένει αστείρευτη χειμώνα - καλοκαίρι και που πρόσφατα διαμορφώθηκε για να προσφέρει στους επισκέπτες χαλάρωση και ξεκούραση. Στην επιστροφή αξίζει να επισκεφτεί κανείς το γραφικό εξωκλήσι Αγία Αννα, χτισμένο δίπλα στις όχθες του χειμάρρου Κολέθρα.
  Φτάνοντας στη Βρύση ένα πεδινό χωριό, χτισμένο στο πεδινό τρίγωνο που σχηματίζουν οι ρίζες του όρους Μαυροβούνι (Τρύχας) και οι χείμαρροι Κολέθρα (Λάδωνα) και Μανικάτη (Νέδωνα). Τα σπίτια του χωριού είναι γραφικά με μεγάλες γεμάτες λουλούδια αυλές. Ο επισκέπτης δε πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί το εξωκλήσι της Ευαγγελιστρίας στην κορυφή του λόφου Τραγκουνάρα, κτισμένο στα ερείπια αρχαίου ναού που φημολογείται ότι ήταν ναός της Αρτεμης. Στον ίδιο λόφο υπάρχουν πολλά ερείπια παλαιότερων πολιτισμών, το Βυζαντιντό κάστρο Κούπα, το αγίασμα της Παναγίας, η σπηλιά - φυλακή.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κονιιστρών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Γραμπιάς

ΓΡΑΜΠΙΑ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22240 23719
  Πανοραμική θέα και γάργαρα νερά. Το χωριό, δυτικά του Castello Rosso, μαζί με τους συνοικισμούς Μεκουνίδα και Ρούκλια αποτελούσαν την πηγή ύδρευσης του κάστρου διαμέσου του ρωμαικού υδραγωγείου, το οποίο διασώζεται στη βόρεια πλαγιά του οχυρού.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καρύστου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ενορίας

ΕΝΟΡΙΑ (Χωριό) ΚΥΜΗ
Τηλέφωνο: +30 22220 23332
Η Ενορία είναι το κατεξοχήν χωριό των ναυτικών της περιοχής. Και το χωριό που κρατάει έντονο το χρώμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Όπως και οι Ανδρονιάνοι και τα Δένδρα όπου μπορεί να δει κανείς μερικά από τα πιο όμορφα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτα της περιοχής. Εξάλλου οι Ανδρονιάνοι υπήρξαν η "έδρα" των συνεργείων των πετροχτιστάδων που εργάστηκαν πιο παλιά στην περιοχή.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καδίου

ΚΑΔΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 58001
  Φωλιασμένο σε δίλοφο, σε αμφιθεατρική θέση και υπό την επιβλητική παρουσία των Κοτυλαίων, βρίσκεται το Κάδι. Όμορφο γραφικό χωριό κτισμένο στους πέτρινους λόφους εντυπωσιάζει με την αμφιθεατρική του τοποθεσία και τα γραφικά του σπίτια. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο ενετικός πύργος. Ο πύργος στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ήταν η κατοικία του Τούρκου πασά Καδή από τον οποίο πήρε το όνομα του και το χωριό. Την όμορφη ζωγραφιά που παρουσιάζει το αμφιθεατρικό χωριό συμπληρώνουν οι δύο μικροί οικισμοί Καράδωνοι και Τριβωλιάνοι.
Μνημεία
  Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Παλιά εκκλησία μέσα σε οργιώδη βλάστηση αξίζει να προσέξετε το γιγάντιο πουρνάρι, για το οποίο χρειάζονται δύο άτομα για να αγκαλιάσουν τον κορμό του. Η εκκλησία γιορτάζει στις 6 Αυγούστου και γίνεται ονομαστό πανηγύρι.
  Αγιος Σεραφείμ: Παλιά και θαυματουργική εκκλησία. Τη συναντάμε 400 μέτρα από τους Γιάννηδες στις παρυφές του λόφου Λακάκι. Δίπλα ακριβώς από την εκκλησία υπάρχει αγίασμα το οποίο θεωρείται θαυματουργό. Στον περίβολο του ναού, στη διάρκεια της κατοχής, εκτελέστηκαν 30 πατριώτες από την ευρύτερη περιοχή. Σήμερα αποδίδοντάς τους φόρο τιμής, τελείται μνημόσυνο και εκδηλώσεις στις 24 Μαίου. Σε άλλα 500 μέτρα βόρεια υπάρχει μεταλλείο βωξίτου.
Αξιοθέατα - Διαδρομές
  Ξεκινώντας από το Κάδι και ανεβαίνοντας στο ελατόδασος (γνωστό και ως "Καδίτικο", συναντάς στην αρχή θάμνους από αγριόκερδο, κέδρα, φιλίκια και αρεούς. Στα αριστερά μας η απόκρυμνη χαράδρα και δεξιά μας το απότομο βουνό. Μετά από 3,5 χλμ.βγαίνουμε από την χαράδρα και συναντάμε κτήματα με κερασιές και καρυδιές. Μετά από 5 χλμ. Συναντάμε το ελατόδασος όπου και σταματά ο βραχισμός. Κάθε πρωτομαγιά πολύς κόσμος απολαμβάνει την ομορφιά του ελατόδασους και τα γάργαρα νερά του. Αξίζει να προσέξουμε το γιγάντιο πλατάνι που χωράει στο κούφωμά του πέντε άτομα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλημεριανών

ΚΑΛΗΜΕΡΙΑΝΟΙ (Χωριό) ΚΥΜΗ
Τηλέφωνο: +30 22220 23222
Φαξ: +30 22220 23222
Οι Καλημεριάνοι η πρωτεύουσα του παλαιού (μέχρι το 1912) Δήμου Κοτυλαίων κρατάει κάτι από την αίγλη της, στην εντυπωσιακή όψη των παλαιών αρχοντικών της. Την 15η Αυγούστου οργανώνεται το παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού κατά το οποίο σε ομαδικό υπαίθριο γεύμα προσφέρεται στους επισκέπτες το στιφάδο. Στο ίδιο Δ.Δ. ανήκουν ο παλαιότερα ακμαίος παραγωγικός οικισμός Μεντούλι και ο οικισμός Γραμματικιάνοι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καρύστου

ΚΑΡΥΣΤΟΣ (Πόλη) ΕΥΒΟΙΑ
  Η Κάρυστος, η πρωτεύουσα της Νότιας Εύβοιας, είναι χτισμένη σε ένα από τα νοτιότερα σημεία του νησιού, στο μυχό του ομώνυμου όρμου και στη σκιά του επιβλητικού όρους Οχη.
Είναι μια σύγχρονη πόλη με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Βρίσκεται 120 χιλιόμετρα περίπου νοτιοανατολικά της Χαλκίδας, διατηρεί όμως θαλάσσια επικοινωνία με τις ανατολικές ακτές της Αττικής.
  Η περιοχή της Καρύστου με τις καταπληκτικές παραλίες της και τα γραφικά χωριά του όρους Οχη συνδυάζει τις ομορφιές της θάλασσας και του βουνού. Μπορεί έτσι να αποτελέσει αφετηρία για μια σειρά από συναρπαστικές περιηγήσεις στις παραλίες, τους ορεινούς οικισμούς και τα χωριά του Κάβο Ντόρο, στο φαράγγι του Δημοσάρη.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κήπων

ΚΗΠΟΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 58686
  Το κεντρικό τμήμα της κοινότητας των Κήπων, είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός λόφου, ενώ οι αγροτικές δραστηριότητες συγκεντρώνονται στην κοιλάδα του Μανικιάτη (περιοχή Κοκκινοεκκλησίες). Πολύ εύφορο χωριό με μακρόχρονη παράδοση στην καλλιέργεια κηπευτικών. Η πλούσια βλάστηση με το πλήθος των πηγών και τα βυζαντινά κατάλοιπα των ναών είναι πόλοι έλξης, για τον επισκέπτη. Για όσους αγαπούν τον ιαματικό τουρισμό, ξεχωρίζουν η πηγή του "Καβουρά" και της "Τρυπητής" με ιαματικό νερό, εξαιρετικής ποιότητας ικανό προς εμφιάλωση. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο μεγαλύτερος Ενετικός πύργος της περιοχής που δυστυχώς δεν διατηρείται σε καλή κατάσταση.
  Οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού, θα θαυμάσουν ένα πλήθος από ναούς και εκκλησάκια. Από τις 40 εκκλησίες που υπήρχαν παλαιότερα(το χωριό ονομαζόταν Σαραντακλήσι κατά τη βυζαντινή περίοδο), σήμερα σώζονται πολλές γύρω από το χωριό. Ξεχωρίζει η Παναγιά η Οδηγήτρια, του 13ου αιώνα στις Σπηλιές, που διατηρεί το τέμπλο της σε άριστη κατάσταση. Στις Κοκινοεκκλησίες του ίδιου χωριού διακρίνονται θεμέλια παλαιών κτιρίων που μαρτυρούν την ύπαρξη βυζαντινής πόλης.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κονιιστρών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κονιστρών

ΚΟΝΙΣΤΡΕΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Η έδρα του δήμου, το χωριό Κονίστρες, ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα κατά την επανάσταση του 1821. Πατρίδα του Ιατροφιλόσοφου, Γεωργίου Κονιστρίου - Χρυσοχόου, επιφανούς μέλους της Φιλικής Εταιρίας που συμμετείχε στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου και συνέβαλε ουσιαστικά στον Εθνικό Αγώνα. Ο Κονίστριος είχε ιδρύσει σχολεία στην Χαλκίδα, την Κύμη και την Κονίστρα.
  Στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία η περιοχή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Αντίσταση κατά των Γερμανών στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Εξω από την Κονίστρα βρίσκεται ο ναός του Αγίου Συμεών, που κατά την περίοδο της Κατοχής στις 24 Μαϊου, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 30 αντιστασιακούς από την ευρύτερη περιοχή.
  Το χωριό σήμερα είναι ένα από τα πιο μεγάλα της περιοχής με έντονη εμπορική κίνηση. Χαρακτηριστικά είναι τα πέτρινα σπίτια από πυριγενές τοπικό πέτρωμα, χτισμένα από Ηπειρώτες τεχνίτες.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κονιιστρών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κρεμαστού

ΚΡΕΜΑΣΤΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Tαυτότητα:
  Το όνομα Κρεμαστόν διορθώθηκε το 1940 σε Κρεμαστός και προήλθε από την απόκρημνη και κρεμαστή θέση του. Το χωριό κατοικήθηκε στην Ενετοκρατία από βοσκούς των γειτονικών χωριών Τραχήλι και Γάια. Η θέση του είναι πανοραμική, υπήνεμη και ηλιόλουστη. Απέχει 70 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα και μέσα σε ένα καταπράσινο ήρεμο τοπίο συναντάμε αυτό το χωριό που είναι ένα από τα πιο όμορφα του Δήμου Κονιστρών. Χτισμένο στις ρίζες ενός πευκόφυτου λόφου μαγεύει από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη. Οι κάτοικοι του χωριού, οι περισσότεροι περασμένης ηλικίας ασχολούνται με την παραδοσιακή γεωργία. Παράγουν λάδι, κηπευτικά, σιτηρά, καρύδια, αμύγδαλα και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Ιστορικά:
  Κοντά στο χωριό ανακαλύφθηκε σπήλαιο με προϊστορική πανίδα της Πλειστοκαίνου εποχής, όπου κατοίκησαν άνθρωποι της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου, κυνηγοί των προϊστορικών ζώων. Στα δυτικά του χωριού μέσα σε κακοτράχηλη βραχώδη ρεματιά, υπάρχει βάραθρο με το όνομα "Τουρκοκάζανο" όπου οι Τούρκοι έριχναν τους ανεπιθύμητους ραγιάδες.
Αξιοθέατα:
  Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή όπως ονομάζεται τοπική μονή Κλιβάνου. Πανέμορφη στην κορυφή λόφου με δεσπόζουσα θέση στην περιοχή. Εγκαταλειμμένη τα τελευταία χρόνια διατηρεί ακόμη στοιχεία από το ένδοξο παρελθόν. Τα πέτρινα κτίρια όπου άλλοτε ζούσανε μοναχοί, τα άφθονα τρεχούμενα νερά και το ίδιο το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα τοπία της Ανατολικής Εύβοιας. Η εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου. Καθολικό του χωριού γιορτάζεται με λαμπρότητα στις 29 Αυγούστου κάθε χρόνο και γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Η βρύση του "Καλλία". Πανέμορφη πλινθόχτιστη βρύση με υπόστεγο όπου κατά το παρελθόν χρησιμοποιούταν από τις γυναίκες του χωριού για το πλύσιμο των ρούχων. Πέτρινος φούρνος μέσα στο δάσος συνδεδεμένος με πολλές τοπικές παραδόσεις και δοξασίες που σήμερα σώζονται μόνο υπολείμματά του.
Σήμερα:
  Στο χωριό λειτουργούν ένα δύο καφενεία όπου θα σας εξυπηρετήσουν για τις ανάγκες σας, σε καφέ και φαγητό. Στις 29 Αυγούστου, την ημέρα του Αϊ Γιαννιού, γίνεται ένα από τα πιο γραφικά πανηγύρια της περιοχής στην πλατεία του χωριού. Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Κονιστρών και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 237 κάτοικοι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μακρυχωρίου

ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 81280
  Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το χωριό Μανίκια, βρίσκεται το Μακρυχώρι, χωριό ορεινό και γραφικό, άγριοι ορεινοί όγκοι, με απότομες χαράδρες, επιβλητικές γυμνές πλαγιές, θαμνώδεις εκτάσεις υπάρχουν σε όλη την περιοχή του χωριού. Αξιόλογη είναι η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, γεμάτη τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1400 μ.Χ. χτισμένη από τον Μιχαήλ Ταμισά.
  Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία της ονομασίας του χωριού Μακρυχωρίου που ιδρύθηκε περίπου στην ίδια εποχή. Οι πρώτοι κάτοικοι που προέρχονταν από την Βάθεια, εξαιτίας της απειλής των πειρατών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να πάνε - όπως χαρακτηριστικά είπαν - "κάπου μακριά" έτσι ο τόπος που εγκαταστάθηκαν ονομάστηκε Μακρυχώρι (το χωριό που βρίσκεται μακριά).
  Στην επανάσταση του 1821, διεξήχθη μάχη βορειοανατολικά του χωριού, ανάμεσα σε δύο άνδρες του Κριεζώτη, του οπλαρχηγού της Εύβοιας και τους Τούρκους. Η περιοχή ονομάζεται "Κέσι" που σημαίνει σφάξιμο στα Τουρκικά.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κονιιστρών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαλετιάνων

ΜΑΛΕΤΙΑΝΟΙ (Χωριό) ΚΥΜΗ
Έντονο παραδοσιακό χρώμα διαθέτουν οι Μαλετιάνοι, το μικρότερο αλλά και ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Δήμου μας. Πετρόκτιστα σπίτια χτισμένα με το ηπειρώτικο στυλ, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Στο ίδιο Δ.Δ. υπάγεται και ο οικισμός της Καζάρμας όπου βρίσκεται η είσοδος της πρώτης στοάς των λιγνιτωρυχείων της Κύμης που ξεκίνησαν το 1834 και η οποία αποκαλείται "Στοά του Όθωνα".

Δημοτικό Διαμέρισμα Μανικίων

ΜΑΝΙΚΙΑ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 81333
  Λίγο μετά τη Βρύση συναντάμε τη διασταύρωση που οδηγεί δεξιά για Μανίκια. Από αυτό το σημείο μπορεί να επισκεφτεί κανείς την ορεινή ενδοχώρα. Η διαδρομή είναι βουνίσια και η γραφικότητα των χωριών είναι χαρακτηριστική. Ο δρόμος ακολουθεί μια φυσική χαράδρα, η οποία είναι κατάφυτη από πλατάνια και ελιές. Πάνω από το χωριό υψώνεται εντυπωσιακά η οροσειρά του Κοτυλαίου, με τα επιβλητικά βράχια που προσφέρονται για αναρριχητικές εξορμήσεις. Ακριβώς από κάτω ο Μανικιάτης ποταμός έχει ανοίξει μια άγρια και απότομη χαράδρα. Ολη η περιοχή συνδυάζει το άγριο ορεινό τοπίο με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς τη θέση Καταβόθρα, μια σπηλιά που από αυτήν ξεχύνεται ο ποταμός Μανικιάτης. Στο σημείο αυτό θα γίνει το Φράγμα των Μανικίων, που έχει ήδη δρομολογηθεί.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κονιιστρών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοχωρίων

ΜΕΣΟΧΩΡΙΑ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22240 53274
  Τα Μεσοχώρια του Δήμου Στυρέων πήραν το όνομά τους από το ένα εκ των χωριών που τα αποτελούν. Αυτά, εκτός από το Μεσοχώρι, είναι η Ρίζα, η Σουρήστρα, οι Χαρίτηδες, ο Κορφιώτης που βρίσκεται στο ύψωμα. Μαζί με τους οικισμούς των Ραπταίων και Τσακαίων, έχουν πληθυσμό 600 περίπου κατοίκων.
  Το χωριό απέχει περίπου 3,5 χλμ από τη θάλασσα του Αιγαίου και έχει δύο εξόδους στις εκβολές μικρών ξερών χειμάρρων, όπου υπάρχουν οι όρμοι Αλμυρίκι (ή Αρμυρορίχη) και Λιμνιώνας. Από αυτούς τους όρμους καθώς και τις Κοραλίδες των Τσακαίων, γινόταν κατά την Κατοχή η διαφυγή προς τη Μέση Ανατολή των Ελλήνων αντιστασιακών και των Αγγλων. Ο όρμος του Λιμνιώνα με την πεντακάθαρη άσπρη άμμο σήμερα έχει εξελιχθεί σε θέρετρο.
  Στη θέση "Καμάρα" υπάρχει βρύση λιθόκτιστη με αψίδα θολωτή. Εκεί ήταν το "Παλαιοχώρι" του Βυζαντίου. Σώζονται τα ερημοκλήσια Αγ. Δημήτριος, Αγ. Νικόλαος και Αγ. Γεώργιος με θολωτή αψίδα στο ιερό. Στη ρεματιά υπάρχουν ερείπια ενός νερόμυλου που κτίστηκε το 1890.
  Αξίζει μια επίσκεψη στα ερείπια της Μονής του Ευαγγελισμού στους Τσακαίους που συνεχίζει σήμερα να λειτουργεί με την παρουσία μίας και μόνης μοναχής.
Το κείμενο παρατίθεται τον Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Στυρέων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μετοχίου Διρφύων

ΜΕΤΟΧΙ (Χωριό) ΚΥΜΗ
Τηλέφωνο: +30 22280 25236
Το πιο μακρινό, από την έδρα του Δήμου, Δημοτικό Διαμέρισμα είναι το Μετόχι . Τα γραφικά διώροφα λιθόχτιστα σπίτια του είναι σκαρφαλωμένα στους κατάφυτους πρόποδες του όρους Ξεροβούνι Δίρφης, όπου καστανιές, πλατάνι και οπωροφόρα έχουν τον πρώτο λόγο ενώ καθάρια νερά αναβλύζουν από παντού. Είναι μαγευτική η εικόνα των ανθισμένων κερασιών την άνοιξη στο Μετόχι όπου στις αρχές Ιουνίου γίνεται η πανελλήνια πια γνωστή "Γιορτή Κερασιού". Ο όμορφος οικισμός Κούτουρλας αλλά και η Παραλία Μετοχίου με την πεντακάθαρη ακτή της ανήκουν στο ίδιο Δ.Δ.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μονοδρύου

ΜΟΝΟΔΡΥΟ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22230 35369
  Το Μονόδρυ μαζί με τον οικισμό Κοίλι, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του δήμου και απέχει από την Κονίστρα 5 χιλιόμετρα. Πολύ όμορφο χωριό αποτελούμενο από δύο οικισμούς που χωρίζονται μεταξύ τους από τον ποταμό Μανικιάτη. Το Πάνω Μονόδρυ, είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου, καταπράσινο, με εκπληκτική θέα στο ποτάμι και μικρά σπίτια που διατηρούν την αρχιτεκτονική της περιοχής. Το Κάτω Μονόδρυ χτισμένο παράλληλα στον κεντρικό δρόμο, γραφικό χωριό με έντονη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κάθε επισκέπτη.
  Στο σημείο που ενώνονται οι δύο οικισμοί κατά μήκος του δρόμου, υπάρχει μια καταπληκτική πέτρινη γέφυρα με χαρακτηριστικές καμάρες για τη στήριξή της. Η γέφυρα του Μανικιάτη είναι από τις πιο όμορφες της περιοχής με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.
  Ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει έναν περίπατο στην υπέροχη κοιλάδα που δημιουργεί ο ποταμός Μανικιάτης μέσα στο πλατανόδασος. Τα γάργαρα νερά του ποταμού και η πλούσια βλάστηση, γεμάτη πλατάνια και πλήθος άλλων φυτών θα ικανοποιήσουν τον επισκέπτη. Αξιόλογο είναι το καινούργιο πάρκο και αθλητικό κέντρο που δημιουργήθηκε πρόσφατα για να φιλοξενήσει τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των κατοίκων.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κονιιστρών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μύλων

ΜΥΛΟΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22240 23633

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέων Στύρων

ΝΕΑ ΣΤΥΡΑ (Λιμάνι) ΕΥΒΟΙΑ
  Τα Νέα Στύρα, που σήμερα έχουν εξελιχθεί σε ένα τουριστικό θέρετρο, με μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, κάποτε δεν ήταν κάτι περισσότερο από το επίνειο των Στύρων και μία όμορφη παραλία. Ο πρώτος οικισμός δημιουργήθηκε το 1895 με το όνομα Γκισούρι. Το 1940 έλαβε την ονομασία Νέα Στύρα. Στα Νέα Στύρα ανήκουν οι οικισμοί Βαθύρρεμα, Ζ. Πηγή, Κελλιά και Κουβέλες.
  Σήμερα στα Νέα Στύρα υπάρχει ένα από τα πορθμεία που συνδέουν τη Νότια Εύβοια με τις ακτές της Ανατολικής Αττικής. Συγκεκριμένα υπάρχει τακτική επικοινωνία μέσω οχηματαγωγών με την Αγία Μαρίνα, που βρίσκεται απέναντι.
Το κείμενο παρατίθεται τον Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Στυρέων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νεοχωρίου

ΝΕΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22230 41310
  Το Νεοχώρι απέχει 60 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, βρίσκεται κτισμένο παράλληλα του ποταμού Νηλέα. Το σύγχρονο Νεοχώρι είναι η νεότερη συνέχεια των εγκαταλελειμμένων συνοικισμών Νικολέτα και Λάλα. Το Λάλα ερημώθηκε και ο συνοικισμός Νικολέτα συγχωνεύτηκε με τα σπίτια του Νεοχωρίου. Οι κάτοικοι ήταν αρβανίτικης καταγωγής, που μετοίκησαν στην Εύβοια επί Ενετοκρατίας.
  Με την υπάρχουσα υποδομή των καταστημάτων που διαθέτει και τα ωραία αξιοθέατά του είναι η καλύτερη στάση στο δρόμο σας. Στις ταβέρνες του χωριού θα βρείτε ντόπια κρέατα, τυριά, κηπευτικά και κρασί, όλα αγνά και εξαιρετικής ποιότητας.
  Ομορφο, καταπράσινο χωριό, απλωμένο στις άκρες του δρόμου και παράλληλα του ποταμού Νηλέα, ο οποίος αγγίζει την ανατολική πλευρά του χωριού και του χαρίζει απλόχερη δροσιά με τις ιτιές, τις λεύκες και τα τεράστια πλατάνια του. Δύο μικρά κατάφυτα ρέματα διασχίζουν κάθετα το χωριό και χύνουν τα νερά τους στον Νηλέα.
  Απέναντι από το χωριό, στο λόφο Μπρέκα, διασώζονται δύο ανεμόμυλοι, σχεδόν ακέραιοι του Καρόζη και του Στεργίου, γεγονός που συμπληρώνει το όμορφο τοπίο.
  Το Καθολικό του χωριού είναι η εκκλησία "Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος".

Οικισμός Νικολέτα

  Το χωριό είναι δημιούργημα των τελευταίων χρόνων της Φραγκοκρατίας από τους Αρβανίτες που ήρθαν από την Αττική. Στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπαγόταν στον τομέα του Αυλωναρίου. Με τη δημιουργία του δρόμου Αλιβερίου-Κύμης εγκατέλειψαν σιγά-σιγά το χωριό οι κάτοικοί του και έχτισαν τα σπίτια τους κοντά στο δρόμο. Το παλιό χωριό ερημώθηκε και πολλά από τα σπίτια του γκρεμίστηκαν. Σήμερα όσα σπίτια δεν γκρεμίστηκαν ανακαινίζονται και αποτελούν μια ζωγραφιά στο φυσικό τοπίο της περιοχής.
  Στο βάθος της πλατανοσκέπαστης ρεματιάς, πίσω από το Καθολικό, υπάρχει η παλιά βρύση του χωριού Νικολέτα με άφθονο νερό που τρέχει από δύο κρουνούς, στην οποία μπορείτε να απολαύσετε το δροσερό νερό της, να διαβάσετε σε μαρμάρινη πλάκα την ιστορία της και να ξαποστάσετε κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια της.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Δημοτικό Διαμέρισμα Οκτωνίας

ΟΚΤΩΝΙΑ (Κωμόπολη) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22230 34264
  Κωμόπολη σε απόσταση 7χμ. ΒΑ του Αυλωναρίου, στο βορινό κάθισμα του βουνού Καλιμάνι. Συνδέεται με το Αυλωνάρι με ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
  Η θέση της είναι περίβλεπτη και μαγευτική. Δεσπόζει σαν θαυμάσιος εξώστης του βουνού, ατενίζοντας προς το ολογάλανο Αιγαίο.
  Το Κάστρο της Οκτωνιάς λέγεται και "Κάστρο της Μεγάλης Σπηλιάς" και "Graspilea" από τη σπηλιά που είναι κοντά του στα νοτιοανατολικά, στη θέση "Πηγάδι", πίσω από τη Ζωοδόχο Πηγή, προς το βουνό. Βρίσκεται σε ένα βραχώδες μαστοειδές ύψωμα που είναι συνέχεια του βουνού της Οκτωνιάς και στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί από τις συνοικίες "Αλώνια" και "Παναγιά" προς το Καρβούνι. Η θέα είναι φανταστική, η ανάβαση με αυτοκίνητο προς τα ανατολικά του, από το δρόμο που οδηγεί στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, είναι εύκολη.
  Πολύ ωραίες παραλίες βρίσκονται ανατολικά, Μουρτερή, Μερκούριου, Μπουρνιάς και Αϊλή.
  Η Μουρτερή είναι μικρός οικισμός στην ακτή του Αιγαίου και στα ανατολικά της εκβολής του Νηλέα ποταμού. Απέχει από το Οριό 6 χλμ. και από την Οκτωνιά 7 χλμ. Πλαισιώνεται από ωραία και εκτεταμένη παραλία με ολοκάθαρη αμμουδιά και καταγάλανα νερά, η οποία θεωρείται μια από τις δέκα ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.
  Στην παραλία Μπουρνιάς προβλέπεται η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου, διότι ο φυσικός σχηματισμός του όρμου αποτελεί καταφύγιο των ψαράδων.
  Πανέμορφη παραλία της Οκτωνιάς είναι το Καλάμι, που σχηματίζει δύο μικρούς κόλπους. Η παραλία διακρίνεται για την υπέροχη φυσική ομορφιά της, τα πολύχρωμα βότσαλα και τους πολύχρωμους βράχους.
  Η πρόσβαση στον ένα κόλπο γίνεται μόνο από τη θάλασσα κάτι που προσδίδει ιδιαίτερη μαγεία στην παραλία. Η άμμος και τα χρωματιστά βότσαλα συνθέτουν ένα μαγευτικό ψηφιδωτό, κάτω από τη φυσική σκιά που σχηματίζουν οι ελιές που στέκονται στην πλαγιά.
  Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές σπηλιές, όπως η Μπότη, ή Τρύπα. Σπηλιά κατακόρυφη, που το βάθος της φθάνει τα 13-14μ. Το κατέβασμα γίνεται με σχοινί.
  Επίσης γνωστές σπηλιές είναι της Τρυπητής, η Χαιροσπηλιά ή Ρέμα πάνω από το Καρβούνι, η Σπηλιά Ρέμα στο Καρβούνι, η Μεγάλη Σπηλιά στη θέση Πηγάδι κοντά στο Καστρί και άλλες μικρότερες.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Δημοτικό Διαμέρισμα Οξυλίθου

ΟΞΥΛΙΘΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΜΗ
Τηλέφωνο: +30 22220 46201
Ο Οξύλιθος που είναι το μεγαλύτερο Δ.Διαμέρισμα περιλαμβάνει και τους οικισμούς Κληματάρι και Στόμιο, είναι χτισμένος στη νότια πλαγιά ενός ελαιόφυτου λόφου που καταλήγει σε οξεία κορυφή από την οποία πήρε το όνομά της η κωμόπολη. Η γεωλογική σύσταση του λόφου, στον οποίο δεσπόζει η γραφική εκκλησία της Ευαγγελίστριας, αποτελείται από ηφαιστειογενή υλικά που προέρχονται από ηφαίστειο που ήταν ενεργό κατά τους μεταλπικούς χρόνους. Μέσα στο χωριό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζουν τρεις μικροί βυζαντινοί ναοί και ιδιαίτερα αυτός της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένος και αγιογραφημένος τον 13ο αιώνα. Ο ναός εορτάζει στις 15 Αυγούστου οπότε και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προσφέρεται στους προσκυνητές από τους κατοίκους του χωριού, το παραδοσιακό στιφάδο. Λόγο νοτιότερα από τον Οξύλιθο στο λόφο Βιγλατούρι, η αρχαιολογόγος κα Έφη Σακκελαράκη, έφερε πρόσφατα στο φως τα λείψανα οικισμού της εποχής των αποικισμών που η ίδια θεωρεί ότι είναι τμήμα της Αρχαίας Κύμης. Ακόμη πιο νότια συναντάμε το γυναικείο μοναστήρι "του Μάντζαρη", που ιδρύθηκε τον 14ο ή τον 15ο αιώνα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ορίου

ΟΡΙΟ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22230 31203
  Ομορφο, καταπράσινο γραφικό χωριό, 70 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, πολύ κοντά στις παραλίες της Οκτωνιάς και του Οξυλίθου (Στόμιο). Δέκα λεπτά από το χωριό βρίσκεται η παραλία της Μουρτερής, η διαδρομή από το Οριό ως τη Μουρτερή γίνεται μέσα στη φύση δίπλα από τον ποταμό Νηλέα που περιστοιχίζεται από πλατάνια και άλλη πυκνή βλάστηση.
  Στο Οριό βρίσκεται ο οικισμός Μυρτέα (Πρώην Μουρτάρι). Το όνομά του είναι φυτωνυμικό γιατί στην περιοχή του υπάρχουν άφθονες μυρτιές.
  Ο οικισμός υφίσταται από την αρχαιότητα, από αυτό πήρε και το όνομά του και ο παράκτιος οικισμός που εντοπίστηκε ύστερα από ανασκαφές στην παραλία της Μουρτερής, αριστερά του ποταμού Νηλέα, το επίνειο του οικισμού.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατάνας

ΠΛΑΤΑΝΑ (Χωριό) ΚΥΜΗ
Τηλέφωνο: +30 22220 71351
Η Πλατάνα είναι το νεώτερο χωριό του Δήμου Κύμης. Η γραφική παραλία με τα παραδοσιακά σπίτια και το ιστορικό "Μουράγιο" αλλά και οι εκβολές του ποταμιού της Σκοτεινής με το πετρόκτιστο γεφύρι της και της πάπιες που τσαλαβουτούν στα νερά, είναι μερικά από τα πολλά αξιοθέατα του χωριού. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε και τις αξιόλογες πλαζ που διαθέτει.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πολυποτάμου

ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22240 51122
  Ο Πολυπόταμος είναι το χωριό που βρίσκεται ακριβώς στο μέσον του στενότερου μέρους της Εύβοιας (πλάτος 6 χλμ) με σπίτια των οποίων οι στέγες είναι σκεπασμένες με πλάκες που αφθονούν στην περιοχή.
Το κείμενο παρατίθεται τον Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Στυρέων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πυργίου

ΠΥΡΓΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22230 31549
  Το Πυργί είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό μέσα στο πράσινο, ανατολικά της κοιλάδας του χειμάρρου Νηλέως. Το όνομα του χωριού αυτού προέρχεται από τον κατεστραμμένο προ πολλού βυζαντινό μικρό πύργο που υπήρχε στο χώρο του σημερινού νεκροταφείου.
  Στο Πυργί υπάρχουν ωραίες ταβέρνες με εξαιρετική ποικιλία από ντόπια φαγητά.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πύργου

ΠΥΡΓΟΣ (Χωριό) ΚΥΜΗ
Τηλέφωνο: +30 22220 31329
Ο Πύργος, χωριό που γνώρισε ακμή όταν λειτουργούσαν τα λιγιτωρυχεία στο Έντζι. Ανάμεσα στα παραδοσιακά του σπίτι, ξεχωρίζει το αρχοντικό του Χρυσανθακόπουλου, το οποίο πρόκειται στο μέλλον να στεγάσει παλαιοντολογικά ευρήματα από την περιοχή μας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Στύρων

ΣΤΥΡΑ (Χωριό) ΕΥΒΟΙΑ
  Τα σύγχρονα Στύρα είναι μια όμορφη και προσεγμένη κωμόπολη στην οποία εδρεύει ο Δήμος Στυρέων. Απέχει 4 χλμ περίπου από τη θάλασσα και τα Νέα Στύρα. Σημαντικά ιστορικά μνημεία της μεσαιωνικής και νεώτερης περιόδου αποτελούν το Κάστρο των Αρμένων και τα δύο εκκλησίδια μέσα σε αυτό. Η βραχοσκέπαστη εκκλησία του Αγίου Νικολάου που έδωσε και το σύγχρονο όνομά του, στο λόφο του κάστρου, είναι κατασκευασμένη στις αρχές του 1800. Ο ναός της Παναγίας του Κάστρου έχει ανοικοδομηθεί, όπως δηλώνουν οι δύο επιγραφές στην είσοδό του το 1746, πάνω στα ερείπια προγενέστερης μονόκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής.
Το κείμενο παρατίθεται τον Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Στυρέων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ταξιαρχών

ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ (Χωριό) ΚΥΜΗ
Τηλέφωνο: +30 22220 59696
Στους Ταξιάρχες αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η παραδοσιακή τέχνη της καλαθοπλεκτικής. Αξιόλογη θεωρείται η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είναι και το καθολικό του χωριού. Στις 24 Μαϊου ο Δήμος Κύμης και οι φορείς του χωριού τιμούν τη μνήμη των 30 αθώων πολιτών των Ταξιαρχών που εκτελέσθηκαν το 1944 από το στρατό κατοχής.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ωρολογίου

ΩΡΟΛΟΓΙΟ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22230 35348
  Το Ωρολόγι βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από την Κύμη. Κτισμένο στην πλαγιά ενός κατάφυτου λόφου, γεμάτου ελιές και οπωροφόρα δέντρα και στις όχθες του χειμάρρου Ωρολογιάτη, διατηρεί μια δική του ξεχωριστή προσωπικότητα.
  Δυτικά στο Ωρολόγι και σε απόσταση 1700 μέτρων συναντάται και η γραφική τοποθεσία "Ανεμόμυλος", με πανοραμική θέα. Ξεχωρίζει η Σκύρος, η περιοχή της Κύμης, η κορυφογραμμή της Οχτωνιάς, τα χωριά Κρεμαστός και Τραχήλι.
  Γραφική τοποθεσία είναι το "Χωνευτικό", δυτικά του χωριού, πηγή από την οποία υδρεύονται όσοι προτιμούν νερό καλής ποιότητας. Η βλάστηση που περιβάλλει την πηγή είναι πυκνή και το ρυάκι που ρέει διατηρεί την ροή του και τους θερινούς μήνες. Η θέση λέγεται Αγία Κυριακή από το ομώνυμο εκκλησάκι.
  Θα πρέπει ακόμη να αναφέρουμε ότι σε τέσσερις θέσεις της περιοχής του χωριού βρέθηκαν αρκετά λίθινα εργαλεία παλαιολιθικής εποχής.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Κοινοτικά γραφεία

Κοινότητα Καφηρέως

ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22240 26213, 26413
Φαξ: +30 22240 25802

Κοινοτικά Διαμερίσματα

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ