gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΚΤΩΝΙΑ Κωμόπολη ΚΑΡΥΣΤΙΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Οκτωνίας

ΟΚΤΩΝΙΑ (Κωμόπολη) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22230 34264
  Κωμόπολη σε απόσταση 7χμ. ΒΑ του Αυλωναρίου, στο βορινό κάθισμα του βουνού Καλιμάνι. Συνδέεται με το Αυλωνάρι με ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
  Η θέση της είναι περίβλεπτη και μαγευτική. Δεσπόζει σαν θαυμάσιος εξώστης του βουνού, ατενίζοντας προς το ολογάλανο Αιγαίο.
  Το Κάστρο της Οκτωνιάς λέγεται και "Κάστρο της Μεγάλης Σπηλιάς" και "Graspilea" από τη σπηλιά που είναι κοντά του στα νοτιοανατολικά, στη θέση "Πηγάδι", πίσω από τη Ζωοδόχο Πηγή, προς το βουνό. Βρίσκεται σε ένα βραχώδες μαστοειδές ύψωμα που είναι συνέχεια του βουνού της Οκτωνιάς και στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί από τις συνοικίες "Αλώνια" και "Παναγιά" προς το Καρβούνι. Η θέα είναι φανταστική, η ανάβαση με αυτοκίνητο προς τα ανατολικά του, από το δρόμο που οδηγεί στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, είναι εύκολη.
  Πολύ ωραίες παραλίες βρίσκονται ανατολικά, Μουρτερή, Μερκούριου, Μπουρνιάς και Αϊλή.
  Η Μουρτερή είναι μικρός οικισμός στην ακτή του Αιγαίου και στα ανατολικά της εκβολής του Νηλέα ποταμού. Απέχει από το Οριό 6 χλμ. και από την Οκτωνιά 7 χλμ. Πλαισιώνεται από ωραία και εκτεταμένη παραλία με ολοκάθαρη αμμουδιά και καταγάλανα νερά, η οποία θεωρείται μια από τις δέκα ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.
  Στην παραλία Μπουρνιάς προβλέπεται η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου, διότι ο φυσικός σχηματισμός του όρμου αποτελεί καταφύγιο των ψαράδων.
  Πανέμορφη παραλία της Οκτωνιάς είναι το Καλάμι, που σχηματίζει δύο μικρούς κόλπους. Η παραλία διακρίνεται για την υπέροχη φυσική ομορφιά της, τα πολύχρωμα βότσαλα και τους πολύχρωμους βράχους.
  Η πρόσβαση στον ένα κόλπο γίνεται μόνο από τη θάλασσα κάτι που προσδίδει ιδιαίτερη μαγεία στην παραλία. Η άμμος και τα χρωματιστά βότσαλα συνθέτουν ένα μαγευτικό ψηφιδωτό, κάτω από τη φυσική σκιά που σχηματίζουν οι ελιές που στέκονται στην πλαγιά.
  Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές σπηλιές, όπως η Μπότη, ή Τρύπα. Σπηλιά κατακόρυφη, που το βάθος της φθάνει τα 13-14μ. Το κατέβασμα γίνεται με σχοινί.
  Επίσης γνωστές σπηλιές είναι της Τρυπητής, η Χαιροσπηλιά ή Ρέμα πάνω από το Καρβούνι, η Σπηλιά Ρέμα στο Καρβούνι, η Μεγάλη Σπηλιά στη θέση Πηγάδι κοντά στο Καστρί και άλλες μικρότερες.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ