gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΝΙΣΤΡΕΣ Χωριό ΚΑΡΥΣΤΙΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (11)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Βλασίου

ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 58603
  Χωριό δυτικά των Κονιστρών, στους πρόποδες του όρους Μαυροβούνι από όπου απέχει περίπου 1,5 χλμ. Επί τουρκοκρατίας το χωριό είχε το όνομα κάποιου πασά, που έδρευε εκεί. Ακόμα και σήμερα είναι γνωστό ως "Πασάς". Μετονομάστηκε σε Αγ. Βλάσιο το 1954 από τον πολιούχο του και θαυματουργό Αγιο Βλάσιο. Σχετικά με το ιστορικό της ίδρυσης του ναού κάποιος από ξένο χωριό, κατά την παράδοση, ονειρεύτηκε την εικόνα του Αγίου. Ξεσηκώθηκε έφθασε μόλις ξημέρωσε στο μέρος εκείνο και σκάβοντας ξέθαψε μέσα στο θάμνος, σκίνα και βάτα την εικόνα του Ιερομάρτυρα. Είναι πολύ παλιά εικόνα και από την πολυκαιρία έχει μαυρίσει.
  Στο μέρος αυτού λοιπόν, κτίστηκε από τους ευσεβείς Χριστιανούς του χωριού και της περιοχής μικρό εκκλησάκι. Λειτουργεί Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Βλασίου η "Πάχα", που οργανώνει με μεγάλη επιτυχία το Μίνι Μουντιαλίτο από 15 Ιουλίου - 15 Αυγούστου, με ευρεία συμμετοχή ομάδων από όλη την ευρύτερη περιοχή. Από φέτος η διοργάνωση στηρίζεται από το Δήμο Κονιστρών. Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Κονιστρών και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 439 κάτοικοι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ανω Κουρουνίου

ΑΝΩ ΚΟΥΡΟΥΝΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 58969
  Όνομα βυζαντινού οικιστή: Κουρούνας. Καταγόταν από τα ρημαγμένα από τις επιδρομές των Αγαρηνών πειρατών χωριά του λεκανοπεδίου Οξυλίθου - Μονοδρίου. Κατά άλλους από το πουλί Κουρούνα που κούρνιαζε στα δάση των λόφων του. Τέλος αναφέρεται ότι υπήρχε κατά την αρχαιότητα οικισμός που έφερε το όνομα Κορώνη και κατά επέκταση Κουρούνα. Μερικοί από τους διανοουμένους του παραδέχονται ότι το όνομά του πάρθηκε από την προνομιούχο θέση του που είναι σαν το στέμμα, σαν διάσημα των ευγενών, επισκόπων, σαν κορώνα σε όλη την περιοχή. Πράγματι είναι σε θέση περίοπτη και προνομιούχο. Ο αέρας του είναι καθαρός και απαλλαγμένος από υγρασία. Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στο Δήμο Κονιστρών και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 104 κάτοικοι.
  Μεταξύ Ανω και Κάτω Κουρουνίου, απέναντι από το εκκλησάκι της Παναγίας, βρίσκεται η πηγή του χωριού. Ο δρόμος είναι ευχάριστος και πράσινος, ενώ φτάνοντας κανείς στη πηγή μπορεί να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος με πέτρα και παγκάκια. Ακριβώς πάνω από την πηγή υπάρχει λιθόκτιστο μονοπάτι, που οδηγεί σε ένα καταπράσινο ύψωμα.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ: Είναι κτίσμα των τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου. Από τότε η ζωή του είναι συνεχής. Πριν από το 1940 είχε μεγάλο πληθυσμό. Σώζεται μισοερειπωμένος φράγκικος πύργος, από τον οποίο το χωριό λεγόταν και "Πύργος Κουρούνι" σε θέση περίοπτη και δεσπόζουσα και είχε ανταπόκριση με τους πύργους Κήπων, Τραχηλίου, Καδίου, Πύργου, κ.λπ.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βρύσης

ΒΡΥΣΗ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 58359
Φαξ: +30 22220 58359
  Κοντά στο χωριό Βρύση, κατά μήκος του ποταμού, ένας μικρός χωμάτινος δρόμος οδηγεί στην παλιά νεροτριβιά (ο παλιός νερόμυλος του χωριού) ο οποίος λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου περίπου από τη διασταύρωση του δρόμου.
  Εκεί πλένονταν παλιά τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα, κάτω από το στροβίλισμα και την πίεση του νερού που πέφτει ορμητικά. Αν κάποιος συνεχίσει με τα πόδια την διαδρομή κατά μήκος του ποταμού, στα 300 μέτρα, θα βρεθεί μπροστά στην κεντρική πηγή ύδρευσης της περιοχής που ονομάζεται Κολέθρα. Μια πανέμορφη πηγή με πράσινα νερά, που μένει αστείρευτη χειμώνα - καλοκαίρι και που πρόσφατα διαμορφώθηκε για να προσφέρει στους επισκέπτες χαλάρωση και ξεκούραση. Στην επιστροφή αξίζει να επισκεφτεί κανείς το γραφικό εξωκλήσι Αγία Αννα, χτισμένο δίπλα στις όχθες του χειμάρρου Κολέθρα.
  Φτάνοντας στη Βρύση ένα πεδινό χωριό, χτισμένο στο πεδινό τρίγωνο που σχηματίζουν οι ρίζες του όρους Μαυροβούνι (Τρύχας) και οι χείμαρροι Κολέθρα (Λάδωνα) και Μανικάτη (Νέδωνα). Τα σπίτια του χωριού είναι γραφικά με μεγάλες γεμάτες λουλούδια αυλές. Ο επισκέπτης δε πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί το εξωκλήσι της Ευαγγελιστρίας στην κορυφή του λόφου Τραγκουνάρα, κτισμένο στα ερείπια αρχαίου ναού που φημολογείται ότι ήταν ναός της Αρτεμης. Στον ίδιο λόφο υπάρχουν πολλά ερείπια παλαιότερων πολιτισμών, το Βυζαντιντό κάστρο Κούπα, το αγίασμα της Παναγίας, η σπηλιά - φυλακή.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κονιιστρών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καδίου

ΚΑΔΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 58001
  Φωλιασμένο σε δίλοφο, σε αμφιθεατρική θέση και υπό την επιβλητική παρουσία των Κοτυλαίων, βρίσκεται το Κάδι. Όμορφο γραφικό χωριό κτισμένο στους πέτρινους λόφους εντυπωσιάζει με την αμφιθεατρική του τοποθεσία και τα γραφικά του σπίτια. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο ενετικός πύργος. Ο πύργος στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ήταν η κατοικία του Τούρκου πασά Καδή από τον οποίο πήρε το όνομα του και το χωριό. Την όμορφη ζωγραφιά που παρουσιάζει το αμφιθεατρικό χωριό συμπληρώνουν οι δύο μικροί οικισμοί Καράδωνοι και Τριβωλιάνοι.
Μνημεία
  Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Παλιά εκκλησία μέσα σε οργιώδη βλάστηση αξίζει να προσέξετε το γιγάντιο πουρνάρι, για το οποίο χρειάζονται δύο άτομα για να αγκαλιάσουν τον κορμό του. Η εκκλησία γιορτάζει στις 6 Αυγούστου και γίνεται ονομαστό πανηγύρι.
  Αγιος Σεραφείμ: Παλιά και θαυματουργική εκκλησία. Τη συναντάμε 400 μέτρα από τους Γιάννηδες στις παρυφές του λόφου Λακάκι. Δίπλα ακριβώς από την εκκλησία υπάρχει αγίασμα το οποίο θεωρείται θαυματουργό. Στον περίβολο του ναού, στη διάρκεια της κατοχής, εκτελέστηκαν 30 πατριώτες από την ευρύτερη περιοχή. Σήμερα αποδίδοντάς τους φόρο τιμής, τελείται μνημόσυνο και εκδηλώσεις στις 24 Μαίου. Σε άλλα 500 μέτρα βόρεια υπάρχει μεταλλείο βωξίτου.
Αξιοθέατα - Διαδρομές
  Ξεκινώντας από το Κάδι και ανεβαίνοντας στο ελατόδασος (γνωστό και ως "Καδίτικο", συναντάς στην αρχή θάμνους από αγριόκερδο, κέδρα, φιλίκια και αρεούς. Στα αριστερά μας η απόκρυμνη χαράδρα και δεξιά μας το απότομο βουνό. Μετά από 3,5 χλμ.βγαίνουμε από την χαράδρα και συναντάμε κτήματα με κερασιές και καρυδιές. Μετά από 5 χλμ. Συναντάμε το ελατόδασος όπου και σταματά ο βραχισμός. Κάθε πρωτομαγιά πολύς κόσμος απολαμβάνει την ομορφιά του ελατόδασους και τα γάργαρα νερά του. Αξίζει να προσέξουμε το γιγάντιο πλατάνι που χωράει στο κούφωμά του πέντε άτομα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κήπων

ΚΗΠΟΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 58686
  Το κεντρικό τμήμα της κοινότητας των Κήπων, είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός λόφου, ενώ οι αγροτικές δραστηριότητες συγκεντρώνονται στην κοιλάδα του Μανικιάτη (περιοχή Κοκκινοεκκλησίες). Πολύ εύφορο χωριό με μακρόχρονη παράδοση στην καλλιέργεια κηπευτικών. Η πλούσια βλάστηση με το πλήθος των πηγών και τα βυζαντινά κατάλοιπα των ναών είναι πόλοι έλξης, για τον επισκέπτη. Για όσους αγαπούν τον ιαματικό τουρισμό, ξεχωρίζουν η πηγή του "Καβουρά" και της "Τρυπητής" με ιαματικό νερό, εξαιρετικής ποιότητας ικανό προς εμφιάλωση. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο μεγαλύτερος Ενετικός πύργος της περιοχής που δυστυχώς δεν διατηρείται σε καλή κατάσταση.
  Οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού, θα θαυμάσουν ένα πλήθος από ναούς και εκκλησάκια. Από τις 40 εκκλησίες που υπήρχαν παλαιότερα(το χωριό ονομαζόταν Σαραντακλήσι κατά τη βυζαντινή περίοδο), σήμερα σώζονται πολλές γύρω από το χωριό. Ξεχωρίζει η Παναγιά η Οδηγήτρια, του 13ου αιώνα στις Σπηλιές, που διατηρεί το τέμπλο της σε άριστη κατάσταση. Στις Κοκινοεκκλησίες του ίδιου χωριού διακρίνονται θεμέλια παλαιών κτιρίων που μαρτυρούν την ύπαρξη βυζαντινής πόλης.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κονιιστρών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κονιστρών

ΚΟΝΙΣΤΡΕΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Η έδρα του δήμου, το χωριό Κονίστρες, ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα κατά την επανάσταση του 1821. Πατρίδα του Ιατροφιλόσοφου, Γεωργίου Κονιστρίου - Χρυσοχόου, επιφανούς μέλους της Φιλικής Εταιρίας που συμμετείχε στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου και συνέβαλε ουσιαστικά στον Εθνικό Αγώνα. Ο Κονίστριος είχε ιδρύσει σχολεία στην Χαλκίδα, την Κύμη και την Κονίστρα.
  Στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία η περιοχή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Αντίσταση κατά των Γερμανών στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Εξω από την Κονίστρα βρίσκεται ο ναός του Αγίου Συμεών, που κατά την περίοδο της Κατοχής στις 24 Μαϊου, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 30 αντιστασιακούς από την ευρύτερη περιοχή.
  Το χωριό σήμερα είναι ένα από τα πιο μεγάλα της περιοχής με έντονη εμπορική κίνηση. Χαρακτηριστικά είναι τα πέτρινα σπίτια από πυριγενές τοπικό πέτρωμα, χτισμένα από Ηπειρώτες τεχνίτες.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κονιιστρών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κρεμαστού

ΚΡΕΜΑΣΤΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Tαυτότητα:
  Το όνομα Κρεμαστόν διορθώθηκε το 1940 σε Κρεμαστός και προήλθε από την απόκρημνη και κρεμαστή θέση του. Το χωριό κατοικήθηκε στην Ενετοκρατία από βοσκούς των γειτονικών χωριών Τραχήλι και Γάια. Η θέση του είναι πανοραμική, υπήνεμη και ηλιόλουστη. Απέχει 70 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα και μέσα σε ένα καταπράσινο ήρεμο τοπίο συναντάμε αυτό το χωριό που είναι ένα από τα πιο όμορφα του Δήμου Κονιστρών. Χτισμένο στις ρίζες ενός πευκόφυτου λόφου μαγεύει από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη. Οι κάτοικοι του χωριού, οι περισσότεροι περασμένης ηλικίας ασχολούνται με την παραδοσιακή γεωργία. Παράγουν λάδι, κηπευτικά, σιτηρά, καρύδια, αμύγδαλα και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Ιστορικά:
  Κοντά στο χωριό ανακαλύφθηκε σπήλαιο με προϊστορική πανίδα της Πλειστοκαίνου εποχής, όπου κατοίκησαν άνθρωποι της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου, κυνηγοί των προϊστορικών ζώων. Στα δυτικά του χωριού μέσα σε κακοτράχηλη βραχώδη ρεματιά, υπάρχει βάραθρο με το όνομα "Τουρκοκάζανο" όπου οι Τούρκοι έριχναν τους ανεπιθύμητους ραγιάδες.
Αξιοθέατα:
  Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή όπως ονομάζεται τοπική μονή Κλιβάνου. Πανέμορφη στην κορυφή λόφου με δεσπόζουσα θέση στην περιοχή. Εγκαταλειμμένη τα τελευταία χρόνια διατηρεί ακόμη στοιχεία από το ένδοξο παρελθόν. Τα πέτρινα κτίρια όπου άλλοτε ζούσανε μοναχοί, τα άφθονα τρεχούμενα νερά και το ίδιο το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα τοπία της Ανατολικής Εύβοιας. Η εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου. Καθολικό του χωριού γιορτάζεται με λαμπρότητα στις 29 Αυγούστου κάθε χρόνο και γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Η βρύση του "Καλλία". Πανέμορφη πλινθόχτιστη βρύση με υπόστεγο όπου κατά το παρελθόν χρησιμοποιούταν από τις γυναίκες του χωριού για το πλύσιμο των ρούχων. Πέτρινος φούρνος μέσα στο δάσος συνδεδεμένος με πολλές τοπικές παραδόσεις και δοξασίες που σήμερα σώζονται μόνο υπολείμματά του.
Σήμερα:
  Στο χωριό λειτουργούν ένα δύο καφενεία όπου θα σας εξυπηρετήσουν για τις ανάγκες σας, σε καφέ και φαγητό. Στις 29 Αυγούστου, την ημέρα του Αϊ Γιαννιού, γίνεται ένα από τα πιο γραφικά πανηγύρια της περιοχής στην πλατεία του χωριού. Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Κονιστρών και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 237 κάτοικοι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μακρυχωρίου

ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 81280
  Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το χωριό Μανίκια, βρίσκεται το Μακρυχώρι, χωριό ορεινό και γραφικό, άγριοι ορεινοί όγκοι, με απότομες χαράδρες, επιβλητικές γυμνές πλαγιές, θαμνώδεις εκτάσεις υπάρχουν σε όλη την περιοχή του χωριού. Αξιόλογη είναι η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, γεμάτη τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1400 μ.Χ. χτισμένη από τον Μιχαήλ Ταμισά.
  Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία της ονομασίας του χωριού Μακρυχωρίου που ιδρύθηκε περίπου στην ίδια εποχή. Οι πρώτοι κάτοικοι που προέρχονταν από την Βάθεια, εξαιτίας της απειλής των πειρατών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να πάνε - όπως χαρακτηριστικά είπαν - "κάπου μακριά" έτσι ο τόπος που εγκαταστάθηκαν ονομάστηκε Μακρυχώρι (το χωριό που βρίσκεται μακριά).
  Στην επανάσταση του 1821, διεξήχθη μάχη βορειοανατολικά του χωριού, ανάμεσα σε δύο άνδρες του Κριεζώτη, του οπλαρχηγού της Εύβοιας και τους Τούρκους. Η περιοχή ονομάζεται "Κέσι" που σημαίνει σφάξιμο στα Τουρκικά.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κονιιστρών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μανικίων

ΜΑΝΙΚΙΑ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 81333
  Λίγο μετά τη Βρύση συναντάμε τη διασταύρωση που οδηγεί δεξιά για Μανίκια. Από αυτό το σημείο μπορεί να επισκεφτεί κανείς την ορεινή ενδοχώρα. Η διαδρομή είναι βουνίσια και η γραφικότητα των χωριών είναι χαρακτηριστική. Ο δρόμος ακολουθεί μια φυσική χαράδρα, η οποία είναι κατάφυτη από πλατάνια και ελιές. Πάνω από το χωριό υψώνεται εντυπωσιακά η οροσειρά του Κοτυλαίου, με τα επιβλητικά βράχια που προσφέρονται για αναρριχητικές εξορμήσεις. Ακριβώς από κάτω ο Μανικιάτης ποταμός έχει ανοίξει μια άγρια και απότομη χαράδρα. Ολη η περιοχή συνδυάζει το άγριο ορεινό τοπίο με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς τη θέση Καταβόθρα, μια σπηλιά που από αυτήν ξεχύνεται ο ποταμός Μανικιάτης. Στο σημείο αυτό θα γίνει το Φράγμα των Μανικίων, που έχει ήδη δρομολογηθεί.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κονιιστρών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μονοδρύου

ΜΟΝΟΔΡΥΟ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22230 35369
  Το Μονόδρυ μαζί με τον οικισμό Κοίλι, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του δήμου και απέχει από την Κονίστρα 5 χιλιόμετρα. Πολύ όμορφο χωριό αποτελούμενο από δύο οικισμούς που χωρίζονται μεταξύ τους από τον ποταμό Μανικιάτη. Το Πάνω Μονόδρυ, είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου, καταπράσινο, με εκπληκτική θέα στο ποτάμι και μικρά σπίτια που διατηρούν την αρχιτεκτονική της περιοχής. Το Κάτω Μονόδρυ χτισμένο παράλληλα στον κεντρικό δρόμο, γραφικό χωριό με έντονη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κάθε επισκέπτη.
  Στο σημείο που ενώνονται οι δύο οικισμοί κατά μήκος του δρόμου, υπάρχει μια καταπληκτική πέτρινη γέφυρα με χαρακτηριστικές καμάρες για τη στήριξή της. Η γέφυρα του Μανικιάτη είναι από τις πιο όμορφες της περιοχής με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.
  Ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει έναν περίπατο στην υπέροχη κοιλάδα που δημιουργεί ο ποταμός Μανικιάτης μέσα στο πλατανόδασος. Τα γάργαρα νερά του ποταμού και η πλούσια βλάστηση, γεμάτη πλατάνια και πλήθος άλλων φυτών θα ικανοποιήσουν τον επισκέπτη. Αξιόλογο είναι το καινούργιο πάρκο και αθλητικό κέντρο που δημιουργήθηκε πρόσφατα για να φιλοξενήσει τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των κατοίκων.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κονιιστρών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ