gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΙΓΡΙΤΑ Κωμόπολη ΣΕΡΡΕΣ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (5)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Ανθής

ΑΝΘΗ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23220 22925
  Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων προς τα ανατολικά από τη Νιγρίτα βρίσκεται το δημοτικό διαμέρισμα της Ανθής. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν τσιφλίκι και οικισμός με την ονομασία Φυτώκι ή Φυτόκι. Στα 1947 αποχωρίστηκε από τον τότε δήμο Νιγρίτας που υπαγόταν και αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα. Σήμερα έχει πληθυσμό 525 κατοίκους από τους οποίους οι περισσότεροι ασχολούνται με τη γεωργία. Τα περίπου 5.000 στρέμματα που διαθέτει το διαμέρισμα, αρδεύονται όλα από το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής του Φλαμπούρου. Έτσι, είναι φυσικό να δίνεται περισσότερη έμφαση στα λεγόμενα «ποτιστικά» προϊόντα. Παράγονται λοιπόν περίπου 50.000 τόνοι ντομάτας, 50 τόνοι σιτηρών, 30.000 τόνοι ζαχαρότευτλων, 1.500 τόνοι βαμβακιού, 2.500 τόνοι αραβοσίτου και λίγα κηπευτικά. Ακόμη, εκτρέφονται περίπου 500 οικόσιτα πρόβατα που συντελούν κι αυτά στην οικονομία και όπως σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα έτσι και στην Ανθή λειτουργεί Αγροτικός Συνεταιρισμός. Για τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών λειτουργούν Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο τετραθέσιο. Στην κοινότητα υπάρχει επίσης περικαλλής ναός αφιερωμένος στον Αγιο Γεώργιο που πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου ή τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα. Η Ανθή, τέλος, μαζί με το Φλάμπουρο είναι τα δύο χωριά από τα οποία προέρχονται κατά παράδοση οι καλύτεροι οργανοπαίκτες νταουλιού και ζουρνά.

Δημοτικό Διαμέρισμα Θερμών

ΘΕΡΜΑ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23220 22540
Φαξ: +30 23220 24166
  Τα Θερμά, όπως ονομάζουν την κοινότητα οι κάτοικοι της περιοχής, απέχουν από τη Νιγρίτα 5 χλμ., από τις Σέρρες 27 χ/λμ. και από τη Θεσσαλονίκη 90 χλμ. Το όνομα του το πήρε από τις θερμές πηγές που υπάρχουν εκεί. Μάλιστα, σώζονται στο ύψος των πηγών Δημόσια Λουτρά (θέρμες) Ρωμαϊκής εποχής, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι θερμές πηγές αυτές ήταν γνωστές κατά την αρχαιότητα.
  Παλαιότερα και σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων το χωριό ήταν κτισμένο νότια της σημερινής του θέσης, πάνω σε λόφο, ονομαζόταν Λίτζα ή Λούτζα, αποτελούνταν από τρεις συνοικίες και κατοικούνταν από Έλληνες και Τούρκους. Οι δεύτεροι, μετά τους διωγμούς του Ελληνισμού της Τουρκίας το 1914, άρχισαν να εγκαταλείπουν το χωριό, ενώ ήδη είχαν αρχίσει να καταφτάνουν τα πρώτα κύματα Θρακών και Ποντίων προσφύγων. Το άγονο του εδάφους και η αδυναμία παροχής οικονομικών κινήτρων στους πρόσφυγες, οδήγησαν στη δημιουργία των σημερινών Θερμών όπου και από το 1926 μέχρι το 1938 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των παλαιών κατοίκων της Λίτζας και των προσφύγων στο χωριό.
  Σήμερα αριθμεί 574 κατοίκους. Είναι μια κοινότητα με πολύ καλές αναπτυξιακές προδιαγραφές. Πηγές εισοδήματος για τους κατοίκους αποτελούν:
α) Τα λουτρά των θερμών πηγών. Το νερό που αναβλύζει από τις πηγές έχει ιαματικές ιδιότητες και για το λόγο αυτό πολλοί επισκέπτονται τα λουτρά και ενοικιάζουν δωμάτια στο χωριό, αφήνοντας έτσι κέρδη στους κατοίκους.
β) Το 963ο Τάγμα Πεζικού (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσύλλεκτων) βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα έξω από το Δημοτικό Διαμέρισμα, η αγορά του οποίου αποτελεί κέντρο καθημερινών συναλλαγών και ψυχαγωγίας για τους στρατιώτες της μονάδας με αποτέλεσμα να ενισχύεται η τοπική οικονομία.
γ) Η γεωθερμία που πηγάζει από τα θερμά νερά έχει αρχίσει σιγά-σιγά να μπαίνει στη ζωή των κατοίκων (κι αυτό θα συνεχιστεί) είτε για τη θέρμανση (καλοριφέρ), είτε για τα θερμοκήπια.
  Η κοινότητα συνολικά διαθέτει περίπου 5.000 στρέμματα, τα οποία καλλιεργούν οι κάτοικοι παράγοντας: βαμβάκι, σιτηρά, μηδική, αραβόσιτο, ελιές και κηπευτικά (κυρίως ντομάτα). Στο χωριό υπάρχει Αγροτικός Συνεταιρισμός.
  Η εκκλησία της κοινότητας είναι αφιερωμένη στον Αγιο Γεώργιο, αλλά η ενορία πανηγυρίζει στις 27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονος, επειδή υπάρχει παρεκκλήσι του. Τέλος, στην κοινότητα λειτουργεί Νηπιαγωγείο και μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο για τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νιγρίτας

ΝΙΓΡΙΤΑ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
  Οι πρώτοι κάτοικοι της Νιγρίτας φαίνεται να ήταν ακτήμονες των γύρω ορεινών περιοχών και κυρίως του κατεστραμμένου οικισμού Παλαιοχωρούδα. Μάλιστα αρχικά υπήρχαν δύο ξεχωριστοί οικισμοί: η Νιγρίτα και η Σύρπα. Οι πρώτοι κάτοικοι της Σύρπας πρέπει να προερχόταν από το ορεινό χωριό Γκουβιντάρι (κατά τον Παπαθανασίου) και πήρε τ' όνομα της πιθανόν από την εγκατάσταση σ' αυτήν προσφύγων από τη Σύρπη της Μαγνησίας. Αργότερα, όταν μετά το 1820 ενισχύθηκε ο πληθυσμός των δύο οικισμών συνενώθηκαν. Ο διαχωρισμός αυτός είναι σήμερα αραιός μόνο από τη χάραξη των ορίων των δύο ενοριών του Δήμου της Νιγρίτας.
  Με τις σημερινές οδικές συνδέσεις η Νιγρίτα απέχει 22 χλμ. από τις Σέρρες, 84 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 600 χλμ. από την Αθήνα. Η έδρα του δήμου αποτελεί οικονομικό, διοικητικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και έχει πληθυσμό 5.686 κατοίκους. Η αγορά της πόλης αναπτύσσεται γύρω από την κεντρική πλατεία. Στο κέντρο της βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες,τα υποκαταστήματα τραπεζών, οι χώροι ψυχαγωγίας, το δημοτικό ξενοδοχείο «Γερακίνα», η στάση ΤΑΧΙ και το σταθμαρχείο των ΚΤΕΛ .Κάθε Σάββατο στην πλατεία του Δημαρχείου λειτουργεί λαϊκή αγορά.
  Στη Νιγρίτα εκδίδονται τρεις τοπικές εβδομαδιαίες εφημερίδες, η «ΝΙΓΡΙΤΑ» η αρχαιότερη εφημερίδα στο νομό Σερρών, η «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» και «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ». Επίσης λειτουργεί και ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ο ΗΧΩ FM 102,4 ΜΗΖ.
  Στην πόλη λειτουργούν Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο, Ενιαίο Λύκειο, Τ.Ε.Ε, Ι.Ε.Κ, Νηπιαγωγεία, Παιδικοί Σταθμοί, Κ.Α.Π.Η, Ε.Σ.Υ, ιδιωτικά ιατρεία - οδοντιατρεία, φαρμακεία ενώ πολλοί είναι οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται με διάφορα τμήματα.
  Η πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, με τα νεοκλασικά σπίτια, τα επιβλητικά καπνομάγαζα, τις παλιές εκκλησίες και τα ξωκλήσια προσδίδουν στην πόλη χρώματα αλλοτινών εποχών και αναδεικνύουν το πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν της.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τερπνής

ΤΕΡΠΝΗ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
  Το δημοτικό διαμέρισμα απαντάται στα χρόνια ακόμα της τουρκοκρατίας ως Τσερπίστα ή Τζαρπίστα και πιθανόν η ετυμολογία της ονομασίας της προήλθε από το τουρκικό Τσιαρπ (=εργαλείο για άντληση νερού) και την ελληνική κατάληξη -ιστα, μιας και η περιοχή είχε άφθονα νερά. Μετά την απελευθέρωση, ονομάστηκε Τερπνή.
  Σήμερα έχει πληθυσμό 2.169 κατοίκους, τα όρια του δημοτικού διαμερίσματος εφάπτονται στα βορειοδυτικά με αυτά της Νιγρίτας και απέχει από τις Σέρρες 25 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 86 χλμ. Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία και ιδιαιτέρως με την παραγωγή καπνού (παράγονται περίπου 650 τόνοι ετησίως) μια και πρόκειται για "καπνοχώρι". Εκτός όμως από τον καπνό, άλλα προϊόντα που παράγονται στα 17.000 στρέμματα της κοινότητας είναι τα σιτηρά, το βαμβάκι, τα ζαχαρότευτλα και το καλαμπόκι. Ακόμη, υπάρχουν και πολλά ελαιόδενδρα, πράγμα που αποτέλεσε την αφορμή να λειτουργήσει στην κοινότητα ελαιοτριβείο.
  Εκτός από τη γεωργία, είναι αρκετά προωθημένο και το εμπόριο, καθώς λειτουργούν πολλά καταστήματα. Στην Τερπνή βρίσκεται, επίσης, το εργοστάσιο FIBRAN του κ. Δ. Αναστασιάδη με δύο μονάδες παραγωγής, της εξηλασμένης πολυστερίνης και του ορυκτοβάμβακα, το οποίο απασχολεί 170 εργαζόμενους από την περιοχή κυρίως της Τερπνής.
  Επίσης αξίζει να αναφερθούν και οι αρκετές ιδιωτικές πτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή. Ιστορική είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που θεμελιώθηκε το 1754 καθώς και η μάχη που διεξήχθη στην τοποθεσία «Πλατανούδια» στις 17 Φεβρουαρίου του 1913 για την απελευθέρωση της περιοχής. Στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος, στο λόφο «Παλαιόκαστρο», υπάρχει αρχαιολογικός χώρος.
  Ο νεόδμητος, περικαλλής Ναός των Τριών Ιεραρχών, εγκαινιάσθηκε το Μάιο του 2001 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Την ανέγερση του Ιερού Ναού αυτού ανέλαβε αποκλειστικά ο κος Αναστασιάδης, ο οποίος χρηματοδότησε την ανοικοδόμηση κτιρίων στην Τερπνή όπως το Γυμνάσιο-Λύκειο, το Νηπιαγωγείο και την Κοινοτική Βιβλιοθήκη.
  Τέλος, στην κοινότητα της Τερπνής λειτουργούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Φλαμπούρου

ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23220 64209
  Το δημοτικό διαμέρισμα του Φλαμπούρου κατά την Τουρκοκρατία ήταν χωριό και τσιφλίκι με την ονομασία Μπαϊρακτάρ και Βαραχτάρ Μαχαλάς, προσωνύμια που υποδηλώνουν ότι το χωριό ήταν κτήμα Τούρκου αξιωματούχου-μπέη. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, επειδή οι κάτοικοί του πρωτοστάτησαν στον απελευθερωτικό αγώνα με αρχηγό τον καπετάν Γιαγκλή, ο πασάς της περιοχής είπε ότι σήκωσαν μπαϊράκι (=φλάμπουρο). Αξιοσημείωτο είναι ότι το Μπαϊρακτάρ απέκτησε για πρώτη φορά σχολείο το 1911.
  Το Φλάμπουρο απέχει από τη Νιγρίτα 10 χλμ., από τις Σέρρες 22 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 100 χλμ. Σήμερα έχει πληθυσμό 829 κατοίκους ντόπιους και Σαρακατσάνους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Τα αγροτεμάχια της κοινότητας ανέρχονται σε 9.830 στρέμματα και αρδεύονται όλα από το δίκτυο της περιοχής .Τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται είναι: σιτάρι (περίπου 150 τόνοι), καλαμπόκι (3.000 τόνοι), βαμβάκι (1.300 τόνοι) ζαχαρότευτλα (8.000 τόνοι), βιομηχανική ντομάτα (1.500 τόνοι ), κριθάρι και μηδική.
  Στην κοινότητα υπάρχει πολιτιστικός σύλλογος ενώ στην Αθήνα υφίσταται ο δραστήριος σύλλογος των απανταχού Φλαμπουριωτών τον οποίο απαρτίζουν περισσότερα από 1000 μέλη. Από το 1996 κυκλοφορεί μηνιαία έκδοση του συλλόγου με τον τίτλο «Φλάμπουρο-αγωνιστικό λάβαρο στο χρώμα της φωτιάς» που αποτελεί μια σπουδαία και αξιομίμητη πολιτιστική προσπάθεια. Από το Φλάμπουρο επίσης αναδεικνύονται οι καλύτεροι οργανοπαίκτες ζουρνά και νταουλιού.
   Στο δημοτικό διαμέρισμα λειτουργούν Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο. Η εκκλησία της κοινότητας είναι αφιερωμένη στο Γενέθλιο του Ιωάννου του Προδρόμου, πανηγυρίζει στις 24 Ιουνίου και κάθε χρόνο στο Φλάμπουρο γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του ν. Σερρών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ