gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΕΡΜΑ Χωριό ΣΕΡΡΕΣ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Θερμών

ΘΕΡΜΑ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23220 22540
Φαξ: +30 23220 24166
  Τα Θερμά, όπως ονομάζουν την κοινότητα οι κάτοικοι της περιοχής, απέχουν από τη Νιγρίτα 5 χλμ., από τις Σέρρες 27 χ/λμ. και από τη Θεσσαλονίκη 90 χλμ. Το όνομα του το πήρε από τις θερμές πηγές που υπάρχουν εκεί. Μάλιστα, σώζονται στο ύψος των πηγών Δημόσια Λουτρά (θέρμες) Ρωμαϊκής εποχής, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι θερμές πηγές αυτές ήταν γνωστές κατά την αρχαιότητα.
  Παλαιότερα και σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων το χωριό ήταν κτισμένο νότια της σημερινής του θέσης, πάνω σε λόφο, ονομαζόταν Λίτζα ή Λούτζα, αποτελούνταν από τρεις συνοικίες και κατοικούνταν από Έλληνες και Τούρκους. Οι δεύτεροι, μετά τους διωγμούς του Ελληνισμού της Τουρκίας το 1914, άρχισαν να εγκαταλείπουν το χωριό, ενώ ήδη είχαν αρχίσει να καταφτάνουν τα πρώτα κύματα Θρακών και Ποντίων προσφύγων. Το άγονο του εδάφους και η αδυναμία παροχής οικονομικών κινήτρων στους πρόσφυγες, οδήγησαν στη δημιουργία των σημερινών Θερμών όπου και από το 1926 μέχρι το 1938 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των παλαιών κατοίκων της Λίτζας και των προσφύγων στο χωριό.
  Σήμερα αριθμεί 574 κατοίκους. Είναι μια κοινότητα με πολύ καλές αναπτυξιακές προδιαγραφές. Πηγές εισοδήματος για τους κατοίκους αποτελούν:
α) Τα λουτρά των θερμών πηγών. Το νερό που αναβλύζει από τις πηγές έχει ιαματικές ιδιότητες και για το λόγο αυτό πολλοί επισκέπτονται τα λουτρά και ενοικιάζουν δωμάτια στο χωριό, αφήνοντας έτσι κέρδη στους κατοίκους.
β) Το 963ο Τάγμα Πεζικού (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσύλλεκτων) βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα έξω από το Δημοτικό Διαμέρισμα, η αγορά του οποίου αποτελεί κέντρο καθημερινών συναλλαγών και ψυχαγωγίας για τους στρατιώτες της μονάδας με αποτέλεσμα να ενισχύεται η τοπική οικονομία.
γ) Η γεωθερμία που πηγάζει από τα θερμά νερά έχει αρχίσει σιγά-σιγά να μπαίνει στη ζωή των κατοίκων (κι αυτό θα συνεχιστεί) είτε για τη θέρμανση (καλοριφέρ), είτε για τα θερμοκήπια.
  Η κοινότητα συνολικά διαθέτει περίπου 5.000 στρέμματα, τα οποία καλλιεργούν οι κάτοικοι παράγοντας: βαμβάκι, σιτηρά, μηδική, αραβόσιτο, ελιές και κηπευτικά (κυρίως ντομάτα). Στο χωριό υπάρχει Αγροτικός Συνεταιρισμός.
  Η εκκλησία της κοινότητας είναι αφιερωμένη στον Αγιο Γεώργιο, αλλά η ενορία πανηγυρίζει στις 27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονος, επειδή υπάρχει παρεκκλήσι του. Τέλος, στην κοινότητα λειτουργεί Νηπιαγωγείο και μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο για τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ