gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΕΥΚΩΝΑΣ Δήμος ΣΕΡΡΕΣ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (3)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλών Δένδρων

ΚΑΛΑ ΔΕΝΔΡΑ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23210 78978
  Τα Καλά Δένδρα χρονολογούνται από τους βυζαντινούς χρόνους, και σε αυτό κατοικούν σήμερα 1.444 κάτοικοι, οι οποίοι είναι Ντόπιοι, Θρακιώτες, και Μικρασιάτες.
  Πρωτοαναφέρεται το 1465 με τη σημερινή του ονομασία. Εικάζεται ότι το όνομα προήλθε από κάποιο δάσος που υπήρχε στην περιοχή, γεγονός το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνουν και οι αναμνήσεις των γηραιότερων, οι οποίοι αναφέρουν ότι στις αρχές του 20ου αιώνα επιβίωναν ακόμη τα υπολείμματα δάσους από καραγάτσια (φτελιές).
   Κτισμένο σε καθαρά γεωργική περιοχή, το χωριό βρίσκεται δυτικά του Λευκώνα, από τον οποίο απέχει οδικά 6 χλμ. και συγκεντρώνει το 44% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του δήμου.
  Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι αγρότες καλλιεργούν καλαμπόκι, τεύτλα, βαμβάκι, σιτάρια.
  Λειτουργούν πολλοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι όπως :
•Παλαιστικός Σύλλογος Καλών Δένδρων
•Ποδοσφαιρικός Σύλλογος "Πυθαγόρας" Καλών Δένδρων
•Πολιτιστικός Σύλλογος Καλών Δένδρων
•Σκοπευτικός Σύλλογος Καλών Δένδρων
•Σύλλογος Γυναικών Καλών Δένδρων
  Η εκκλησία του χωριού, είναι αφιερωμένη στον Αγιο Γεώργιο και εορτάζει στις 23 Απριλίου. Υπάρχει το Εκκλησάκι του Αγίου Ευσταθίου και κάθε χρόνο στις 19 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται παραδοσιακό πανηγύρι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λευκώνα

ΛΕΥΚΩΝΑΣ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
  Σύμφωνα με στοιχεία αρχικής αναγνώρισης, ο Λευκώνας ονομαζόταν Καβακλί και αποτελούσε την κοινότητα Καβακλί το 1920.
  Αποτελούνταν μόνο από το Καβακλί και στη συνέχεια προσαρτήθηκε το Κάτω Μετόχι αφού αποσπάσθηκε από την Κοινότητα Ξηροτόπου, την 1-12-1928. Ο συνοικισμός Μετόχι αποσπάσθηκε από την Κοινότητα Λευκώνα και προσαρτήθηκε στο Δήμο Σερρών το 1970.
  Με τον Ν. 2539/97 "Συγκρότηση Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης" συστάθηκε ο Δήμος Λευκώνα αποτελούμενος από τις πρώην κοινότητες Λευκώνα, Καλά Δένδρα και Χριστός.
  Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία στο Καβακλί (Λευκώνα) εγκαταστάθηκαν το 1920 οι πρώτοι πρόσφυγες Ελληνοπόντιοι. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν προσφυγικό χωριό με έντονη την παρουσία κυρίως του Ποντιακού στοιχείου καθώς επίσης του Μικρασιάτικου και του Θρακιώτικου. Σύμφωνα με άλλες πηγές οι ντόπιοι κάτοικοι του Λευκώνα είναι απόγονοι Αιγυπτίων που ήρθαν με στράτευμα για να βοηθήσουν τους Τούρκους. Η αρχική ονομασία Καβακλί όπως άλλωστε και η μετονομασία σε Λευκώνα, προέρχεται από τα Καβάκια, τις γνωστές Λεύκες, χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής.
  Ο Λευκώνας (έδρα του Δήμου) βρίσκεται στο 4ο χιλ. Σερρών - Θεσσαλονίκης. Οι κάτοικοι ασχολούνται τόσο με την γεωργία και την κτηνοτροφία όσο και με αστικές δραστηριότητες είτε στο Δήμο είτε και στη γειτονική πόλη των Σερρών.
  Η έδρα του δήμου διαθέτει :
•Γυμνάσιο
•Δημοτικό
•Κ.Α.Π.Η.
•Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)
•Νηπιαγωγείο
•Νοσοκομειακή περίθαλψη Α' βαθμού (Βοήθεια στο σπίτι)
•Παιδικό Σταθμό
  Στο Λευκώνα υπάρχουν οι παρακάτω σύλλογοι:
•Μουσικογυμναστικός Σύλλογος «Ολυμπιακός» Λευκώνα
•Ποντιακός Λαογραφικός Σύλλογος Λευκώνα
•Σύλλογος Αιμοδοτών και Δωρητών Σώματος
•Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Λευκώνα

Δημοτικό Διαμέρισμα Χριστού

ΧΡΙΣΤΟΣ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23210 78400
  Ο Χριστός αποτελείται από τους ημιορεινούς οικισμούς του Ανω και (Κάτω) Χριστός, κτισμένους στους πρόποδες της οροσειράς της Βροντούς.
  Mε συνολικό πληθυσμό 470 κατοίκων, (οι οποίοι είναι Ντόπιοι, Θρακιώτες, Πόντιοι), και μέσο υψόμετρο 80 μέτρα. το χωριό πήρε την ονομασία του από τον Βυζαντινό ναό, που υπήρχε εκεί εις μνήμην του Σωτήρος Χριστού. Ο ναός αυτός μάλιστα με αυτοκρατορικό διάταγμα του Ανδρόνικου του Γ' είχε αφιερωθεί το 1321 στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών.
  Κατά την Βυζαντινή εποχή το χωριό ήταν ιδιοκτησία του Μεγάλου Λογοθέτου Θεοδώρου Μετοχίτου και αναφέρεται σε βυζαντινά έγγραφα ως "χωρίον του Γαστιλέγκους". Το παλιό χωριό του Ανω Χριστού χαρακτηρίζεται από τα γραφικά παραδοσιακά οικήματα. Στην περιοχή ενδιαφέρον παρουσιάζουν το φράγμα του Χειμάρρου, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ο Χριστός βρίσκεται βορειοδυτικά του Λευκώνα.
  Στην περιοχή βρέθηκε το 1970 ενεπίγραφη βωμόσχημη στήλη της ρωμαϊκής εποχής η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ