gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΕΟΧΩΡΙ Κωμόπολη ΣΕΡΡΕΣ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (2)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Νεοχωρίου

ΝΕΟΧΩΡΙ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23210 76595
  Το Νεοχώρι με 1.274 κατοίκους, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμιακά οικισμός του Δήμου Στρυμόνα. Βρίσκεται νοτιανατολικά από την πόλη των Σερρών και σε απόσταση 6χλμ από αυτήν. Είναι χτισμένο σε ένα μικρό λόφο (ύψος 30μ) και ήταν παλιότερα μετόχι της μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους. Δυτικά του χωριού περνά ο ποταμός Αγίου Ιωάννου που λίγο νοτιότερα χύνεται στον ποταμό Στρυμόνα. Ο πληθυσμός του Νεοχωρίου αποτελείται από εντόπιους και Θρακιώτες. Οι πρώτοι εντόπιοι ήταν εγκαταστημένοι κοντά στο τσιφλίκι του Κων/νου Τεγουτζικ, περίπου δέκα οικογένειες, και εργαζόταν σαν εργάτες στα χωράφια του τσιφλικιού. Οι Θρακιώτες κατάγονται από το Μέγα Ζαλούφι της Μακράς Γέφυρας και από το Σελτζίκιοιϊ της ανατολικής Θράκης.
  Το Νεοχώρι αρχικά ήταν ενταγμένο στην κοινότητα Νέου Σουλίου (Σουμπάσκιουι) μαζί με τη Μονόβρυση και τον Κρίνο. Αυτόνομη κοινότητα έγινε το 1926 και αρχικά την κοινότητα αυτή αποτελούσαν και οι οικισμοί Σαλή Αγά (νυν Μονόβρυση) και Κρίνος (νυν Ζάμπα). Το 1930 ο Κρίνος ενώθηκε με τις Σέρρες ενώ ο οικισμός Σαλή Αγά μετονομάστηκε σε Μονόβρυση και το 1946 αποτέλεσε ξεχωριστή Κοινότητα.
  Σήμερα το Νεοχώρι είναι ένα καλοδιατηρημένο χωριό με καλή ρυμοτομία και ωραία μονώροφα και διώροφα σπίτια με καταπράσινους κήπους και δέντρα. Οι Νεοχωρίτες είναι όλοι φιλόξενοι, εργατικοί δραστήριοι με όλα τα προτερήματα και τα ελαττώματα της ελληνικής φυλής.
  Στο Νεοχώρι δραστηριοποιούνται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι φίλοι του χωριού» και η ποδοσφαιρική ομάδα «Αστήρ» Νεοχωρίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέου Σκοπού

Τηλέφωνο: +30 23210 31258
  Ο Νέος Σκοπός είναι ο μεγαλύτερος οικισμός (με 2.529 κατοίκους ) και έδρα του Δήμου Στρυμόνα.
  Ο οικισμός δημιουργήθηκε από πρόσφυγες του Σκοπού της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη σημερινή θέση του Νέου Σκοπού μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922.
  Αρχικά στην περιοχή υπήρχαν ορισμένες οικίες δουλοπάροικων, που δούλευαν στο τσιφλίκι της περιοχής, το Κισεζλίκ (Καλογερικό), μία εκκλησία της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, μερικές οικογένειες Μικρασιατών προσφύγων από την Προύσα και ορισμένες οικογένειες Σαρακατσάνων.
  Το 1926 άρχισε η θεμελίωση του οικισμού με δαπάνες των αποδήμων Σκοπηνών του Σικάγο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πρώτες προτεραιότητες των προσφύγων ήταν η ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, όπου στεγάστηκαν τα ιερά εκκλησιαστικά και ιστορικά κειμήλια του παλαιού Σκοπού.
  Το 1966 εγκαινιάστηκε το πολιτιστικό κέντρο «Ορφέας», που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με δωρεές ομογενών και προσωπική εργασία των κατοίκων. Στεγάζει συλλόγους και φορείς του Δήμου, διαθέτει σημαντική βιβλιοθήκη, αρχείο με φωτογραφίες, αίθουσες δραστηριοτήτων, έκθεση με παραδοσιακές στολές και λαογραφικό υλικό, και μία υπέροχη αίθουσα θεάτρου.
  Ο Νέος Σκοπός είναι μια σύγχρονη κωμόπολη που αποτελεί οικονομικό, πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Επιπλέον παρουσιάζει σημαντική εμπορική δραστηριότητα, και εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των κατοίκων του Δήμου.
   Είναι ένας τόπος ιδιαίτερα όμορφος και αξιόλογος που χαίρει κοινωνικής ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός το οποίο είναι προϊόν αφενός της εύφορης γης και αφετέρου της εργατικότητας και της ικανότητας των ανθρώπων που το κατοικούν. Πλατείες, πράσινο, πάρκα, όμορφα κτίρια αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας του τόπου. Όλα περιποιημένα, καλαίσθητα μαρτυρούν κάθε στιγμή τη φροντίδα το μεράκι και την εργατικότητα τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των κατοίκων του.
  Στο Νέο σκοπό δραστηριοποιούνται οι σύλλογοι: Σύλλογος «Ορφέας», σύλλογος γυναικών, σύλλογος φιλόπτωχων «Ανθούσα» και ποδοσφαιρική ομάδα «Δόξα».

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ