gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΧΑΛΚΕΙΟ Χωριό ΧΙΟΣ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (6)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου Συκούσης

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΚΟΥΣΗΣ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22710 78358
  Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 11,5 χιλιομέτρων από την Χώρα (Χίο) στη Νότια απόληξη του κεντρικού ορεινού συγκροτήματος της Χίου σε υψόμετρο 340 περίπου μέτρων. Η θέση έχει λαμπρή θέα προς τον Κάμπο και τις Μικρασιατικές ακτές. Από μακριά φαίνεται κρεμασμένο στα φρύδια του βουνού κι από κει πάνω ανοίγεται ανατολικά ένα συναρπαστικό πλούσιο σε εναλλαγές τοπίο, που αγκαλιάζει τα Καμπόχωρα και προχωρεί παρασέρνοντας τα μάτια πάνω στα νερά του Αιγαίου Πελάγους. Από δω ξανοίγεις την Ανατολή και αναστενάζεις καθώς βλέπεις κατάντικρα την Αρχαία Ιωνία, την Ελληνική πόλη Κρήνη, που την λένε σήμερα Τσεσμέ και άλλες μικρές πολίχνες.
  Η καλλιεργήσιμη και βοσκήσιμη περιοχή του Αγίου Γεωργίου οριοθετείται από την Πλαγιά, την Κρήνα, τα Σκλαβιά Ανατολικά, από τον Έσω Κήπο, το Λυκούρι νότια, από Κουλούμπου, Γριλί, Σελάδα Δυτικά και την Ερεικανή, Κουμάρους, Προφήτη Ηλία προς Βορρά. Το χωριό πήρε το όνομα του από το παλιό Μοναστήρι που λειτουργούσε εκεί προς τιμή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ο προσδιορισμός ''Συκούσης'' πιστεύεται ότι προήλθε από το ''Συκούς'', όνομα αρχαιότερου οικισμού που υπήρχε στην ίδια τοποθεσία, από τον οποίο όμως δεν σώζεται τίποτα σήμερα. Την άποψη αυτή ενισχύει και η ανεύρεση ενός αρχαιολογικού ευρήματος όταν έσκαβαν για να κατασκευάσουν τους υπονόμους του χωριού στον Aγιο Νικόλαο, το 1960.
  Το χωριό παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τους μεσαιωνικούς οικισμούς της Χίου, κυρίως ως προς τη μορφή των σπιτιών. Από το παλιό μοναστήρι σώζονται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο Σταυρός και ο Πύργος.Παλαιότερα κατά την γιορτή του Αγίου Γεωργίου 23 Απριλίου ή 3 Νοεμβρίου γινόταν γεύμα, για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιούσαν μεγάλα μαγειρικά σκεύη (Καζάνια).
  Δύο άλλοι μεγάλοι ναοί του χωριού είναι ο Aγιος Παντελεήμονας και ο Aγιος Νικόλαος. Στην καταστροφή της Χίου από τους Τούρκους κατέφυγαν εδώ 2.300 επαναστάτες Χιώτες. Οι Τούρκοι απέκλεισαν το χωριό και κατάσφαξαν τον κόσμο μεταξύ αυτών και τον περίφημο καθηγητή της Σχολής της Χίου, μαθηματικό Τσελεπή. Για την απελευθέρωση της Χίου το 1912, έγινε μάχη στο βουνό Κακή Ράχη και έπεσαν νεκροί 9 Τούρκοι και 2 Έλληνες των οποίων τα οστά φυλάσσονται ευλαβικά στο κοιμητήριο του Χωριού. Ήταν οι στρατιώτες Ιωάννης Πολύκαρπος και Βασίλειος Κουλτσιώτης. Στο χωριό υπάρχουν ανεμόμυλοι και πηγάδια από τα οποία αντλούσαν παλαιότερα οι κάτοικοι νερό.
  Σήμερα το χωριό υδρεύεται από την πηγή του Έξω Κήπου, της Πλατάνου και τη Λιμνοδεξαμενή.
Το Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου έχει πληθυσμό κάπου 850 άτομα ενώ προπολεμικά ξεπερνούσε τις 2.000 ψυχές.
  Πολλοί Αγιοργούσοι βρίσκονται στην Αυστραλία και ακόμη περισσότεροι στην Αμερική. Κάποιοι απ’αυτούς επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι το χωριό.
Εδώ υπάρχει Δημοτικό Σχολείο με 50 μαθητές, Συνεταιρισμός, Μορφωτικός και Αθλητικός σύλλογος.
  Ο Aγιος Γεώργιος έχει γίνει ένα από τα πιο εύπορα χωριά της Χίου χάρη στην ακαταπόνητη εργατικότητα των κατοίκων του.
  Αυτοί ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και το εμπόριο. Πολλοί είναι ναυτικοί και αρκετοί Δημόσιοι υπάλληλοι.
  Το χωριό είναι μοναδικό από τα χωριά του Δήμου που παράγει μαστίχα. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 10 τόνους περίπου και παραδίδεται στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Επίσης παράγονται ελαιόλαδο και αμύγδαλα.
  Εδώ λειτουργούν αναψυκτήρια και σύγχρονα κέντρα ψυχαχωγίας για την διασκέδαση των κατοίκων. Σ’ αυτά καταφεύγουν και πολλοί κάτοικοι από τις γύρω περιοχές.
  Επίσης υπάρχει και αναπαλαιωμένο κτίριο που λειτουργεί σαν ξενώνας.
  Από τα ήθη και έθιμα του χωριού ξεχωρίζουν οι Απόκριες. Ο φανός, του Αϊ-Γιάννη του Φανιστή και το καζάνισμα των σύκων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καμποχώρων

ΧΑΛΚΕΙΟ (Χωριό) ΧΙΟΣ
  Το Χαλκειός, στο Νοτιοανατολικό τμήμα του όμορφου νησιού μας και στο μέσο των Καμποχώρων, χαρακτηρίζεται ως κέντρο του Δήμου, μεταξύ των επτά οικισμών. Βρίσκεται σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, με την όποια συγκοινωνεί οδικό δίκτυο. Η καλλιεργήσιμη έκταση του καλύπτει τις 3,972 στρέμματα, χωρίς να υπολογιστούν σε αυτά οι μεγάλες εκτάσεις των βοσκότοπων του Κορακάρη, Μισόβουνου και Μύλων.
  Πάντα χαρακτηρίζονταν "κεφαλοχώρι" με πλούσια γεωργική παραγωγή σε σιτηρά, δημητριακά, κηπευτικά εσπεριδοειδή, ελαιόλαδο, αμύγδαλα και τα φημισμένα χαλκούσικα κουκιά. Παλαιότερα είχε παραγωγή κρασιού και καπνού, όχι όμως και σήμερα. Το σχολικό κέντρο Δήμου Καμποχώρων, στο κεντρικό εξωτερικό δρόμο του Χαλκειούς στη θέση του παλιού Φλοίσκειου Παρθεναγωγείου, είναι πενταθέσιο. Σε αυτό φοιτούν και από τους οικισμούς του Δήμου εκτός από του Βερβεράτου και των Βαβύλων που διατηρούν τα δικά τους μονοθεσία σχολεία. Στο Χαλκειός βρίσκεται και ο πρότυπος παιδικός σταθμός Καμποχώρων που στεγάζεται κάτω από τις αίθουσες του Δημαρχείου.
  Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακριβή ιστορικά στοιχεία για περίοδο που πρωτοκατοικήθηκε το Χαλκειός, οι Πύργοι, οι στοές και τα παλιά του κτίσματα δηλώνουν την ύπαρξή του πριν τον Μεσαίωνα. Δύο εκδοχές δικαιολογούν το όνομα Χαλκειός. Η πρώτη αναφέρει ότι ονομάστηκε Χαλκειός εξαιτίας του ερυθρόφαιου χρώματος του εδάφους από τον πυρόλιθο (χαρκού- χαρκί - χαλκού). Η επικρατέστερη όμως, εκδοχή είναι αυτή είναι αυτή που υποστηρίζει ότι το όνομα προήλθε από τους παλιούς κατοίκους του χωριού, χαλκουργούς- γανωματάδες, που είχαν χαλκουργεία τους στην μέχρι σήμερα σωζόμενη τοποθεσία των "Ατσίγγανων" στο "ίσιο δρόμο" ή "γλυφό". Το όνομα Χαλκειός αναφέρεται επίσης ως ονομασία προαστίου στο Πυργί της Χίου.
  Οι δρόμοι ήταν στενοί, με κεντρικό εκείνο που περνάει από το Ναό της Παναγίας (χωριοεκκλησσιάς), κατευθύνεται ανατολικά προς την πλατεία, το Λιβάδι και συνεχίζοντας νοτιοανατολικά ενώνεται πάλι με τον έξω δρόμο του Αγίου Ανδρέα. Από τους πύργους που υπήρχαν μέσα στο διπλό τείχος -οχυρό, σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια του ενός. Αξίζει όμως ιστορικά να αναφερθούν οι τοποθεσίες στις οποίες βρίσκονταν: O πρώτος βόρεια του Ναού της Παναγίας, ο δεύτερος στο μέσο του χωριού στην τοποθεσία που παλιά ονομαζόταν ''Κιτράκη''και ο τρίτος στο νότιο τμήμα, στην τοποθεσία ''Έμπολος''.
  Η περιήγηση στο χωριό αρχίζει από την είσοδο όπου σήμερα υπάρχει το Δημοτικό Αναψυκτήριο και οι Δημοτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις. Ένας ανηφορικός δρόμος, που ξεκινάει από κει σε οδηγεί στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και λίγο παραπάνω, μέσα σε ένα μικρό δάσος, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης. Η παλιότερη ονομασία της περιοχής είναι "Λαζαρέττο" και ήταν ο τόπος της απομόνωσης των λεπρών.
  Κάτω ακριβώς από την περιοχή αυτή ήταν η "Αμμουδιά" ή Λίμνη, μέρος που λίμναζαν τα νερά του χειμώνα και όπου έπλεναν τα ρούχα τους οι πρόσφυγες. Συνεχίζοντας τον κεντρικό δρόμο συναντάς τον Αγιο Ανδρέα και λίγα μέτρα παρακάτω τον δρόμο για το κέντρο του χωριού με παρακαμπτηρίους στα δεξιά, που οδηγούν στις μικρές συνοικίες των 2 Μύλων, του εξωκλησιού του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Απέναντι από τον Αγιο Ανδρέα, υπήρχε παλαιότερα νερόμυλος, όμως σήμερα διατηρείται μόνο το κτίσμα της μεγάλης στέρνας.
  Μπαίνοντας πια στο χωριό, συναντάς το ιδιωτικό εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που επί Τουρκοκρατίας λειτουργούσε σαν "κρυφό σχολείο "και απέναντι, του ακριβώς, βλέπεις το διώροφο κτίσμα που στεγάζει το Αγροτικό ιατρείο, ενώ παλιότερα φιλοξενούσε και το κοινοτικό κατάστημα. Στην πλακόστρωτη πλατεία του "Λιβαδιού", γίνονταν όλες οι πολιτικές εκδηλώσεις και τα γλέντια του χωριό όπως η Μόστρα, η αναπαράσταση του ζευγολάτη, οι φωτιές του Αγίου Ιωάννη του Φανιστή και ο κλύδωνας, δεν διατηρούνται πια και το μόνο που σε μεταφέρει στο κλίμα εκείνων των εποχών είναι τα πετρόχτιστα σπίτια, βαλμένα το ένα πάνω στο άλλο.
  Ανατολικά του Λειβαδιού η συνοικία "των Νησιωτών" πήρε το όνομα της από τους κατοίκους άλλων νησιών που εγκαταστάθηκαν εδώ μετά την σφαγή του 1822. "Φονιάς" ονομάζονταν παλιά ο δρόμος που βγάζει στην χωριοεκκλησιά της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Τοπικά συμβούλια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ