gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 53 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΑΜΟΣ Νομός ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (53)

Δημαρχεία

Δήμος Ικαρίας

ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ (Κωμόπολη) ΙΚΑΡΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22753 50400
Φαξ: +30 22753 50424

Δήμος Πυθαγορείου

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ (Κωμόπολη) ΣΑΜΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22730 61238, 61997, 62000-6
Φαξ: +30 22730 62001

Δήμος Ραχών

ΡΑΧΕΣ (Χωριό) ΙΚΑΡΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22753 50500
Φαξ: +30 22753 (22750) 41217

Δήμος Σάμου

ΣΑΜΟΣ (Πόλη) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Τηλέφωνο: +3022733 50100
Φαξ: +3022730 22030

Δήμος Φούρνων Κορσεών

ΦΟΥΡΝΟΙ (Λιμάνι) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Τηλέφωνο: +30 22753 50600
Φαξ: +30 22753 50617

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Κηρύκου

ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ (Κωμόπολη) ΙΚΑΡΙΑ
  Πρωτεύουσα του νησιού, αποτελεί τη νότια θαλάσσια πύλη της Ικαρίας και συγκεντρώνει το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών του νησιού. Στην πρωτεύουσα αλλά και στα διπλανά χωριά θα βρείτε για τη διαμονή σας ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αμπέλου

ΑΜΠΕΛΟΣ (Χωριό) ΒΑΘΥ
Τηλέφωνο: +30 22730 94318

Δημοτικό Διαμέρισμα Αρεθούσης

ΑΡΕΘΟΥΣΑ (Χωριό) ΕΥΔΗΛΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22750 61473
  Η Αρέθουσα είναι ορεινό γραφικό χωριό με μεγάλη πλατεία και με κόσμημα την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, χτισμένη με σχιστόλιθο. Εδώ βρίσκει κανείς καλό και φτηνό κατσικίσιο κρέας και τοπικά εδέσματα. Είναι κόμβος για τα μονοπάτια του βουνού και προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές. Υπάρχει δάσος με κουμαριές.
  Απέναντι από την Αρέθουσα στα δυτικά είναι τα γραφικά χωριουδάκια του Δρούτσουλα και του Φοίνικα, από όπου κατεβαίνουν δρόμοι στην όμορφη παραλία στο Κυπαρίσσι για ευχάριστο κολύμπι.
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ευδήλου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βαθέος

ΒΑΘΥ (Λιμάνι) ΣΑΜΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22730 27395
  Πρωτεύουσα του νησιού κτισμένη αμφιθεατρικά στον κόρφο ενός μεγάλου κόλπου. Συνυπάρχει αρμονικά με την παλιά πόλη που είναι οικισμός του 19ου αιώνα. Εδώ έχουν την έδρα τους όλες οι υπηρεσίες: Νομαρχία, αναπτυξιακές εταιρίες, τράπεζες, δημόσιοι οργανισμοί, κ.ά.
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δάφνης

ΔΑΦΝΗ (Χωριό) ΕΥΔΗΛΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22750 31077
  The village named Daphni was once called Sverdia. The church honoured in the name of Aghioi Anargyroi was found here in 1856, when the icon of the Saints - Kosmas and Damianos - was revealed in a crypt dug in the earth. These Saints are still believed to be miracle-makers. According to a tradition the abundant water of the region is a result of a miracle of Aghios Athanassios, who founded the first Monastery at Athos. Once the Saint was passing from the area, and he felt thirsty, he stuck the earth with his stick and water sprung out.
This text (extract) is cited May 2003 from the Lemnos Provincial Government tourist pamphlet (1997).

Δημοτικό Διαμέρισμα Καραβοστάμου

ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟ (Χωριό) ΕΥΔΗΛΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22750 61344
  Μεγάλο γραφικό χωριό ανατολικά του Ευδήλου, που εκτείνεται από το γιαλό σε όλη την πλαγιά του Πράμνου. Με γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή, το Καραβόσταμο όπου έδεναν παλιά καράβια και καΐκια, προσφέρει το καλοκαίρι στα κέντρα του Γιαλού του ψάρι, μεζέδες, κρασί και τσίπουρο. Το λιμανάκι του, οι βάρκες, η παραλία με τους λουόμενους και τα παιδιά που παίζουν αμέριμνα, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού.
  Έξω από το χωριό προς την κατεύθυνση του Αγίου Κυρήκου υπάρχει αμαξωτός χωματόδρομος που κατεβαίνει στην όμορφη παραλία του Αρη Ποταμού, ενώ από τα δεξιά ανεβαίνει το Επάνω Χωριό (του Γέροντος).
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ευδήλου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καρλοβασίων

ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ (Κωμόπολη) ΣΑΜΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22730 32265, 34585, 32881
  Δεύτερη σε πληθυσμό αλλά πρώτη σε έκταση πόλη του νησιού. Χωρίζεται στο Παλαιό, Μεσαίο και Νέο Καρλόβασι, στον Ορμο και το Λιμάνι. Νησιώτικη πολιτεία με ιδιόμορφο σκηνικό, θεόρατα πλατάνια, τρεχούμενα νερά, όμορφα νεοκλασικά κτίρια και παλαιά αρχοντικά.
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοκκαρίου

ΚΟΚΚΑΡΙ (Χωριό) ΣΑΜΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22730 92255
Φαξ: +30 22730 92255

Δημοτικό Διαμέρισμα Κουμαραδαίοι

ΚΟΥΜΑΡΑΔΑΙΟΙ (Χωριό) ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ
Τηλέφωνο: +30 22730 41287
  Το όνομά του το χωριό το πήρε από τις πολλές κουμαριές που έχει η περιοχή στην οποία είναι χτισμένο. Πιο πιθανό όμως, να το πήρε από το επώνυμο Κουμαράς ή Κουμαράδες.
  Τα πήλινα, τα υφαντά και τα αρωματικά βότανα τα οποία παράγονται εδώ χαίρουν μιας φήμης που ξεπερνά τα όρια του Νομού μας.   Εργαστήρια αγγειοπλαστικής, παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες, βρίσκονται διάσπαρτα εντός και εκτός του χωριού.
  Σε απόσταση 2 χιλιόμετρα από το χωριό, συναντάμε το μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας. Χτισμένο το 1586 μ.Χ. είναι ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και της Ελληνορθόδοξης θρησκείας.
  Αξιοθέατα του χωριού είναι:
•Ο Ναός του Αγίου Παντελεήμονα
•η Πλατεία το Δημοτικό Σχολείο με νεότερο πάρκο και υπαίθριο θέατρο
•τα Εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένη
•το ερειπωμένο εκκλησάκι "Δώδεκα Πόρτες".

Δημοτικό Διαμέρισμα Λέκας

ΛΕΚΑ (Χωριό) ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ
Τηλέφωνο: +30 22730 33679

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαγγανίτου

ΜΑΓΓΑΝΙΤΗΣ (Χωριό) ΙΚΑΡΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22750 32120
  Παραθαλάσσιο ψαροχώρι, στη νότια πλευρά του Δήμου, με γραφικά σπίτια και αυλές, κάτω από το γραφικό γρανιτόβραχο του Αθέρα. Εδώ τελειώνουν οι δρόμοι που έρχονται από τον Εύδηλο και τον Αγιο Κύρηκο. Εξαιρετικά καθαρή θάλασσα η παραλία “Σεϋχέλλες”, με πρόσβαση μόνο από μονοπάτι, είναι μοναδική, με λευκό μεγάλο βότσαλο και γαλανά νερά.
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ευδήλου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαραθοκάμπου

ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΣ (Κωμόπολη) ΣΑΜΟΣ
  Ο Μαραθόκαμπος είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σάμου και εκεί βρίσκεται η έδρα του Δήμου Μαραθοκάμπου. Είναι απλωμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Φτεριάς (παρακλάδι του βουνού Κέρκη), και αγναντεύει προς το νότο το πλατύ πέλαγος και το ιερό νησί της Πάτμου.
  Πρόκειται για έναν αυθεντικό παραδοσιακό οικισμό, με πλακόστρωτους δρόμους, πέτρινες πηγές, υπέροχες εκκλησίες, μεγάλες πλατείες και πετρόχτιστα σπίτια χτισμένα με βάση την τοπική αρχιτεκτονική που παραμένει αναλλοίωτη για αρκετούς αιώνες. Εδώ σώζεται και το αρχοντικό του Σαμιώτη Ήρωα Καπετάν Σταμάτη, ενώ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία έχει και το νεοκλασσικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου χτισμένο από πελεκητή πέτρα.
  Το όνομα του χωριού Μαραθόκαμπος προέρχεται από την προελληνική λέξη Μάραθο, που σημαίνει αλίπεδον - παραθαλάσσια αμμουδερή πεδινή περιοχή - και κάμπος. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία, η αλιεία, ο τουρισμός, ενώ πολλοί δημότες του Μαραθοκάμπου είναι ναυτικοί, και ταξιδεύουν όλο τον κόσμο πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο Μαραθόκαμπος είναι διάσημος για το εκλεκτό ελαιόλαδο που παράγεται εδώ και για το υψηλής ποιότητας σαπούνι, που φτιάχνεται από παρθένο ελαιόλαδο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυρατζαίων

ΜΑΥΡΑΤΖΑΙΟΙ (Χωριό) ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ
Τηλέφωνο: +30 22730 91298
  Τρία χιλιόμετρα από το μοναστήρι του Σταυρού, μέσα σε μια στενή ρεματιά, βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό των Μαυρατζαίων.
  Στη μικρή πλατεία του, υπό τη σκιά του αιωνόβιου δένδρου, υπάρχουν γραφικά καφενεία ενώ διάσπαρτα μέσα στο χωρίο συναντούμε μοναδικά πέτρινα σπίτια με περιποιημένους κήπους, πετρόχτιστες βρύσες με στέρνες, πλυσταριά, λιθόστρωτα καλντερίμια.
  Εργαστήρια αγγειοπλαστικής λειτουργούν στο χωριό από την ίδρυση του και κατασκευάζουν παραδοσιακά πήλινα. Αρκετοί κάτοικοι ασχολούνται και με τη γεωργία.
  Το χωριό τα τελευταία χρόνια έχει γίνει είναι ένα δημοφιλές σημείο εκκίνησης για ορειβάτες και περιπατητές που θέλουν να αναρριχηθούν ή να περπατήσουν στις χαράδρες και τις απότομες πλαγιές του όρους Αμπελος.
  Τα κύρια αξιοθέατα του Δημοτικού διαμερίσματος Μαυρατζέων είναι:
•Ο πετρόχτιστος Ναός του Αγίου Γεωργίου του 1904.
•Η Μονή του Τιμίου Σταυρού και το παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα
•Το Εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου
•Το σπήλαιο σταλακτιτών Τρυπιόβραχος και το σπήλαιο Kαπλανότρυπα.
•Μεγάλα πανηγύρια στο χωριό οργανώνονται του Αγίου Γεωργίου και από το σύλλογο του Αγίου Παντελεήμονα της Αθήνας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μύλων

ΜΥΛΟΙ (Χωριό) ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ
Τηλέφωνο: +30 22730 71493
  Το χωριό είναι χτισμένο δίπλα στις όχθες του Ιμβράσου ποταμού. Το όνομα του το πήρε από τους νερόμυλους που υπήρχαν εκεί. Το χωριό είναι πολύ περιποιημένο. Οι δρόμοι άνετοι, τα σπίτια ασπρισμένα, οι αυλές ανθοστόλιστες και πλατεία του χωριού μια από της πιο παραδοσιακές του νησιού. Οι Μύλοι φημίζονται για την υψηλή ποιότητα και τις μεγάλες ποσότητες εσπεριδοειδών και οπωρολαχανικών που παράγονται εκεί. Όταν χτίστηκε το χωριό πριν 400 χρόνια το λέγανε Κιλίτζκιοι, για τιμή του Τούρκου ναύαρχου Κιλίτζαλη, που βοήθησε στον εποικισμό της Σάμου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μυτιληνιών

ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΙ (Κωμόπολη) ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ
Τηλέφωνο: +30 22730 51205
Η κωμόπολη των Μυτιληνιών, η παλαιά πρωτεύουσα της Σάμου, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε τρεις λόφους και στη μέση της κατάφυτης και πολύ γόνιμης κοιλάδας του Χησίου (Μεγάλο ρέμα). Το όνομά το πήρε το χωριό από τους πρώτους οικιστές, που ήρθαν από τη Μυτιλήνη. Στους Μυτιληνιούς υπάρχει σημαντική εμπορική κίνηση και έντονη νυχτερινή ζωή. Παραδοσιακά στενά δρομάκια, εκκλησίες και όμορφα καφενεία συνθέτουν ένα μοναδικό σε ομορφιά σκηνικό.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παγώνδου

ΠΑΓΩΝΤΑΣ (Κωμόπολη) ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ
Τηλέφωνο: +30 22730 71203
  Χτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 180 μέτρα, το χωριό έχει πανοραμική θέα όλο τον κάμπο της Χώρας και το πέλαγος. Είναι από τα πιο παλιά χωριά της Σάμου, της ίδιας εποχής με τους Μύλους. Η γη είναι γόνιμη και το κλίμα είναι ιδανικό για την καλλιέργεια της αμπέλου και της ελιάς. Αλλα προϊόντα του Παγώνδα εξαιρετικής ποιότητας είναι η ξυλεία, το τυρί, το μέλι, τα λαχανικά και τα φρούτα.
  Πολλά αξιοθέατα εκ των οποίων τα σημαντικότερα:
•Ο Ναός Αγίας Τριάδας. Επιβλητικός, πέτρινος ναός του 1872. Απέναντι λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο με εικόνες του 17ου αιώνα και άλλα κειμήλια
•Ο Ναός του Χριστού του 16ου αιώνα έχει μαρμάρινο καμπαναριό κηρυγμένο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
•Ο Ναός Ζωοδόχου Πηγής
•Ο Ναός Αγίου Γεωργίου και ο Ναός της Παναγίας.
•Το Δημοτικό Σχολείο. Τώρα διαμορφώνεται σε πολύκεντρο και Λαογραφικό Μουσείο
•Τα Εξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής, ο Αγιος Παντελεήμων, Παναγίτσα, Αγιος Κωνσταντίνος, Προφ. Ηλίας (σε περίοπτη θέση), Αγιος Ηλίας Χαμηλός, Αγία Τρίτη, Αγιος Γεώργιος, Παναγία Βάρδα, Αγιος Ιωάννης (Σαρακίνη), Αγιος Νικόλαος.
•Η Μονή Ευαγγελίστριας
•Το παλιό μηχανικό ελαιοτριβείο μέσα στο χωριό
•Οι ερειπωμένοι μύλοι στην περιοχή Καμάρα (Βουνό Λόγγος), Κρύο Νερό, κοιλάδα Ιμβράσου
•Τα δημοτικά πλυντήρια του 19ου αιώνα (Μεγάλη Βρύση)
  Τέλος ο Παγώνδας είναι η γενέτειρα του διηγηματογράφου Αλκη Αγγελόγλου και του ποιητή και λογογράφου Κώστα Καραθανάση.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πυθαγορείου

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ (Κωμόπολη) ΣΑΜΟΣ
  Το Πυθαγόρειο, το παλαιό Τηγάνι, η πρωτεύουσα του Δήμου, είναι μια πανέμορφη και γραφική πόλη, ιδανική για διαμονή, νυχτερινή διασκέδαση και παραθερισμό. Το λιμάνι του Πυθαγορείου, είναι το αρχαιότερο τεχνικό λιμάνι της Μεσογείου, έργο της εποχής του Πολυκράτη. Στο σημερινό λιμάνι, καταπλέουν περισσότερα από δύο χιλιάδες σκάφη αναψυχής κάθε καλοκαίρι. Η δημοτική επιχείρηση Πυθαγορείου εξυπηρετεί τα σκάφη, με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τηλεφώνου και ανεφοδιασμού καυσίμων. Η Δημοτική Επιχείρηση επίσης παρέχει πληροφορίες για τα αξιοθέατα του νησιού, πολιτιστικές εκδηλώσεις, τοπικές γιορτές και πανηγύρια, αλλά και ως προς την ξενοδοχειακή αγορά, που διαθέτει στο Πυθαγόρειο 5.500 κλίνες. Το λιμάνι επίσης διαθέτει πάνω από 60 γραφικά ταβερνάκια, μπαρ και καφέ και άξια θεωρείται ως μια από τις κύριες ζώνες διασκέδασης στο νησί. Κάθε πρωί εκατοντάδες επισκέπτες, ξεκινούν προς στα παράλια της Μικράς Ασίας στις αρχαίες πόλεις της Ιωνίας. Ημερήσιες εκδρομές με καΐκια ξεκινούν καθημερινά προς τις πανέμορφες παραλίες της Σαμιοπούλας, Τσόπελα, Κακό Ρέμα, Κυριακού, Ασπρος Κάβος και άλλες. Ανάμεσα στα γραφικά δρομάκια του Πυθαγορείου, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει νεοκλασικά κτήρια, τα ερείπια της αρχαίας Σάμου, την Πλατεία με το Δημαρχείο και την αρχαιολογική συλλογή της πόλης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πύργου

ΠΥΡΓΟΣ (Χωριό) ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ
Τηλέφωνο: +30 22730 41005
  Ένα μεγάλο κεφαλοχώρι χτισμένο σε μια θέση δροσερή και ευχάριστη, κοντά στον ποταμό Αμφίλυσσο. Οι πρώτοι κάτοικοι, λένε, ήρθαν από τον Πύργο της Πελοποννήσου. Γι αυτό του έδωσαν και το όνομά του.
  Στενά πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά χτισμένα σπίτια παλαιές εκκλησιές, ταβέρνες και καφενεία συνθέτουν μια ειδυλλιακή εικόνα ενός πανέμορφου και περιποιημένου χωριού.
  Σήμερα πωλούνται στον Πύργο τοπικά προϊόντα, αρωματικά φυτά και μέλι. Η παλιά λαϊκή υφαντουργία έχει ατονήσει.
  Αξιοθέατα:
•Ο Ναός Κοίμησης Θεοτόκου του 1888
•Ο ημιτελής ναός του Αγίου Γεωργίου του 1904
•Ο παλαιός μύλος μέσα στο χωριό (υπάρχει πρόγραμμα αναπαλαίωσης)
•Το παλαιό Δημοτικό Σχολείο.
•Αρδευτικό κανάλι κάθετα στον κεντρικό δρόμο
•Τα Εξωκλήσια του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Ιωάννη του Θερμαστή, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Κωνσταντίνου
•Τα τρία σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες μοναδικής ομορφιάς. Του Στεφανή με παρακείμενο γεφύρι, του Θόδωρου στο 28ο χλμ. Δρόμου Σάμου-Πύργου και το Τέρας της Αποκαλύψεως.
  Τέλος στον Πύργο γεννήθηκε ο χιλίαρχος της Επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνος Κονταξής.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ραχών

ΡΑΧΕΣ (Χωριό) ΙΚΑΡΙΑ
  Χριστός Ραχών, με τα όρια του δήμου να καλύπτουν το δυτικό τμήμα της Ικαρίας. Εδώ ο χρόνος προσαρμόστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων. Τα μαγαζιά και τα καφενεία ανοίγουν αργά το βράδυ και κλείνουν νωρίς το πρωί δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ζήσουν σε αλλιώτικους ρυθμούς.
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σπαθαραίων

ΣΠΑΘΑΡΑΙΟΙ (Χωριό) ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ
Τηλέφωνο: +30 22730 41074
  Το όνομα του χωριού προέρχεται από το Σπαθάρι της Εύβοιας, ή από τον Παπαπέτρο Σπάθα.
  Χτισμένο ψηλά έχει μοναδική θέα όλη την έκταση της νοτιοδυτικής Σάμου και την θάλασσας με τα νησιά Κορσοί (Φούρνοι), Ικαρία, Πάτμος, Λέρος, Αρκοί και Αγαθονήσι.
  Όλη η περιοχή ως την ακρογιαλιά κι ως τα Σκουραίικα, είναι μεγάλος ελαιώνας και κτήματα καλλιεργημένα. Είναι από τα πρώτα λαδοχώρια.   Μέσα στο χωριό ξεχωρίζει η πετρόχτιστη εκκλησία των Ταξιαρχών του 1580, η πλατεία, τα πλυσταριά με βρύση και τα παραδοσιακά καλντερίμια.
  Η σκάλα του χωριού προς τη θάλασσα είναι ο όρμος Λιμνιωνάκι. Απέναντι από το Λιμνιωνάκι, όχι και πολύ μακριά απ'αυτό, είναι το νησάκι Σαμιοπούλα.
  Τα εξωκλήσια του χωριού είναι η Ανάληψης, ο Προφ. Ηλίας, ο Aγιος Παντελεήμων, η Αγία Παρασκευή, οι Τρεις Ιεράρχες, οι Aγιοι Απόστολοι, ο Aγιος Φανούριος, οι Aγιοι Απόστολοι και η Αγία Πελαγία στην Σαμιοπούλα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Χώρας

ΧΩΡΑ (Κωμόπολη) ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ
Τηλέφωνο: +30 22730 91770
  Είναι χτισμένη στα πόδια ενός μικρού κλωναριού του Καρβούνη και στη μισή βορειοανατολική άκρη του κάμπου. Η μισή στην πλαγιά και η μισή στον κάμπο. Έχει θέα απεριόριστη από τον κάμπο προς τη θάλασσα. Η απόσταση της από τους Μυτιληνιούς και το Πυθαγόρειο είναι τρία χιλιόμετρα αντίστοιχα. Χτισμένη σε τρίστρατο, αποτελεί σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο. Απο εκεί περνάει ο μεγάλος περιφερειακός δρόμος. Παρακλάδι του ο δρόμος της Χώρας-Μυτιληνιών-Σάμου.
  Η Χώρα ήταν πρωτεύουσα του νησιού, έως το 1854 και από τα παλιά της κτίρια σώζονται ο μητροπολιτικός ναός της Αγίας Παρασκευής, το κτίριο της Μητρόπολης, η Αγία Aννα (1638) ο Aγιος Δημήτριος (1605) και η Παναγία (1608).
   Aλλα αξιόλογα κτίρια είναι
•Το Ηγεμονείο (μέχρι το 1854) στην πλατεία Μεσακής.
•Το Μητροπολιτικό Μέγαρο, έδρα του Μητροπολίτη έως το 1854.
•Το Δημοτικό σχολείο των αρχών του 20ου αιώνα
•Ο πύργος του Μαθηνά, έχει γκρεμιστεί για να κτισθεί οικία, αλλά διασώζεται η είσοδος (1749).
•Πρέπει να σημειωθούν επίσης τα δύο πέτρινα γεφύρια στο δρόμο προς το Πυθαγόρειο και τους Μυτιληνιούς αντίστοιχα, οι βρύσες και τα πλυσταριά στον Πλάτανο και την Μεσακή και η στέρνα του 1870.
  Σήμερα στη Χώρα, υπάρχουν παραδοσιακοί φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, μπαρ και πολλά εστιατόρια που προσφέρουν παραδοσιακή σαμιακή κουζίνα. Στη Χώρα γεννήθηκαν τρεις Πατριάρχες των Ιεροσολύμων, τα τελευταία εκατό περίπου χρόνια: ο Ιερόθεος ο Α', ο Κύριλλος ο Β' και ο Τιμόθεος ο Α'. Στη Χώρα επίσης γεννήθηκε και ο ποιητής και μεταφραστής της Οδύσσειας Ζήσιμος Σίδερης.

Νομαρχίες

Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

ΣΑΜΟΣ (Πόλη) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Τηλέφωνο: +3022733 50400-1
Φαξ: +3022730 80415

Τοπικά συμβούλια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ