gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ Κωμόπολη ΔΡΑΜΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (12)

Δημαρχεία

Δήμος Προσοτσάνης

ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ (Κωμόπολη) ΔΡΑΜΑ
Τηλέφωνο: +30 25223 50103
Φαξ: +30 25223 50109

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Ανθοχωρίου

ΑΝΘΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΔΡΑΜΑ
Το Ανθοχώρι βρίσκεται στους πρόποδες του Μενοικίου. Εδώ εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής από το Καρς του Καυκάσου και τη Σαμψούντα του αλησμόνητου Πόντου, και ασχολήθηκαν τις πρώτες δεκαετίες με την προσοδοφόρα καπνοκαλλιέργεια. Στο χωριό των 155 κατοίκων, σήμερα, οι περισσότεροι εξακολουθούν να ασχολούνται με τη γεωργία, καλλιεργώντας βαμβάκι και σιτηρά. Μαζί τους οι πρώτοι κάτοικοι έφεραν από τις πατρίδες της Ανατολής τα παλαιά εικονίσματα που κοσμούν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου διοργανώνεται τοπικό πανηγύρι στις 3 Νοεμβρίου σε ανάμνηση των εγκαινίων της εκκλησίας το 1927, μια ευκαιρία για τους μετανάστες του χωριού στα αστικά κέντρα να επιστρέψουν στον τόπο τους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Γραμμένης

ΓΡΑΜΜΕΝΗ (Χωριό) ΔΡΑΜΑ
Τηλέφωνο: +30 25220 60245
Στο Δ.Δ. Γραμμένης βρέθηκαν ίχνη αρχαίου οικισμού με ζωή από τη θρακική μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή και σώζεται ο ναός των Ταξιαρχών του 1873. Στο χωριό διοργανώνεται στις 7-9 Σεπτεμβρίου πανηγύρι τιμώντας τη Γέννηση της Θεοτόκου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλής Βρύσης

ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ (Χωριό) ΔΡΑΜΑ
  Η Καλή Βρύση χτισμένη στις πλαγιές του Μενοικίου, κατοικείται κυρίως από ντόπιους, που έδωσαν σκληρούς αγώνες για τον Ελληνισμό σε δύσκολες εποχές. Στα βορειοανατολικά συναντούμε συνοικία με παραδοσιακά αγροτόσπιτα από τα τέλη του 19ου αιώνα, και ξενώνα για τις εξορμήσεις μας στην περιοχή του Μενοικίου και του Φαλακρού σε αναπαλαιωμένο παραδοσιακό σπίτι. Στη συνοικία δεσπόζει η τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική του Αγίου Νικολάου (1877), με γυναικωνίτη και χαγιάτι, που διατηρεί τις αρχικές εικόνες στο τέμπλο από το 1848 και το 1851. Ανηφορίζοντας προς το ξωκλήσι του Αϊ Βλάση, θα διασχίσουμε μια ευχάριστη διαδρομή μισής ώρας, ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά, όπου υπάρχει υποδομή για υπαίθριες ψησταριές και ξεκούραση. Από το πλάτωμα στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου μπορούμε να απολαύσουμε την πανοραμική θέα προς τον κάμπο και το Φαλακρό. Στα νοτιοανατολικά του χωριού σώζεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (1883), παλιό μοναστήρι με γυναικωνίτη και χαγιάτι.
  Στην Καλή Βρύση θα επισκεφτούμε το ιερό του Διονύσου, ανάμεσα στους σημερινούς αμπελώνες του χωριού όπως αρμόζει άλλωστε στο θεό του κρασιού, και θα συμμετέχουμε μαζί με τους φιλόξενους κατοίκους στα τοπικά δρώμενα στις 6-8 Ιανουαρίου, στα «Μπαμπούγερα». Εξάλλου, την Κυριακή της Τυροφάγου, την περίοδο της Αποκριάς, ανάβουν εθιμικές φωτιές για τον ερχομό της άνοιξης στην κεντρική πλατεία αναβιώνοντας παλαιότερο έθιμο στο αλώνι κάθε συνοικίας. Ανθρωποι με βαθιά θρησκευτική πίστη, οι Καληβρυσιώτες σε μια σημαντική εθιμική εκδήλωση περιφέρουν την εικόνα της Αναστάσεως, την Πέμπτη μετά το Πάσχα, γύρω από το γεωργικό όριο του χωριού με σκοπό την προστασία των κατοίκων από κάθε κακό, ιδιαίτερα από το χαλάζι, και εορτάζουν την ημέρα της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλλιθέας

ΚΑΛΛΙΘΕΑ (Χωριό) ΔΡΑΜΑ
  Στις πλαγιές του Μενοικίου όρους και σε υψόμετρο 480μ. βρίσκεται η Καλλιθέα με 626 κατοίκους, χωριό που δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία του, χάρη στην καταπληκτική θέα προς τον κάμπο της Δράμας και τις κορυφές του Φαλακρού. Η Καλλιθέα ανήκει διοικητικά στον Νομό Δράμας - Δήμο Προσοτσάνης και θρησκευτικά στην Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου.
  Στο άλλοτε παραθεριστικό κέντρο της περιοχής, φημισμένο για τα άφθονα τρεχούμενα νερά που κινούσαν δέκα τουλάχιστον μύλους στο ρέμα του χωριού τον 20ο αι., μπορούμε να δούμε σήμερα δύο ναούς με καλλιτεχνική αξία, αγροτόσπιτα μακεδονικής αρχιτεκτονικής και παιδικές κατασκηνώσεις σε ιδανική τοποθεσία μέσα στο δάσος.
  Στο χωριό, σώθηκαν επιγραφές τάφων και νομίσματα από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο. Η περιοχή φυλάσσονταν προφανώς, κάτι που μαρτυρεί η ύπαρξη φρουρίου που σώζονταν μέχρι πρόσφατα στην περιοχή. Στην περιοχή "Τούμπεκ - Βρύσης" βρέθηκε μαρμάρινη πλάκα από τάφο γυναίκας. Στην τοποθεσία "Βρύση" και στον δρόμο για Αλιστράτη, εκτός από τάφους και νομίσματα έχουν βρεθεί και μεγάλα πήλινα πιθάρια. Στο σταυροδρόμι που ενώνει την Καλλιθέα με την περιοχή Τούμπεκ και την πηγή "Βρύση", υπάρχει περιοχή που οι κάτοικοι του χωριού την ονομάζουν "Τατάρικα Μνήματα". Σύμφωνα με την παράδοση έγινε μεγάλη μάχη Τατάρων με άνδρες της περιοχής. Μέχρι το 1935 σώζονταν πλάκες που έγραφαν ονόματα ή κάτι σχετικό με το συμβάν και κλάπηκαν από αρχαιοκάπηλους. Σε υψόμετρο 700μ. βορειότερα του χωριού, βρέθηκε προτομή αγάλματος που μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.
  Στα νεότερα χρόνια οι κάτοικοι πρόσφεραν σπουδαίες υπηρεσίες στον Μακεδονικό αγώνα και αρκετοί θυσίασαν τη ζωή τους για τον Ελληνισμό. Διατηρούνται παραδοσιακά αγροτόσπιτα από πέτρα και ξύλο, κτισμένα από μαστόρους της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και ντόπιους με πολύ μεράκι και γνώση. Όπως και σε άλλα χωριά, κυρίαρχο στοιχείο του σπιτιού είναι το χαγιάτι στον όροφο.
  Στο δυτικό άκρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Η εκκλησία ανεγέρθηκε το 1832 με 1835, διαθέτει γυναικωνίτη και χαγιάτι, ενώ το πυργοειδές καμπαναριό κτίστηκε με πελεκητή πέτρα το 1869. Με τις εργασίες του 1997, ο ρυθμός του ναού από βασιλική μετατράπηκε σε σταυροειδή με τρούλο. Στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχει ακόμη το παλιό σχολείο που σύμφωνα με την επιγραφή κτίστηκε το 1866.
  Στην περιοχή, μέσα σε όμορφο φυσικό περιβάλλον με πλατάνια, θα βρούμε ταβέρνες και σπηλιές σε βράχους (πιστιριές). Πρόκειται για τόπο ιδανικό για ανάπαυση, αναψυχή και γαστρονομικές απολαύσεις. Στο ρέμα που περνά νότια από το χωριό, ανάμεσα σε μια οργιαστική βλάστηση κοντά στις παιδικές κατασκηνώσεις, βρίσκεται η μονόχωρη βασιλική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία χτίστηκε το 1890 με υλικά της περιοχής πέτρα και ξυλεία (καραγάτσι) και έχει γυναικωνίτη, χαγιάτι και εικόνες του 19ου αι. Το χωριό γιορτάζει στις 26 Ιουλίου, τιμώντας την ημέρα της Αγίας Παρασκευής.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοκκινογείων

ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ (Χωριό) ΔΡΑΜΑ
Τηλέφωνο: +30 25220 60092
  Τα Κοκκινόγεια βρίσκονται σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από την Προσοτσάνη. Πρόκειται για ένα χωριό που γνώρισε παλαιότερα ευημερία χάρη στα καπνά, με την εκκλησία των Ταξιαρχών (1820) που διαθέτει γυναικωνίτη και χαγιάτι, καλύπτεται με δίρριχτη στέγη και εξωτερικά φέρει λιθόκτιστο καμπαναριό του 1886. Στο εργαστήρι του γυναικείου αγροτουριστικού συνεταιρισμού, που ιδρύθηκε το 1998, μπορούμε να δοκιμάσουμε καταπληκτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ηδύποτα και ζυμαρικά, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές που παραδίδονται από γενιά σε γενιά. Ακόμη στην περιοχή παράγονται αφυδατωμένα οπωροκηπευτικά, και κατασκευάζονται κεραμικά και ξυλόγλυπτα σε τοπικά εργαστήρια.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μικρόπολης

ΜΙΚΡΟΠΟΛΗ (Κωμόπολη) ΔΡΑΜΑ
  Η πρώην κοινότητα Μικρόπολης, νυν Δημοτικό Διαμέρισμα Μικρόπολης του Δήμου Προσοτσάνης βρίσκεται στα δυτικά του Ν. Δράμας σε υψόμετρο 330 μ. στους πρόποδες του Μενοικίου όρους. Η Μικρόπολη ή Καρλίκοβα, όπως λεγόταν επί τουρκοκρατίας, υπήρξε το κεφαλοχώρι της περιοχής, φημισμένο άλλοτε για τα καπνά του και γνωστό για τους Εθνικούς του αγώνες.
   Ξεχωρίζει για το ευχάριστο κλίμα και την εξαιρετική θέα προς τις κορυφές του Φαλακρού, καθώς προπολεμικά υπήρξε θέρετρο για παραθέριση και διέθετε σανατόριο λόγω του υγιεινού της κλίματος. Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα που χρονολογούνται στους ιστορικούς χρόνους καθώς και στην Ρωμαϊκή εποχή. Οι κάτοικοί της ήταν Τούρκοι και ντόπιοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι που ζούσαν κάτω από τον τουρκικό ζυγό, μέχρι την αποχώρησή τους με την ανταλλαγή το 1922.
  Η Μικρόπολη των 1.102 κατοίκων σήμερα, κατοικείται από ντόπιους, Θράκες, Πόντιους, Ορτακινούς, Βλάχους Σαρακατσάνους και Μικρασιάτες, χωρίζεται δε σε δύο συνοικίες. Ο πληθυσμός της κάποτε έφτανε τους 3.500 κατοίκους και θεωρούνταν μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες του Νομού Δράμας, πόλος έλξης παραθεριστών και πολλών εργατών.
  Ξεκινώντας από την πάνω συνοικία, θα δούμε στα στενά και ανηφορικά δρομάκια διώροφα αγροτόσπιτα από τα τέλη του 19ου αιώνα, δείγματα της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που διαθέτουν στο ισόγειο αποθήκες και στάβλο ενώ στον όροφο ξεχωρίζει προς τον δρόμο η κλειστή προεξοχή με παράθυρα. Εκεί βρίσκεται ο Αγιος Γεώργιος (1841), μικρή ξυλόστεγη βασιλική που υπέστη παλαιότερα αλλοιώσεις εξαιτίας επισκευών, με το σωζόμενο αρχικό τέμπλο, την ξυλόγλυπτη Αγία Τράπεζα και το ωραίο καμπαναριό (1893). Στη βόρεια πλευρά του υπάρχει ανάγλυφη εντοιχισμένη πλάκα με τρεις νεαρές μορφές η οποία βρέθηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στον τύμβο της Γραμμένης. Δίπλα της το 1910 χτίστηκε η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με την υποστήριξη του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δράμας- Σμύρνης κ. Χρυσοστόμου.
  Στην κάτω συνοικία, με τους προσφυγικής καταγωγής κατοίκους σήμερα, βρίσκεται ο ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και σώζονται ακόμη ορισμένα καπνόσπιτα των παλαιών τούρκων καπνοπαραγωγών. Πρόκειται για διώροφα σπίτια, με στάβλο και αποθήκη στο ισόγειο και την κατοικία στον όροφο, με κύριο στοιχείο το χαγιάτι όπου γινόταν και η επεξεργασία του καπνού.
  Η Μικρόπολη είναι γνωστή για τις 25 περίπου εκκλησίες και ξωκλήσια, τα «μοναστήρια» για τους κατοίκους, που διαθέτει μέσα και γύρω από το χωριό, σε εξαιρετικές θέσεις παρατήρησης. Από τα εξωκλήσια ιδιαίτερο θρησκευτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο Αγιος Γεώργιος, οι Αγιοι Ανάργυροι και ο Αγιος Παντελεήμων, τα οποία επισκέπτονται πολλοί πιστοί με αφορμή τη γιορτή του Θεού (στον Αγιο Γεώργιο), την πανήγυρη 30/6 και 1/7 των Αγίων Αναργύρων (Κοσμά και Δαμιανού), τον Αγιο Παντελεήμονα 27/7 και κάθε Μεγάλη Παρασκευή όπου γίνεται η Αποκαθήλωση του «Εσταυρωμένου Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού» στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο (Γολγοθάς). Στην Μικρόπολη λειτουργούν σήμερα Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο, Παιδικός Σταθμός και Γυμνάσιο. Επίσης έχει Αγροτικό Ιατρείο, Φαρμακείο και Ταχυδρομικό Πρακτορείο. Στην τοποθεσία Πλατάνια υπάρχει Κέντρο Ενημέρωσης κατάλληλα εξοπλισμένο με πλήρες ενημερωτικό υλικό για την περιβαλλοντολογική περιοχή του Μενοικίου όρους Μικρόπολης. Η μεγαλύτερη εκδήλωση του χωριού είναι η «Γιορτή του Θεού» που γίνεται το πρώτο 15νθήμερο του μηνός Μαΐου κάθε χρόνου, με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων και λοιπών συνδημοτών του Δήμου. Αναφέρεται στο 1885, όταν πριν την σπορά οι Χριστιανοί γιόρταζαν και προσεύχονταν στον Θεό για το καλό της σοδειάς, οι Τούρκοι ξεκίνησαν την μεγάλη σφαγή των Χριστιανών. Ο μεγάλος σεισμός που ακολούθησε απέτρεψε το κακό και στη συνέχεια κάθε χρόνο γιόρταζαν με τους Χριστιανούς και οι Τούρκοι. Η Μικρόπολη έχει να παρουσιάσει πολλές ομορφιές, όπως το Δάσος της Καστανιάς σε υψόμετρο 650μ. περίπου και σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό με τις υπεραιωνόβιες καστανιές που μερικές έχουν ηλικία 800 ετών. Η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα του Δάσους προσελκύει πλήθος επισκεπτών ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο που είναι στην διάθεση του κάθε επισκέπτη για ξεκούραση. Η μεγάλη θρησκευτική λατρεία των κατοίκων έφτασε και εδώ όπου κτίστηκε το 1997 εξωκλήσι «Παναγία η Καστανιώτισσα» που συγκεντρώνει πλήθος πιστών τον Δεκαπενταύγουστο και το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου στην Γιορτή του Κάστανου.
   Αφήνοντας το Δάσος της Καστανιάς και μετά από πορεία μιάμισης ώρας φτάνουμε σε υψόμετρο 1.200μ. στα απέραντα λιβάδια του οροπεδίου Καλλίπολης όπου συναντά ο επισκέπτης τα άγρια άλογα να περιφέρονται κατά αγέλες. Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο οροπέδιο και με αυτοκίνητο καθώς και στο δάσος της Καστανιάς. Στα δάση και τα οροπέδια του Μενοικίου έχουν βρεθεί και καταγραφεί πολλά και σπάνια λουλούδια καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός άγριων πουλιών.
  Στη ΒΔ πλευρά του Μενοικίου είναι η τοποθεσία «Τρίγκα» σε υψόμετρο 1850-1965μ. με τους καλύτερους βοσκότοπους σε απέραντη έκταση και με έργα όπως ομβροδεξαμενές, δεξαμενές με ποτίστρες και στέγαστρα στην διάθεση των κτηνοτρόφων κατοίκων του χωριού Μικρόπολης. Παραδοσιακά μουσικά όργανα του χωριού ήταν και είναι και σήμερα η Γκάιντα και ο Νταϊρές, που μετέχουν στις εκδηλώσεις του χωριού (Γιορτή του Θεού, Γιορτή Κάστανου, Δεκαπενταύγουστο).
  Ο μοναδικός που παίζει γκάιντα μέχρι και σήμερα είναι ο Γκάλιμπας Ιωάννης και βοηθοί για Νταϊρέ οι: Ηλιάδης Χρήστος, Καρατζιώτης Αθανάσιος, Γρηγοριάδης Δημήτριος, Μπάτιου Αθανάσιος και Αργυρίου Νικόλαος.
Τα στοιχεία προέρχονται από τον Πρόεδρο του Δ.Δ. Μικρόπολης Κο Παρασίδη Γεώργιο

Δημοτικό Διαμέρισμα Πανοράματος

ΠΑΝΟΡΑΜΑ (Χωριό) ΔΡΑΜΑ
  Το Πανόραμα είναι ένα χωριό με εξαιρετικό κλίμα τη θερινή περίοδο, κυριολεκτικά χωμένο στην αγκαλιά του Μενοικίου και του Φαλακρού. Οι 15 μόνιμες οικογένειες, όλες προσφυγικής καταγωγής, ασχολούνται με την εκτροφή αιγοπροβάτων αλλά και βοοειδών για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και κρέατος, και τη μελισσοκομία. Καλλιτεχνικό ενδιαφέρον στο χωριό παρουσιάζει η μεταβυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τα μέσα του 19ου αι., μια τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με ωραιότατο καμπαναριό και ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες του 19ου αιώνα.
   Σε απόσταση 3χλμ., βορειοδυτικά του χωριού, και ύστερα από χωμάτινη διαδρομή μέσα σε πανέμορφο καστανοδάσος, θα δούμε το ναό του Αγίου Δημητρίου (1865), του τύπου εγγεγραμμένου σταυροειδούς με επιδράσεις από το Αγιο Όρος, να προβάλει στην κορυφή του βουνού σε ένα χώρο πανοραμικής θέας. Η εκκλησία, που αποτελούσε το καθολικό κατεστραμμένης σήμερα μονής, θα γοητεύσει τους επισκέπτες της με τον οκταγωνικό τρούλο στην οροφή, τις σωζόμενες τοιχογραφίες του 1874 στο εσωτερικό της, τις εικόνες του τέμπλου του 1866 και 1872, οι οποίες φέρουν την υπογραφή ζωγράφων του Μελένικου και του Νευροκοπίου, και τα ξυλόγλυπτα άριστης τέχνης (δεσποτικό, προσκυνητάρι).

Δημοτικό Διαμέρισμα Πετρούσας

ΠΕΤΡΟΥΣΣΑ (Κωμόπολη) ΔΡΑΜΑ
  Η Πετρούσα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3χλμ από την Προσοτσάνη, είναι μια κωμόπολη 1.945 κατοίκων με αναπτυγμένη κτηνοτροφία και πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα. Στο κέντρο του χωριού σώζονται τα ερείπια μεγάλης τρίκλιτης βασιλικής του 19ου αι. αφιερωμένης στην Παναγιά, με σημαντικό αριθμό ρωμαϊκών και βυζαντινών γλυπτών στους τοίχους σαν οικοδομικά υλικά. Στην κωμόπολη, λειτουργούσε Ελληνικό Σχολείο ήδη το 1876 και συστάθηκε, περίπου το 1880, αλληλοδιδακτική σχολή. Οι Πετρουσιώτες πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες στους αγώνες του ελληνισμού και αρκετοί έδωσαν τη ζωή τους στο Μακεδονικό Αγώνα. Μέσα στον οικισμό σώζεται εκκλησία του 1907, κτισμένη με τη φροντίδα του Μητροπολίτη Χρυσόστομου, αν και υπέστη αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου.
  Στη θέση «Αγία Τριάδα», στα βόρεια της κωμόπολης, δημιουργήθηκε ένας υπέροχος χώρος για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, το «Φαράγγι της Πετρούσας», ικανός να φιλοξενεί 4.500 θεατές. Κτισμένος μέσα στο γεωλογικό όρυγμα με υλικά της περιοχής είναι απόλυτα δεμένος με το φυσικό περιβάλλον. Σε μικρή απόσταση από το θέατρο, στη θέση «Κουρί», υπάρχει οργανωμένος χώρος αναψυχής μέσα σε δασάκι από δενδρώδη πουρνάρια.
  Η Πετρούσα ξεχωρίζει για τον πλούτο των παραδόσεων που διατηρούνται με θέρμη από τους κατοίκους. Στις 7-8 Ιανουαρίου όλοι οι κάτοικοι, και ιδιαίτερα οι νέοι, συμμετέχουν στα τοπικά δρώμενα με τη γιορτή της Μπάμπως, στη γιορτή του Αγίου Αθανασίου στις 2 Μαΐου, στη γιορτή του Προφήτη Ηλία με κοινή τράπεζα (κουρμπάνι) στο ξωκλήσι πάνω στο βουνό στις 20 Ιουλίου και στη γιορτή του Μετανάστη την τελευταία βδομάδα του Ιουλίου ή την 1η Αυγούστου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Προσοτσάνης

ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ (Κωμόπολη) ΔΡΑΜΑ
  Η έδρα του σημερινού Δήμου, η ιστορική κωμόπολη της Προσοτσάνης βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη της Δράμας.
   Ο πλούτος της καπνοπαραγωγικής κωμόπολης και οι αγώνες των κατοίκων της Προσοτσάνης για την ενδυνάμωση του ελληνισμού, στα δύσκολα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, αποτυπώνονται στα εκπαιδευτήρια των αρχών του 20ου αι., στα νεοκλασικά σπίτια της ίδιας εποχής και στα τελευταία καπνομάγαζα, όπως του Χαλάτση και του Χατζηκωνσταντίνου.
  Ανάμεσα στα μνημεία της ξεχωρίζει, σε απόσταση 2,5 περίπου χλμ. από την Προσοτσάνη, ο Aγιος Παντελεήμονας, κτίσμα της εποχής των Παλαιολόγων.
  Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην πνευματική ζωή της Προσοτσάνης. Η παλαιότερη ομάδα των Ελλήνων κατοίκων, ντόπιων και νεοφερμένων Βλάχων και Ηπειρωτών, ενδιαφέρθηκε για την παιδεία προκειμένου να ενισχύσει τον ελληνισμό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Προσοτσάνης διέθετε ήδη τον 19ο αι. Αστική Σχολή Αρρένων και Παρθεναγωγείο. Με τη Μουσική Μπάντα Ελληνορθόδοξων από το 1861, την Φιλόμουσο Αδελφότητα "Ηώ" από το 1873, με θεατρική ομάδα πριν από το 1900 και νέα εκπαιδευτήρια από το 1909, ύστερα από τις άοκνες προσπάθειες του Μητροπολίτη Δράμας και Εθνομάρτυρα Σμύρνης Χρυσοστόμου, της οικογένειας Μελά και των εισφορών των κατοίκων, η κωμόπολη περηφανευόταν δικαιολογημένα για το τιτάνιο πνευματικό της έργο.
   Σήμερα, οι κάτοικοι εξακολουθούν να δείχνουν την ίδια αγάπη για τον πολιτισμό. Με τη δραστήρια Φιλαρμονική του Δήμου και τις κυψέλες του λαϊκού πολιτισμού, τους συλλόγους των ντόπιων και των προσφυγικής καταγωγής κατοίκων, συνεχίζονται παραδόσεις αιώνων. Ντόπιοι, Βλάχοι, Ηπειρώτες, Θρακιώτες, Μικρασιάτες και Πόντιοι συνθέτουν ένα μοναδικό ανθρώπινο μωσαϊκό με τις ποικίλες πολιτιστικές του εκφάνσεις. Αυτή η πολύχρωμη πολιτιστική ταυτότητα γίνεται αισθητή στις εκδηλώσεις του 7ήμερου προς τιμή του Προφήτη Ηλία κάθε καλοκαίρι.
  Ανάμεσα στις εκδηλώσεις με το έντονο θρησκευτικό στοιχείο, ξεχωρίζει το έθιμο, την ημέρα εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής, σε ξωκλήσι έξω από την κωμόπολη. Εκεί με το νερό - αγίασμα νίβονται οι πανηγυριστές "για το καλό", ενώ σε διπλανά δέντρα οι άρρωστοι αφήνουν ένα ρούχο τους, πιστεύοντας ότι έτσι αποβάλλουν κάθε κακό από πάνω τους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πύργων

ΠΥΡΓΟΙ (Χωριό) ΔΡΑΜΑ
  Το Δημοτικό Διαμέρισμα των Πύργων, βρίσκεται σε υψόμετρο 620-660 μέτρων δυτικά της Δράμας και σε απόσταση 19 χλμ. Ο πληθυσμός τους χειμερινούς μήνες ανέρχεται περίπου σε 240 κατοίκους και το καλοκαίρι αυξάνεται λόγω των πολλών μεταναστών που επιστρέφουν για να περάσουν τις διακοπές τους στο χωριό.
  Οι Πύργοι είναι ένα χωριό ντόπιων με μακραίωνη ιστορία και ποικίλες παραδόσεις που βρίσκεται κάτω από τις απότομες ορθοπλαγιές του Φαλακρού. Αποτελεί το ορμητήριο μας για το Φαράγγι, τα αναρριχητικά πεδία του Κεντρικού Φαλακρού, το εντυπωσιακό στεφάνι των κορυφών, αλλά και τη φυσική πίστα των αιωροπτεριστών.
   Εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης, κτίστηκε αρχαία ακρόπολη το «κάστρο» των Πύργων σε ορεινή περιοχή προς το οροπέδιο της Σίτνας, πάνω από το παλαιό υδραγωγείο, με σκοπό να ελέγχει δρόμους και περάσματα. Το «κάστρο» φαίνεται πως κατοικήθηκε μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους. Στα νεότερα χρόνια, το χωριό αποτέλεσε προπύργιο του Ελληνισμού. Το 1891 λειτουργούσε ήδη Ελληνικό σχολείο και αργότερα οι κάτοικοι συγκρότησαν επιτροπή άμυνας στο Μακεδονικό Αγώνα.
   Σήμερα, οι λιγοστοί Πυργιώτες ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, αξιοποιώντας τα φυσικά πλεονεκτήματα της ορεινής περιοχής τους. Συμμετέχουν με μουσική, χορούς και τραγούδια στα λαϊκά δρώμενα στις 6-7 Ιανουαρίου και διοργανώνουν παραδοσιακό γλέντι στις 6 Αυγούστου, την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος τιμώντας την πρόσφατα ανακαινισμένη μεταβυζαντινή εκκλησία τους. Στην είσοδο του Φαραγγιού, έξω από το χωριό, θα βρούμε καταφύγιο για πιθανή διανυκτέρευση. Οι Πύργοι, όπως και η Πετρούσα, φημίζονται για τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα, και ιδιαίτερα για τις τοπικές νοστιμιές στις ταβέρνες, όπως το κατσικάκι. Για την καλύτερη αξιοποίηση της περιοχής, προγραμματίζεται μελλοντικά η ασφάλτινη οδική σύνδεση των Πύργων με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Χαριτωμένης

ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ (Χωριό) ΔΡΑΜΑ
  Η Χαριτωμένη είναι ένα γνωστό άλλοτε καπνοχώρι της περιοχής σε υψόμετρο 290μ., που μπορεί να γίνει ορμητήριο για μοναδικές εξορμήσεις στο βουνό. Στον οικισμό των 607 κατοίκων, επιγραφές βεβαιώνουν για την ύπαρξη ρωμαϊκής κώμης (vici), ενώ σύμφωνα με τον ιστοριογράφο Δήμιτσα (1896), «εν τω χωρίω τούτω υπάρχουσι δύο ρωμαϊκαί σαρκοφάγοι, χρησιμεύοντες ως σκάφαι προς υποδοχήν των υδάτων της κρήνης» (σήμερα στο Μουσείο Δράμας).
  Από την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας, όταν μάλιστα αρκετοί συμμετείχαν στο Μακεδονικό Αγώνα, το χωριό γνώρισε ευημερία χάρη στον καπνό. Σήμερα, οι ντόπιοι και οι προσφυγικής καταγωγής κάτοικοι συνεχίζουν την παράδοση της καπνοκαλλιέργειας. Ωστόσο, εξαιτίας της μεταπολεμικής κρίσης του καπνού, μετανάστευσαν μαζικά και συναντώνται για να αναπολήσουν και να ξαναζήσουν στο χωριό τους στη γιορτή του Μετανάστη το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ