gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 18 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΛΜΥΡΟΣ Δήμος ΜΑΓΝΗΣΙΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (18)

Δημαρχεία

Δήμος Αλμυρού

ΑΛΜΥΡΟΣ (Πόλη) ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Τηλέφωνο: +30 24223 50200, 50254

Δήμος Σούρπης

ΣΟΥΡΠΗ (Κωμόπολη) ΑΛΜΥΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 24220 50300-1
Φαξ: +30 24220 50330

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίων θεοδώρων

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ (Χωριό) ΑΛΜΥΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 24220 92289
  Οι Αγιοι Θεόδωροι αρχικά ήταν χωριό χτισμένο σ' άλλη θέση που σήμερα είναι γνωστή ως Παλιοχώρι ή Παλιοθόδωρος. Το χωριό αυτό λεγόταν επίσης Αγιοι Θεόδωροι από την ομώνυμη κεντρική εκκλησία του Χωριού. Ηταν μια σημαντική και ακμάζουσα η κοινότητα των παλιών Αγίων Θεοδώρων με 130 περίπου σπίτια και εφτά εκκλησίες.
  Οι κάτοικοί τους ασχολούνταν βασικά με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Καλλιεργούσαν αμπέλια και μεταξοσκώληκες. Πότε πρωτοχτίστηκε στη θέση αυτή το χωριό δεν είναι γνωστό. Ωστόσο πρέπει να θεωρείται πιθανό ότι χτίστηκε στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, την ίδια εποχή περίπου που συγκροτίθηκε και η Χαμάκω.
  Ο Αργύρης Φιλιππίδης που πέρασε από το χωριό στα 1815 λέει ότι το χωριό είναι χτισμένο πάνω σ' ένα ψηλό λόφο. Εχει ήρεμη γη. Βλέπει όλα βόρεια και δυτικά. Εχει 25 - 30 χριστιανικά σπίτια. Οι κάτοικοι του χωριού είναι ήρεμοι άνθρωποι και φιλόξενοι. Εδώ δεν έχουν χρέη πολλά, ούτε πολλά δοσίματα. Η παρατήρηση αυτή ότι οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων δεν έχουν πολλά χρέη είναι σημαντική και αξιοπρόσεκτη. Δείχνει ασφαλώς την ακμή του χωριού. Την ίδια ακριβώς εποχή το Πτελεό είχε πάρα πολλά χρέη, τόσα που οδήγησαν πολλούς κατοίκους του να δώσουν τα κτήματά τους και να γίνουν κολλήγοι σε τσιφλικάδες.
  Η ακμή αυτή που παρουσιάζουν οι Αγιοι Θεόδωροι οφειλόταν, εκτός από την εργατικότητα των κατοίκων, και στο γεγονός ότι υπάγονταν διοικητικά στη Λαμία. Φαίνεται ότι το καθεστώς του "Ζητουνίου", όπως τότε λεγόταν η Λαμία, ήταν ηπιότερο σε σχέση με το καθεστώς που επικρατούσε στο Πτελεό, που υπαγόταν στη διοίκηση Κοκοσίου. Οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων καλλεργούσαν σιτάρι, βρίζα, κριθάρι, καλαμπόκι και πολλά από τα χωράφια τους ήταν ποτιστικά.
  Από τη θέση αυτή του "Παλιοχωριού" ο Γιάννης Βελέντζας τους υποχρέωσε να μετοικήσουν στη θέση Τραχήλι και να αποτελέσουν μαζί με τους Χαμακιώτες και τους Κοροκλεντιώτες το πρώτο Αχίλλειο. Ο αναγκαστικός αυτός συνοικισμός τους με τους κατοίκους από τη Χαμάκω και το Κοροκλέντι δεν άρεσε στους Αγιοθοδωρίτες. Δεν άρεσε γιατί ακριβώς είχαν αυτή την πρόοδο και την κάποια ευμάρεια που απολάμβαναν και την οποία δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν με μία μετακόμιση. Ο αναγκαστικός αυτός συνοικισμός κράτησε γύρω στα 30 χρόνια, όσο τους υποχρέωνε η ύπαρξη στη ζωή του Βελέντζα. Η ιδέα του Βελέντζα να δημιουργήσει ένα μεγάλο παραλιακό χωριό, αν και ήταν μεγάλη και σπουδαία, δεν έγινε αποδεκτή. Αμέσως μετά το θάνατο του Βελέντζα άρχισαν να εγκαταλείπουν τη θέση εκείνη. Η ιδέα όμως της εγκατάλειψης του παλιού τους χωριού είχε καρποφορήσει. Ενας σοβαρός λόγος που ανάγκασε τόσο τους κατοίκους της χαμάκως, όσο και των Αγίων Θεοδώρων να εγκαταλείψουν το Τραχήλι ήταν και το πολύ νοσηρό κλίμα που επικρατούσε εκεί εξαιτίας των πολλών ελών που υπήρχαν. Οπως έγινε και με τους Χαμακιώτες, έτσι και οι Αγιοθοδωρίτες, μετά τη διάλυση του χωριού στο Τραχήλι, δεν επανήλθαν στο χωριό τους στη παλιά θέση αλλά άρχισαν να εγκαθίστανται προσωρινά στη σημερινή θέση του χωριού. Υπήρχαν και εδώ διαφωνίες ως προς τη θέση της οριστικής νέας τους εγκατάστασης. Τελικά επικράτησε η σημερινή θέση του χωριού.
  Μετά τη δημιουργία του πρώτου ελεύθερου ελληνικού κράτους οι Αγιοι Θεόδωροι εντάχθηκαν στο Δήμο Πτελεατών. Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε μέχρι το 1912, όποτε καταργήκαν οι Δήμοι και το χωριό αποτέλεσε ιδιαίτερη κοινότητα, μέχρι και το 1999, οπότε με το νέο νόμο εντάχθηκε στο Δήμο Πτελεού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αλμυρού

ΑΛΜΥΡΟΣ (Πόλη) ΜΑΓΝΗΣΙΑ
  Η αρχή της ιστορίας του σημερινού Αλμυρού πρέπει να αναζητηθεί στην αρχαία Αλο, πατρίδα του Αχιλλέα, κοντά στη σημερινή "Κεφάλωση" για να κτισθεί τελικά, μετά από καταστροφές, στη σημερινή θέση κυρίως για λόγους πειρατικών επιδρομών. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο μπορεί να θαυμάσει κυρίως λίθινα γλυπτά, ανάγλυφα και επιγραφές, μικροαντικείμενα μυκηναϊκής, γεωμετρικής, αρχαϊκής και ελληνιστικής εποχής, ως την περίοδο της ρωμαιοκρατίας. Σε μικρή απόσταση από τον Αλμυρό βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Αλου, το δάσος "Κουρί" εκτάσεως 1100 στρεμμάτων, με τεχνητές λίμνες, διάφορα είδη ζώων και ένα μικρό τραινάκι που κάνει το γύρω του δάσους. Με αφετηρία τον Αλμυρό μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφθεί τη Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Ανω Ξενίας στην Όθρυ σε υψόμετρο 600 μ. με θαυμάσιες τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο του 16ου αιώνα και να κάνει περιπάτους στον ορεινό όγκο της Όθρυος και στον υδροβιότοπο στην περιοχή "Ζηρέλια". Από το Δασαρχείο Αλμυρού μπορεί να προμηθευτεί χάρτες χαραγμένων διαδρομών και από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αλμυρού μπορεί να πάρει οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμεί για ορειβασία και περίπατο. Σε μικρή απόσταση από την πόλη βρίσκονται οι παραλίες του Αλμυρού, της Ευξεινούπολης και του Πλατάνου, όπου μπορεί να κολυμπήσει και να απολαύσει τους μεζέδες στα όμορφα ταβερνάκια. Σημαντικές εκδηλώσεις της περιοχής αποτελούν το καρναβάλι της Ευξεινούπολης και η ψαράδικη βραδιά στην παραλία Αλμυρού που διοργανώνεται κάθε Ιούνιο.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο των Ε.Ο.Τ. - Περιφέρειας Θεσσαλίας - Νομαρχίας Μαγνησίας - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μαγνησίας (Ν.Ε.Τ.Π.).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αμαλιαπόλεως

ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΗ (Λιμάνι) ΑΛΜΥΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 24220 91246
  Πνιγμένη στο πεύκο και στην ελιά, 58 χιλ. από το Βόλο, βρίσκεται η Αμαλιάπολη, ψαροχώρι κτισμένο αμφιθεατρικά με θαυμάσια ρυμοτομία.
  Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, το ένα από τα οποία προστατεύεται από το νησάκι Κίκυνθος, επάνω στο οποίο βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου χτισμένο από Τρικεριώτες το 1805. η ιστορία του χωριού ξεκινά από τα μεσαιωνικά χρόνια για να φθάσει ως τη σημερινή εποχή.
  Στην Αμαλιάπολη ο επισκέπτης θα απολαύσει τις διακοπές του στα πεντακάθαρα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια του χωριού, θα δοκιμάσει τους παραδοσιακούς ψαρομεζέδες και θα επισκεφθεί το νέο μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς, ενώ με το καϊκι θα γνωρίσει τις χαρές της θάλασσας κάνοντας εκδρομές στον Παγασητικό, τις Β. Σποράδες και την Εύβοια. Μόλις 8 χιλ. από την Αμαλιόπολη βρίσκεται η Σούρπη με επίνειο τις Νηές το "λιμάνι των Μυρμιδόνων", αφετηρία του Αχιλλέα για τον Τρωικό πόλεμο. Γραφική παραλία του προσφέρεται για κολύμπι και ψάρεμα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο των Ε.Ο.Τ. - Περιφέρειας Θεσσαλίας - Νομαρχίας Μαγνησίας - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μαγνησίας (Ν.Ε.Τ.Π.).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αχιλλείου

ΑΧΙΛΛΕΙΟ (Χωριό) ΑΛΜΥΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 24220 92165
  Στην θέση του σημερινού Αχίλλειου υπήρχε παλαιοχριστιανικός οικισμός που πρέπει να είχε το όνομα Νικόπολη.
  Κιονόκρανα, θεμέλια σπιτιών, μαρμάρινες επιγραφές, κίονες, άλλα εκκλησιαστικά μαρμάρινα ευρήματα και μωσαϊκά, είναι ενδείξεις της ύπαρξης αυτής. Σημερινά υπολείμματα του οικισμού αυτού, αν και δεν διατηρούνται στην πρώτη τους μορφή, αλλά είναι ριζικώς ανακατασκευασμένα, είναι η εκκλησία στη "Λάκα Παναγιά" και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στην πλατεία του χωριού.
  Η ίδια αυτή περιοχή άκμαζε μέχρι το 1470. Οι Βενετσιάνοι που κατείχαν το Πτελεό διατηρούσαν στη δική τους επιρροή και την περιοχή του σημερινού Αχίλλειου μέχρι τις ακτές του Αγίου Δημητρίου για να μπορούν να επικοινωνούν και να διευκολύνονται στις εμπορικές τους σχέσεις με την απέναντι Εύβοια την οποία επίσης κατείχαν.
  Από το 1470, μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Τούρκους, όσοι ζούσαν εδώ, τραβήχτηκαν και συγκεντρώθηκαν στη θέση Χαμάκω. Εκεί συγκρότησαν μία θαυμάσια κοινότητα που προόδευσε αρκετά. Οι κάτοικοί της ασχολούνταν πια συστηματικά μόνο με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία της Χαμάκως ξεπερνούσε κατά πολύ τις 20.000 γιδοπρόβατα.
  Οι κάτοικοι της Χαμάκως, κάτω από την αρχηγία του μεγάλου οπλαρχηγού Γιάννη Βελέντζα, έλαβαν ενεργό μέρος στην επανάσταση του 1821. Οταν, στα 1830, δημιουργήθηκε το πρώτο ελεύθερο ελληνικό κράτος και η Χαμάκω ήταν ελεύθερη, οι κάτοικοί της, με προτροπή αλλά και πίεση του οπλαρχηγού Γιάννη Βελέντζα, συνοικίστηκαν μαζί με τους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων και του Κοροκλεντιού στη θέση Τραχήλι. Εκεί συγκροτήθηκε νέο χωριό που ονομάστηκε Αχίλλειο. Η ονομασία αυτή δόθηκε με απόφαση του Γιάννη Βελέντζα για να τιμήσει στον ήρωα του Τρωικού Πολέμου Αχιλλέα, που όπως πίστευε ο ίδιος, καταγόταν από την περιοχή αυτή. Η ίδια πίστη τον οδήγησε στην απόφαση να ονομάσει και τον ένα από τους γιους του Αχιλλέα.
  Ο αναγκαστικός αυτός και βίαιος συνοικισμός στο πρώτο "Αχίλλειο" στη θέση Τραχήλι, τριών διαφορετικών χωριών - Χαμάκω, Αγιοι Θεόδωροι, Κοροκλέντι - οι οποίοι δεν συνδέονταν μεταξύ τους και μάλιστα είχαν και διαφορετικά συμφέροντα, δεν ήταν δυνατόν να ευδοκιμήσει. Αρχισε να διαλύεται αμέσως μετά τον θάνατο του Γιάννη Βελέντζα για να εγκαταλειφθεί οριστικά στα 1864.
  Η ιδέα όμως της εγκατάλειψης της ασύμφορης θέσης της Χαμάκως, για τα νέα δεδομένα που υπήρχαν μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, είχε καρποφορήσει. Ετσι, αν και οι περισσότεροι κάτοικοι της Χαμάκως, μετά την διάλυση του χωριού στο Τραχήλι, επανήλθαν στο χωριό τους, πολλοί ήταν εκείνοι που εγκαταστάθηκαν στη θέση Καλύβια, δυτικά του σημερινού Αχίλλειου. Η ιδέα της εγκατάλειψης της Χαμάκως ήταν σ' όλους παραδεκτή. Διαφωνίες υπήρχαν ως προς το ποια θέση έπρεπε να διαλέξουν για το νέο χωριό.
  Τελικά, ύστερα από πολλές ταλαντεύσεις επικράτησαν εκείνοι που υποστήριζαν ότι έπρεπε να εγκατασταθούν στη θέση Αγιος Ιωάννης. Ετσι ήταν μέχρι τότε γνωστή η σημερινή παραλιακή θέση του χωριού, γιατί το μοναδικό κτίσμα που υπήρχε σ' αυτήν ήταν ο ναός του Αγίου Ιωάννη. Το νέο χωριό ονομάστηκε Αχίλλειο, γιατί οι κάτοικοί του πίστευαν ό,τι πίστευε και ο Γιάννης Βελέντζας, για τον ήρωα Αχιλλέα. Ετσι το Αχίλλειο, που πρωτοδημιουργήθηκε στα 1917, άρχισε τη νέα του ζωή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κωφών

ΚΩΦΟΙ (Χωριό) ΑΛΜΥΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 24220 25355

Δημοτικό Διαμέρισμα Πτελεού

ΠΤΕΛΕΟΣ (Κωμόπολη) ΑΛΜΥΡΟΣ
  Ο Πτελεός έχει πανάρχαια ιστορία. Διατηρεί το ίδιο πάντοτε όνομα από την εποχή του Τρωικού Πολέμου ως σήμερα.
  Το όνομά του, που στις διάφορες εποχές παρουσιάζεται και στα τρία γένη, στο αρσενικό (ο Πτελεός), στο θηλυκό (η Πτελεός ) και στο ουδέτερο (το Πτελεό) και σε πολλές μορφές όπως Πτελεός, Φτελιό, Φτιλιό, Φτελιώ, Φτελιά, Φτελιού, Φτιλιού, Πιτελεός, Φιτέλιον, Pteleum, Fitelium, Fitileum, Fitileo, Phitileo, Phytileum, Lofitileo, Pteleus κ.τ.λ., οφείλεται στο δέντρο φτελιά, που ήταν το ιερό δέντρο του Πρωτεσίλαου. Ο Πρωτεσίλαος, πριν από ό,τι δήποτε άλλο ήταν προολυμπιακός θεός που λατρευόταν ιδιαίτερα στην περιοχή του Πτελεού.
  Το Φτελιό στην προομηρική και ομηρική εποχή βρισκόταν στη θέση Γρίτσα. Τα ευρήματα που και σήμερα υπάρχουν εκεί, όπως οι μηκυναϊκοί τάφοι, αλλά και οι ανασκαφές που έγιναν από την αρχαιολογική υπηρεσία, βεβαιώνουν την ύπαρξη εκεί του ομηρικού Πτελεού. Στη θέση αυτή διατηρήθηκε μέχρι περίπου το 500 π.Χ. Στα χρόνια αυτά βρισκόταν σε μεγάλη ακμή. Από τη θέση αυτή, πολλά χρόνια πριν ξεκινήσει ο Τρωικός Πόλεμος, πολλοί κάτοικοί του αναχώρησαν και έκτισαν ομώνυμη αποικία στην Πελοπόννησο. Στην ομηρική εποχή ανήκε στο βασίλειο του Πρωτεσίλαου. Την ίδια θέση φαίνεται να κατέχει και σ΄ ολόκληρη την κλασική εποχή.
  Δεύτερη θέση του Πτελεού ήταν στη θέση Παλιοχώρι, γύρω από το λόφο δηλαδή που σήμερα βρίσκεται το βενετικό κάστρο. Εκεί έζησε μέχρι περίπου το 1470 μ. Χ. Από το 1204, οπότε η Βυζαντινή αυτοκρατορία έπεσε στα χέρια των Σταυροφόρων, το Πτελεό ανήκε κυρίως στους Βενετσιάνους και αναπτύσσεται κυρίως ως ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι. Για λίγα χρόνια πριν κυριαρχήσουν οι Βενετσιάνοι το Πτελεό ανήκε στο τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου.
  Από το 1470 περίπου μέχρι και σήμερα κατέχει τη σημερινή του θέση. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Πτελεού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1470 - 1830) έζησαν στη θέση αυτή. Ωστόσο στους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας και αμέσως μετά το 1470 μέχρι περίπου το 1650 πολλοί Φτελιανοί ζούσαν και σε πολλούς άλλους μικρότερους οικισμούς, σκορπισμένους σ' ολόκληρη τη σημερινή του περιφέρεια (Αγία Μαρίνα, Λεύκη, Ροδιά κ.τ.λ. ) και ακόμα πιο μακριά, όπως στη Χαμάκω και στη Γάβριανη.
  Οταν πέρασε η πρώτη σκληρή περίοδος της Τουρκοκρατίας η καλή κοινοτική οργάνωση που επικράτησε στον οικισμό που βρισκόταν στη θέση του σημερινού Πτελεού προσέλκυσε σ' αυτήν και τους κατοίκους των γύρω οικισμών. Ετσι αυτοί ερημώθηκαν και άρχισε να μεγαλώνει και να συγκροτείται η οργανωμένη κοινωνία του Πτελεού για να φτάσει σε μια ακμάζουσα κοινότητα η οποία ενσωματώθηκε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος στα 1830.
  Με το Β.Δ. της 8ης (20ης) Απριλίου 1835 αναγνωρίστηκε ως πρωτεύουσα του Δήμου Πτελεατών. Τότε είχε 614 κατοίκους. Στο Δήμο Πτελεατών ανήκαν ή προστέθηκαν αργότερα η Χαμάκω, οι Αγιοι Θεόδωροι, Η Γάβριανη, το Κακολίδι, η Σούρπη, τα Καλύβια της Χαμάκως, ο όρμος Πτελεόν, οι Νιες, ο Αγιος Ιωάννης, τα Δασιά Δέντρα, ο Αγιος Γεώργιος, ο Μπούμπουνας, το Ρουσέλι, το Πηγάδι και το Αχίλλειο. Οταν διαλύθηκαν οι Δήμοι και έγιναν κοινότητες στην περιοχή του δημιουργήθηκαν τρεις κοινότητες, του Πτελεού, του Αχιλλείου και των Αγίων Θεοδώρων, οι οποίες με το τελευταίο διάταγμα ενώθηκαν και πάλι στο Δήμο Πτελεού.

Κοινοτικά γραφεία

Κοινότητα Ανάβρας

ΑΝΑΒΡΑ (Χωριό) ΑΛΜΥΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22320 91210, 91382
Φαξ: +30 22320 91030

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ