gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 15 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ Δήμος ΜΑΓΝΗΣΙΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (15)

Δημαρχεία

Δήμος Νοτίου Πηλίου

ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ (Χωριό) ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ
Τηλέφωνο: +30 24230 54990
Φαξ: +30 24230 54313

Δήμος Σηπιάδος

ΛΑΥΚΟΣ (Χωριό) ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ
Τηλέφωνο: +30 24233 50416-7
Φαξ: +30 24233 (24230) 65065

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αργαλαστής

ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ (Χωριό) ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ
  Το χωριό τούτο συγκροτήθηκε, σύμφωνα με παλιές μαρτυρίες από νομάδες κτηνοτρόφους στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και γρήγορα αναπτύχθηκε, σε βαθμό μάλιστα που αποτέλεσε για μια μεγάλη περίοδο των δίσεκτων εκείνων χρόνων, πρωτεύουσα των βακουφικών χωριών του Πηλίου, όπου είχε έδρα του ο τούρκος βοεβόδας αλλά και ο ομόδοξός του ιεροδικαστής.
  Πλούσιο χωριό, με μια τεράστια κτηματική, δασική και χορτολιβαδική έκταση που εκτείνεται και ως τις νοτιότερες περιοχές της μαγνησιακής χερσονήσου. Περιλαμβάνει ένα πλήθος οικισμών με αγροτικές καλλιέργειες (ελιές, σύκα, σταφύλια), κτηνοτροφία, αλιεία, ενώ κατά τους δύο τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας ανάπτυξε τη βιοτεχνία του μεταξιού.
  Εντονη επίσης υπήρξε η παρουσία της Αργαλαστής κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στην οποία οι Αργαλαστιώτες, με επικεφαλής τον Μαργαρίτη Δημάδη, έλαβαν ενεργό μέρος.
  Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας η Αργαλαστή έγινε έδρα του Δήμου Σπαλάθρων, ο οποίος περιελάμβανε τους οικισμούς Μετόχι, Μπεστινίκα (Ξινόβρυση), Μπιρ (Καλλιθέα), καθώς και τα επίνεια του Παγασητικού Κόλπου Χόρτο, Κάλαμος, Λεφόκαστρο.
  Το 1914 και μετά τη διάλυση των πρώτων εκείνων Δήμων, η Αργαλαστή έγινε μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες του Πηλίου μέχρι το 1999, όταν με την εφαρμογή του Ν. 2539/97- Σχέδιο Ι. Καποδίστριας- ξανάγινε έδρα του Δήμου Αργαλαστής.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μετοχίου

ΜΕΤΟΧΙ (Χωριό) ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ
Τηλέφωνο: +30 24230 54313
  Ο οικισμός αυτός με πολλά στοιχεία της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, αποτελεί το δεύτερο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αργαλαστής.
  Μαχαλάς της Αργαλαστής και το Μετόχι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, έγινε ανεξάρτητη κοινότητα το 1914. Το χωριό τούτο κτίστηκε στην περίοδο της τουρκικής κατοχής, μάλλον από κολλήγους του Μοναστηριού της Παναγίας (Κοίμησης της Θεοτόκου), που βρίσκεται έξω από τον οικισμό και που ανήκε άλλοτε ως μετόχι στην μεγάλη μονή του Αγίου Νικολάου της Πάου. Αυτός είναι και ο πιθανότερος λόγος που ονομάστηκε και το ίδιο το χωριό Μετόχι. Χαμηλότερα στη θέση αυτή και λίγο πιο πάνω από το Χόρτο έχουν επισημανθεί ερείπια από προηγούμενο οικισμό, τον οποίο κατά την τοπική παράδοση έκαψαν οι Τούρκοι. Ετσι, λοιπόν πιθανολογείται ότι οι πρώτοι οικιστές του Μετοχίου μπορεί να ήταν και οι κάτοικοι του αφανισμένου εκείνου οικισμού.
  Παλαιότερα προϊόντα του τόπου αυτού ήταν σιτάρι, κριθάρι, λινάρι, σύκα, κρασί και ελιές. Αλλά και σήμερα βάση της οικονομίας αποτελούν τα γεωργικά προϊόντα και κυρίως οι ελιές και το λάδι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ξινόβρυσης

ΞΥΝΟΒΡΥΣΗ (Χωριό) ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ
Τηλέφωνο: +30 24230 54517
   Αφήνοντας την Καλλιθέα, μετά από τρία χιλιόμετρα, συναντά κανείς, μέσα στο πράσινο ενός ήμερου λόγγου, το τρίτο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αργαλαστής, την Ξινόβρυση, που οφείλει το όνομα της στο υπόξινο νερό που αναβλύζει έξω από το χωριό, κοντά στη θάλασσα. Για το παλιό όνομα της Ξινόβρυσης -Μπιστινίκα - υπάρχουν πολλές εκδοχές. Είτε προέρχεται από το σλαβικό pestinikr και pesnik, που σημαίνει "φούρνος", είτε προέρχεται από το όνομα κάποιου οικιστή, είτε προέρχεται από την παράφραση της πρότασης "μέσ' τ' στενίκα". από το μέρος στο οποίο είναι χτισμένο το χωριό.
  Στην ευρύτερη περιοχή έχουν επισημανθεί πολλά ευρήματα από τα μεσαιωνικά χρόνια και στην περιοχή "Συριώτη", υπάρχουν ακόμη τα πενιχρά οικοδομικά λείψανα από μεσαιωνικό κάστρο.
  Όπως και οι υπόλοιποι οικισμοί, η Ξινόβρυση πλήρωσε με αίμα τη συμμετοχή της το 1823, στην αναθέρμανση της Επανάστασης, καθώς πυρπολήθηκε και οι κάτοικοι της είτε σκοτώθηκαν, είτε πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Από τα αξιοθέατα του χωριού ξεχωρίζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Της Θεοτόκου, λιθόκτιστη τρίκλιτη βασιλική του 1778 και τελεί υπό κήρυξη από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εκπληκτικής ομορφιάς και από τις πιο φημισμένες παραλίες του Πηλίου, είναι η παραλία των Ποτιστικών, από την πλευρά του Αιγαίου Πελάγους.

Κοινοτικά γραφεία

Κοινότητα Τρικερίου

ΤΡΙΚΕΡΙ (Κωμόπολη) ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ
Τηλέφωνο: +30 24230 91223, 91100
Φαξ: +30 24230 91223

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ