gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΗΠΟΥΡΕΙΟ Χωριό ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (6)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλλιθέας

ΚΑΛΛΙΘΕΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 81510
  ΝΑ της Κρανιάς περνώντας από τον οικισμό Πριόνια (Μπόζοβο) συναντάμε την κοινότητα της Καλλιθέας (Μπάλτινο). Μεταξύ Καλλιθέας και Πριονίων σύμφωνα με προφορικές διηγήσεις των κατοίκων, βρισκόταν ο πρώτος οικισμός των Χλαππών. Η παλιότερη αναφορά γι' αυτούς γίνεται στο χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Γ Παλαιολόγου, το οποίο εκδόθηκε το Μάρτιο του 1336 και η τελευταία το 1798, ενώ εγκαταλείπονται αυτοί για άγνωστη αιτία το 1800 - 1820.
  Η Καλλιθέα είναι χτισμένη σε 800 μ. υψόμετρο. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Οι αρκετά μεγάλες εκτάσεις δάσους γύρω από την κοινότητα της Καλλιθέας, που αποτελούνται από πεύκα, δρύες και σφενδάμους είναι σημαντικοί βιότοποι της αρκούδας και άλλων μεγάλων θηλαστικών.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κηπουρείου

ΚΗΠΟΥΡΕΙΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Το Κηπουρειό (Κηπάδια) πήρε το όνομά του από τους κήπους που υπήρχαν στην περιοχή εξαιτίας των πολλών νερών. Η θέση που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 820 μ., 22 χλμ ΝΔ των Γρεβενών, επιτρέπει στον επισκέπτη να ατενίσει προς πολλά σημεία των Γρεβενών. Σύμφωνα με διηγήσεις των κατοίκων, νομάδες (κοπατσιαραίοι) που ζούσαν γύρω από το σημερινό χωριό στις θέσεις Γοργιανή, Σκίψη, Ταμπούρι και Ρασίφη συνενώθηκαν και δημιούργησαν το Κηπουρειό.
  Επί Τουρκοκρατίας το χωριό υπήρξε κεφαλοχώρι και ποθητή έδρα των Τούρκων λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Ο αριθμός των κατοίκων του 200 - 300 το χειμώνα, ανέρχεται στους 500 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτοί ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.
  Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημόσια δασοσκεπής έκταση κοινότητας Κηπουρειού κι αυτή με προσπελάσιμους δασόδρομους, όπου το δάσος εναλλάσσεται με γεωργικές καλλιέργειες. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί βιότοπος αρκούδας και άλλων μεγάλων θηλαστικών (λύκος, αλεπού, αγριόγατα, κουνάβι, ζαρκάδι).
  Οπως διηγούνται στο Κηπουρειό, επί Τουρκοκρατίας στην τωρινή θέση του σχολείου έδρευσε ο τούρκικος στρατός. Οταν χρειάστηκε αυτός να φύγει, για να διατηρηθεί μυστικότητα ο τούρκος αξιωματικός Μπεκίρης διέταξε τους κατοίκους του χωριού να κλειστούν στα σπίτια τους για να μη δουν την επιχείρηση. Οι Τούρκοι άφησαν πίσω τους μαγειρεία και ο στρατώνας τους χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο μέχρι το 1920.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κρανέας

ΚΡΑΝΕΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 86207
  Η Κρανιά (Τούργια) είναι χτισμένη σε υψόμετρο 950 μ., 12 χλμ ΝΔ του Κηπουρειού. Φημίζεται για τη φυσική ομορφιά της και αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος και μόνο γι' αυτό. Κατά την παράδοση δημιουργήθηκε από τη συνένωση δύο οικισμών, του Παλιοχωρίου Β - ΒΔ που υπήρχε πριν 400 χρόνια και ενός άλλου στη θέση «Τούργια» προς το Μικρολίβαδο, που υπήρχε πριν 200 χρόνια. Οι κάτοικοι αυτών των οικισμών μετοίκησαν στη σημερινή θέση της Κρανιάς λόγω έλλειψης νερών στον τόπο τους. Επί Τουρκοκρατίας στο χωριό έδρευσε ειρηνοδικείο, καθώς και ένα ρουμάνικο σχολείο. Οι 300 κάτοικοι της Κρανιάς ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Υπάρχει μάλιστα δασικός συνεταιρισμός. Η όμορφη φύση και το καλό κλίμα το καλοκαίρι ελκύουν πολλούς επισκέπτες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κατοίκων να υπερδιπλασιάζεται τότε και να αγγίζει τους 700.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μικρολιβάδου

ΜΙΚΡΟΛΙΒΑΔΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 81496
  Το Μικρολίβαδο (Λαβανίτσα) είναι ένας γραφικός οικισμός περιτριγυρισμένος από πράσινα λιβάδια και πλούσιο δάσος, με τον ποταμό Βενέτικο να περνά δίπλα του. Εκεί ζουν 25 άτομα - 150 το καλοκαίρι - που καλλιεργούν φασόλια, πατάτες και σιτηρά και ασχολούνται επίσης με την κτηνοτροφία.
  Το χωριό βρίσκεται 9 χλμ ΒΔ της Κρανιάς σε 850 μ. υψόμετρο. Οπως υποστηρίζουν οι κάτοικοί του βρισκόταν αρχικά στη θέση «Σβερκωτά» 3.5 χλμ Δ του Μικρολίβαδου αλλά γρήγορα μετοίκησαν στη θέση Παλιοχώρι 2 χλμ Δ, λόγω της ακαταλληλότητας του νερού. Μετά από εκεί ήρθαν στη σημερινή θέση.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πηγαδίτσας

ΠΗΓΑΔΙΤΣΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 81701
  Η Πηγαδίτσα είναι μια γεωργοκτηνοτροφική κοινότητα, 18 χλμ Ν των Γρεβενών, χτισμένη σε υψόμετρο 714 μ. Το τοπίο εκεί είναι εξαιρετικό, καθώς οι γεωργικές καλλιέργειες εναλλάσσονται με το δρυόδασος που καλύπτει την περιοχή. Σύμφωνα με τοπικές παραδόσεις, το χωριό πριν το 1662 ήταν τσιφλίκι βαλαάδων. Σήμερα κατοικούν σ' αυτό Πόντιοι και λίγοι ντόπιοι, που φθάνουν συνολικά τους 100. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως το 1923 ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Πηγαδίτσα 8 οικογένειες από την Κερασούντα, 10 οικογένειες από την Τραπεζούντα, 25 οικογένειες Τουρκόφωνων από την ίδια περιοχή και 6 οικογένειες από άλλες περιοχές του Πόντου.
  Ενδιαφέρον έχει ο μύθος της προέλευσης του ονόματος του χωριού: κατ' αυτόν, η Πηγαδίτσα πήρε το όνομά της από ένα πηγάδι που βρισκόταν μεταξύ Μαυραναίων και Πηγαδίτσας, το οποίο διεκδικούσαν και τα δύο χωριά. Για να μη μαλώνουν αυτά, αποφάσισαν να διοργανώσουν έναν αγώνα δρόμου, όπου θα έπαιρναν μέρος οι νέοι τους. Ετσι έγινε και οι νέοι της Πηγαδίτσας έφτασαν πρώτοι στο πηγάδι και κέρδισαν το όνομα.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σιταρά

ΣΙΤΑΡΑΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  7 χλμ Α του Κηπουρειού σε υψόμετρο 790 μ. βρίσκεται η κοινότητα του Σιταρά (Σίτοβο). Το χωριό κατοικείται από 48 άτομα - 80 το καλοκαίρι - που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως ο Σιταράς ιδρύθηκε γύρω στο 1800, όταν εξαιτίας της ελονοσίας μεταφέρθηκε από τη θέση «Αγ. Κυριακή» κοντά σε ποτάμι 2 χλμ ΝΔ, στην τωρινή του θέση. Ο ανατολικός και δυτικός κλάδος του Σταυροπόταμου ενώνονται κοντά στο Σιταρά. Το ποτάμι αυτό πηγάζει από την περιοχή των Χασίων, της Γεωργίτσας και της Καλλιθέας. Από τη θέση Βίγλα (789 μ.) στο Ν άκρο του χωριού μπορεί κανείς να ατενίσει όλη την περιοχή Σιταρά, Κηπουρειού, Πηγαδίτσας και Αιμιλιανού. Το τοπίο είναι μοναδικό καθώς δρυοδάση εμπλέκονται με γεωργικές καλλιέργειες αλλά και με γυμνές εκτάσεις γύρω από το χωριό. Το σημείο αυτό υπάρχει και υδραγωγείο.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ