gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ Δήμος ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (8)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου (Τσούρχλι), σε υψόμετρο 800 μ., φθάνουμε διανύοντας μια απόσταση 25 χλμ από τα Γρεβενά. Στο χωριό κατοικούν 720 άτομα, που το καλοκαίρι αυξάνονται σε 750. Κύρια ασχολία τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες το χωριό που βρισκόταν στην ίδια θέση ήταν πολύ μικρό, μέχρι που εγκαταστάθηκαν σ' αυτό, δύο αιώνες πριν, οικογένειες από την Ηπειρο. Επίσης μαρτυρείται πως στο χωριό κατοικούσαν Βαλαάδες, οι οποίοι αποχώρησαν με την ανταλλαγή πληθυσμών, ενώ την ίδια περίοδο εγκαταστάθηκαν στον Αγιο Γεώργιο πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, το χωριό επί Τουρκοκρατίας υπήρξε κεφαλοχώρι. Οφείλει το όνομά του στο νεομάρτυρα Αγιο Γεώργιο που γεννήθηκε εδώ το 1808 και μαρτύρησε στα Ιωάννινα το 1838. Μέρος των οστών του βρίσκεται στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία των Αγ. Αποστόλων (1836) που φέρει τοιχογραφίες του 18ου και 19ου αι. 200 μ. ΒΔ του χωριού βρίσκεται ο λόφος του Αγ. Νικολάου όπου ο επισκέπτης εκτός από την παλιά εκκλησία, μπορεί να θαυμάσει τον Βοίο, τα Χασιά, τα Βέντζια και την οροσειρά της Πίνδου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αηδονίων

ΑΗΔΟΝΙΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 82535
  80 άνθρωποι γεωργοί και κτηνοτρόφοι ζούνε στα Αηδόνια (Στηζάχι), έναν οικισμό 10 μόλις χλμ ΒΔ από τις Αμυγδαλιές, χτισμένο σε υψόμετρο 760 μ. Το πολύ καλό κλίμα του χωριού που οφείλεται στο δάσος Παλιουγλά, που καλύπτει το μεγαλύτερος μέρος της Κοινότητας, έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των κατοίκων του χωριού να διπλασιάζεται το καλοκαίρι. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες το χωριό ιδρύθηκε την εποχή του Αλή Πασά από Ηπειρώτες που ήρθαν από το Τούχουλο, το Παλαιοκρίμινι και το Σούλι. Ο οικισμός ήταν τσιφλίκι του μπέη Μεχμέτ Τάγου και αγοράστηκε το 19 αι. (1862) από τους χωριανούς. Η πέτρινη παραδοσιακή βρύση στην πλακόστρωτη πλατεία, σε συνδυασμό με το πέτρινο σχολείο που δεσπόζει στο χώρο, κερδίζουν αμέσως τον επισκέπτη. Στην ίδια πλατεία υπάρχει επίσης η προτομή του οπλαρχηγού Αθ. Μπρούφα (1851-1896), που μεγάλωσε στα Αηδόνια. Ο Αθ. Μπρούφας, θρυλικός ήρωας της περιοχής, υπήρξε ένας από τους πιο δραστήριους οπλαρχηγούς της Δυτικής Μακεδονίας και συμμετείχε σε πολλές μάχες.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κιβωτού

ΚΙΒΩΤΟΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 41236
  Πάνω στον επαρχιακό δρόμο Γρεβενών - Νεάπολης, σε υψόμετρο 680 μ., συναντάμε τον αγροτικό οικισμό της Κιβωτού (Κρίφτσι), με τους 480 γεωργοκτηνοτρόφους κατοίκους της, οι οποίοι σύμφωνα με την παράδοση είναι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Από προφορικές μαρτυρίες πληροφορούμαστε πως το χωριό από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα βρίσκεται στην ίδια θέση. Εκείνη την εποχή μάλιστα κατοικούνταν από Βαλαάδες.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κληματακίου

ΚΛΗΜΑΤΑΚΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 41186
  Το Κληματάκι (Ντοβρούνιστα) είναι ένα ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 710 μ., και σε πολύ μικρή απόσταση από την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου, μόλις 3 χλμ Δ. Καλύπτεται κατά το μεγαλύτερος μέρος του από δάσος βελανιδιάς, το γνωστό δάσος Παλιουγλά. Σ' αυτό ανήκει και ο οικισμός Κριθαράκια. 80 κάτοικοι ζούνε σήμερα σ' αυτό, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το Κληματάκι και τα Κριθαράκια σύμφωνα με την παράδοση βρίσκονταν στην ίδια θέση και επί Τουρκοκρατίας, όταν ήταν τσιφλίκια Μπέηδων. Τη δεκαετία του 1920 εγκαταστάθηκαν εκεί οικογένειες προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι και η χτισμένη στην άκρη του χωριού εκκλησία του Αγ. Γεωργίου (1860).
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοκκινιάς

ΚΟΚΚΙΝΙΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 41433
  Η Κοκκινιά (Σούμπινο), χτισμένη σε υψόμετρο 690 μ. βρισκόταν πριν 200 περίπου χρόνια κατά την παράδοση, πάνω στο δρόμο Γρεβενών - Κοζάνης. Μετακινήθηκε όμως στη σημερινή της θέση (2 χλμ Ν του Πολύδενδρου), για να προφυλαχθούν οι κάτοικοι από τους διερχόμενους Τούρκους. Το χωριό ήταν τσιφλίκι Μπέηδων και οι κάτοικοι είναι ντόπιοι. Στην Κοκκινιά ζούνε σήμερα 200 άτομα που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, των οποίων ο αριθμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται ελαφρώς.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μηλέας

ΜΗΛΙΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 61271
  16 χλμ ΒΑ των Γρεβενών, κοντά στο δρόμο Γρεβενών - Κοζάνης βρίσκεται το χωριό Μηλέα (Μηλιά), χτισμένο σε υψόμετρο 650 μ. Οι 210 κάτοικοί του, που τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται σε 240, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (καλλιέργεια σιταριού, καπνού και καλαμποκιού) και την κτηνοτροφία. Είναι ντόπιοι, αλλά και πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
  Διηγούνται πως το χωριό ιδρύθηκε το 1963-4, ύστερα από υποχρεωτική μετακίνηση από την «Παλιά Μηλιά» 1.5 χλμ Ν από τη σημερινή θέση, εξαιτίας των κατολισθήσεων. Το παλιό χωριό το χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί για τα ζώα τους.
  100 μ. Β του χωριού υπάρχει η κορυφή Τσούμα, μια αναδασωμένη περιοχή με ιδιαίτερη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις (Πίνδο, Βούρινο, Χάσια).
  Στην Παλιά Μηλιά, το νερό στο υπόγειο της εκκλησίας του Αγ. Κων/νου που έπεσε λόγω κατολίσθησης, θεωρείται από τους κατοίκους αγιασμένο και θαυματουργό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία του πολιούχου Αγ. Δημητρίου (1900).
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πολυδένδρου

ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 41670
  Τα νερά του Αλιάκμονα καθώς και κάποιων παραποτάμων του κυλούν ήρεμα 4 χλμ γύρω από τον οικισμό του Πολύδενδρου (Σπάτα). Εναν οικισμό 200 περίπου κατοίκων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Επί Τουρκοκρατίας το Πολύδενδρο ήταν κεφαλοχώρι και όπως λέγεται, ο οικισμός είναι αποτέλεσμα της συνένωσης δύο άλλων οικισμών. Ο πρώτος βρισκόταν στη θέση «Παναγιά» 2 χλμ ΒΔ του σημερινού χωριού και λεγόταν «Σπάτα», ενώ ο δεύτερος, τα «Παλαιοσπάτα» βρισκόταν 1.5 χλμ ΝΑ στη θέση Καραγάτσι. Το κατάλληλο φυσικό περιβάλλον με τα πολλά δένδρα (όπως φανερώνει και το όνομα του οικισμού), πρόσφορο έδαφος για κρύψιμο, ήταν ο λόγος για τον οποίο αποφάσισαν οι κάτοικοι αυτών των δύο οικισμών να μετακινηθούν και να δημιουργήσουν το νέο οικισμό του Πολύδενδρου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ταξιάρχου

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 61396
  Η ιστορία του χωριού και οι παραδόσεις σχετικά μ' αυτό (Κουσκό) αφορούν μετακινήσεις, αγοραπωλησίες, απελευθερώσεις. Αναφέρεται ότι η αρχική του θέση δεν ήταν εδώ που βρίσκεται σήμερα αλλά στα Καλύβια. Επί Τουρκοκρατίας υπήρξε κεφαλοχώρι (1764) αργότερα όμως το 1824, οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το πουλήσουν στο Μπέη της περιοχής, ξαναγοράζοντας το λίγα χρόνια μετά, το 1842, οπότε και το χωριό ξανάγινε και παρέμεινε κεφαλοχώρι ως το 1912. Τότε όλη η περιοχή απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό. Οι κάτοικοί του είναι ντόπιοι. Το χωριό είναι χτισμένο σε 640 μ. υψόμετρο και ο ποταμός Αλιάκμονας περνά 5 χλμ Α του και 4 χλμ Ν.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ