gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΤΑΚΑΛΗ Χωριό ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Κατάκαλης

ΚΑΤΑΚΑΛΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 98344
  Η Κατάκαλη βρίσκεται στο νότιο μέρος του νομού Γρεβενών, στα όρια με το νομό Τρικάλων. Χτισμένη σε 540μ. υψόμετρο, στους πρόποδες των Χασίων περικυκλωμένη από ένα πανέμορφο δάσος βελανιδιάς. Στα όριά της υπάρχουν 3 ποτάμια, η Σιούτσα με το μεγαλύτερο πλατανόδασος της Ελλάδας, η Ποταμιά και η Καραβίδα με την πανέμορφη τεχνητή λίμνη. Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων, έχει την παλιότερη Εκκλησία του νομού Γρεβενών, τον Αγιο Γεώργιο 1100 μ.Χ. περίπου, με πανέμορφες τοιχογραφίες να στολίζουν το εσωτερικό του ναού. Σημαντικά επίσης εξωκκλήσια είναι ο Προφήτης Ηλίας, χτισμένος σε ένα λόφο με πανοραμική θέα ολόκληρης της περιοχής Φιλουριας και η Αγία Παρασκευή. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 250 άτομα περίπου την περίοδο του χειμώνα, αλλά με πολλούς μετανάστες διασκορπισμένους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και πολλούς στο εξωτερικό. Κύρια απασχόληση των κατοίκων ειναι κυρίως η γεωργία και σε μικρότερο βαθμό η κτηνοτροφία, με λίγες μονάδες βοοειδών και αιγοπροβάτων. Τα πυκνά δάση του χωριού σφύζουν από άγρια ζώα, λύκους, αγριογούρουνα, αλεπούδες, αγριόγατους, κουνάβια, λαγούς και τελευταία έχουν κατέβει και αρκούδες από τα ορεινά χωριά του νομού, εκμεταλλευόμενες την πλούσια και πυκνή βλάστηση, καθώς επίσης και την άφθονη τροφή που προσφέρουν τα δάση της περιοχής.
  Η πιο σημαντική εκδήλωση πραγματοποιείται τον Δεκαπενταύγουστο με την πιο μεγάλη χοροεσπερίδα της περιοχής. Αισθητή είναι και η παρουσία της νεολαίας του χωριού, με πολύ έντονη και δραστήρια παρουσία σε όλα τα ζητήματα, αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται, ενωμένοι σε ένα δραστήριο εκπολιτιστικό σύλλογο. Επίσης ο Δήμος Χασίων σε συνεργασία με τον εκπολιτιστικό σύλλογο Κατάκαλης διοργανώνει κάθε χρόνο το διαγωνισμό ψαρέματος, την περίοδο του καλοκουριού με χρηματικά έπαθλα. Η διοργάνωση γίνεται στη λίμνη της Καραβίδας και προσελκύει πολλούς επισκέπτες που έρχονται να απολαύσουν το τοπίο.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ