gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΝΙΔΗ Χωριό ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (7)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Εξάρχου

ΕΞΑΡΧΟΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24650 23318, 86000
  Στους πρόποδες του Βούρινου (1.866 μ.), 36 χλμ ΒΑ των Γρεβενών, σε υψόμετρο 730 μ. βρίσκεται η κοινότητα του Εξαρχου (Εξαρχον) και ο οικισμός της, Βάρη. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων και τα δύο υπήρξαν επί Τουρκοκρατίας κεφαλοχώρια. Η αρχική θέση της κοινότητας του Εξαρχου ήταν 600 μ. δυτικότερα, επειδή όμως ένα ρέμα χώριζε το χωριό στα δύο, μετακινήθηκε αυτό στην τωρινή του θέση. 250 κάτοικοι - 300 το καλοκαίρι - γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ζούνε στην κοινότητα του Εξαρχου. Ο επισκέπτης του χωριού μπορεί κάλλιστα μέσα σε 2 - 2 ½ ώρες να ανέβει στην κορυφή του Βούρινου, από όπου μπορεί να θαυμάσει το τοπίο που σχηματίζει ολόκληρος ο νομός Γρεβενών αλλά και όπου υπάρχει χώρος για κυνήγι.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κέντρου

ΚΕΝΤΡΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 25345
  Το Κέντρο (Βέντζι) είναι χτισμένο σε υψόμετρο 640 μ. και βρίσκεται 29 χλμ ΝΑ της πρωτεύουσας του νομού, τα Γρεβενά. Οι 200 περίπου κάτοικοί του, που διαμένουν σ' αυτό όλο το χρόνο, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αυτοί υποστηρίζουν ότι κατάγονται από πρόσφυγες της Μικρά Ασίας (Αγκυρα).
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κνίδης

ΚΝΙΔΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Σε 690 μ. υψόμετρο στα Βέντζια, και σε απόσταση 18 χλμ Α των Γρεβενών, βρίσκεται το χωριό Κνίδη (Κόπριβα). 800 άτομα - 850 το καλοκαίρι - ζούνε στην Κνίδη και στους οικισμούς της, γεωργοί και κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους. Ο μεγάλος σεισμός του 1995 δυστυχώς είχε σαν αποτέλεσμα το ηθικό των ανθρώπων αυτών να είναι χαμηλό, και η ζωή τους να συνοδεύεται από το φόβο.
  Η φύση δίνει όμως τη δική της βοήθεια, με τον ποταμό Αλιάκμονα να περνά πολύ κοντά σε όλους τους οικισμούς της κοινότητας. Το τοπίο στις όχθες του ποταμού είναι πανέμορφο και πολλοί είναι εκείνοι που καταφθάνουν σ' αυτό για να ψαρέψουν ή για να το απολαύσουν. Το δάσος βελανιδιάς που καλύπτει μεγάλο μέρος της κοινότητας κάνει το τοπίο ακόμα πιο ενδιαφέρον και μοναδικό.
  Το χωριό πλαισιώνουν οι οικισμοί Ιτέα, Μικροκλεισούρα - Λαγκαδάκι, Πιστικό και Πόρος, που σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένης και της Κνίδης, ουδέποτε μετακινήθηκαν από τη σημερινή τους θέση κατά τη διάρκεια της ιστορικής τους παρουσίας. Πιθανότατα κάποιοι κάτοικοι μόνο της Κνίδης να είχαν μεταφερθεί σ' αυτή, από την τοποθεσία Παλιοκνίδη. Το 1930 επίσης ήρθαν στην Κνίδη πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Υποστηρίζεται πως επί Τουρκοκρατίας το χωριό υπήρξε κεφαλοχώρι, και το ίδιο ισχυρίζονται και οι κάτοικοι της Ιτέας για τον οικισμός τους. Το Πιστικό ήταν τσιφλίκι Μπέηδων και δεν κατοικήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες σε αντίθεση με την Μικροκλεισούρα, στην οποία εγκαταστάθηκαν αυτοί. Επί Τουρκοκρατίας στον οικισμό αυτό έμεναν Τούρκοι.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοχωρίου

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 51233
  4 χλμ Ν της Ποντινής, στα Βέντζια, βρίσκεται ένα ακόμη ορεινό χωριό σε 800 μ. υψόμετρο, το Παλαιοχώρι (Παλιοχώρι). Σ' αυτό ζούνε 280 άνθρωποι το χειμώνα και 320 το καλοκαίρι. Σύμφωνα με διηγήσεις τους πρόκειται για ένα πολύ παλιό χωριό - όπως φανερώνει και το όνομα - το οποίο κατά τη διάρκεια της ιστορικής του παρουσίας, δεν μετακινήθηκε ποτέ από την θέση του, ούτε άλλαξε το όνομά του. Επί Τουρκοκρατίας διετέλεσε κεφαλοχώρι. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων του είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ποντινής

ΠΟΝΤΙΝΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 51329
  Η Ποντινή (Τόριτσα) βρίσκεται στο δρόμο από τα Γρεβενά προς τα Βέντζια μέσω Κνίδης, 5 χλμ ΝΑ των Πυλωρών, σε 830 μ. υψόμετρο. 360 άτομα ζουν εκεί το χειμώνα και 530 το καλοκαίρι. Οι πηγές από τις οποίες αντλούν το εισόδημά τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Το Σιουμποτό και το Παλιοπύλωρο είναι παραπόταμοι του Αλιάκμονα, που περνάνε βόρεια και νότια της Ποντινής, ώσπου συναντώνται και χύνονται στον Αλιάκμονα. 5 χλμ Α του χωριού βρίσκεται η κορυφή Φακιόλα (1.116 μ.), απ' όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ένα ιδιαίτερης ομορφιάς τοπίο. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι της Ποντινής κατάγονται από Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν το 1923 από τα παράλια του Πόντου και πήραν τη θέση των βαλαάδων, οι οποίοι έφυγαν για την Τουρκία με την ανταλλαγή των πληθυσμών.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πυλωρών

ΠΥΛΩΡΟΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 91060
  7 χλμ Α της Κνίδης και σε υψόμετρο 730 μ. συναντάμε το χωριό Πυλωροί. Οι 100 κάτοικοί του, των οποίων ο αριθμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ανέρχεται σε 120, ασχολούνται στην πλειοψηφία τους με τη γεωργία. Μόνο τέσσερις οικογένειες ασκούν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό μετακινήθηκε στην τωρινή του θέση από τη θέση «Παλιοπύλωρο», 2.5 χλμ περίπου Α των Πυλωρών επί Τουρκοκρατίας και ίσως δια της βίας από τους Τούρκους, των οποίων Μπέηδων η περιοχή υπήρξε τσιφλίκι. 1.5 χλμ Β των Πυλωρών βρίσκεται η κορυφή του βουνού Κίσσαβος (1.097 μ.). Η διαδρομή ως την κορυφή και η θέα από εκεί αποζημιώνουν τον πεζοπόρο: μπροστά του απλώνονται η Πίνδος, τα Χάσια και το Σινιάτσικο.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σαρακήνας

ΣΑΡΑΚΗΝΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 51268
  Η Σαρακήνα καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορικής της παρουσίας, δε μεταφέρθηκε ποτέ από την τωρινή της θέση, ούτε άλλαξε όνομα και επί Τουρκοκρατίας ήταν κεφαλοχώρι. Βρίσκεται 38 χλμ ΝΑ των Γρεβενών σε υψόμετρο 750 μ. Μπορεί κανείς να φτάσει εκεί μέσω Κνίδης και μέσω Καλοχίου. Σ' αυτήν κατοικούν σήμερα 520 άτομα, των οποίων ο αριθμός το καλοκαίρι ανέρχεται σε 600. Οι κύριες ασχολίες τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Σύμφωνα με την παράδοση, στη Σαρακήνα επί Τουρκοκρατίας λειτουργούσε μεγάλο σχολείο. Στο χωριό έμεινε για μεγάλο διάστημα ο Οσιος Νικάνορας και αργότερα πολλοί Σαρακηνιώτες δούλεψαν για λογαριασμό της Μονής Ζάβορδας, όπου και προστατεύονταν από τους Τούρκους.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ