gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ Χωριό ΧΑΛΚΙΔΑ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Αννας

  Η Αγία Αννα είναι αξιόλογο γραφικό χωριό της Β. Εύβοιας με πλούσια λαϊκή παράδοση και ομορφιά. Στέκει αγέρωχα στην προσηλιακή πλαγιά ενός μεγάλου λόφου σε υψόμετρο 280 μ. με ανοιχτό ορίζοντα προς το Αιγαίο.
  Η Αγία Αννα βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Χαλκίδας-Ιστιαίας και απέχει από τη Χαλκίδα 75 χιλ. Η όλη έκταση της περιοχής καλύπτεται από πευκοδάση και ελιές. Είναι οικοδομημένη βάσει ρυμοτομικού σχεδίου.
  Η πρώτη οίκηση ανάγεται στον 6ο μ. Χ. Αιώνα, η δε ονομασία της οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της Κοιμήσεως της Αγίας Αννας, ευρισκόμενη στον ομώνυμο Ναό τον ανεγερθέντα στον τόπο που διά θαύματος σώθηκαν οι κάτοικοι από επιδρομές πειρατών και στη συνέχεια βρέθηκε η εικόνα κατόπιν (ως λέγεται) οραματισμού "ευσεβούς τινός γυναικός".
  Γύρω από την Αγ. Αννα υπήρχαν κατά τους αρχαιότατους χρόνους οι οικισμοί: Αγιος Βασίλειος (φέρεται ιστορικά ως λιμένας της ομηρικής Κηρίνθου), ο Πύργος, η Κορώνη και το Ακλειδέρι, τα οποία σήμερα είναι ακατοίκητα, με μοναδικούς μάρτυρες της ιστορικής της περιουσίας, τα σωζόμενα εισέτι λείψανα παλαιών κτισμάτων.
  Ο αξιολογότερος οικισμός σήμερα είναι ο Παλαιόβρυσης, με ιδιαίτερη ενορία, αυτή του Αγίου Δημητρίου.
  Σήμερα η Αγία Αννα είναι έδρα του Δήμου Νηλέα. Σ'αυτή λειτουργούν Ειρηνοδικείο, Συμβολαιογραφείο, Ταχυδρομείο, Υποθηκοφυλάκιο, αντιπρόσωπος Εθν. Τραπέζης, Σταθμός Χωροφυλακής, Αγροτικό Ιατρείο, Φαρμακείο, Δασικός και Ελαιουργικός Συνεταιρισμός, Νηπιαγωγείο, Δημ.. Σχολείο, Γυμνάσια και Λύκειο και ΟΑΕΔ.
  Οι κάτοικοι της Αγίας Αννας ασχολούνται με τη γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία. Πρόκειται περί ανθρώπων εργατικών, οικονόμων, με πλούσια πνευματική παράδοση. Σημαντικό ποσοστό από τις γυναίκες γνωρίζουν καλά τον χειρισμό των παραδοσιακών συσκευών, όπως αργαλειού, ανέμης, λανάρας και τόσα άλλα κατάλληλα όργανα της κατασκευής του παραδοσιακού ρουχισμού.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ