gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΔΟΜΙΡΟΣ Χωριό ΣΕΡΡΕΣ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Δομίρου

   Ο Δόμηρος είναι ένα χωριό βόρεια του Ροδολίβους, μικρό σε πληθυσμό με μακραίωνη όμως ιστορία.
   Ο Δόμηρος όμως είναι γνωστός και με την ονομασία «Βουλτσίστα», όπως ονομαζότανε ως το 1946. Με το όνομα αυτό συναντούμε το Δόμηρο στα Βυζαντινά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, σε έγγραφο του 1358 το οποίο ανακάλυψε ο Ροδολιβιανός αρχαιολόγος Ζήκος Νικόλαος στην Ι. Μ. Ιβήρων στο Αγιον Όρος, γίνεται λόγος για την Αννα Τορνίκινα, μία πλούσια αγρότισσα από το Ροδολίβος, η οποία προσέφερε σε δύο Βυζαντινούς στρατηγούς τα μισά κτήματά της στον «Οικισμό Βελτσίσθα», εάν αυτοί κατόρθωναν να απελευθερώσουν την περιοχή από τους Σέρβους κατακτητές του Στέφανου Ντουσάν.
  Στα νεότερα χρόνια ο Δόμηρος κατοικείται το 1922 από πολλούς Πόντιους, οι οποίοι ήρθαν πρόσφυγες στο χωριό μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
  Το 1996 ενώνεται με το Ροδολίβος και δημιουργούν το Δήμο Ροδολίβους, στον οποίο αργότερα προστίθεται αργότερα και το Μικρό Σούλι. Ο Δόμηρος αν και μικρό χωριό, κατάφερε να αναδείξει πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους, από τους οποίους θα ξεχωρίζαμε τον Αλέκο Δαμιανίδη και τον Ντίνο Χατζηδημητρίου, οι οποίοι διετέλεσαν βουλευτές, αλλά και τον ιδιοκτήτη της «Aloymil», της μεγαλύτερης βιομηχανίας της Βόρειας Ελλάδας, τον επιχειρηματία Γιώργο Μυλωνά.
Υπεύθυνοι Κειμένων : Αριάδνη Παπαφωτίου - Γιάννης Στράτης - Μαρία Βίτσιου - Γιώργος Βογιατζής

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ