gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΜΥΤΙΛΗΝΗ Πόλη ΛΕΣΒΟΣ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (4)

Νομαρχίες

Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

Τηλέφωνο: +3022513 52104, 52118
Φαξ: +3022510 40895

Δημαρχεία

Δήμος Λέσβου

Τηλέφωνο: +30 22510 27777, 22513 50500
Φαξ: +30 22510 29300, 47806, 26444

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Μυτιλήνης

  Πάνω σε εφτά καταπράσινους λόφους ριζωμένους στην καρδιά του Αιγαίου, απλώνεται η Μυτιλήνη, πρωτεύουσα της Λέσβου, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, με ιστορία που αρχίζει από την 3η χιλιετηρίδα π.Χ.
  Η σημερινή Μυτιλήνη με 30 χιλ. περίπου κατοίκους, είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης, που γέννησε σπουδαίες πνευματικές προσωπικότητες, όπως τον Πιττακό, έναν από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας και τους μεγαλύτερους λυρικούς ποιητές όλων των εποχών, Σαπφώ (700-600 π.Χ.) και Αλκαίο (640-560 π.Χ.).
  Η παράδοση συνεχίζεται ως τις μέρες μας με το Νομπελίστα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996).
  Ένας περίπατος στις γραφικές γειτονιές, την προκυμαία και την παραδοσιακή αγορά, από το Αρχαίο Λιμάνι της Επάνω Σκάλας, μέχρι το Κιόσκι και τη Σουράδα, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να διαπιστώσει τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και να θαυμάσει τα πανέμορφα διατηρητέα αρχοντικά διαφόρων αρχιτεκτονικών ρυθμών.
  Την πόλη κοσμούν ωραίες εκκλησίες από τις οποίες ξεχωρίζουν η Μητρόπολη (17ος αιώνας) με το γοτθικού ρυθμού κωδωνοστάσιο και ο επιβλητικός ´Αγιος Θεράπων (1880). Η Μονή Αγίου Ραφαήλ βρίσκεται μόλις 12 χλμ. από την πόλη σε ελαιόφυτη έκταση των Καρυών Θερμής.
  Η Μυτιλήνη είναι έδρα του Υπουργείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διαθέτει Διεθνές αεροδρόμιο και κεντρικό λιμάνι. Έχει συγκοινωνιακές διασυνδέσεις (ατμοπλοϊκές και αεροπορικές) με Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και τα νησιά Λήμνο, Χίο Σάμο, Ικαρία, Κω, Ρόδο, Κρήτη κ.α.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Μυτιλήνης.

Επιχειρήσεις

Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Μυτιλήνης

Τηλέφωνο: +30 22510 24575, 28811
Φαξ: +30 22510 25555
  Η Αναπτυξιακή Δημοτική Εταιρεία του Δήμου Μυτιλήνης - ΑΔΕΜ A.E., ιδρύθηκε το 1989, με κύριο μέτοχο το Δήμο Μυτιλήνης.
  Σύμφωνα με τη Νομοθεσία των Δήμων και Κοινοτήτων η εταιρεία έχει τη δυνατότητα εκπόνησης μελετών, υλοποίησης Εθνικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων, εκπόνησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων γενικότερα, κυρίως για τις ανάγκες του Δήμου Μυτιλήνης αλλά και της Α'βάθμιας Αυτοδιοίκησης γενικότερα.
  Το κύριο όμως αντικείμενο της επιχείρησης είναι η διαχείριση και εκμετάλλευση των Ιαματικών Πηγών στην περιοχή "ΘΕΡΜΑ" του Κόλπου της Γέρας. Οι πηγές αυτές, προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
  Στο συγκεκριμένο σημείο, υπάρχουν λουτρικές εγκαταστάσεις που αποτελούνται από δύο ομαδικούς λουτήρες (ανδρών - γυναικών), με συνεχώς ανανεούμενο νερό από αρτεσιανή ιαματική πηγή. Το νερό είναι σε θερμοκρασία 36 βαθμών Κελσίου, ενώ θεωρείται ότι έχει πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες, αναγνωρισμένες από τους αντίστοιχους Κρατικούς φορείς. πίσης υπάρχουν εγκαταστάσεις εστιατορίου - αναψυκτηρίου, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις για την ψυχαγωγία των επισκεπτών.Η εκμετάλλευση των παραπάνω δραστηριοτήτων γίνεται είτε μέσω της εταιρείας, είτε με ενοικίαση τους σε ιδιώτες.
  Στην ίδια περιοχή, η ΑΔΕΜ ΑΕ, διαχειρίζεται με επιτυχία, 4 στρέμματα θερμοκηπίου, που θερμαίνεται με γεωθερμικό ενέργεια και παράγουν διάφορα είδη οπωροκηπευτικών.
  Τέλος αξιοσημείωτη είναι η δραστηριότητα της ΑΔΕΜ ΑΕ, στο χώρο της υλοποίησης Κοινοτικών Προγραμμάτων και Κοινοτικών Πρωτοβουλιών.
  Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε:
•Τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες LEADER Ι και ΙΙ, μέσω των οποίων υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται ακόμα εργασίεςβελτίωσης των εγκαταστάσεων και του χώρου των Ιαματικών Πηγών.
•Την Κοινοτική Πρωτοβουλία HORIZON για παροχή ίσων ευκαιριών σε άτομα με ψυχικά προβλήματα, μέσω της απασχόλησης τους σε πρωτοπόρα προγράμματα ανακύκλωσης.
•Την Κοινοτική Πρωτοβουλία ADAPT για εκπαίδευση προσωπικού λουτρικών εγκαταστάσεων, τη δημιουργία δικτύου μεταξύ των Δήμων που διαθέτουν Ιαματικές Πηγές στο Νομό, καθώς και τη δημιουργία και λειτουργία βάσης δεδομένων με τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά των επισκεπτών των Ιαματικών Πηγών.
•Το Πρόγραμμα CAPTURE για τη μελέτη και βελτίωση των συνθηκών και των τρόπων μετακίνησης των κατοίκων της πόλης της Μυτιλήνης και πολλά άλλα.
•Στους στόχους της εταιρείας πέρα από τη βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών που αυτή τη στιγμή προσφέρονται στα ιαματικά λουτρά, είναι και η συνεργασία με άλλους αντίστοιχους φορείς που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Ευρώπης, σε αυτόν τον τομέα, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και την προώθηση από κοινού πολιτικών στους τομείς του ιαματικού τουρισμού και της γεωθερμίας ειδικά, αλλά και της στήριξης Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων της Αυτοδιοίκησης γενικότερα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ