gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΧΩΡΑ Κωμόπολη ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Χώρας

Τηλέφωνο: +30 22730 91770
  Είναι χτισμένη στα πόδια ενός μικρού κλωναριού του Καρβούνη και στη μισή βορειοανατολική άκρη του κάμπου. Η μισή στην πλαγιά και η μισή στον κάμπο. Έχει θέα απεριόριστη από τον κάμπο προς τη θάλασσα. Η απόσταση της από τους Μυτιληνιούς και το Πυθαγόρειο είναι τρία χιλιόμετρα αντίστοιχα. Χτισμένη σε τρίστρατο, αποτελεί σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο. Απο εκεί περνάει ο μεγάλος περιφερειακός δρόμος. Παρακλάδι του ο δρόμος της Χώρας-Μυτιληνιών-Σάμου.
  Η Χώρα ήταν πρωτεύουσα του νησιού, έως το 1854 και από τα παλιά της κτίρια σώζονται ο μητροπολιτικός ναός της Αγίας Παρασκευής, το κτίριο της Μητρόπολης, η Αγία Aννα (1638) ο Aγιος Δημήτριος (1605) και η Παναγία (1608).
   Aλλα αξιόλογα κτίρια είναι
•Το Ηγεμονείο (μέχρι το 1854) στην πλατεία Μεσακής.
•Το Μητροπολιτικό Μέγαρο, έδρα του Μητροπολίτη έως το 1854.
•Το Δημοτικό σχολείο των αρχών του 20ου αιώνα
•Ο πύργος του Μαθηνά, έχει γκρεμιστεί για να κτισθεί οικία, αλλά διασώζεται η είσοδος (1749).
•Πρέπει να σημειωθούν επίσης τα δύο πέτρινα γεφύρια στο δρόμο προς το Πυθαγόρειο και τους Μυτιληνιούς αντίστοιχα, οι βρύσες και τα πλυσταριά στον Πλάτανο και την Μεσακή και η στέρνα του 1870.
  Σήμερα στη Χώρα, υπάρχουν παραδοσιακοί φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, μπαρ και πολλά εστιατόρια που προσφέρουν παραδοσιακή σαμιακή κουζίνα. Στη Χώρα γεννήθηκαν τρεις Πατριάρχες των Ιεροσολύμων, τα τελευταία εκατό περίπου χρόνια: ο Ιερόθεος ο Α', ο Κύριλλος ο Β' και ο Τιμόθεος ο Α'. Στη Χώρα επίσης γεννήθηκε και ο ποιητής και μεταφραστής της Οδύσσειας Ζήσιμος Σίδερης.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ