gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 30 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ Κωμόπολη ΑΝΔΑΝΙΑ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (30)

Δημαρχεία

Δήμος Οιχαλίας

ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ (Κωμόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27240 22264, 27243 60300
Φαξ: +30 27240 23477

Δήμος Μεσσήνης

ΜΕΣΣΗΝΗ (Πόλη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Τηλέφωνο: +3027223 60100
Φαξ: +3027220 22752

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αριστοδημείου

ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΙΟ (Χωριό) ΙΘΩΜΗ
  Αποτελείται από δύο χωριά, το Αριστοδήμειο, και την Καλόβρυση (Βουρνάζι). Ονομάστηκε έτσι από το μυθικό βασιλιά των Μεσσηνίων Αριστόδημο. Η παράδοση αναφέρει ότι αυτός τάφηκε στην περιοχή μαζί με την ολόχρυση άμαξα του. Το Αριστοδήμειο είχε οριστεί χειμερινή έδρα του πρώτου Δήμου Ιθώμης. Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική του, το σπίτι του Μακεδονομάχου Καπετάν Κρόμπα, τον ενοριακό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (10ος αιώνας μ.Χ.) και άλλα πολλά.
  Το σπίτι του ήρωα και μάρτυρα του Μακεδονικού αγώνα Μαρίνου Λυμπερόπουλου (Καπετάν Κρόμπα), βρίσκεται στο Αριστοδήμειο. Πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, διατηρητέο μνημείο, επισκευάστηκε, ανακαινίστηκε και αποτελεί αληθινό στολίδι του χωριού και της γύρω περιοχής.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ιθώμης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αρσινόης

ΑΡΣΙΝΟΗ (Χωριό) ΙΘΩΜΗ
  Η Αρσινόη είναι χτισμένη στην δυτική πλευρά του όρους Εύα και στην νότια πλευρά του όρους Ιθώμη, σε υψόμετρο 330 μ. Απέχει 2 χιλιόμετρα από την πόλη της αρχαίας Μεσσήνης. Είναι μικρό παραδοσιακό χωριό με αρκετά πέτρινα σπίτια. Αρχικά περί τα 746 μ.Χ. κατοικήθηκε από γεωργούς και κτηνοτρόφους χωρίς να γνωρίζουμε την αρχική ονομασία του οικισμού. Αρκετά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκαν Αρβανίτες από τα Σουλιμοχώρια της Τριφυλίας. Αυτοί είναι οι πρώτοι που δίνουν στον οικισμό την ονομασία Συρίζα. Παραφθορά της λέξης Συρίζα είναι η μετέπειτα ονομασία Σιμίζα. Την πρώτη επίσημη απογραφή και ονομασία του χωριού Σιμίζα συναντάμε στην απογραφή των Ενετών το 1700, σύμφωνα με την οποία είχε 19 οικογένειες, από τα μέλη των οποίων 31 είναι άνδρες και 29 γυναίκες.
  Στον αγώνα του 1821 η Αρσινόη δίνει το παρόν με δύο αγωνιστές, το Γιάννη Τσίρο και το Γιάννη Λέκκα ή Λεκόπουλο, ο οποίος υπηρέτησε ως αξιωματικός. Εως το 1833 διοικητικά ανήκει στην επαρχία Ιμπλακίων. Το 1836 συμμετέχει στο νεοσύστατο Δήμο Ιθώμης. Στην αρχή του 20ου αιώνα το χωριό έχει 238 κατοίκους και μέχρι το 1927 ανήκει στην κοινότητα Μαυρομματίου. Εκτοτε αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα έως το 1998, οπότε εντάχθηκε στο νεοσύστατο Δήμο Ιθώμης έχοντας πληθυσμό 241 κατοίκους.
  Το 1937 στην Αρσινόη λειτουργούσε Δημοτικό Σχολείο, ενώ το 1952 μεταστεγάσθηκε στο νεόκτιστο κτίριο. Το 1958 το χωριό υδροδοτήθηκε και το 1970 κτίστηκε η εκκλησία, το κοινοτικό γραφείο και άρχισαν οι πρώτες εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ιθώμης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βαλύρας

ΒΑΛΥΡΑ (Κωμόπολη) ΙΘΩΜΗ
  Το Τζεφερεμίνι μετονομάστηκε σε Βαλύρα στις 4 Νοεμβρίου το 1927, λαμβάνοντας την ονομασία από τον παραπόταμο του Παμίσου, Βαλύρα, μετέπειτα Μαυροζούμαινα. Μέχρι τότε υπαγόταν στην επαρχεία Μικρομάνης. Το σχολείο του χωριού λειτουργούσε το 1862 και ως πρώτος δάσκαλος υπηρέτησε ο Διονύσιος Κατσουλίδης.
  Το 1839 η Βαλύρα ήταν έδρα του Δήμου Δερρών τον οποίο συναποτελούσε με την Σκάλα. Το 1840 οι καταργηθέντες Δήμοι Δερρών και Στενυκλάρου συγχωνεύθηκαν στον από το 1835 ιδρυθέντα Δήμο Οιχαλίας.
  Σήμερα η Βαλύρα είναι η έδρα του νεοσύστατου Δήμου Ιθώμης.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ιθώμης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Εύας

ΕΥΑ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΥΣΑ
Τηλέφωνο: +30 27220 41413

Δημοτικό Διαμέρισμα Ζερμπισίων

ΖΕΡΜΠΙΣΙΑ (Χωριό) ΙΘΩΜΗ
  Δυτικά της Αρκαδικής Πύλης απλώνεται το χωριό Ζερμπίσια. Βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία με ωραία θέα προς τον καταπράσινο μεσσηνιακό κάμπο. Eχει άφθονα νερά και το στολίζουν δροσερότατα πλατάνια και οπωροφόρα. Μαζί με τον παλαιό συνοικισμό Κογχύλι (Λακακούκια) αποτελούν ξεχωριστό δημοτικό διαμέρισμα. Το χωριό είναι ημιορεινό, σε υψόμετρο 500μ. περίπου. Είναι κτισμένο σε βουνοπλαγιά αμφιθεατρικά. Στο πρανές μέρος του αναβλύζει η πηγή "Σέα". Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά της το πήρε από την κόρη του Αγά που πνίγηκε στα νερά της στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
  Στην κορυφή του βουνού Κογχύλι υπάρχουν ερείπια προϊστορικού κάστρου. Προς το νότιο μέρος του χωριού, στην Πίσω Ρούγα βρίσκεται σε σωρούς από ερείπια το παλαιό μεσαιωνικό χωριό. Στο σημερινό χωριό, στην πλατεία που βρίσκεται η εκκλησία, που χτίστηκε το 1958, βρέθηκαν πολλοί βυζαντινοί τάφοι. Δίπλα στην Σέα υπάρχουν θεμελιώσεις παλιού βυζαντινού υδραγωγείου. Ο υδραγωγός ("Χτήρι") που το πλάτος του ξεπερνά το ένα μέτρο, διέρχεται από τον παλαιό οικισμό της Πίσω Ρούγας. Εκείθεν περνά με σήραγγα ένα λόφο ("στην Τρύπα") και φθάνει έξω από το δυτικό τείχος της Αρχαίας Μεσσήνης.
  Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο νεκροταφείο του χωριού (όπου σώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες) η Αγία Παρασκευή, ο Αγιος Δημήτριος κ.λ.π. Επίσης εξαιρετικής ομορφιάς είναι τα τοπία Κρύα Βρύση, Βρύση του Μουρίκη, οι καταρράκτες της Κρέμασης και του Παλιόμυλου, Του Λύκου η Βρύση η Μεγάλη Βρύση κ.α.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ιθώμης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κεφαλινού

ΚΕΦΑΛΙΝΟΣ (Χωριό) ΙΘΩΜΗ
  Το χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες του όρους Καψάλα. Χρονολογείται από τον 11ο - 12ο αιώνα μ.Χ. Χτίστηκε από ένα Νορμανδό τσιφλικά που τον έλεγαν Κεφαλινό από τον οποίο πήρε και το όνομά του.
  Μπροστά στο χωριό και ανατολικά υψώνεται το βουνό Παναγιά, που στην κορυφή του είναι κτισμένη η εκκλησία της Παναγίας με την ονομασία "Κατάθεση Τιμίας Ζώνης".
  Το Κεφαλινού έχει άφθονα και κρυστάλλινα νερά τα οποία πηγάζουν από τις βρύσες που βρίσκονται στα τρία ακραία σημεία του χωριού. Οι βρύσες αυτές στολίζονται με μεγάλα, δροσερά και σκιερά πλατάνια. Πρόκειται για την Πάνω Βρύση (πηγάζει από την πλαγιά του βουνού Καψάλα και ήταν κτισμένη με δύο πέτρινα καμάρια, εκ των οποίων σήμερα σώζεται το ένα), την Πέρα βρύση (που υπολογίζεται ότι είναι άνω των 700 ετών και αποτελείται από δύο πηγές) και την Κρύα Βρύση που πηγάζει κάτω από το ιερόν της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.
  Το Κεφαλινού είναι η πατρίδα του ήρωα του 1821 Ηλία Κορμά, οπλαρχηγού των Κοντοβουνίων και εξέχουσας μορφής της περιοχής. Σκοτώθηκε με άλλους συμπατριώτες και συγχωριανούς του στην μάχη στο Μανιάκι.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ιθώμης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λάμπαινας

ΛΑΜΠΑΙΝΑ (Χωριό) ΙΘΩΜΗ
  Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του κάμπου της άνω λεκάνης της πεδιάδας του Παμίσου, στους πρόποδες της Ιθώμης, μεταξύ των οικισμών Αριστοδήμειο και Βαλύρα, και προσεγγίζεται από την πρωτεύουσα του νομού μέσω της 7ης επαρχιακής οδού.
  Προσδιορίζεται από έντονες εδαφολογικές και μορφολογικές εξάρσεις και από την ύπαρξη τριών οικισμών: Ανω, Μεσαία Λάμπαινα και Χάνια Λάμπαινας, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά για κάθε οικισμό. Μετονομάστηκε σε Λάμπαινα από την αρχική ονομασία Λέζι με την 24609/2-6-1921 Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών και αναγνωρίστηκε ως αυτοτελής κοινότητα με το Βασιλικό Διάταγμα της 14ης-3-1919 προερχόμενη από την κοινότητα Χασάμπασα.
  Σήμερα αριθμεί περίπου 250 κατοίκους που έχουν κύρια απασχόληση τη γεωργία και την κτηνοτροφία και συναποτελεί με άλλες κοινότητες το Δήμο Ιθώμης.
  Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το χώρο της Πάνω Βρύσης και την εκκλησία του Αϊ-Γιώργη με θέα όλο τον κάμπο του Παμίσου.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ιθώμης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυρομματίου

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ (Χωριό) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27240 51436
  Στην καρδιά της αρχαίας Μεσσήνης και στην δυτική πλαγιά του όρους Ιθώμη, βρίσκεται το χωριό Μαυρομμάτι. Πήρε το όνομά του από το στόμιο της αρχαίας πηγής-βρύσης (Κλεψύδρας) και κουβαλά τους αρχαίους θρύλους και παραδόσεις της γύρω περιοχής. Εκτός των άλλων, εδώ βρίσκεται το μουσείο, στο οποίο εκτίθεται πλούσιο αρχαιολογικό υλικό που έχει αποθησαυριστεί από το χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με τις κατά καιρούς ανασκαφές.
  Στη θέση "Σπέλουζα", βορειοανατολικά του χωριού, πάνω σε πλάτωμα, στο μέσον περίπου της απόστασης προς την κορυφή της Ιθώμης, έχει εντοπισθεί το Ιερό της Αρτέμιδος Λιμνάτιδος.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ιθώμης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ρευματιάς

ΡΕΥΜΑΤΙΑ (Χωριό) ΙΘΩΜΗ
  Το χωριό Ρευματιά (πρώην Λούμι) ιδρύθηκε από χριστιανούς νομάδες Αρβανίτες κατά την περίοδο 1360-1405 μ.Χ. Είναι κτισμένο ανάμεσα σε βουνά, σε ένα βαθύπεδο εξαιρετκής ομορφιάς και απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Πνίγεται στο πράσινο των δένδρων και των κήπων, όπου ρέουν γάργαρα νερά και κελαηδούν αηδόνια και κοτσύφια. Τα οικήματά του διατηρούν κατά το μάλλον την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική και πολλά από αυτά παραμένουν εξωτερικά ανεπίχριστα. Απέχει 40 χλμ από την Καλαμάτα και εξυπηρετείται από την συγκοινωνιακή λεωφορειακή γραμμή Καλαμάτα - Μελιγαλά - Ρευματιά.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ιθώμης.

Κοινοτικά γραφεία

Κοινότητα Τρικόρφου

ΤΡΙΚΟΡΦΟ (Χωριό) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27220 61273

Τοπικά συμβούλια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ