gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΟ Χωριό ΤΡΙΚΑΛΑ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Armatoliko Community

  Μετά τη Μεσοχώρα βρισκόμαστε στα όρια της διευρυμένης κοινότητας Νεράιδας. Σκαρφαλώνουμε στις πλαγιές της ΝΔ οροσειράς της Πίνδου από ένα σχετικά καλό δρόμο και σε υψόμετρο 850 μέτρων διακρίνεται το πρώτο χωριό της, το Αρματωλικό. Η παλαιά του ονομασία ήταν Μπούκουρο ή Μπώκωρη που σημαίνει στα τούρκικα "όμορφος τόπος", στα ρουμάνικα "χωριό βοσκού" και στα σλαβικά "τόπος βοερός" από τη βοή του Αχελώου.
  Το παλαιό χωριό, χτισμένο στην τοποθεσία Αμπέλια, καταστράφηκε πιθανόν κατά το 12ο αιιώνα από Σταυροφόρους. Αλλες αιτίες καταστροφής ήταν οι επιδρομές Σλάβων ή σεισμοί. Κατά την τουρκοκρατία άτομα ή ομάδες κυνηγημένα από τους Τούρκους έφυγαν από τη Θεσσαλία - Ήπειρο - Αιτωλοακαρνανία και έβρισκαν καταφύγιο στο σημερινό χωριό.
  Σήμερα το Αρματωλικό, κοντά στον Εθνικό δρόμο Τρικάλων - Αρτας, είναι ένα ζωντανό χωριό, που κατοικείται χειμώνα και καλοκαίρι και στο οποίο λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο όλη τη διάρκεια του έτους. Το χωριό έχει ιδιαίτερες προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης καθώς σε όλο το μήκος του θα περιβρέχεται από τα νερά της λίμνης που θα σχηματιστεί από το φράγμα της περιοχής. Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού, πέρα από την ξεχωριστή θέα και θέση που έχει, είναι το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου.
  Υπάρχουν όμως και άλλες πέντε εκκλησίες: Η Παναγία, ο Αγιος Κωνσταντίνος, οι Αγιοι Πάντες, ο Αγιος Φανούριος και η μεγάλη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στην πλατεία του χωριού. Η πλατεία αυτή είναι ευρύχωρη και με εξαίρετη θέα, καφενεία, παιδική χαρά. Κοντά στην πλατεία υπάρχει ο νερόμυλος, ο οποίος μεταφέρθηκε εκεί μετά την κατασκευή του προφράγματος και το ανέβασμα της στάθμης του Αχελώου.
  Κάθε χρόνο στο χωριό, παραδοσιακά γιορτάζονται τα καθιερωμένα πανηγύρια την ημέρα της 15ης Αύγουστου, την ημέρα του Πάσχα και μια μικρή εκδήλωση στη γιορτή του Αγ. Αθανασίου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ