gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 18 τίτλοι με αναζήτηση: Ολυμπιακοί Αγώνες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΗΠΑ Χώρα ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ" .


Ολυμπιακοί Αγώνες (18)

Ολυμπιονίκες σύγχρονοι

Peter Westbrook

ΝΙΟΥΑΡΚ (Αεροδρόμιο) ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΥ
1944

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Ατλάντα 1996

ΑΤΛΑΝΤΑ (Πόλη) ΤΖΩΡΤΖΙΑ
  Οι ολυμπιακοί αγώνες της Ατλάντα ήταν συμβολικά φορτισμένοι καθώς ήταν αυτοί που επιλέγηκαν να κλείσουν τον κύκλο του πρώτου αιώνα ιστορίας του θεσμού. Δυστυχώς όμως αυτή η τόσο σημαντική επέτειος σημαδεύτηκε από το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 110 μετά από έκρηξη βόμβας στις 27 Ιουλίου στο Centennial Olympic Park.
  Την φλόγα των αγώνων άναψε μια παγκόσμια γνωστή μορφή - σύμβολο της αθλητικής - αλλά υπό μια έννοια και πολιτικής - ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Muhammad Ali, στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό.
  Μια από τις εντυπωσιακότερες παρουσίες των Αγώνων ήταν σαφέστατα αυτή του Michael Johnson. Όχι μόνο πραγματοποίησε ένα σημαντικό νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ αλλά ακόμα ήταν ο πρώτος αθλητής στην ιστορία των αγώνων που έφυγε με χρυσό μετάλλιο στα 200μ και 400μ. Άλλοι αθλητές που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους ήταν φυσικά ο Carl Lewis ο οποίος έφτασε τα 9 χρυσά μετάλλια και κέρδισε για τέταρτη φορά στο ίδιο αγώνισμα και ο αρσιβαρίστας Σουλεϊμάνογλου, ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών, που κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια. Η επιτυχία αυτή σημειώθηκε για πρώτη φορά σε αυτό το άθλημα στην ιστορία των αγώνων.
  Θα μπορούσαμε πάντως να πούμε ότι η πλειοψηφία των χωρών που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα έφυγαν ευχαριστημένες με τις επιδόσεις τους καθώς οι 79 από τις 197 που συμμετείχαν βάρυναν τις αποσκευές της επιστροφής τους με μετάλλια, και οι 53 μάλιστα από αυτές με χρυσά!

Ατλάντα 1996

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Ατλάντα 1996

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
British Broadcasting Corporation

Λος Αντζελες 1932

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ (Πόλη) ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
   Οι Ολυμπιακοί επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες για δεύτερη φορά. Οι Αγώνες του Λος Αντζελες είναι και η απαρχή της εισόδου των προηγμένων ηλεκτρονικών μέσων στη μέτρηση των επιδόσεων, στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων, στις ταυτόχρονες μεταφράσεις για χρήση των δημοσιογράφων και στις απ' ευθείας διηπειρωτικές μεταδόσεις διαφόρων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Παρ' όλο που η Αμερική δεν είχε συνέλθει εντελώς από το οικονομικό πλήγμα του '29 και που η υπόθεση των Ολυμπιακών δεχόταν καυτές κριτικές από τις μεγάλες εφημερίδες και από ορισμένους ισχυρούς πολιτικούς της Γερουσίας, η Ολυμπιακή Επιτροπή με δυο-τρεις έξυπνες ενέργειες, κατάφερε και τα πνεύματα να κατευνάσει και τους κυριώτερους από τους δημοσιογράφους–επικριτές να πάρει με το μέρος της. Μια μεγάλη πηγή χρημάτων αποδείχτηκε το γραμματόσημο των τριών σεντς που ο λαός αγόραζε ακόμα και όταν δεν το... ταχυδρομούσε και το γεγονός ότι έδωσε τις δαπάνες μεταφοράς, διαμονής και διατροφής να αντιμετωπισθούν από ιδιώτες, κυρίως μεγάλες εταιρίες που το θεώρησαν σαν μια κίνηση καλών δημοσίων σχέσεων. Πάνω σ' αυτή τη σκέψη, οι Βραζιλιάνοι κατέφθασαν μ' ένα, ναυλωμένο από την κυβέρνησή τους, μεγάλο εμπορικό καράβι... φορτωμένο καφέ, με σκοπό να τον πουλήσουν. Σκέψη που αποδείχτηκε λανθασμένη μια που η υπερπαραγωγή του καφέ της χρονιάς εκείνης είχε ρίξει τις τιμές του τόσο χαμηλά ώστε να κριθεί σκοπιμότερο ο καφές να επιστρέψει στην πατρίδα του!
   Ο Νούρμι που εμφανίστηκε στο στάδιο με την Φιλλανδική Ομάδα, προκάλεσε την αρνητική αντίδραση της Επιτροπής και δεν του επετράπη να μετάσχει γιατί η υπόθεση του χρηματισμού του ήταν πλέον αυταπόδεικτη. Του δόθηκε, όμως, μια τιμητική θέση για όλη την διάρκεια των αγώνων. Ολα αυτά την ώρα που έξω από το ίδιο στάδιο ο Τζιμ Θορπ ζητιάνευε τα λεφτά του εισιτηρίου του...
   Στο Ολυμπιακό Χωριό, ήταν απαγορευμένο το αλκοόλ εξαιρουμένων των Γάλλων που κατάφεραν να πάρουν μια ειδική άδεια μια που απέδειξαν πως το «μποζολέ» ήταν μέρος του καθημερινού διαιτολογίου τους!...
   Στις επιδόσεις των αθλητών το Λος Αντζελες δεν είχε καμμία μεγάλη έκπληξη. Ο Εντουαρντ Τόλαν, ο πρώτος μαύρος αθλητής δρόμων ταχύτητας που θεωρείται ο προάγγελος της κυριαρχίας των μαύρων στις ταχύτητες, κέρδισε τα χρυσά μετάλλια στα 100μ., (10.3") και στα 200μ. (21.2") με δεύτερο, σε σκληρό ανταγωνισμό, τον Ραλφ Μέτκαλφ.
   Δεν ήταν και λίγα τα παρατράγουδα των αγώνων, που προφανώς, δεν λείπουν από καμμία Ολυμπιάδα. Με πρώτη φορά να κάνει την εμφάνιση το βάθρο των τριών διαφορετικών επιπέδων, παρατηρήθηκε το κωμικό ενός Φιλιππινέζου (χάλκινου νικητή) να απαιτεί τη θέση του πρώτου νικητή με τη δικαιολογία ότι είναι κοντός και δεν βλέπει καλά τους επισήμους!
   Και ο τελευταίος νεωτερισμός που μας δίνει το Λος Αντζελες του '32 είναι η δημόσια και επίσημη χρήση της φράσης: «Το σημαντικώτερο στους Ολυμπιακούς δεν είναι να κερδίσεις. Σπουδαιότερο είναι να πολεμήσεις σωστά και όχι να κατακτήσεις». Η φράση αποδίδεται στον ντε Κουμπερτέν. Στην πραγματικότητα, όμως, ανήκει στον Επίσκοπο Τάλμποτ της Πενσυλβάνιας...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Λος Αντζελες 1932

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Λος Αντζελες 1932

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Λος Αντζελες 1984

   Είναι η τρίτη φορά που οι Ολυμπιακοί γίνονται σε Αμερικανικό έδαφος. Νέα συστήματα επινοήθηκαν και εφαρμόστηκαν. Πολλά από αυτά προσφέρθηκαν από μεγάλες εταιρείες που ήθελαν να κάνουν χορηγίες. Τα δικαιώματα για την τηλεόραση ξεπέρασαν τα $ 287 εκατομμύρια, ενώ το διεθνές κοινό που παρακολούθησε τους Αγώνες υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 2.500.000.000 θεατών!
   Ηταν η 8η Μαΐου του '84, όταν η Σοβιετική Ενωση, απαντώντας σε όμοια ενέργεια των Αμερικανών πριν τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει μέρος.
   Την έναρξη των Αγώνων εγκαινίασε ο Πρόεδρος Ρήγκαν. Μετά την έναρξη ακολούθησε μια εκατό τοις εκατό Χολλυγουντιανή εστραβαγκάντσα που πολλές καυτές κριτικές εισέπραξε για την κακογουστιά που τη χαρακτήριζε. Σε κάποια φάση της, μετά από την παρέλαση 43 ομάδων μπάντας με εμβατήρια από διάφορα Χολλυγουντιανά μιούζικαλς, μια ορχήστρα από 86 ασημόχρωμα πιάνα έπαιξε γνωστά θέματα του Αμερικάνικου σινεμά και αποσπάσματα από οπερέτες. Ακόμα και το Ολυμπιακό τραγούδι: και αυτό... Χόλλυγουντ! Από το ομώνυμο φιλμ STAND BY ME, μια μεγάλη σινέ-επιτυχία του '83. Κρίθηκε πολύ αυστηρά, επίσης, ο σωβινισμός της επίδειξης σε οτιδήποτε ήταν Αμερικανικό, με προβολή κυρίως πατροπαράδοτων εθνικών εθίμων όπως το λάσσο, το ροντέο, το ψήσιμο της μηλόπιττας, το μαγείρεμα της γαλοπούλας και άλλα παρόμοια!
   Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σάρωσαν στα χρυσά παίρνοντας ένα σύνολο από 83.
   Εγκαινιαστής της χρυσής συγκομιδής: ο δρομέας και άλτης Κάρλ Λιούις που ισοφάρισε το κατόρθωμα του Τζέσσε Οουενς των Ολυμπιακών του '36, με πρωτιές στα 100 και στα 200μ., στο άλμα μήκους και με τη συμμετοχή του στη σκυταλοδρομία 4x100μ. της οποίας έτρεξε το τελευταίο και κρισιμότερο 100στάρι.
   Φυσικά, αστέρι του Λος Αντζελες, ανακηρύχθηκε ο Λιούις, ο Μαύρος Απόλλωνας, όπως αποκλήθηκε από τους δημοσιογράφους, ένα προσωνύμιο που κι αυτός φαίνεται να συμπαθεί μια που, κάποιο περιοδικό, δημοσίευσε μια κάρτα που έστειλε με το ταχυδρομείο στη μάνα του, υπογράφοντάς την LOVE YOUR BLACK APOLLO...
   Ο Κάρλ Λιούις, σπούδασε στο UCLA και από τα παιδικά του χρόνια είχε δείξει το πόσο μοναχικός και λιγομίλητος ήταν. Στον Αθλητικό Σύλλογο της Σάντα Μόνικα, φάνηκε από τα 13 του χρόνια ότι προοριζόταν να γίνει μεγάλος σπρίντερ. Είχε μια μεγάλη προσήλωση στη μάνα του που, όπως έχει λεχθεί, ήταν η μόνη του παρέα. Πολλά έχουν λεχθεί και γραφεί για τις ερωτικές του προτιμήσεις. Σε σχετική ερώτηση σκανδαλοθήρα δημοσιογράφου αναγκάστηκε, κάποτε, να απαντήσει βίαια: «Δεν μπορείς να βρεις δουλειά σε καμμιά αξιοπρεπή εφημερίδα;...». Μετά από αυτό, ένας μεγάλος αθλητικογράφος, ο Ιαν Μακλάουντ έγραψε: «Είναι κρίμα να έχει βρει η Αμερική έναν θησαυρό και να τον κατασπαταλάει σε λαϊκίστικα κουτσομπολιά...».
   Το λογιστικό τμήμα των Ολυμπιακών του Λος Αντζελες εδήλωσε επίσημα ότι κάλυψε όλες τις δαπάνες έχοντας αφήσει και ένα κέρδος για το Δήμο ύψους $ 215 εκατομμυρίων. Ας σημειωθεί ότι εκτός από τους διάφορους επίσημους χορηγούς, είχαμε και το φαινόμενο να πουληθεί στους διαφημιστές, μίλι προς μίλι, η διαδρομή της φλόγας μέσα στο Αμερικανικό έδαφος!...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Λος Αντζελες 1984

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Λος Αντζελες 1984

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Σαιντ Λούις 1904

ΣΑΙΝΤ ΛΟΥΙΣ (Πόλη) ΜΙΖΟΥΡΙ
   Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις, διενέξεις και ενστάσεις και με προσωπική παρέμβαση του Προέδρου Θήoντορ Ρούσβελτ, ορίζεται ότι οι Αγώνες του 1904 θα γίνουν στο Σαίντ Λούις. Η σκοπιμότητα σ' αυτό απέβλεπε στο να γιορταστούν, μαζί με τους Αγώνες τα 100 χρόνια από τότε που η Αμερική αγόρασε τη Λουιζιάνα από τη Γαλλία. Επαναλήφθηκε, όμως, πάλι το λάθος του 1900, να περιληφθούν οι Ολυμπιακοί μέσα στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Εκθέσεως που γίνονταν στην ίδια πόλη, πράγμα που κατέστησε τους Αγώνες εκθεσιακό θέαμα δευτέρας σημασίας.
   Με την Ολυμπιάδα αυτή να διεξάγεται ακριβώς στο κέντρο της Βόρειας Αμερικής, το πρόβλημα της μεγάλης απόστασης φάνηκε με τη μικρή συμμετοχή από χώρες απέναντι από τον Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό. Ακόμα και ο ίδιος ο ντε Κουμπερτέν ήταν απών. Ετσι, 85% από τους διαγωνιζόμενους αθλητές ήταν από τις ΗΠΑ που, χωρίς να εκπλήξουν κανένα, κέρδισαν το 84% των μεταλλίων! Ενας αθλητικός σχολιαστής έγραψε ότι οι Αγώνες του Σαίντ Λούις ήταν μια ιδιωτική υπόθεση μεταξύ αμερικανικών πανεπιστημίων και συλλόγων... Με τέτοιες προϋποθέσεις, οι Ολυμπιακοί κατέληξαν σε ένα είδος μεγάλης φάρσας μια που βρέθηκαν αγωνίσματα να έχουν συνολικά Αμερικανούς, σε όλες τις σειρές! Εχουμε την περίπτωση του ποδηλάτη Μάρκους Χέρλεϋ που κέρδισε τέσσερα χρυσά. Στους αγώνες ταχύτητας οι αθλητές συμφώνησαν μεταξύ τους να μην τρέξουν προκριματικούς αλλά απ' ευθείας στους τελικούς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν στην αφετηρία 13 αθλητές!...
   Στο Σαίντ Λούις εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και ο αυστηρός κανόνας να ξεκινούν ένα μέτρο πίσω από την σειρά τους όσοι αθλητές δρόμων έκαναν εσφαλμένη εκκίνηση. Στα 200 μ., και έχοντας και τους τρεις αντιπάλους να ξεκινούν πίσω του, σε μια σειρά που έτρεχαν μόνον τέσσερις, ο Αρτσι Χαν νίκησε και πήρε το χρυσό!
   Ενα σκάνδαλο αμαύρωσε το αγώνισμα του μαραθώνιου. Ο πρώτος δρομέας που βγήκε από το στάδιο, ο Αμερικανός Φρεντ Λορζ, ήταν και ο πρώτος που επέστρεψε. Σε κατάσταση που έδειχνε φανερά ξεκούραστος και καθόλου ταλαιπωρημένος. Ακόμα και τα παπούτσια του ήταν χωρίς το παραμικρότερο ίχνος σκόνης. Αποκαλύφθηκε αργότερα και μετά από πολλαπλές μαρτυρίες, ότι ο Λορζ παρακάλεσε οδηγό διερχομένου τυχαία αυτοκινήτου να τον βοηθήσει διότι, είπε, υπέφερε από κράμπες. Αποκλείστηκε γι' αυτό για πάντα από Ολυμπιακές και από άλλες επίσημες διοργανώσεις. Ο τίτλος και το χρυσό πήγαν στον Τόμας Χικς που, ας σημειωθεί, τερμάτισε δεύτερος, σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, εξ αιτίας ποσότητας στρυχνίνης που είχε πάρει σαν αναβολικό, πριν από τον αγώνα - μια συνήθης και επιτρεπόμενη τότε πρακτική...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Σαιντ Λούις 1904

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Σαιντ Λούις 1904

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ