gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Ολυμπιακοί Αγώνες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΙΣΠΑΝΙΑ Χώρα ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΝΗΣΟΣ" .


Ολυμπιακοί Αγώνες (4)

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Βαρκελώνη 1992

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (Πόλη) ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
   Οι Ολυμπιακοί της Βαρκελώνης ονομάστηκαν οι Ολυμπιακοί της Συμφιλίωσης. Και σωστά, γιατί ξαναβλέπουμε, μετά από διπλή Ολυμπιακή απουσία, την Κούβα καθώς και τη Ν. Αφρική που εμφανίζεται τώρα πάλι με το πρόβλημα του απαρτχάιντ να έχει βρει τη λύση του. Μόνο 12.000 αθλητές εμφανίζονται να αγωνιστούν, λιγότεροι από το '88, εξαιτίας μιας σκέψης των διοργανωτών για οικονομία.
   Τα μέτρα ασφαλείας κόστισαν στο κράτος το ποσό-ρεκόρ των $ 490 εκατ., ποσό που δαπανήθηκε σε ηλεκτρονικά και άλλα μέσα για να διευκολυνθεί η δύναμη των 50.000 αντρών, που βρισκόντουσαν σε διαρκή επαγρύπνηση και που επιτηρούσαν περιοχές ακόμα και στα Γαλλικά και Πορτογαλλικά σύνορα!
   Ο στίβος δεν μας έδωσε μεγάλες εκπλήξεις αλλά ούτε και μεγάλες συγκινήσεις. Ο μεγάλος Μπεν Τζόνσον εμφανίστηκε λιγότερο μυώδης και λιγότερο υπερόπτης. Εμεινε πίσω στους προκριματικούς να βλέπει τις πλάτες του Λερόυ Μπερρέλ και του Λίνφορντ Κρίστι. Στους τελικούς, ο 32χρονος Κρίστι πετάχτηκε σε μιαν απερίγραπτη έκρηξη ταχύτητας κι έκοψε το νήμα πρώτος με 9.96", κερδίζοντας και τον τίτλο του πιο ηλικιωμένου χρυσού 100στάρη όλων των Ολυμπιάδων. Αργότερα είπε στους δημοσιογράφους: «Λένε πως τα 100 δεν είναι για την ηλικία μου. Δεν είναι σοβαρά λόγια αυτά!...». Αλλη μια έκπληξη μας ήρθε με τα 100μ. των γυναικών. Ενάμιση χρόνο πριν, η Γκέιλ Ντέβερς γλίτωσε «από θαύμα» τον ακρωτηριασμό των ποδιών της μετά από μόλυνση που προκλήθηκε από υπερακτινοβολία ραδίου, μέρος μιας θεραπείας που έκανε για θυρεοειδισμό. Μετά από επίπονη και πειθαρχημένη ιατρική παρακολούθηση, συνεχή προπόνηση και, κυρίως, πίστη η Γκέιλ ξαναβρήκε την παλιά της φόρμα. Στη Βαρκελώνη τώρα, αφήνοντας πίσω τις αντιπάλους της πετάχτηκε στο χρυσό τερματισμό μ' ένα αξιόλογο 10.82".
   Η Ντέβερς ονειρευόταν και το δεύτερο χρυσό, αυτό των 100μ. εμποδίων. Αλλά ένα κορίτσι από την Ελλάδα, η Βούλα Πατουλίδου, είχε κι αυτή το δικό της όνειρο, ένα όνειρο που προοριζόταν να βγει αληθινό. Αφού πέτυχε να τρέξει στον τελικό, η Βούλα σε μια διαδρομή-αστραπή και μ' ένα θαυμαστό 12.64", εξασφάλισε ένα χρυσό για την Ελλάδα, αφήνοντας τον κόσμο κατάπληκτο.
   Μια δεύτερη χρυσή νίκη, αυτή τη φορά από τα παντοδύναμα χέρια του αρσιβαρίστα Πύρρου Δήμα, χάρισε η Βαρκελώνη στην Ελλάδα, σε έναν πολύ σκληρό αγώνα στην κατηγορία των 82.5 κιλών...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Βαρκελώνη 1992

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Βαρκελώνη 1992

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ