gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Ολυμπιακοί Αγώνες για το τοπωνύμιο: "ΠΑΡΙΣΙ Πόλη ΓΑΛΛΙΑ".


Ολυμπιακοί Αγώνες (8)

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Παρίσι 1900

   Παρ' όλη την ισχυρή πίεση από την Ελληνική πλευρά για επανάληψη των Αγώνων του 1900 στην Αθήνα, η επιμονή του Πιέρ ντε Κουμπερτέν έστειλε την Ολυμπιάδα στο Παρίσι. Αλλά, ο ντε Κουμπερτέν έκανε το σοβαρό σφάλμα να περιλάβει τους Αγώνες σαν εκδήλωση της Διεθνούς Εκθέσεως που εγκαινιαζόταν εκεί την ίδια χρονιά, πράγμα που μείωσε πολύ τη σημασία των Ολυμπιακών. Οι θεατές ήταν λιγώτεροι από ό,τι αναμενόταν και λιγόστεψαν ακόμα πιο πολύ όταν ο νικητής του δίσκου του '96, έρριξε και τις τρεις βολές του πάνω στις... κερκίδες!
   Η Γαλλία πήρε μέρος με μια γιγαντιαία σε αριθμό ομάδα από 884 αθλητές, ενώ οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν μόνο με φοιτητές πανεπιστημίων, πράγμα που δημιούργησε αρκετές προστριβές όταν ορισμένοι - από πανεπιστήμια που διευθύνονταν από εκκλησίες - αρνήθηκαν να διαγωνισθούν τις Κυριακές! Ενα μυστήριο που δεν λύθηκε ποτέ είναι το τι απέγινε ο αρχηγός της ολλανδικής τετράκωπης ομάδας που εξαφανίστηκε, αμέσως μετά τη χρυσή νίκη, χωρίς να αφήσει το παραμικρό ίχνος. Το περίεργο είναι ότι ούτε και το όνομά του έγινε ποτέ γνωστό μια που στον κατάλογο των αγώνων βρέθηκε σβησμένο... Μερικοί είπαν ότι ήταν μόνον δέκα ετών!
   Η κάλυψη από τον τύπο ήταν ελάχιστη. Πολλά από τα αγωνίσματα δεν αναφέρθηκαν καθόλου και για πολλά χρόνια μετά υπήρχε ακόμη μεγάλη σύγχιση για τις εθνικότητες και τα ονόματα των νικητών. Ετσι, τα πρώτα Ολυμπιακά μετάλια που κέρδισε ο Καναδάς, με τον Τζορτζ Ορτον, «ανακαλύφθηκαν» χρόνια μετά και αποδόθηκαν στον Καναδά κι αυτό γιατί ο Ορτον εκλήφθηκε για Αμερικανός. Ακόμα και ο νικητής του μαραθωνίου, Μισέλ Τεατό, που έδωσε ένα χρυσό στη Γαλλία, δεν ανήκε στη γαλλική ομάδα αλλά στη λουξεμβουργιανή! Ενα λάθος που η Γαλλία δεν μπήκε στον κόπο να διορθώσει ποτέ. Ενώ οι Ολυμπιακοί της Αθήνας είχαν αφήσει στον κόσμο μια πολύ ευχάριστη ανάμνηση, αντίθετα οι Αγώνες του Παρισιού έβαλαν σε μεγάλες αμφιβολίες τους φίλαθλους της γης για το πόσο οι Ολυμπιάδες θα αποκτούσαν ποτέ την πραγματική τους υπόσταση, αυτήν που όριζε το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Παρίσι 1900

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Παρίσι 1900

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Παρίσι 1924

   Ενώ είχαν αρχικά προγραμματισθεί να γίνουν στο Αμστερνταμ, οι Ολυμπιακοί του '24 μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Παρίσι, μετά από προσωπική επιθυμία και επιμονή του ντε Κουμπερτέν που ήλπιζε ότι θα μπορούσε έτσι να αναδομήσει την κακή εικόνα που ο ίδιος δημιούργησε με την αποτυχία να στείλει τους 1ους Αγώνες στην πατρίδα του το 1900.
   Στο Παρίσι του '24 κάνουμε για πρώτη φορά και τη γνωριμία μας με το σλόγκαν CITIUS, ALTIUS, FORTIUS (ταχύτερα, ψηλότερα, δυνατότερα) που αποδίδεται στον Γάλλο Ιερέα Ανρί Ντιντόν.
   Οι Ολυμπιακοί του Παρισιού μας έδωσαν και τον πρώτο μαύρο Αμερικανό αθλητή που πήρε χρυσό μετάλλιο (στο άλμα με επίδοση 7.44μ.).
   Στους δρόμους αποστάσεων κυριάρχησαν οι αήττητοι Φιλλανδοί με στάρς τους Πάαβο Νούρμι και Βίλλε Ρίτολα. Ο Νούρμι είναι ο πρώτος αθλητής που συγκέντρωσε 5 χρυσά μετάλλια σε μια Ολυμπιάδα και το πρόσωπό του έφτασε σε ύψιστα όρια λατρείας από τον Φιλλανδικό λαό, σε σημείο ώστε να του στηθεί ένας υπερμεγέθης ανδριάντας (1925) ακριβώς στην είσοδο της πόλης του Ελσίνκι, για να θυμίζει σε όλους το θρίαμβό του στο Παρίσι. Εκείνο που φαίνεται να μη μέτρησε σωστά η Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι το ότι ο Νούρμι είχε δεχθεί χρήματα για να διαφημίσει κάποιο γάλα της πατρίδας του, ένα όμοιο γεγονός με εκείνο που στέρησε, 12 χρόνια νωρίτερα, τα χρυσά μετάλλια από τον Τζιμ Θορπ, τον μεγαλύτερο αθλητή του πρώτου μισού του αιώνα μας...
   Στους Ολυμπιακούς του '24, κάνει και την εμφάνισή του ένα νέο όνομα στην κολύμβηση, ο πανύψηλος Αμερικανός Τζόννυ Γουάισμύλλερ που κέρδισε τρία χρυσά στην ελεύθερη κολύμβηση και ένα χάλκινο στο πόλο. Ο Τζόννυ ξαναγύρισε στην επόμενη Ολυμπιάδα για να κερδίσει πάλι χρυσά μετάλλια αλλά στην υποδοχή που του έγινε στο ταξίδι του γυρισμού, δεν τον περίμεναν μόνον οι παντοτινοί φίλαθλοι με τις ιαχές τους. Ανάμεσα στο πλήθος περίμενε καρτερικά και ο Μελ Ρόθστήν. Πλησίασε τον Γουάισμύλλερ, του έδωσε την κάρτα του: «Πάρε αύριο σ' αυτό το τηλέφωνο», του είπε, «όχι αργότερα από το μεσημέρι». Δυο χρόνια αργότερα, ο κόσμος γνώριζε τον καλύτερο Ταρζάν που μας έδειξε ποτέ το Χόλλυγουντ. Ο Τζόννυ Γουάισμύλλερ γύρισε πάνω από 15 ταινίες με ήρωα τον άνθρωπο της ζούγκλας και η φράση του "ME, TARZAN ... YOU, JANE" είναι ακόμη διάσημη.
   Ενας άλλος χρυσός Ολυμπιονίκης του '24 ήταν ο Μπέντζαμιν Σποκ, ένας από τους κωπηλάτες της νικήτριας Αμερικάνικης οκτάκωπης. Ο Σποκ που, χρόνια αργότερα, έγινε παγκόσμια διάσημος, αμφιλεγόμενος και ριζοσπαστικός με το μπεστ-σέλλερ του για την αγωγή των παιδιών, το βιβλίο που έφερε μια πραγματική επανάσταση στον κόσμο των παιδαγωγών, παιδιάτρων και παιδοψυχιάτρων...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Παρίσι 1924

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Παρίσι 1924

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ