gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΘΗΝΑΙΩΝ Δήμος ΕΛΛΑΔΑ" .


Αξιοθέατα (2)

Κτίρια

Σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου

ΚΟΛΩΝΟΣ (Συνοικία) ΑΘΗΝΑ
  Τα βασικά χαρακτηριστικά των κτηρίων είναι το Μπουνιάτο στις τέσσερις πλευρές, τα πλαίσια θυρών και παραθύρων, οι ψευδοροφές, οι μεγάλες ξύλινες ταμπλαδωτές πόρτες, οι διακοσμητικές ταινίες περιμετρικά των κτηρίων που είναι κτισμένα όλα από πέτρα και έχουν ξύλινες οροφές και επικάλυψη από κεραμίδια. Υπάρχουν σε μερικούς σταθμούς ιδιόμορφες αρχιτεκτονικά τουαλέτες και πέτρινα υδραγωγεία.
  Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί του δικτύου Πειραιώς-Αθηνών-Πελοποννήσου αποτελούν τα πρώτα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στον ελλαδικό χώρο.
  Τα κτήρια των σιδηροδρομικών σταθμών συνδυάζουν την λειτουργική λιτότητα με αξιόλογες αρχιτεκτονικές λύσεις και πολύ ενδιαφέροντα μορφολογικά στοιχεία. Έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία σύμφωνα με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1010-1088/28818/13-5-85, ΦΕΚ 391/β/25-6-85.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφίες.


Οφθαλμιατρείο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (Συνοικία) ΑΘΗΝΑ
  Το κτήριο που στεγάζει σήμερα το Οφθαλμιατρείο Αθηνών είναι ένα σπάνιο δείγμα ρομαντικού οικοδομήματος βυζαντινού ρυθμού στην χώρα μας. Το κεντρικό κτήριο αποτελείται από το υπόγειο και το ισόγειο (πρώτη φάση 1847-1854) και τον όροφο με δώμα (δεύτερη φάση 1869). Το κτήριο των εξωτερικών ιατρείων είναι ισόγειο (1914-16).
  Έργο του αρχιτέκτονα Hans Cristian Hansen. Ο αρχιτέκτονας Λύσανδρος Καυτατζόγλου έκανε μερικές τροποποιήσεις όπως στην είσοδο που είχε πρόπυλο με δύο κολώνες. Το 1869 ο αρχιτέκτονας Γεράσιμος Μεταξάς έκανε την προσθήκη κατ' επέκταση κατά 6,50 μ. προς την βόρεια πλευρά καθώς και την προσθήκη του ορόφου. Το 1914-16 κτίσθηκε το προς την οδό Σίνα ευρισκόμενο κτήριο των εξωτερικών ιατρείων από τον μηχανικό Αριστείδη Μπαλάνο. Το 1992 εγκρίθηκε μελέτη επισκευής και συντήρησης του Οφθαλμιατρείου.
  Έχει κηρυχθεί ως έργο τέχνης μαζί με το βοηθητικό κτίσμα επί της οδού Σίνα με τις Υ.Α. ΥΠΠΟ/1794/10.2.62, ΦΕΚ 75/5.3.62. και Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ /204/18141/29.3.80, ΦΕΚ 366/Β/11.4.80.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφίες.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ