gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 164) τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΧΑΝΙΑ Νομός ΚΡΗΤΗ" .


Αξιοθέατα (164)

Γέφυρες

Ελληνορωμαϊκή γέφυρα

ΒΡΥΣΕΣ (Χωριό) ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑ
  Στις Βρύσες βρίσκεται και μια ελληνορωμαϊκή γέφυρα, πάνω από το Βρυσακό ποταμό, ανατολικά από το Χωριό, στην έξοδο προς το Ρέθυμνο, κάτω από τη νέα εθνική οδό. Η τοποθεσία ονομάζεται Ελληνική Καμάρα και είναι πλάι στην εκκλησία του χωριού, βόρεια του δρόμου που περνά μέσα από τις Βρύσες. Η γέφυρα, που χρησιμοποιείται και σήμερα, είναι φτιαγμένη από πέτρες, χωρίς λάσπη και υψώνεται 6,4 μέτρα πάνω από το ποτάμι με ένα κάλυμμα από μικρούς βράχους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Δάση

Πευκοδάσος

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Ο δρόμος από την Αράδενα προς τον Αγιο Ιωάννη περνάει μέσα από ένα πανέμορφο πευκοδάσος, ένα από τα ελάχιστα στην Κρήτη, και προσφέρει μια εξαίσια θέα των καθαρών νερών του Λυβικού Πελάγους από μεγάλο ύψος και του ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων από τη νότια πλευρά τους.

Το δάσος της Ειρήνης

ΒΛΑΤΟΣ (Χωριό) ΙΝΝΑΧΩΡΙ

Κουμαρές (δάσος αριάς)

ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ
  Είναι χαρακτηριστική η εμφάνιση ίσως της μοναδικής στην Κρήτη δασοσυστάδας αριάς (τοπική ονομασία αζίλακας), ενός οικότοπου πολύ παλαιού ηλικιακά. Το συγκεκριμένο δέντρο ανήκει στην οικογένεια των Δρυών και η Κρήτη είναι το πιο ανατολικό μέρος εξάπλωσης του στην Μεσόγειο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ορεινά υπάρχουν ακόμα σημαντικοί ερεικώνες που κάποτε κάλυπταν όλη την ημιορεινή ζώνη, όμως πλέον με τις φωτιές λόγω βόσκησης έχουν περιοριστεί. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν τις ρίζες των ρεικιών για την δημιουργία κάρβουνου που χρησιμοποιούταν στις μεταλλουργικές εργασίες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Γεωργιούπολης


Διάφορα

ΧΑΝΙΑ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
  Η πόλη των Χανίων, κατοικημένη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι μαζί με το λιμάνι της Σούδας - ένας από τους ασφαλέστερους και μεγαλύτερους κόλπους της Μεσογείου και σπουδαίος Ναύσταθμος - ένα εμπορικό, τουριστικό, οικονομικό, συγκοινωνιακό, πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο αλλά είναι επίσης και ένα ζωντανό μουσείο. Οι ανασκαφές των τελευταίων χρόνων στο λόφο Καστέλι έδωσαν κεραμική όλων των εποχών από την Νεολιθική Περίοδο ως τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Σημαντικός πρέπει να ήταν ο μινωικός οικισμός που καταλαμβάνει ολόκληρο το Καστέλι. Η πρόσφατη ανεύρεση τριών πήλινων πινακίδων με Γραμμική Β Γραφή θεωρείται από τα σημαντικότερα ευρήματα όχι μόνο για τον τομέα της γραφής αλλά και γιατί ενισχύει την θεωρία πως στην περιοχή υπήρχε σημαντικό ανάκτορο. Εκτός όμως από τα αρχαιολογικά αξιοθέατα τα Χανιά έχουν ενδιαφέροντα μεσαιωνικά και νεότερα μνημεία διάσπαρτα στις διάφορες συνοικίες. Στην συνοικία Τοπχανάς σώζονται βενετσιάνικα μέγαρα και στην είσοδο του λιμανιού το επιβλητικό Φρούριο Φιρκάς (1629). Στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζει επίσης ο βενετσιάνικος Φάρος επισκευασμένος από τους Αιγύπτιους.
  Πολύ εντυπωσιακά είναι και τα κατάλοιπα των βενετσιάνικων ναυπηγείων του 15ου αιώνα, το τζαμί του Χασάν Πασά στο Σαντριβάνι και διάφορες εκκλησίες στην Σπλάντζια (παλιός τούρκικος μαχαλάς), ο Ναός του Αγίου Φραγκίσκου στην άκρη της Οβριακής (παλιά εβραϊκή συνοικία) στον οποίο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και ο Ναός του Σαν Σαλβατόρε των Φραγκισκανών (15ος-17ος αι.) στον Τοπχανά που φιλοξενεί την βυζαντινή και μεταβυζαντινή συλλογή Χανίων. Υπάρχουν επίσης ενδιαφέροντα μνημεία του τέλους του 19ου και αρχές 20ου αιώνα όπως ο Δημοτικός Κήπος (1870), η Δημοτική Αγορά (1911), η Νομαρχία-Δικαστήρια, το Στάδιο και άλλα.
(κείμενο: Ρούλα Καστρινάκη)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Ενετική Πόρτα

  Κοντά στην είσοδο της Ρωμαϊκής Καθολικής Εκκλησίας στη Χάληδων υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πόρτα με Λατινική Επιγραφή από την εποχή της Βενετοκρατίας. Πρόκειται σίγουρα για κάποια πόρτα της εκκλησίας του μοναστηριού του Αγίου Φραγκίσκου, που βρισκόταν εκεί.

Προκυμαία

  Στα κτίρια που υπάρχουν κατά μήκος της παραλίας του ενετικού λιμανιού, αλλά και σ’ αυτά που υπάρχουν στα γραφικά σοκάκια, μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το αρμονικό ταίριασμα των αρχιτεκτονικών στοιχείων των διαφόρων ιστορικών περιόδων. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν σαν καφετέριες ή εστιατόρια προσφέροντας παραδοσιακές νοστιμιές από ντόπια κυρίως προϊόντα. Η γραφικότητα και η γαλήνη του λιμανιού το έκαναν πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Ενετικό Λιμάνι Χανίων

  Η πρώτη κατασκευή του λιμανιού έγινε ανάμεσα στα 1320 κα 1356 από τους ενετούς με σκοπό την προστασία της πόλης των Χανίων. Τα προβλήματα του λιμανιού ήταν οι βόρειοι άνεμοι και οι προσχώσεις της λεκάνης από τα νερά της βροχής και των υπονόμων. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων έκτισαν λιμενοβραχίονα στον οποίο υπήρχε άνοιγμα για την ανανέωση του νερού. Στην είσοδο του λιμανιού υπάρχει φάρος τον οποίο ανακατασκεύασαν την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας στη μορφή που διατηρείται σήμερα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Οδός Σκριδλόφ (Στιβανάδικα)

  Πίσω από τον καθεδρικό ναό είναι η οδός Σκριδλόφ (στιβανάδικα), όπου είναι συγκεντρωμένα πολλά μαγαζιά που πουλούν δερμάτινα είδη. Εκεί μπορείτε να βρείτε ποιοτικά δερμάτινα είδη όλων των μεγεθών και των σχεδίων.Τα στιβανάδικα δίνουν την αίσθηση του παζαριού. Εδώ μπορεί κανείς να αγοράσει ντόπια δερμάτινα είδη ή κιλίμια και άλλα σουβενίρ. Στην είσοδο της οδού Σκρίδλοφ υπάρχουν τα ερείπια ενός παλιού Βενετικού τείχους, το οποίο επεκτείνεται δυτικά πίσω από τα μαγαζιά στο νότιο τμήμα, κατά μήκος της οδού Χάληδων, αλλά τα μαγαζιά της οδού Χατζημιχάλη Γιάνναρη κρύβουν τη θέα του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Οδός Κανεβάρο

  Οι Βενετοί δημιούργησαν την Κεντρική Είσοδο (Κόρσο), στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η οδός Κανεβάρο που πήγαινε από την ανατολική στη δυτική είσοδο (Πόρτα Κολόμπο) του Καστελλιού. Κατά μήκος αυτού του δρόμου υπήρχαν οι υπέροχες Βενετικές κατοικίες των Βενετών ευγενών Permarin, Da Molin, και Zangaroli που καταστράφηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές στην αρχή της μάχης της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εξώπορτες του μεγάρου Zangaroli βρίσκονται στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στο Καστέλλι (Πλατία Αικατερίνης) υπάρχει μια σημαντική ανασκαφή που έγινε από μια Ελληνοσουηδική ομάδα αρχαιολόγων, οι οποίοι ανακάλυψαν ανάμεσα σε άλλα ευρήματα, ένα σφραγιδόλιθο που απεικόνιζε το Θεό. Η εικόνα απεικόνιζε μία αντρική φιγούρα σ' ένα τοίχο με μία μεγάλη πόλη να διαγράφεται πίσω του. Χρονολογείται στο 1450 π.Χ. και εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων.Υπάρχουν πολλά ερείπια Μινωικής προέλευσης που σύμφωνα με μερικούς αρχαιολόγους μαρτυρούν την ύπαρξη της αρχαίας μινωικής πόλης Κυδωνίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Θρησκευτικά μνημεία

Επισκοπικός ναός της Παναγίας

ΑΓΙΑ (Χωριό) ΘΕΡΙΣΟΣ
  Στην Αγιά υπάρχει ο Επισκοπικός ναός της Παναγίας. Ο ναός είναι ρυθμού βασιλικής και είχε σχέση με την Επισκοπή (Χανίων-Κυδωνίας), η οποία κατά την εποχή των Ενετών μεταφέρθηκε στη θέση Επισκοπή Αγιάς Κυδωνίας. Ο συγκεκριμένος ναός κτίσθηκε στα ερείπια παλαιότερου, σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής εκείνης, να χτίζονται κτίρια χρησιμοποιώντας τα υλικά από άλλα. Στο βορεινό τμήμα του μάλιστα φαίνεται ένα κομμάτι τοίχου αρχαιότερης περιόδου καθώς και τμήματα από παλιό κτίριο. Ο νεότερος ναός φαίνεται να ήταν τρίκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική, με δύο κιονοστοιχίες. Σώζονται κίονες από κόκκινο μάρμαρο και γρανίτη σε ορθογώνια υπόβαθρα. Η εκκλησία κατέρρευσε πολύ παλιά και ανοικοδομήθηκε αρκετές φορές μέχρι σήμερα. Είναι από τα σπανιότερα δείγματα του είδους του σε όλη την Ελλάδα. Εχει χαρακτηρισθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Θερίσου


Εκκλησία της Παναγίας

  Στην Αγιά βρίσκονται τα απομεινάρια της εκκλησίας της Παναγίας που ήταν η Επισκοπή της Κυδωνίας κατά τη Δεύτερη Βυζαντινή Περίοδο. Τα ερείπια βρίσκονται στην τοποθεσία Επισκοπή της Αγιάς. Η εκκλησία είναι χτισμένη στα ερείπια παλιότερης εκκλησίας της οποίας υλικά και υπολείμματα μαρμάρων είναι ακόμα εμφανή. Η εκκλησία ήταν τρίκλιτη βασιλική. Τα πλαϊνά κλίτη υποδιαιρούνται σε τέσσερα παρεκκλήσια και το καθένα σκεπάζεται από τρούλο υποστηριζόμενο από εξωτερικούς τοίχους με κίονες. Οι κίονες ήταν κατασκευασμένοι από κόκκινο μάρμαρο ή γρανίτη και στηρίζονταν σε μία ορθογώνια βάση με στόχο να αυξήσουν το ύψος τους, που στην παλιότερη εκκλησία τελείωνε αρκετά χαμηλά. Στους εξωτερικούς τοίχους υπάρχουν τέσσερα οβάλ παράθυρα, ένα για κάθε παρεκκλήσι. Υπήρχαν κι άλλα παράθυρα πίσω από την εκκλησία και ζωγραφισμένοι τοίχοι που είναι ακόμα ορατοί.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (Οικισμός) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΛΙΝΟ
Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Βρίσκεται μέσα στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έχει τοιχογραφίες από το 1460.

Παλαιοχριστιανική βασιλική

ΑΛΜΥΡΙΔΑ (Οικισμός) ΧΑΝΙΑ
Πρόκειται για τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική του δεύτερου μισού του 6ου αιώνα. Σώζει ψηφιδωτό δάπεδο στο κεντρικό κλίτος. Ανήκει στον τύπο της βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος και νάρθηκα.
Ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της βασιλικής μεταξύ 1974-1989, από την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
΄Εχουν ολοκληρωθεί στερεωτικές εργασίες και έχει γίνει συντήρηση του ψηφιδωτού δαπέδου. Ο χώρος έχει περιφραχθεί και βρίσκεται υπό κατασκευή προστατευτικό στέγαστρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.


Εκκλησία Αγίας Βαρβάρας

ΒΟΥΛΓΑΡΩ (Χωριό) ΜΥΘΗΜΝΑ
  Στο Βουλγάρω υπάρχει μια πινακίδα που δείχνει νοτιοδυτικά προς Μουρί. Μετά από 1.700 μέτρα υπάρχει μια δεξιά στροφή προς Λατσιανά. Τα Λατσιανά είναι ένα απομονωμένο μέρος στη δυτική πλευρά ενός λόφου που προσφέρει καταπληκτική θέα της κοιλάδας. Έχει ψηλά δέντρα, πλούσια βλάστηση και πηγές με ολοκάθαρα νερά. Εδώ βρίσκονται τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, που χτίστηκε το 15ο αιώνα. Είναι τρίκλιτη βασιλική με ένα μεγάλο κυλινδρικό θόλο. Χτίστηκε με τα υλικά ενός παλιότερου ναού, που βρισκόταν στο ίδιο μέρος. Η τοποθεσία είναι καταπληκτική και υπάρχει ένας μικρός αλλά θαυμάσιος χώρος για να καθίσετε κάτω από τα δέντρα και ν' απολαύσετε τη θέα της κοιλάδας από κάτω.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Παναγία Θυμιανή

ΚΟΜΙΤΑΔΕΣ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Η ιστορική εκκλησία της Παναγίας της Θυμιανής που φαίνεται από το δρόμο καθώς πλησιάζετε το χωριό από τα Σφακιά. Από κει άρχισε η επανάσταση του 1867 εναντίον των Τούρκων με 1.500 άντρες από όλα τα χωριά των Σφακίων. Η εκκλησία καταστράφηκε από τους Τούρκους τότε, όπως επίσης κι αργότερα το 1867.

Μονή Αγίου Ελευθερίου

ΜΟΥΡΝΙΕΣ (Κωμόπολη) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  Κοντά στο χωριό, υπάρχει το Μοναστήρι του Αγίου Ελευθέριου από το 17ο αιώνα. Η εκκλησία του μοναστηριού έχει πολύ ιδιόμορφη αρχιτεκτονική. Σήμερα παρουσιάζει το σχήμα λατινικού σταυρού (το κάθετο μέρος είναι μεγαλύτερο από το οριζόντιο), με τρεις κόγχες κι ένα μεγάλο κυλινδρικό θόλο. Το μπροστινό μέρος της εκκλησίας πάντως, είναι πολύ παλιότερο, πιθανότατα χρονολογημένο από τον 10ο ή τον ενδέκατο αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ (Χωριό) ΘΕΡΙΣΟΣ
  Ερείπια ζωγραφισμένων τοίχων της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Εκκλησία της Παναγίας

ΠΡΟΔΡΟΜΙ (Οικισμός) ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
  Στο Προδρόμι, στην τοποθεσία Σκαφίδια, βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας. Ο βόρειος δρόμος από το Προδρόμι περνά κάτω από την εκκλησία και φαίνεται από πολύ μακριά στην πλαγιά του βουνού. Η εκκλησία της Παναγίας έχει πλίνθινη οδοντωτή διακόσμηση στο ανατολικό της μέρος και τοιχογραφίες από τον Ιωάννη Παγωμένο, χρονολογημένες από το 1347.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή Εκκλησία Αγίων Πάντων

ΣΤΕΡΝΕΣ (Χωριό) ΑΚΡΩΤΗΡΙ
  Στις Στέρνες βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Πάντων. Έχει ιδιόμορφη αρχιτεκτονική με ένα τρούλο. Στο πάτωμα της εκκλησίας υπάρχει παλιός τάφος με ζωγραφισμένα φύλλα αμπελιού.

Εκκλησία του Σωτήρα Χριστού

ΤΕΜΕΝΙΑ (Χωριό) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΛΙΝΟ
  Κοντά στα Τεμένια υπάρχει η ενδιαφέρουσα βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού. Πρόκειται για μονόκλιτη εκκλησία αλλά ο μεγάλος νάρθηκας μπροστά έχει το αρχιτεκτονικό στυλ των σταυροειδών εκκλησιών με ένα κυλινδρικό θόλο στην κορυφή της. Η εκκλησία έχει καμπύλες καμάρες, που της παρέχουν καλύτερη υποστήριξη και περισσότερο χώρο για τις τοιχογραφίες του 16ου και του 17ου αιώνα. Η εκκλησία βρίσκεται έξω από το χωριό,στους πρόποδες του λόφου της αρχαίας πόλης της Υρτακίνας, στο δεξί χέρι παίρνοντας την κατεύθυνση προς τα Τεμένια και τη Σούγια. Τα δέντρα που κυκλώνουν την εκκλησία φαίνονται από τον κεντρικό δρόμο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μιναρές του Αχμέτ Αγά

ΧΑΝΙΑ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
  Τα μουσουλμανικά τεμένη συμπληρώνουν την θρησκευτική ζωή των μωαμεθανών Τούρκων στην Κρήτη. Στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη (πρώην Σχοινοπλοκάδικα) βρίσκεται το Αγά Τζαμί, από το οποίο σώζεται σήμερα ο μιναρές και μερικά από τα κτίρια στα οποία στεγάζεται βιοτεχνία πλεκτηρίου.

Πρώην Μονή Αγίας Μαρίας της Θαυματουργής

  Η Μονή της Παναγίας των Θαυμάτων κτίστηκε από τη Marussa Mengano το 1615 για τις Δομινικανές μοναχές των Χανίων. Από το συγκρότημα σήμερα σώζεται ο νότιος και μέρος του ανατολικού τοίχου του καθολικού και ένα τμήμα των κελιών στη νότια πλευρά του, στο τέρμα της οδού Αγίου Μάρκου στο Καστέλι. Το συγκρότημα, όπως και των άλλων Βενετσιάνικων της πόλης, έχει την κλειστή αυλή του στα νότια και ανατολικά. Το καθολικό ήταν μονόχωρο με οξυκόρυφη καμάρα η οποία ενισχυόταν με γλυπτά σφενδόνια. Σήμερα σώζεται ένα μέρος από τον σκεπαστό διάδρομο με την τοξοστοιχία και τα κελιά στο ισόγειο και στον όροφο. Το μεγαλύτερο μέρος του ναού και της μονής κατεδαφίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του 1941.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Παρεκκλήσι Ρενιέρ

  Μικρό οικογενειακό παρεκκλήσι, ενσωματωμένο στο μέγαρο της ομώνυμης Βενετοκρητικής οικογένειας που σώζεται στη πάροδο Θεοφάνους. Πρόκειται για μικρό καμαροσκέπαστο κτίσμα το σφενδόνιο της καμάρας του στηρίζεται σε κιονόμορφα υφαψίδια. Στο δυτικό τοίχο υπάρχει στο πάχος της τοιχοποιίας υστερογοτθικό τρίλοβο τυφλό αψίδωμα. Ο ναός πιθανότατα χρονολογείται το πρώτο μισό του 16 ου αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Χανίων


Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν ή Γιαλί Τζαμισί

  Είναι το μοναδικό από τα σωζόμενα τζαμιά της πόλης που κτίστηκε το β' μισό του 17ου αιώνα ειδικά για το σκοπό αυτό. Μετά από έρευνα της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, διαπιστώθηκε ότι στη θέση του υπήρχε μικρός μονόχωρος ναός. Το τζαμί είναι ένα κυβικό κτίσμα, που καλύπτεται από ένα μεγάλο ημισφαιρικό χωρίς τύμπανο τρούλο. Από τη δυτική και τη βόρεια πλευρά του περιβάλλεται από στοά στεγασμένη από έξι μικρούς τρούλους χωρίς τύμπανο. Αρχικά η στοά ήταν ανοικτή όπως συνηθίζεται στα τζαμιά. Γύρω στα 1880 η στοά μετατράπηκε σε κλειστή με τοξωτά ανοίγματα και έντονα νεοκλασικό ύφος. Το τζαμί είναι ιδιοκτησία του Λιμενικού Ταμείου και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία-οδός Χάληδων

  Ο τρίκλινος καθολικός ναός που βρίσκεται στην οδό Χάληδων, είναι αφιερωμένος στην Παναγία και εγκαινιάστηκε στις 25 Απριλίου 1879. Βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία μέχρι σήμερα και αποτελεί τον Καθεδρικό ναό της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και ο ενοριακός ναός για την καθολική ενορία των Χανίων. Οι Καπουκίνοι μοναχοί έφθασαν στα Χανιά με εντολή του Πάπα Παύλου του 5ου το 1566 με επικεφαλής τον πατήρ Ιγνάτιο Δ' Αριτο και ίδρυσαν την πρώτη τους Μονή στην Κρήτη, ακριβώς εκεί που βρίσκεται η σημερινή. Σε μικρό διάστημα άνοιξαν και ένα νοσοκομείο στο παραπλεύρως του ναού κτίριο το οποίο ονόμασαν «Κολέγιο». Το κτίριο της Μονής των Καπουκίνων μοναχών οικοδομήθηκε στη σημερινή του μορφή το 1842 και επεκτάθηκε με την προσθήκη μιας πτέρυγας το 1860. Τελευταία επισκευάστηκε ριζικά το 1990 - 1991

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Χανίων


Μονή του San Salvatore των Φραγκισκανών

  Βρίσκεται στην εσωτερική βορειοδυτική πλευρά των οχυρώσεων, που πήρε το όνομα της από τη μονή. Το καθολικό έχει είσοδο από την οδό Θεοτοκοπούλου, για τους πιστούς, ενώ από τη νότια πλευρά του επικοινωνεί με την κλειστή στοά, με τις κατοικίες των μοναχών. Διακρίνονται τρεις οικοδομικές φάσεις: αρχικά υπήρχε ένα μικρό καμαροσκέπαστο παρεκκλήσι πιθανότατα του 15ου αιώνα. Κατά τον 16ο αιώνα έγινε μια πρώτη επέκταση προς τα δυτικά και στα τέλη της Βενετοκρατίας πήρε τη σημερινή του μορφή με τους δύο χώρους στη βόρεια πλευρά του. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί του Τοπού Αγά Χαν ή Αγά Τζαμισί.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Ιστορικά μνημεία

Αγαλμα Δασκαλογιάννη

ΑΝΩΠΟΛΗ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
Η Ανώπολη ήταν κέντρο της εξέγερσης κατά των Βενετών και καταστράφηκε το 1365. Όχι μονάχα η Ανώπολη αλλά και ολόκληρη η επαρχία Σφακίων γενικά ήταν το κέντρο της επανάστασης και κατά των Τούρκων στην Κρήτη και δεν κατοικήθηκε ποτέ από αυτούς, πράγμα που την έκανε το μοναδικό ελεύθερο μέρος της Κρήτης κατά την περίοδο της τουρκικής κατάκτησης. Οι κάτοικοι της Ανώπολης διέθεταν πλοία και οι εμπορικές τους δραστηριότητες είχαν ως βάση το Λουτρό. Το χωριό είναι η γενέτειρα του Ιωάννη Δασκαλογιάννη, του ηγέτη της επανάστασης του 1770 κατά των Τούρκων (υπάρχει άγαλμά του στην κεντρική πλατεία). Την εποχή της εξέγερσης του 1770, η Ανώπολη διέθετε περισσότερους από 500 μάχιμους άντρες, που μπορούσαν να λάβουν μέρος στον πόλεμο. Το χωριό καταστράφηκε εντελώς τότε και πολλοί από αυτούς που διασώθηκαν έφυγαν για άλλες περιοχές. Το ίδιο συνέβη και με την εξέγερση του 1867. Εξαιτίας της θέσης της η Ανώπολη αποτελούσε πάντοτε ένα από τα τελευταία φρούρια των Σφακίων.

Μνημείο του Κρητικού Αγώνα

ΒΡΥΣΕΣ (Χωριό) ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑ
  Ένα μνημείο του κρητικού αγώνα στο κέντρο του χωριού, θυμίζει την εξέγερση το 1897, που οδήγησε στην κατάκτηση της αυτονομίας της Κρήτης.

Μνημείο Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

ΛΑΚΚΟΙ (Χωριό) ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ
  Μακρύτερα στο δρόμο προς τον Ομαλό βρίσκεται ένα μνημείο του Β' παγκοσμίου πολέμου, που περιέχει τα ονόματα των πολεμιστών που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς. Ο Νεοζηλανδός Dudley Perkins (Kiwi ή Basili) και οι κρητικοί συντροφοί του έπεσαν σε ενέδρα εδώ στις 28/02/1944. Η ανδρεία τους έχει εμπνεύσει την κρητική παράδοση και τα κατορθώματά τους έχουν καταγραφεί στο έργο "Ο Κρητικός Δρομέας" από το Γιώργο Ψυχουντάκη. Ο Perkins κείτεται στο συμμαχικό νεκροταφείο στον κόλπο της Σούδας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Crete TOURnet


Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Το Τουρκικό κάστρο στην Αγία Ρουμέλη

ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Στη δυτική πλευρά του νότιου άκρου του Φαραγγιού της Σαμαριάς, στην κορυφή ενός λόφου βρίσκονται τα ερείπια ενός τουρκικού κάστρου.

Το Παλαίκαστρο ή "Κούλες Απτέρων"

ΑΠΤΕΡΑ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
Στα Απτερα σώζονται, πλησίον των αρχαιοτήτων, δύο φρούρια εξαιρετικού ιστορικού ενδιαφέροντος που κατασκευάστηκαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας το φρούριο "Παλαίκαστρο" το οποίο κτίστηκε από τους Τούρκους με αφορμή την επανάσταση του 1866 και το φρούριο "Ιτζεδίν" στην τοποθεσία Καλάμι το οποίο κτίστηκε το 1872 και διέθετε στρατώνες, νοσοκομείο και άλλες εγκαταστάσεις. Το Παλαίκαστρο ή "Κούλες Απτέρων" αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα Φρουριακής Αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα

Τουρκικό φρούριο Ιτζεδίν

Το φρούριο Ιτζεδίν χτίστηκε το 8172 από το Ρεούφ Πασά, στην ίδια θέση που το 1646 οι πρώτοι Τούρκοι διώχνοντας τους Ενετούς έχτισαν Πύργο. Αποτελούσε το κυριότερο αμυντικό έργο του λιμανιού και ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου Αβδούλ Αζιζ Ιτζεδίν. Στα μεταγενέστερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε κυρίως σαν φυλακή πολιτικών κρατούμενων, κρατούμενων του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και θανατοποινιτών. Την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας ο Ελευθέριος Βενιζέλος γνώρισε, έστω για λίγες μέρες το αφιλόξενο περιβάλλον των φυλακών του φρουρίου μετά τη ρήξη του με τον Πρίγκιπα Γεώργιο. Ο τελευταίος αυτός ρόλος του φρουρίου, ως χώρος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων, που με την αντίσταση τους πάλεψαν για τις δημοκρατικές τους ιδέες στάθηκε αφορμή για να περάσει στην ιστορία της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου. Οι ταινίες "Μέρες του 36" και "Τα πέτρινα χρόνια" έχουν βασικές αναφορές και πλάνα από το χώρο του Ιτζεδιν.

Ημερη Γραμβούσα

ΗΜΕΡΗ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ (Νησί) ΧΑΝΙΑ

Βενετικό Κάστρο

ΚΙΣΣΑΜΟΣ (Πόλη) ΧΑΝΙΑ
  Το όνομα Καστέλι προέρχεται από το βενετικό κάστρο που ήταν στη πόλη, αλλά το κανονικό όνομα της πόλης ήταν Κίσσαμος. Το κάστρο καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινό φρούριο

ΚΥΡΙΑΚΟΣΕΛΛΙΑ (Οικισμός) ΑΡΜΕΝΟΙ
  Στην άκρη της κοιλάδας, στο χωριό Κάστελος, μπορείτε να περπατήσετε μέχρι την κορυφή του λόφου (15 λεπτά περίπου), για να δείτε το βυζαντινό κάστρο του χωριού Κυριακοσέλια. Μέσα στα τείχη υπάρχουν μερικά ερείπια της αυθεντικής βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής.

Τουρκικό φρούριο

ΛΟΥΤΡΟ (Λιμάνι) ΧΑΝΙΑ

Κάστρο Σελίνα

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ (Κωμόπολη) ΧΑΝΙΑ
  Οι Βενετοί έκτισαν ένα κάστρο στην Παλαιόχωρα το 1282, το "Κάστρο Σελίνα", από το οποίο προήλθε το σημερινό όνομα της περιοχής. Ο πειρατής Μπαρμπαρόσα κατέστρεψε το φρούριο το 1539 σε μια επιδρομή. Χάρη στις επισκευές η εξωτερική πλευρά του φρούριου διατηρείται αρκετά καλά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


At this location many Venetian maps present the Fort called Selino - Kasteli. The fort was built in 1280-82 and for its favor all the country was renamed from "Orina" to "Selino". The fort was destroyed by the Romans of the Crete in 1332. It was rebuilt in 1334 by the Venetians and under the Fort they founded a new settlement for workers and merchants, that took the name Vourgos. The pirate Barbarosa destroyed the fort in 1539, but later in 1595 Dolf revamped it.

This text is cited Jan 2004 from the Interdynamic S.A. URL below, which contains image


Κάστρο της Σούδας

ΣΟΥΔΑ (Κωμόπολη) ΧΑΝΙΑ
Το κάστρο της Σούδας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα "Κάστρων Περίπλους" που υλοποιείται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού εκτελούνται σημαντικές εργασίες επισκευής και συντήρησης. Για το πρόγραμμα "Κάστρων Περίπλους και την εφαρμογή του στο κάστρο της Σούδας μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στήν ακόλουθη σύνδεση

Φραγκοκάστελλο Σφακίων

ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ (Κάστρο) ΣΦΑΚΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28210 56119, 53033
Φαξ: +30 28210 56118
  Βενετσιάνικο φρούριο, σχήματος ορθογωνίου με τετράγωνο πύργο σε κάθε πλευρά. Πάνω από την πύλη σώζεται ανάγλυφο το λιοντάρι του Αγ. Μάρκου και βενετσιάνικα στέμματα. Τα εσωτερικά κτίρια και οι πολεμίστρες κατασκευάστηκαν την εποχή της τουρκοκρατίας, οπότε πραγματοποιήθηκαν πολλές επισκευές. Κάτω από το φρούριο υπάρχουν ερείπια της εκκλησίας του Αγ. Μάρκου.
  Η ανέγερσή του αποφασίστηκε το 1371, για την προστασία του μικρού παρακειμένου όρμου από τους κουρσάρους. Η χρήση του την περίοδο της Βενετοκρατίας ήταν μηδαμινή, ενώ τις παραμονές της Τουρκικής επίθεσης ήταν παροπλισμένο. Το 1828 βρισκόταν στα χέρια των Κρητών επαναστατών, οπότε πολιορκήθηκε και καταστράφηκαν οι πύργοι του.
  Σύμφωνα με την παράδοση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη και υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες εμφανίζονται να οδεύουν προς το Φραγκοκάστελλο μαύρες σκιές ενόπλων κρητικών αγωνιστών που έχασαν εκεί τη ζωή τους. Οι ντόπιοι τους ονομάζουν Δροσουλίτες. Κοντά στο φρούριο, βρίσκεται ο ναός του Αγ. Νικήτα, του 1371, όπου σώζονται ίχνη παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
  Στερεωτικές επεμβάσεις και εργασίες αποκατάστασης έχουν πραγματοποιηθεί από την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Tο Βενετικό φρούριο του Φραγκοκάστελλου

  Το βενετσιάνικο κάστρο χτίστηκε το 1371 και διατηρείται μέχρι σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση, παρ' όλο που στο εσωτερικό έχει σημαντικές καταστροφές. Έχει τετράγωνο σχήμα με ένα πύργο σε κάθε γωνία. Πάνω από την πύλη υπάρχει το έμβλημα της Βενετίας, το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου. Το κάστρο χτίστηκε από τους Βενετούς για να αποτρέψει τις πειρατικές επιδρομές και να βοηθήσει στην επιβολή της τάξης στην περιοχή. Αρκετές ηρωικές μάχες είναι συνδεδεμένες με το κάστρο αυτό. Το 1828 ο Έλληνας στρατηγός Χατζιμηχάλης Νταλιάνης κατέκτησε το κάστρο προσπαθώντας να επεκτείνει τον αγώνα για ανεξαρτησία και στην Κρήτη. Στην Πεδιάδα του Φραγκοκάστελλου σφάχτηκαν αυτός και μια μικρή ομάδα επαναστατών από ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό τουρκικών δυνάμεων. Η αυτοθυσία και τα μαρτύριά τους έγιναν θέμα ηρωικών μύθων και τραγουδιών. Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο γύρω στην επέτειο της μάχης αυτής (17 Μαΐου) μπορεί κανείς να δει το φάντασμα του Νταλιάνη και του στρατού του να παρελαύνουν τις πρώτες πρωινές ώρες από το Κάστρο. Οι ντόπιοι ονομάζουν τα πνεύματα αυτά "δροσουλίτες".

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Φρούριο του Φιρκά, ενετικό

ΧΑΝΙΑ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
  Το φρούριο διατηρεί το τουρκικό όνομα Φιρκά (Firka=στρατώνας), το οποίο κτίστηκε για να προστατεύει την είσοδο του λιμανιού. Μια αλυσίδα από το Φιρκά μέχρι τη βάση του φάρου έκλεινε το λιμάνι σε περίπτωση πολιορκίας. Στο φρούριο ήταν η έδρα του Στρατιωτικού Διοικητή της πόλης. Εσωτερικά ο χώρος ήταν διαμορφωμένος σε στρατώνες και αποθήκες πολεμικού υλικού. Τα κτίρια της δυτικής πτέρυγας είναι διαμορφωμένα σε δύο ορόφους με θολοσκέπαστα δωμάτια. Σε θύρωμα του α' ορόφου υπάρχει η επιγραφή «ALOYSIUS BRAGADEUS PROVISOR CYDONIAE. M.DCXX». Στο μέσο περίπου της αυλής υπάρχει μεγάλη δεξαμενή που συγκέντρωνε τα νερά από τις στέγες. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μέχρι σχετικά πρόσφατα, ο Φιρκάς χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας και φυλακή. Στο γωνιακό πυργίσκο - σκοπιά του φρουρίου υψώθηκε συμβολικά την 1η Δεκεμβρίου 1913 η σημαία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


  Το φρούριο του Φιρκά βρίσκεται στο τέλος της προκυμαίας προς τη θάλασσα και στεγάζει σήμερα το Ναυτικό Μουσείο. Οι Βενετοί το χρησιμοποιούσαν σαν φυλακή για τους Έλληνες που καταδικάζονταν σε θάνατο. Εκεί υψώθηκε η Ελληνική σημαία, ενώπιον του Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου το 1913, ως επισφράγισμα της ένωσης με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Φιρκά διοργανώνονται συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν Κρητικά συγκροτήματα και δίνονται θεατρικές παραστάσεις για το κοινό. Εδώ παρουσιάζονται και άλλες συναυλίες και θέατρα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Κρήνες

Ενετική Κρήνη

ΑΛΙΚΑΜΠΟΣ (Χωριό) ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑ
  Πλησιάζοντας στο χωριό, θα δείτε μια βενετική βρύση που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για να ξεδιψάζουν τα ζώα.

Κτίρια

Κέντρο Ανεξαρτησίας

ΘΕΡΙΣΟ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Οι αγώνες του Ελευθέριου Βενιζέλου για ανεξαρτησία είχαν σαν κέντρο το Θέρισο. Εκεί το 1905 ο Βενιζέλος, ο μεγάλος κρητικός πολιτικός, πρωτοστάτησε σε μία επαναστατική συνέλευση ζητώντας άμεση ένωση με την Ελλάδα. Σα συνέπεια αυτής της συνέλευσης και των εξεγέρσεων που προκλήθηκαν ο πρίγκιπας Γεώργιος, ο ανώτατος αρμοστής της Κρήτης, παραιτήθηκε. Τελικά το 1913 το όνειρο του Βενιζέλου για ένωση με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε. Το σπίτι (της μητέρας του) που βρίσκεται αριστερά, στο κέντρο του χωριού, έχει διατηρηθεί αλλά δεν έχει δοθεί ακόμα επίσημη μέριμνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου

ΜΟΥΡΝΙΕΣ (Κωμόπολη) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  Στο χωριό αυτό γεννήθηκε ο φημισμένος πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος. Το σπίτι του βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο κι αποτελεί σήμερα μουσείο.

Βενετικό Κτίσμα

ΣΤΕΡΝΕΣ (Χωριό) ΑΚΡΩΤΗΡΙ
  Στις Στέρνες βρίσκεται ένα Βενετικό κτίσμα, καθώς και ερείπια Βενετικών σπιτιών.

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

ΧΑΝΙΑ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
Τηλέφωνο: +30 28213 40100-2
Φαξ: +30 28213 40201

Επαυλη του πρώτου Κυβερνήτη της Κρήτης

  Το σπίτι του πρώτου κυβερνήτη της Κρήτης βρίσκεται μεταξύ του σπιτιού του Ελευθερίου Βενιζέλου και της Γαλλικής Σχολής.

Μεγάλο Νεώριο (Αρσενάλι)

  Πρόκειται για το τελευταίο προς τα δυτικά κτίριο του συγκροτήματος των 17 νεωρίων. Η κατασκευή του κτιρίου άρχισε το 1585 από τον Προβλεπτή Alvise Grimani. Το μεγάλο πάχος των τοίχων του, η απομόνωση του από τα άλλα νεώρια αλλά και οι δημόσιες λειτουργίες που εγκαταστάθηκαν κατά καιρούς στους χώρους του, και ιδιαίτερα στον όροφο που απέκτησε το 1875 ο οποίος λειτούργησε ως σχολείο της Χριστιανικής Κοινότητας, του προσδίδουν ιδιαιτερότητα που ίσως εξηγεί την επωνυμία "Μεγάλο". Μετά την αποκατάσταση του θα καλύψει τις ανάγκες του "Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου".

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


  Η ανάγκη για πλησιέστερη παρουσία του Βενετσιάνικου στόλου στην Κρήτη, υποχρέωσε τη Βενετία να κατασκευάσει νεώρια (arsenali) στα οποία επισκεύαζαν τα πλοία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το 1599 ολοκληρώνεται το νότιο συγκρότημα με την κατασκευή 17 νεωρίων. Το 1607 αρχίζει η κατασκευή πέντε ακόμα νεωρίων στην ανατολική λεκάνη του λιμανιού γνωστά ως νεώρια του Moro, από τα οποία τελείωσαν τα δύο. Σήμερα από το συγκρότημα των 17 νεωρίων σώζονται μόνο 7. Στην αρχική τους μορφή ήταν ανοιχτά προς την πλευρά της θάλασσας είναι θολοσκέπαστα και επικοινωνούν μεταξύ τους με τοξωτά ανοίγματα στο πάχος της τοιχοποιίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Μεγάλη Πυριτιδαποθήκη

  Στο λιμάνι των Χανίων βρίσκεται η Μεγάλη Πυριτιδαποθήκη, ο δεύτερος όροφος της οποίας χρησιμοποιήθηκε σα δημαρχείο και σαν κατοικία του Αρμοστή κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας. Ο δήμος και το Πολυτεχνείο Κρήτης έχουν προτάσεις για την αξιοποίηση αυτού του κτιρίου.

Δημοτική Αγορά

  Εντυπωσιακή για το μέγεθος και τη μορφή της είναι η Δημοτική Αγορά κτισμένη πάνω στα υπολείμματα του προμαχώνα Piatta Forma. Τη μελέτη κατασκευής συνέταξε ο Κ. Δρανδάκης. Το σχήμα της είναι σταυροειδές με τα 76 καταστήματα της διαταγμένα κατά ομάδες στις τέσσερις κεραίες του σταυρού. Ιδιαίτερα φροντισμένη είναι η κύρια νότια όψη, κατασκευασμένη από λαξευτό πωρόλιθο με αρχιτεκτονικά στοιχεία που συνδέονται κυρίως με την τοπική παράδοση, όπως διαμορφώθηκε από την περίοδο της Βενετοκρατίας. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1913 και τα εγκαίνια έγιναν από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο στις 4 Δεκεμβρίου 1913, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της ένωσης της Κρήτης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


  Η Αγορά της πόλης βρίσκεται στην πολυσύχναστη οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη στο κέντρο. Πίσω από την Αγορά βρίσκονται το Βενετικό και Τούρκικο τμήμα της πόλης, ενώ μπροστά εκτείνεται το σύγχρονο εμπορικό κέντρο των Χανίων. Η Αγορά των Χανίων βρίσκεται πίσω από τον καθεδρικό ναό και χτίστηκε στις αρχές του αιώνα.
Είναι ένα κτίριο χτισμένο σε σχήμα σταυρού σύμφωνα με το μοντέλο της αγοράς της Μασσαλίας στην περιοχή της κεντρικής εισόδου του Βενετικού κάστρου που προστάτευε την πόλη. Το υλικό αυτού του κάστρου χρησιμοποιήθηκε για να χτιστεί η αγορά. Η αγορά γιόρτασε τα ογδόντα χρόνια από το χτίσιμό της το 1993. Στην περιοχή που βρίσκεται η αγορά παλιότερα ήταν χτισμένος ο Βενετικός Προμαχώνας Πιταφόρα. Δυτικά της εισόδου της αγοράς υπάρχουν ακόμα κάποια ερείπια προμαχώνων. Κοντά σ' αυτά υπήρχε κάποτε η Ρεθυμνόπορτα, η παλιότερη κεντρική είσοδος προς την παλιά πόλη.
Η Δημοτική Αγορά των Χανίων έχει πολλά μανάβικα, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ψαράδικα και τυροκομεία. Πολλά καταστήματα πουλούν τα πασίγνωστα Κρητικά βότανα. Υπάρχουν ακόμα αρκετά εστιατόρια και καφετέριες όπου συχνάζουν πολλοί Χανιώτες κατά τη διάρκεια της μέρας. Η ατμόσφαιρα στην αγορά είναι υπέροχη, ιδιαίτερα τα πρωινά του Σαββάτου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Σημαντικό ειδικό κτίριο της εποχής της Κρητικής Πολιτείας. Είναι κτισμένο σε σχήμα ελευθέρου σταυρού, επηρεασμένο από τα κτίρια της λεγομένης "εποχής του σιδήρου" του τέλους του 19ου αι. που χαρακτηρίζει την βιομηχανική επανάσταση. Στο κτίριο, που διακρίνεται για την κομψότητα και την ισορροπία του, διατηρούνται, σχηματοποιημένα τα μορφολογικά στοιχεία του ύστερου νεοκλασσικισμού.
Στις 14 Απριλίου 1911 η Αγορά θεμελιώθηκε από τον Δήμαρχο Μανώλη Μουντάκη και στις 4 Δεκεμβρίου 1913 εγκαινιάζεται από τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο στα πλαίσια του εορτασμού της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα ως αγορά Χανίων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Τούρκικο Λουτρό (Χαμάμ)

  Τα δημόσια λουτρά Χαμάμ είναι μια πολύ παλιά Οθωμανική παράδοση, που έφεραν οι Οθωμανοί από τη Μικρά Ασία και τη διέδωσαν σε όλη την επικράτεια τους. Σύμφωνα με το Κοράνι μόνο το τρεχούμενο νερό εξαγνίζει. Γενικά η υγιεινή του σώματος ήταν στενά συνδεδεμένη με τη λατρεία και το στοχασμό. Το Χαμάμ που βρίσκεται στην οδό Χάληδων, κοντά στη θέση ρωμαϊκού λουτρού με ωραία ψηφιδωτά δάπεδα, είναι ένα πολύτρουλο κτίσμα, το οποίο έχει περιμετρική στοά που κατεδαφίστηκε το 1941. Το Χαμάμ έχει κτιστεί στη θέση του βενετσιάνικου μοναστηριού της Αγίας Κλάρας που βρισκόταν απέναντι από τον Αγιο Φραγκίσκο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Χανίων


Δικαστικό Μέγαρο

  Η κατασκευή του ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια της Τουρκικής κατοχής με σκοπό να γίνει στρατιωτικό νοσοκομείο. Το κτιριακό συγκρότημα απαρτίζεται από πτέρυγες οι οποίες σε σύνθεση ελεύθερου ορθογώνιου δημιουργούν εσωτερικό αίθριο και συγχρόνως ελεύθερες διελεύσεις προς αυτό από την πρόσοψη του κτιρίου. Το μέγαρο αυτό με τη μορφολογία του επηρέασε τη διάρθρωση του πρώτου σχεδίου της νέας πόλης και τη χάραξη μερικών από τους βασικούς οδικούς άξονες καθώς και τη δημιουργία της πλατείας που βρίσκεται μπροστά στην πρόσοψη του. Μετά την πυρκαγιά του 1936 που δημιούργησε πολλές ζημιές στο κτίριο, πραγματοποιήθηκε ριζική ανακαίνιση και προστέθηκε ο τρίτος όροφος στην κεντρική πτέρυγα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Τα Ταμπακαριά

  Τα Ταμπακαριά ως τόπος επεξεργασίας των δερμάτων αναπτύχθηκαν στην ανατολική βραχώδη περιοχή των Χανίων πριν από τα μέσα του 19ου αιώνα, μακριά από τα τείχη της πόλης. Οι λόγοι επιλογής αυτής της περιοχής είναι: τα άφθονα υφάλμυρα υπόγεια νερά που υπάρχουν λίγα μέτρα από τη θάλασσα και χρησίμευαν για το πρώτο μαλάκωμα των δερμάτων, αλλά και η σχετικά κοντινή απόσταση από τη πόλη. Σήμερα από τα βυρσοδεψία άλλα είναι εγκαταλειμμένα, άλλα έχουν αλλάξει χρήση και μερικά από αυτά συνεχίζουν τη λειτουργία τους. Το στοιχείο που δεν μεταβλήθηκε στο χρόνο είναι η αρχιτεκτονική τους. Προσαρμοσμένα στις φυσικές κλίσεις του τοπίου, τα βυρσοδεψία είναι ισόγεια με είσοδο από το δρόμο και είναι δίπατα ή τρίπατα από τη μεριά της θάλασσας. Χτισμένα με πέτρα και κεραμιδένιες στέγες, είναι τοποθετημένα στη σειρά, και διακόπτονται μόνο από πολύ στενά απότομα περάσματα με σκαλοπάτια προς τη θάλασσα. Αποτελούν ένα αρχιτεκτονικό σύνολο μοναδικό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Γαλλική Σχολή

Λίμνες

Λίμνη της Αγιάς

ΑΓΙΑ (Χωριό) ΘΕΡΙΣΟΣ
  Μια από τις δύο λίμνες που υπάρχουν στην Κρήτη είναι αυτή της Αγιάς. Βρίσκεται πλάι στο δρόμο και την άνοιξη αποτελεί τον ιδανικό χώρο για σπάνια φυτά, για πουλιά επισκέπτες αλλά και για κάθε φυσιολάτρη.

Μνημεία

Τάφοι Βενιζέλων

ΑΚΡΩΤΗΡΙ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ
  Οι τάφοι του Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιου του Σοφοκλή βρίσκονται σ' ένα προσεγμένο πάρκο απ' όπου φαίνεται ολόκληρη η πόλη των Χανίων. Το πάρκο βρίσκεται στην είσοδο της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, απ' όπου περνάει ο δρόμος από τα Χανιά για το αεροδρόμιο σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τα Χανιά.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο κρητικός πολιτικός που πολέμησε για την ανεξαρτησία της Κρήτης από τους Τούρκους και αργότερα για την ένωση της με την Ελλάδα. Διατέλεσε αρκετές φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες πολιτικούς μέχρι που οι μοναρχικοί απαίτησαν την παραίτησή του και τον οδήγησαν σε εξορία στο Παρίσι όπου και πέθανε το 1936. Το 1897 από το σημείο αυτό οι Κρήτες επαναστάτες ύψωσαν την κρητική σημαία για να ζητήσουν ένωση με την Ελλάδα, ένα βόλι όμως από τον Ευρωπαϊκό στόλο κατέστρεψε το κοντάρι της σημαίας. Ένας Κρητικός τότε ύψωσε ξανά τη σημαία χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το σώμα του για κοντάρι ανάμεσα στις σφαίρες. H θέα της πόλης απ' αυτό το σημείο είναι πανοραμική, ειδικά το ηλιοβασίλεμα. Οι κήποι γύρω από τους τάφους και η μικρή εκκλησία του Προφήτη Ηλία είναι ένας δημοφιλής χώρος για γάμους ή βαφτίσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Γερμανικό Νεκροταφείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

ΜΑΛΕΜΕ (Χωριό) ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
Just outside the village of Maleme, you will see the sign on the right for the German Cemetery (Deutscher Soldaten Friedhof). The 4,465 men buried here fell in the Battle of Crete in May of 1941. The Germans landed at the small airport of Maleme when they attacked Crete. The German statue of the attacking eagle, on the left of the highway just outside Chania, is a memorial of this event. A short history of the Battle of Crete is described on the wall of the entrance hall. It also tells of the Cretans who died in the same battle.

This text is cited Jan 2004 from the Interdynamic S.A. URL below, which contains image


Οικίες

Ενετικά κτίσματα

ΑΛΙΚΑΜΠΟΣ (Χωριό) ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑ
  Στο χωριό μπορείτε να δείτε ενδιαφέροντα παλιά χωριάτικα σπίτια με βενετικά ερείπια.

Βενετική Βίλα Τρεβιζάν

ΔΡΑΠΑΝΙΑΣ (Χωριό) ΜΥΘΗΜΝΑ
Τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη υπάρχουν πινακίδες για τη βενετική Βίλα Τρεβιζάν. Βρίσκεται ανάμεσα στον παλιό και τον καινούριο δρόμο, έξω από το χωριό και είναι ένα υπέροχο αν και κατεστραμμένο κτίριο. Η φωτογραφία της Βίλα Τρεβιζάν χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο του βιβλίου του Giuseppe Gerola για τα βενετικά μνημεία της Κρήτης.

Βενετική έπαυλη

ΚΑΛΑΘΕΝΕΣ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Στο χωριό Καλάθενες βρίσκονται τα ερείπια ενός ενδιαφέροντος βενετικού κτίσματος της περιοχής, της Ροτόντας. Ήταν η έπαυλη ενός Βενετού ευγενή που κτίστηκε με άγνωστες αρχές αρχιτεκτονικής. Η εντυπωσιακή εξώπορτα και η γύρω αυλή σώζονται ακόμα. Μια γυναίκα που ζεί στην έπαυλη φτιάχνει παραδοσιακά υφαντά και κλώθει μαλλί.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Η οικία και ο τάφος του Χατζημιχάλη Γιάνναρη

ΟΜΑΛΟΣ (Οροπέδιο) ΧΑΝΙΑ
  Στην αρχή του οροπεδίου, στον ανατολικό λόφο, υπάρχει το σπίτι και ο τάφος του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, ενός διάσημου επαναστάτη του 1866. Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα πίσω από το σπίτι, χτίστηκε από τον ίδιο για την αποφυλάκιση του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Οδός Λιθινών - Συγκρότημα Διοικητηρίου

ΧΑΝΙΑ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
  Το λόφο του Καστελίου διασχίζει κατά μήκος ένας πλατύς δρόμος, το Corso των Βενετών (σημερινή οδός Κανεβάρω). Στο τέρμα του πρώτου κάθετου προς βορρά δρόμου(οδός Λιθινών) υπήρχε το μεγαλοπρεπές συγκρότημα του Διοικητηρίου, το Palazzo. Από το Διοικητήριο σώζεται σήμερα αλλοιωμένο το ισόγειο και μέρος του ορόφου καθώς και το διαβατικό προς την κλειστή αυλή. Από τη πλευρά της οδού Λιθινών σώζεται το θύρωμα του Αρχείου που διατηρεί τη χρονολογία 1624. Σε κοντινή απόσταση υπήρχε και το Τουρκικό Διοικητήριο με τις Φυλακές, που σήμερα στεγάζουν υπηρεσίες του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Χανίων


Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου

  Η έκταση που είναι κτισμένο το σπίτι της οικογένεια Βενιζέλου στη Χαλέπα, αγοράστηκε από τον πατέρα του Ελευθέριου, Κυριάκο Βενιζέλο το 1876. Κτίστηκε στον τύπο της βίλας από τον Κυριάκο Βενιζέλο και τελείωσε περίπου το 1880. Είναι δίπατο και περιβάλλεται από κήπο φυτεμένο με διάφορα δένδρα και αμπέλι. Η σημερινή μορφή του σπιτιού είναι μετά τις μετατροπές που έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μεταφέροντας τους χώρους υποδοχής στο ισόγειο και αφήνοντας τα υπνοδωμάτια στον όροφο. Σήμερα στεγάζει το Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου .

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Το κτίριο κατασκευάστηκε γύρω στο 1880 στην πλατεία Χαλέπας Χανίων, στον τύπο της βίλλας. Την σημερινή μορφή του την απέκτησε το 1927, όταν ο ίδιος ο Ελευθέριοςς Βενιζέλος ασχολείται προσωπικά με την ριζική ανακαίνιση του σπιτιού. Τότε καταργήθηκε το εξωτερικό μεσημβρινό κλιμακοστάσιο που υπήρχε παλιότερα και στη θέση του κατασκευάστηκε ανοικτός εξώστης στον όροφο και προστατευμένη είσοδος στο ισόγειο. Οι χώροι υποδοχής συγκεντρώθηκαν στο ισόγειο και προστέθηκε μεγάλος ανοικτός εξώστης στην κύρια όψη. Χαρακτηριστικό στοιχείο του σπιτιού απετέλεσε ο περιβάλλον χώρος του. Ο κήπος εμπρός από το κτίριο ήταν αντικείμενο ιδιαίτερης φροντίδας του ίδιου του Ε. Βενιζέλου.
Το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως Έργο Τέχνης και ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο με την απόφαση ΥΑ/1675/46079/2 - 8 - 80. Είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Βενιζέλου.
Ανακαινίστηκε στα 1927 από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η τελευταία επέμβαση έγινε το 1957 από τον εργολάβο πολ. μηχανικό Γεώργιο Μελάκη και αφορούσε κυρίως στη βελτίωση των εσωτερικών χώρων του σπιτιού και των διαφόρων εγκαταστάσεων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Πύλη Μεγάρου Renier

  Το μέγαρο της ομώνυμης Βενετοκρητικής οικογένειας, σώζεται στην πάροδο Θεοφάνους. Από το εντυπωσιακό συγκρότημα των Renier σώζεται σήμερα το μεγαλύτερο μέρος αλλοιωμένο από επεμβάσεις. Επάνω από το τοξωτό θύρωμα του διαβατικού σώζεται η επιγραφή: MULTA TYLIT, FECITQUE ET STUDVIT DULCES/ PATER, SVDAVIT ET ALSIT, SEMPER REQUIES CERENAT. CDC VIII. IDI. B. IAN. ( Πολλά έφερε, έκαμε και μελέτησε ο γλυκός πατέρας, κοπίασε και ίδρωσε. Ας τον σκεπάζει αιώνια γαλήνη 1608. Ειδοί Ιανουαρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Χανίων


Γαλλική Πρεσβεία

  Το κτίριο που στέγαζε τη Γαλλική Πρεσβεία στα τελευταία χρόνια της τουρκικής κατοχής και επί Κρητικής Πολιτείας, κτίστηκε από τον Μηχανικό Λεωνίδα Λυγκούνη για κατοικία του υιού του. Τελικά όμως δόθηκε ως προίκα στην κόρη του Ερασμία η οποία και παντρεύτηκε τον πρόξενο της Γαλλίας Μπλάν. Από τότε το κτίριο στέγαζε τη Γαλλική Πρεσβεία. Το κτίριο σήμερα είναι στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο στον όροφο έχει διαμορφώσει αίθουσα συνεδριάσεων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Έπαυλη της Βαρωνίδας φον Σβαρτς - Χαλέπα Χανίων

Έξοχο παράδειγμα νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής όπως αυτή εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες της τουρκοκρατίας. Κατασκευάστηκε στο προάστειο της Χαλέπας και είναι από τα σημαντικότερα κτίσματα των Χανίων. Κτισμένο στον τύπο της βίλας, το κτίριο διακρίνεται για την κομψότητα, την ισορροπία των όγκων του και την λιτότητα των μορφών του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η διαμόρφωση της κύριας εισόδου, που ανοίγεται στην αυλή, με την μαρμάρινη σκάλα και το προστώο, καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος του κτίσματος.
Κτίστηκε γύρω στο 1860. Από το 1865 υπήρξε το επίκεντρο κάθε κοινωνικής και φιλανθρωπικής κίνησης στην Κρήτη, στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας και εκείνα της Αρμοστίας στο νησί. Έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Σήμερα δεν χρησιμοποιείται.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Ομορφες τοποθεσίες

Νησάκι Θοδωρού

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ (Νησάκι βραχώδες) ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
  Μπροστά στην παραλία υπάρχει το μικρό νησάκι Θοδωρού, όπου κατοικεί το προστατευόμενο είδος των αγρίων αίγαγρων (Κρι-Κρι) της Κρήτης. Γι' αυτό άλλωστε απαγορεύεται αυστηρά η αποβίβαση στο νησάκι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Οροπέδιο Ασκύφου

ΑΜΟΥΔΑΡΙ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Το εύφορο Οροπέδιο του Ασκύφου, βρίσκεται 52 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά στο δρόμο Χανιά - Βρύσες - Χώρα Σφακίων. Έχει ύψος 730 μέτρα και τους χαρακτηριστικούς τουρκικούς πύργους πάνω στο λόφο στη μέση του οροπεδίου. Τα Λευκά Όρη περιτριγυρίζουν το οροπέδιο με τις ψηλές κορυφές τους, το Κάστρο στα δυτικά (2.218 μ.), το Τρυπάλι στα ανατολικά (1.493 μ.) και τις Αγάθες (1.511 μ.) στα νότια, δίνοντάς του μια αμφιθεατρική όψη. Το Οροπέδιο του Ασκύφου πιθανολογείται ότι ήταν λίμνη την Προϊστορική Εποχή, ενώ σήμερα ως εύφορος αγρός φιλοξενεί καλλιέργειες σιταριού και πατάτας. Εδώ, το 1821 εκτυλίχθηκε μεγάλη μάχη ανάμεσα στους Τούρκους και τους Σφακιανούς, που κατέληξε σε νίκη των ντόπιων. Η σκληρότητα της μάχης και ο ηρωισμός των ντόπιων υμνείται ακόμη σε τοπικά τραγούδια. Πάνω από το Ασκύφου στην Ταύρη κοντά στο Οροπέδιο της Νιάτου (1.500 μέτρα) βρίσκεται ένα ορεινό καταφύγιο. Η περιοχή προσφέρεται για πανέμορφους περιπάτους στη φύση. Στη μεσαία γειτονιά του χωριού Ασκύφου, το Αμουδάρι, μπορείτε να νοικιάσετε δωμάτια και να δοκιμάσετε τη ντόπια Σφακιανή πίτα, το νόστιμο κεφαλοτύρι και το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι, στην ευχάριστη πλατεία του χωριού. Σ' αυτήν έχει πρόσφατα υψωθεί ένα άγαλμα του ντόπιου ήρωα Πολέντα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Οροπέδιο Κράπης

  Το οροπέδιο της Κράπης είναι στο δρόμο από τα Χανιά για τα Σφακιά.

Ορος Κάστρο

  Τα Λευκά Όρη περικλείουν το οροπέδιο με τις ψηλές κορυφές του Κάστρου στα δυτικά (2.218 μ). Πάνω από το οροπέδιο Ασκύφου, στην Ταύρη, κοντά στο οροπέδιο της Νιάτου (1500 μ) υπάρχει ένα καταφύγιο (Πληροφορίες: Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων). Η περιοχή γύρω από τα Ασκύφου προσφέρεται για περίπατους σε φυσιολάτρες.

Οροπέδιο Ανώπολης

ΑΝΩΠΟΛΗ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Από το Οροπέδιο της Ανώπολης μπορείτε να θαυμάσετε την ξεχωριστή θέα της νότιας πλευράς των Λευκών Ορέων. Η αναρρίχηση προς τις ψηλότερες κορυφές των Λευκών Ορέων, στα 2.500 μέτρα ξεκινά από εδώ. Η εικόνα των βουνών είναι πραγματικά εντυπωσιακή την άνοιξη, όταν αυτά καλύπτονται από χιόνια. Η περιοχή προστατεύεται από τους νότιους ανέμους και έχει πολύ ήπιο κλίμα όλο το χειμώνα. Αυτή η περιοχή των Λευκών Ορέων είναι φημισμένη και για τα σπάνια αγριολούλουδα που φυτρώνουν εδώ την άνοιξη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Σημείο με όμορφη θέα

ΑΠΤΕΡΑ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
Το τουρκικό φρούριο στα Άπτερα προσφέρει μια μοναδική θέα του κόλπου της Σούδας. Από εκεί φαίνεται η είσοδος του κόλπου της Σούδας καθώς και το άλλο βενετικό φρούριο, γνωστό με το τουρκικό όνομά του Ιτζεδίν, που βρίσκεται κάτω από τα Άπτερα. Από το σημείο αυτό μπορείτε να θαυμάσετε τα Λευκά Όρη αν κοιτάξετε νότια προς την Κοιλάδα του Στύλου. Η θέα είναι καταπληκτική, ιδιαίτερα την άνοιξη όταν τα βουνά είναι καλυμμένα με χιόνι.

Κοιλάδα του Κερίτη

ΜΕΣΚΛΑ (Χωριό) ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ
  Το χωριό Μεσκλά είναι μοναδικά τοποθετημένο ανάμεσα στους καταπράσινους λόφους μέσα στην Κοιλάδα του Κερίτη, όπως ονομάζεται το ποτάμι που το διασχίζει. Πίσω του υψώνονται τα Λευκά Όρη. Η θέα των βουνών και της κοιλάδας χαμηλότερα κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα.

Πεδιάδα Ομαλού

ΟΜΑΛΟΣ (Οροπέδιο) ΧΑΝΙΑ
  Το Οροπέδιο του Ομαλού που έχει υψόμετρο 1.080 μέτρων είναι ένα από τα τρία υψηλότερα βρισκόμενα μεγάλα οροπέδια της Κρήτης. Το Οροπέδιο Νίδα στον Ψηλορείτη υψώνεται στα 1.400 μέτρα και η Νιάτος πάνω από το Ασκύφου στα 1.500 μέτρα. Το Οροπέδιο του Ομαλού έχει τρεις εξόδους. Η πρώτη είναι αυτή που βρίσκεται στο δρόμο για τα Χανιά, η Νερατζόπορτα που είναι η είσοδος του οροπεδίου από την Πεδιάδα της Κυδωνίας. Το υψόμετρο σ' αυτό το σημείο φτάνει τα 1.087 μέτρα. Η δεύτερη είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο καταλήγει στην Αγία Ρουμέλη. Η τρίτη βγαίνει στη νοτιοδυτική γωνία του οροπεδίου, απ' όπου ξεκινά ένας δρόμος για τη Σούγια. Το οροπέδιο είναι περιτριγυρισμένο από τις κορυφές των Λευκών Ορέων - Βόλακιας 2.116 μέτρα, Γκίγκιλος μπροστά από το Ξυλόσκαλο 2.081 μέτρα, Σαμπέρος 2.005 μέτρα στη δυτική πλευρά του Φαραγγιο της Σαμαριάς και Ψιλάφι στα 1.984 μέτρα. Το έδαφος είναι ανώμαλο και η κάθε πλευρά έχει απόσταση περίπου μιας ώρας περπάτημα. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών το χιόνι καλπτει τον Ομαλό και ο δρόμος μπορεί να παραμείνει κλειστός για αρκετές ήμερες. Το οροπέδιο είναι συνεχώς πράσινο εκτός από τους πολύ θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαίτερα την άνοιξη είναι καλυμμένο από άγρια φυτά. Η φυσική του ομορφιά όπως και ο βουνίσιος αέρας του τοπίου χαρίζουν μια αίσθηση ανανέωσης στον επισκέπτη, που άλλωστε θα βρει εδώ ένα υπέροχο τόπο για ορειβασία ή περίπατο. Στο οροπέδιο υπάρχουν ταβέρνες και ξενοδοχεία, μερικά από τα οποία είναι απόλυτα εξοπλισμένα για το χειμώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Πολυρρήνια

ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ (Αρχαία πόλη) ΧΑΝΙΑ
  Από την κορυφή του λόφου μπορείτε να δείτε βόρεια τον κόλπο Κισσάμου και νότια τους ποικίλους σχηματισμούς των βουνών και των φαραγγιών που είναι κατάφυτα από λουλούδια κατά την άνοιξη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Κοιλάδα

ΣΤΥΛΟΣ (Χωριό) ΑΡΜΕΝΟΙ
  Από την Κοιλάδα του Στύλου μπορείτε να θαυμάσετε τα Λευκά Όρη. Η θέα είναι καταπληκτική ιδιαίτερα την άνοιξη όταν τα βουνά είναι καλυμμένα με χιόνι.

Χαλέπα

ΧΑΝΙΑ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
  Η περιοχή της Χαλέπας κερδίζει τον επισκέπτη με τα πολλά ενδιαφέροντα κτίρια της. Ανάμεσα σ' αυτά συγκαταλέγονται η κατοικία του φημισμένου Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου, το σπίτι του Πρώτου Κυβερνήτη της Κρήτης, η κτισμένη με Ρωσική αρχιτεκτονική εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής στην οδό Δαγκλή, η Γαλλική Σχολή που πρώτα ήταν γυναικείο μοναστήρι και σήμερα είναι ένα από τα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, και τα Ταμπακαριά όπου βρίσκονται οι παραδοσιακές βιοτεχνίες κατεργασίας δέρματος πάνω στην παραλία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Παραδοσιακοί οικισμοί

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ