gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ Δήμος ΡΕΘΥΜΝΟ" .


Αξιοθέατα (4)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Το Φρούριο Μονοπάρι

ΜΟΝΟΠΑΡΙ (Οικισμός) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
Μετά τη Δ΄ Σταυροφορία η Kρήτη πέρασε στα χέρια του Βονιφάτιου του Μομφερρατικού που αργότερα την πούλησε τους Βενετούς. Το 1206 όμως ο Γενουάτης πειρατής Ερρίκος Πεσκατόρε κατέλαβε το νησί, το οχύρωσε και η Βενετία κατόρθωσε να το πάρει πίσω το 1210. Ένα από τα φρούρια που έχτισε ο Pescatore ήταν και το Μονοπάρι (Bonripario) λείψανα του οποίου μπορεί να δει κανείς στην κορυφή του απόκρημνου λόφου Κάστελλος, κοντά στο χωριό Ανω Βαλσαμόνερο. Η θέση, από μόνη της οχυρή, επέβαλε την ανέγερση τείχους μόνο στη βόρεια πλευρά του λόφου που ήταν και η μοναδική που έδινε τη δυνατότητα πρόσβασης. Παρά το ότι το φρούριο δεν έχει αναστηλωθεί μπορεί να δει κανείς δύο σειρές τείχη στη βόρεια πλευρά με τρεις πύργους προστασίας της εισόδου του καθώς και τα απομεινάρια 3 κτηρίων, δύο από τα οποία θα πρέπει να ήταν αποθήκες, μιας στέρνας και ενός πηγαδιού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Ρεθύμνου


Οικίες

To Μέγαρο στο Μούντρος

ΜΟΥΝΤΡΟΣ (Χωριό) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
Το βενετσιάνικο μέγαρο του χωριού Μούντρος διαθέτει θαυμάσιο θύρωμα με επιγραφή από την Αινειάδα του Βιργιλίου. Υπάρχει η άποψη ότι το συγκεκριμένο θύρωμα μιμείται το θυρωμα της ανατολικής, κεντρικής εισόδου της Φορτέτσας.

Σπήλαια

Σπήλαιο Γερανιού

ΓΕΡΑΝΙ (Λιμάνι) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
Στο σπήλαιο του Γερανίου με τον θαυμάσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο και τις 6 αίθουσες, η αρχαιολογική έρευνα εκτός από τρεις ανθρώπινους σκελετούς, έφερε στο φως και πλήθος οστέινων και λίθινων εργαλείων νεολιθικής εποχής. Βρέθηκε επίσης σπουδαίο παλαιοντολογικό υλικό που θα πρέπει να ανήκε σε πάνω από εκατό ενδημικά ελάφια που θα πρέπει να είχαν πεθάνει στο τέλος της εποχής του Πλειστόκαινου. Οι σκελετοί ανήκαν σε ανθρώπους που πιθανότατα παγιδεύτηκαν μέσα στο σπήλαιο ίσως λόγω κάποιου σεισμού.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ