gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ Δήμος ΚΟΝΙΤΣΑ" .


Αξιοθέατα (4)

Βουνά

ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ (Δήμος) ΚΟΝΙΤΣΑ
Το Αλπικό του Γράμμου
  Το γυμνό από δενδρώδη βλάστηση αλπικό τοπίο, είναι ένα από τα μοναδικά και σε τόσο μεγάλη έκταση στη χώρα μας. Το ανάγλυφο είναι αρκετά πολύπλοκο, άλλοτε με ήπιες και άλλοτε με απότομες κλίσεις, διάστικτο με αγριολούλουδα και τρεχούμενα νερά σε βραχώδεις σχηματισμούς. Η διάσχιση του βουνού από την Αετομηλίτσα ή το Πληκάτι προς το χωριό Γράμμος και η διαδρομή προς την αλπική λίμνη του Γράμμου και την κορυφή αποτελούν τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές για τους ορειβάτες. Η θέα από πολλές κορυφές είναι εντυπωσιακή.
Κάμενικ - Γκόλιο - Βαρτζιομπάν
  Βουνά γνωστά από την περίοδο του εμφυλίου και τη γειτονία με τα ατμούχα λουτρά του Αμάραντου (Ίσβορος). Δασωμένα στις παρυφές με κωνοφόρα και φυλλοβόλα, με μεγάλη ποικιλότητα χλωρίδας, η οποία δημιουργεί ανεπανάληπτη ποικιλομορφία χρωμάτων και μορφών στο τοπίο.
Γύφτισσα
  Εντυπωσιακό βουνό με απόκρημνους βραχώδεις σχηματισμούς που κατεβαίνουν ως το Σαραντάπορο ποταμό. Η εναλλαγή μεταξύ μαύρης πεύκης και οξυάς καθώς και η άπλετη θέα προς τις γύρω κορυφές και το γειτονικό και πάντα χιονισμένο Σμόλιγκα δίνουν μια ανεπανάληπτη εικόνα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαστοροχωρίων


Γέφυρες

Γέφυρα Ζέρμας ή Καντσίκου

ΠΛΑΓΙΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Χαμηλά στο στένωμα του Σαραντάπορου, στο σύνορο της Δροσοπηγής με την Πλαγιά, ξεπροβάλλει επιβλητικά το δίτοξο πέτρινο γεφύρι με το οξυκόρυφο τόξο του. Ο νεοσύστατος Δήμος Μαστοροχωρίων με μεγάλη χαρά χρησιμοποίησε ως σήμα του Δήμου σχέδιο του γεφυριού. Σήμερα βλέπουμε ένα σύμπλεγμα από τρία γεφύρια το ένα δίπλα στο άλλο, με τρία διαφορετικά υλικά κατασκευής και χτισμένα στους τρεις τελευταίους αιώνες. Το παλιό πέτρινο απέχει μια ανάσα από το σιδερένιο και λίγο παραπέρα το τσιμεντένιο πάνω στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Κοζάνης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαστοροχωρίων


Ομορφες τοποθεσίες

Αρένες

ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ (Δήμος) ΚΟΝΙΤΣΑ
Η ενότητα Αρένες (εντυπωσιακοί ορεινοί όγκοι με κάθετες ορθοπλαγιές που ξεχωρίζουν πάνω από ώριμα δάση οξυάς) - Λίμνη Μουτσάλα και Βρύση Τριακοσάρα. Η περιοχή αυτή αποτελεί ήδη πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εγκαταλειμένοι οικισμοί της Θεοτόκου, της Ζέρμας και της Λυκόραχης.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Χωριά & Μνημεία

Πολλά τα ενδιαφέροντα τοπία και τα ιστορικά αρχιτεκτονικά στοιχεία για τον επισκέπτη. Η εξερεύνηση των μικροτοπίων στα δάση, την υποαλπική ζώνη και τους ποταμούς, η αναζήτηση παλιών εγκαταλειμένων ή κατεστραμμένων χωριών δίνουν πάντα πληροφορίες για τη φύση, την ιστορία της περιοχής και αξέχαστες εμπειρίες για τον επισκέπτη.
Λυκόραχη, Ζέρμα και Θεοτόκος (εγκαταλειμμένοι οικισμοί κάτω από τις Αρένες): Σώζονται ο βακούφικος μύλος των Ταξιαρχών (19ος αιώνας), το σχολείο, ο ναός των Ταξιαρχών (1929) και το πανέμορφο εξωκκλήσι (νεκροταφείο) της Αγίας Παρασκευής στην παλιά Λυκόραχη ο Αγιος Δημήτριος (1865), η πέτρινη κεντρική βρύση (1751), το νεώτερο σχολείο (1930) καθώς και πολλά καλοχτισμένα αλλά ερειπωμένα σπίτια στην παλιά Ζέρμα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαστοροχωρίων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ