gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΑΡΔΙΚΙ Χωριό ΣΟΥΛΙ" .


Αξιοθέατα (2)

Θρησκευτικά μνημεία

Βασιλική

ΓΛΥΚΗ (Χωριό) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
  Η βασιλική της Γλυκής ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους, πιθανόν στα χρόνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Από τις ανασκαφές διαπιστώθηκε ότι κτίσθηκε στη θέση παλαιότερου οικοδομήματος παλαιοχριστιανικού. Δεν ταυτίζεται με το ναό που ίδρυσε ο Αγιος Δονάτος, με χορηγία του Μεγάλου Θεοδοσίου στην Εύροια, αλλά πιθανόν η αρχαία Εύροια να βρισκόταν κοντά στο σημερινό χωριό Γλυκή.
  Η βασιλική της Γλυκής κοντά στον Αχέροντα, ερειπωμένη σήμερα, χωρίζεται με δύο σειρές κιόνων σε τρία κλίτη. Φέρει τρίπλευρη αψίδα στα ανατολικά και μικρότερη ημικυκλική στα βόρειά της, στο χώρο της πρόθεσης. Η βασιλική φέρει εγκάρσιο κλίτος. Στα δυτικά φέρει τριμερή νάρθηκα. Πιθανόν στεγαζόταν με ξύλινη στέγη. Στο εσωτερικό διακρίνονται τοιχογραφίες του 17ου - 18ου αιώνα. Η τοιχοδομία είναι ψευδοϊσόδομη με μεγάλους λίθους και παρέμβλητους πλίνθους.
  Οι ανασκαφές στη Γλυκή άρχισαν υπό τον Δ. Πάλλα το 1953 - και συνεχίστηκαν το 1954. Διακόπηκαν στη συνέχεια για να επαναληφθούν το 1970 - 1972 που αποκαλύφθηκε πλήρως το μνημείο. Τότε αποκαλύφθηκε και ορθογώνιο κτίσμα, παλαιοχριστιανικό, στα νότια του νάρθηκα της βασιλικής. Ο χώρος όπου βρίσκεται η βασιλική, περιφράχθηκε κατά το 1965, ενώ κατά καιρούς γίνονται καθαρισμοί από τα χόρτα.
  Σήμερα ο ερειπωμένος ναός αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Ομορφες τοποθεσίες

Σκάλα Τζαβέλαινας

Δεξιά και επάνω από τις πηγές η Σκάλα της Τζαβέλαινας - ηρωίδας Σουλιώτισσας. Η ανάβαση σχετικά εύκολη. Το τοπίο άγριο, το βουητό των νεκρών, το καταπράσινο ολόγυρα, η θέα προς την πεδιάδα ξεκουράζουν και συνάμα κυριεύουν με δέος την ψυχή του επισκέπτη.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ