gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΡΜΑΡΙ Χωριό ΕΥΒΟΙΑ" .


Αξιοθέατα (3)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Φυλάγρα

ΓΙΑΝΝΙΤΣΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Φυλάγρα αρχαίο φρούριο.Οχυρός λόφος 2 χιλ. Β.Α. του χωριού Γιαννίτσι. Δεσπόζει στη μικρή παραλία, ένα φρούριο απόκοσμο δυσπρόσιτο με άπειρους θρύλους και παραδόσεις που από στόμα σε στόμα φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, για κρυμμένους στη γη θησαυρούς, για υπόγεια μυστική σήραγγα που οδηγεί στη θάλασσα κ.α.
   Το φρούριο που προστάτευε το φυσικό λιμάνι των αρχαίων Κοίλων που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπήρχε στην περιοχή της σημερινής Λιμιώνας όταν η θάλασσα πριν μπαζωθεί απο το ποτάμι προχωρούσε βαθιά πολύ πέρα. Ένα φρούριο που έλεγχε την ανοικτή θάλασσα του Αιγαίου και τις ναυτικές διαδρομές προς την Μικρά Ασία, αλλά και το πέρασμα ανάμεσα στον Καβοντόρο και την Ανδρο.Η οχύρωση του μεγαλύτερου μέρους της δυτικής πλευράς του κάστρου, εξασφαλίζεται από τεράστιους γκρεμούς που βλέποντάς τους σου προκαλούν ίλιγγο. Πρόκειται για σπουδαία φυσική οχύρωση με μια ομορφιά άγρια, ανεπανάληπτη.
  Το αρχαίο κάστρο της φυλάγρας χρησιμοποιήθηκε και στο μεσαίωνα. Ο Καταλανός ιστορικός Αντώνιος Ρούβιο Λιούκ σε μελέτη του για τα καταλανικά φρούρια στην Ελλάδα γράφει:
  Αλλο ισχυρό φρούριο που κατείχαν οι Καταλανοί (Ισπανοί) στην Εύβοια ήταν της Φυλάγρας. Στις 11 Μαϊου 1321 μετά από διαμάχη, υπογράφτηκε συμφωνία - ανακωχή ανάμεσα στους Ενετούς με τον τότε Βάϊλο της Ευβοίας και τους Καταλανούς ο μεν Αλφόνσος Φρειδερίκος υποχρεώθηκε να καταστρέψει τα τείχη του κάστρου της Φυλάγρας και να μην χτίσει άλλο κάστρο στήν περιφέρεια Καρύστου, οι δε Βενατσιάνοι να μην χτίσουν άλλο κάστρο ανάμεσα στα Αρμενα και την Κάρυστο. Είναι φανερό πως ότι σώζεται μέχρι σήμερα είναι ό,τι απόμεινε μετά το γκρέμισμα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαρμαρίου


Φαράγγια & Χαράδρες

Φαράγγι Αγίου Δημητρίου

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
   Ο Αγιος Δημήτριος αποτελεί ένα από τα ομορφότερα χωριά του Δήμου.Είναι χτισμένο στις πλαγιές του όρους της Όχης, στη βορειανατολική πλευρά του Μαρμαρίου και απέχει 30 λεπτά περίπου από την έδρα του Δήμου. Το χωριό, χαμένο μέσα στην βλάστηση από κάθε είδους ήρεμα και άγρια δέντρα (κερασιές, καρυδιές, βελανιδιές) έχει να παρουσιάσει στον επισκέπτη του ποικιλία δημιουργημάτων της Φύσης.Το φαράγγι του Αγίου Δημητρίου, η παραλία Σχινοδαύλεια και το βυζαντινό εκκλησάκι του 11ου αι. αποτελούν πραγματικά αξιοθέατα που θα αφήσουν στον επισκέπτη όμορφες αναμνήσεις.
Διαδρομές
Φαράγγι Αγίου Δημητρίου
   Ιδανικός τόπος για επίσκεψη και εξερεύνηση. Αποτελεί ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας με ιδιαίτερη σημασία για τα πουλιά και τα σπάνια φυτά. Ξεκινά από το χωριό του Αγίου Δημητρίου και το διασχίζουν δύο καταπληκτικά μονοπάτια. Με αφετηρία το χωριό, το ένα προχωρεί χαμηλά μέσα στο φαράγγι και καταλήγει στην πανέμορφη παραλία Σχοινοδαύλεια του Αγίου Δημητρίου ενώ το άλλο μονοπάτι προχωρεί ψηλά, απάνω από το φαράγγι και φθάνει στον οικισμό Καλέργο. Από εκεί κατηφορίζει απότομα μέχρι την παραλία Καλλιανού στο Αιγαίο.
Κορυφή Μπούμπλια
   Ένα ορεινό μονοπάτι ξεκινά από το χωριό του Αγίου Δημητρίου και καταλήγει στην δασωμένη κορυφή Μπούμπλια όπου φύονται μερικές από τις μεγαλύτερες σε ηλικία καστανιές της Όχης. Η θέα είναι μοναδική ενώ στα πόδια μας κείτεται η κοιλάδα του Αγίου Δημητρίου και όλο το φαράγγι του Δημοσάρη. Πλατάνια,δροσερά νερά,αρωματικά φυτά αφήνουν στον επισκέπτη της Λάκα Μπούκουρα (όμορφο λιβάδι) άφωνο από τη μαγεία της φύσης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαρμαρίου


Φαράγγι Δημοσάρη

ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Το φαράγγι του Δημοσάρη βρίσκεται στο όρος Οχη. Το φαράγγι ξεκινά από την κορυφή του Γιούδα σε υψόμετρο 1386μ. μια από τις πιο επιβλητικές κορυφές της Οχη που δεσπόζει πάνω από τα βοσκοτόπια του Σαμαριού και τερματίζει στην πλευρά του Αιγαίου πελάγους, στην παραλία Καλλιανού, σε απόσταση 10χλμ.
  Στο εσωτερικό του φαραγγιού διέρχεται ένα παραδοσιακό μονοπάτι, εν μέρει λιθόστρωτο, που διασχίζει το χωριό Λενοσαίοι και συνεχίζει δίπλα από το ποτάμι, ενώ η γύρω περιοχή είναι κατάφυτη με πλατάνια, άριες και καστανιές. Παραπλεύρως και σε μικρή απόσταση υπάρχει ένα μικρότερο φαράγγι, του Αγ. Δημητρίου. Η ορχιδέα Dactylorhiza saccifera, παρότι σπανίζει στην Εύβοια, στο φαράγγι του Δημοσάρη απαντάται σε σημαντικούς πληθυσμούς. Πολλά έντομα τρέφονται με τους χυμούς των λουλουδιών της ορχιδέας. Δεκάδες είδη πουλιών φωλιάζουν μέσα στο φαράγγι. Ορισμένα είναι σπάνια στον αιγαιοπελαγίτικο χώρο. Εδώ φωλιάζουν φιδαετοί, τσιχλογέρακα, μπούφοι και νεροκότσυφες, ενώ το φθινόπωρο απαντούν τα όρνια, που στην Εύβοια απειλούνται με εξαφάνιση.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ