gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΦΩΚΙΔΑ Νομός ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ" .


Αξιοθέατα (5)

Γέφυρες

ΑΡΤΟΤΙΝΑ (Χωριό) ΔΩΡΙΔΑ
Το γεφύρι της Αρτοτίβας κατασκευάστηκε ή ανακατασκευάστηκε κατά την Α΄ Ενετοκρατία 1407-1499 σε σχήμα τοξωτό και είναι λιθόκτιστο με ασβεστοκονίαμα. Βρίσκεται σε μοναδική θέση στο στενότερο σημείο του ποταμού Εύηνου λίγο πριν συναντήσει τον παραπόταμό του Κότσαλο. Έχει άνοιγμα 22,35 μ., πλάτος 2,4 μ. και πάχος 1μ. Το οδόστρωμα από τα δύο άκρα της γέφυρας ώς την κορυφή προχωρεί με κεκλιμένα πλατύσκαλα. Η τελική επίστρωση γίνεται με καλντερίμι επιμελώς κατασκευασμένο. Συνέδεε τη Δυτική Αιτωλία με την ορεινή Ναυπακτία και Ευρυτανία μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε κατασκευάσθηκε ο νέος δρόμος Θέρμου-Πλατάνου.
κείμενο: Γιάννης Χαλάτσης, φωτογραφία: Παναγιώτης Τσούσης

Κεφαλογιόφυρο

ΕΥΠΑΛΙΟ (Χωριό) ΔΩΡΙΔΑ
  Βρίσκεται στις κλεισούρες του Μορνοπόταμου. Εξαίρετο και μοναδικό στην περιοχή μνημείο γεφυροποιίας, άριστα κατασκευασμένο και πολύ καλά διατηρημένο. Από αυτό πέρασαν και βρήκαν καταφύγιο στο κοντινό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας οι διασωθέντες της Ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826).
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.

Το Κεφαλογιόφυρο

ΜΟΡΝΟΣ (Ποταμός) ΔΩΡΙΔΑ
Ένα εξαίρετο μνημείο γεφυροποιίας στις κλεισούρες του Μόρνου κάτω από τον οικισμό Καταφύγιο που διατηρείται πολύ καλά από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Από το γεφύρι αυτό επικοινωνούσε η Δωρίδα με τη Ναυπακτία, ιδιαίτερα όταν ο Μόρνος κατέβαζε και ήταν αδιάβατος. Από αυτό πέρασαν και βρήκαν καταφύγιο στο κοντινό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας οι διασωθέντες της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826). Το γεφύρι, σύμφωνα με την παράδοση, είναι διπλά στοιχειωμένο. Τα δύο «στοιχειά», ο Αράπης από το Ναυπακτιώτικο μέρος και η Μπελεσίτσα από το δωρικό βοηθώντας το ένα το άλλο καταφέρνουν αιώνες τώρα και προστατεύουν το γιοφύρι από το θυμό του Μόρνου.
κείμενο: Γιάννης Χαλάτσης, φωτογραφία: Παναγιώτης Τσούσης

Κτίρια

Παρθεναγωγείο Γαλαξειδίου

ΓΑΛΑΞΙΔΙ (Κωμόπολη) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
  Το κτίριο είναι ισόγειο με τμήμα διορόφου στο πίσω μέρος του. Είναι νεοκλασικό με είσοδο αρχαϊκού ρυθμού. Στην είσοδο υπάρχουν δύο κολώνες δωρικού ρυθμού.
  Κτίσθηκε το 1880. Χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο θηλέων μέχρο το 1929. ΄Εχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο κτίσμα.
  Εργασίες επισκευής έχουν γίνει στο ισόγειο τμήμα του κτιρίου και την πρόσοψη.
  Σήμερα στεγάζει το θέατρο του Δήμου Γαλαξειδίου, ο χώρος όμως έχει την δυνατότητα να δεχθεί και άλλες λειτουργίες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΔΕΣΦΙΝΑ (Δήμος) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ