gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΛΙΑΡΤΟΣ Κωμόπολη ΒΟΙΩΤΙΑ" .


Αξιοθέατα (1)

Κτίρια

Κτήρια εγκαταστάσεων εταιρείας Κωπαΐδας

ΑΛΙΑΡΤΟΣ (Κωμόπολη) ΒΟΙΩΤΙΑ
  Κτήρια (βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, μύλοι, στάβλοι, γραφεία, αποθήκες, κλπ) του 19ου αιώνα, της αγγλικής εταιρείας Lake Copais Co Ltd που διαδέχθηκε την αντίστοιχη γαλλική για την αποξήρανση, καλλιέργεια και εκμετάλλευση των προϊόντων της ιστορικής περιοχής της λίμνης της Κωπαϊδας (1867-1887), σήμερα ιδιοκτησία του Οργανισμού Κωπαϊδας και του Δήμου Αλιάρτου.
   Η περιοχή της λίμνης της Κωπαϊδας κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, διασώζονται δε τα συστήματα αποστράγγισης της λίμνης το μεγαλύτερο τεχνικό έργο πιθανότητα της μυκηναϊκής περιόδου που αποδίδεται στους Μινύες του Ορχομενού (14ος αιώνας π.Χ.) ανασκαφές γίνονται από την Η΄ Εφορεία Προϊστορικών-Κλασσικών Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.
   Τα κτίσματα της εταιρείας Lake Copais Co Ltd κτίστηκαν στην Αλίαρτο της Βοιωτίας στα μέσα του 19ου αιώνα και περιήλθαν στο ελληνικό κράτος το 1953. Τα κτήρια διοίκησης και κατοικιών των ΄Αγγλων εργαζομένων βρίσκονται διάσπαρτα σε κήπο 110 στρεμμάτων που επίσης προτείνεται για πρότυπο βοτανολογική κήπο σε συνδυασμό με υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης υπάρχουν διάσπαρτες μεταλλικές καλύβες των εργατών της εταιρείας. Χαρακτηρίστηκαν από το ΥΠΠΟ ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία με την Υ.Α./ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/26/1255/ 8.1.91, ΦΕΚ 33/Β/28.1.91.
   Το 1994 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναστήλωσης και αξιοποίησης επιλεγμένων κτισμάτων, βάση μελέτης και πρότασης της ομάδας μηχανικών της 1ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων σε συνεργασία με τον Δήμο Αλιάρτου και τον Οργανισμό Κωπαϊδας. Σήμερα τα κτήρια αυτά χρησιμοποιούνται ως αποθήκες του αρχειακού υλικού και των μηχανημάτων της Lake Copais Co Lmd.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ