gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΙΘΑΚΗ Δήμος ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Αξιοθέατα (13)

Δάση

Το δάσος της Ανωγής

ΑΝΩΓΗ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
Καλύπτει έκταση 50 περίπου στρεμμάτων πάνω στο όρος Νήριτο. Εκτός από τους διάσπαρτους θάμνους και τα πουρνάρια το δάσος είναι φυτεμένο από το έτος 1961 με κυπαρίσσια και πεύκα. Έγινε μερική αναδάσωση το έτος 1990 με κυπαρίσσια και πεύκα και υπάρχει πρόγραμμα εμπλουτισμού του με άλλα ανάλογης αντοχής δέντρα.

Αργασταριές

ΕΞΩΓΗ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
Το μοναδικό πευκοδάσος της Ιθάκης βρίσκεται στη τοποθεσία Αργασταριές του χωριού Εξωγής. Τοπίο τελείως άγνωστο λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής, με μαγευτική θέα προς το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, ιδιαίτερα κατά το ηλιοβασίλεμα.

Δάσος Περαχωρίου "Αφεντικός Λόγγος":

ΠΕΡΑΧΩΡΙ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
  Οφείλει το όνομά του στο ότι είναι πυκνό και ωραίο. Καλύπτει έκταση ακαλλιέργητου εδάφους 80 περίπου στρεμμάτων στο όρος Νήϊον και στη θέση Κουτούπα της Ιθάκης. Δεν υπάρχει ανάπτυξη ελευθέρων δέντρων ή άλλες μορφές βλάστησης. Μόνο αυτοφυείς βελανιδιές και θάμνοι διάσπαρτοι, χαρακτηριστικό του εύκρατου κλίματος και της βλάστησης των Μεσογειακών Χωρών.
  Σύμφωνα με τις μαρτυρίες σημαντικό μέρος του αποψιλώθηκε για καυσόξυλα μεταφερόμενα με κάρα από τους Ιταλούς στρατιώτες στην κατοχή. Στέκει σε πείσμα των καιρών, παρά την έλλειψη προστασίας και με μάρτυρα για τη χρονολογική του ύπαρξη τον ερειπωμένο προϊστορικό ναό του Σωτήρα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης


Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

ΙΘΑΚΗ (Λιμάνι) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Δύο Ενετικά κάστρα στις ακτές της εισόδου του φυσικού λιμανιού.

Οικίες

Το σπίτι του Καραϊσκάκη

ΚΙΟΝΙ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
Στο Κιόνι στη δεξιά πλευρά του λιμανιού σώζεται ένα μικρό τμήμα από το πέτρινο σπίτι που ζούσε μέχρι την επανάσταση του 1821 ο ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Προτομή του Οδυσσέα

ΣΤΑΥΡΟΣ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
Διαβάστε το "Ευχήν Οδυσσεί" στη προτομή του Οδυσσέα που βρίσκεται στο πάρκο της πλατείας του χωριού Σταυρός.

Σπήλαια

Σπήλαιο Νυμφών

ΙΘΑΚΗ (Λιμάνι) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Η σπηλιά του Λοϊζου

ΠΟΛΙΣ (Λιμάνι) ΙΘΑΚΗ

Κέντρο λατρείας του πρωτοελλαδικού πολιτισμού, στον κόλπο της Πόλης (Σταυρός), όπου βρίσκεται βυθισμένη μια αρχαία πόλη. Από όλα τα ευρήματα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στη σπηλιά του Λοΐζου που έπεσε, πιστοποιείται περίτρανα ότι το λιμάνι αυτό εσυχνάζετο από της πρώτης μυκηναϊκής εποχής μέχρι της Ελληνικής και Ρωμαϊκής.

Φυσικά μνημεία

Γεωλογικά Μενίρ

ΑΝΩΓΗ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
   Στην περιοχή του χωριού της Ανωγής υπάρχουν σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι που ονομάζονται "μενίρ".
  Ο Αράκλης, είναι ο σπουδαιότερος και περιεργότερος αυτών των παραδόξως διαμορφωμένων πέτρινων όγκων. Ο τεράστιος αυτός μονόλιθος που βρίσκεται λίγο πιο κάτω των σπιτιών του χωριού έχει ύψος 9μ και επικάθεται σε πλατύτερο βράχο που αποτελεί το βάθρο του. Το σχήμα του είναι περίπου ατρακτοειδές με τις επιφάνειές του, της ανατολικής και δυτικής πεπιεσμένες.
  Αύλακες διαβρωσιογενείς παρατηρούνται στο βράχο, ιδίως κατά τη βόρεια επιφάνεια και προς τα άνω τελειώνει σε αιχμηρή κορυφή. Παρουσιάζει δε τέτοια κανονικότητα ο περίεργος αυτός βράχος, ώστε με πρώτη ματιά νομίζει κανείς ότι πρόκειται για τεχνιτά επεξεργασμένο λίθο, περι οβελίσκου, κατασκευασθέντος από ανθρώπινο χέρι και όχι περι φυσικού βράχου που έλαβε την περίργη εκείνη μορφή από αποσάρθρωση.
  Αλλος αξιοπρόσεκτος ογκόλιθος είναι αυτός που ονομάζεται Καβελλάρης (επειδή μοιάζει με ιππέα).

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης


Το Μενίρ του Αρακλή

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ