gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΕΥΚΑΔΑ Δήμος ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Αξιοθέατα (8)

Θρησκευτικά μνημεία

Ιερός Ναός Οδηγήτριας

ΑΠΟΛΠΑΙΝΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
   Ο ναός της Οδηγήτριας υπήρξε άλλοτε καθολικό μονής. Κτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Λευκάδας. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ μόνασε η Ελένη Παλαιολογίνα, αδελφή του Ιωάννη Η' Παλαιολόγου και πεθερά του τελευταίου δούκα της Λευκάδας, Λεονάρδου Β' Τόκκου. Πιθανόν με την Ελένη Παλαιολογίνα συνδέεται η τοιχογράφηση του ναού. Οι τοιχογραφίες, εξαιρετικής ποιότητας, ανάγονται στα μέσα του 15ου αιώνα. Στις αρχές του 18ου αιώνα ο ναός ήταν μετόχι της μονής Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στην Καρυά και είχε σημαντική κτηματική περιουσία ως το 1927, που απαλλοτριώθηκε. Ο ναός αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Λειτουργεί μερικές φορές το χρόνο.
   Ο ναός της Παναγίας Οδηγήτριας βρίσκεται στην Απόλπαινα, χωριό 2 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Λευκάδας. Είναι μονόκλιτος ξυλόστεγος ναός, με τρίπλευρη αψίδα στα ανατολικά, στην οποία ανοίγεται δίλοβο παράθυρο. Οι τοίχοι του ναού είναι κτισμένοι με αργολιθοδομή ενώ τα κατώτερα τμήματα και η αψίδα εξαίρονται με πλινθοπερίκλειστες πέτρες. Η είσοδος γίνεται από θύρα στη βόρεια πλευρά του ναού. Στο εσωτερικό σώζονται τοιχογραφίες στο νότιο και στον ανατολικό τοίχο. Από τον ανατολικό τοίχο προέρχεται μνημειακή παράσταση Ανάληψης, η οποία αποτοιχίστηκε και φυλάσσεται στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.
   Ο βυζαντινός ναός είχε απαλλοτριωθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με όλα τα προσκτίσματά του. Το 1960 αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των τοιχογραφιών, οι οποίες καλύπτονταν από ασβέστη. Η αποκάλυψη ολοκληρώθηκε το 1969 με δαπάνες της Αρχαιολογικής Εταιρείας και στη συνέχεια αποτειχίστηκαν 14 κομμάτια και μεταφέρθηκαν στο κεντρικό εργαστήριο συντήρησης του Βυζαντινού Μουσείου. Το 1977 στη βόρεια πλευρά ανακατασκευάστηκε με αργολιθοδομή ο τοίχος αντιστήριξης του περιβόλου, που είχε καταρρεύσει, καθώς και ο νότιος τοίχος του περιβόλου. Στερεώθηκε το ανώφλι εισόδου του περιβόλου και η βυζαντινή επιγραφή του. Στο εσωτερικό καθαιρέθηκαν όλα τα νεώτερα επιχρίσματα. Στερεωτικές εργασίες (κατασκευή σενάζ) έγιναν το 1960 και το 1980.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Αγίας Μαύρας

ΛΕΥΚΑΔΑ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Στην είσοδο του νησιού δεσπόζει το κάστρο της Αγίας Μαύρας σαν σιωπηλός φρουρός και μάρτυρας άλλων εποχών. Κάποτε αγκάλιαζε την πρωτεύουσα και έκοβε το δρόμο σε εχθρούς και πειρατές. Το κάστρο χτίστηκε γύρω στα 1300 από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι, όταν πήρε τη Λευκάδα για προίκα στο γάμο του με την κόρη του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου του Α΄. Είναι ένα από τα επιβλητικότερα κάστρα της εποχής και αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης των μεσαιωνικών χρόνων. Το 1479 το κάστρο κατελήφθη από τους Τούρκους. Τότε χτίστηκε μια μεγάλη τοξωτή γέφυρα με 360 καμάρες που διέσχιζε τη λιμνοθάλασσα από την παραλία έως τη θέση Καλκάνη, στηρίζοντας σωλήνες του τουρκικού υδραγωγείου που έφερνε νερό στο κάστρο. Το έργο αυτό χαρακτήριζε όλη την περιοχή, καταστράφηκε όμως από τους σεισμούς. Κάποια ίχνη του σώζονται μέσα στη λιμνοθάλασσα.
  Το πέρασμα των κατακτητών άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη τους στο κάστρο, που αντιστάθηκε με σθένος ακόμα και στους ισχυρούς σεισμούς. Η εκκλησία της Αγίας Μαύρας που βρίσκεται μέσα στο κάστρο, διασώζεται πλήρως. Σήμερα το κάστρο δέχεται προσεκτικές εργασίες αποκατάστασης για να αποκτήσει την αρχική του εικόνα και να αξιοποιηθεί.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Κτίρια

Δημαρχείο

Το κτίριο που φιλοξενεί σήμερα το Δημαρχείο είναι κτισμένο την εποχή της αγγλοκρατίας.

Οικίες

Λευκάδιου Χέρν

Πίσω από την πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, υπάρχει το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Λευκάδιος Χερν.

Αγγελου Σικελιανού

Δίπλα στη βιβλιοθήκη υπάρχει το σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής Αγγελος Σικελιανός.

Ομορφες τοποθεσίες

Γύρα

Μια από τις σημαντικότερες φυσικές ομορφιές της Λευκάδας είναι η Γύρα. Αυτή η στενή λωρίδα λευκής αμμουδιάς μήκους 7 χλμ. που αγκαλιάζει τη λιμνοθάλασσα στο βόρειο σημείο του νησιού, κάνει το τοπίο μοναδικό. Ξεκινάει πίσω σχεδόν από το κάστρο δημιουργώντας την Αμμόγλωσσα και φτάνει έως την άλλη άκρη, πέρα από την πόλη. Μέσα στη λιμνοθάλασσα υπάρχει το ιβάρι, ιχθυοκαλλιέργειες με ειδικές, παραδοσιακές καλαμωτές, όπου τα ψάρια ζουν και μεγαλώνουν σε φυσικές συνθήκες. Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας αποτελεί έναν σπουδαίο υγροβιότοπο όπου συναντά κανείς πολλά και σπάνια είδη πουλιών, όπως κύκνους, πελεκάνους, ερωδιούς, αγριόπαπιες, αγριόχηνες, φαλαρίδες κ.α.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Πλατείες & κήποι

Αγίου Σπυρίδωνα

Η κεντρική πλατεία της πόλης. Το όνομά της το πήρε από την ομώνυμη εκκλησία, που δεσπόζει στην μία πλευρά της. Γύρω γύρω καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια.

Σπήλαια

Σπήλαιο Αϊ-Γιάννη

ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ