gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 14 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΙΕΡΙΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Αξιοθέατα (14)

Γέφυρες

Γεφύρι του Μοσχοποτάμου

ΜΟΣΧΟΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
Μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα στο Δήμο όπως το παραδοσιακό γεφύρι του Μοσχοποτάμου, προδίδουν τον πολιτισμό των προηγούμενων γενεών συμπληρώνοντας τα πανέμορφα φυσικά τοπία των Πιερίων.

Δάση

Δάσος του Αη-Γιάννη

ΛΙΤΟΧΩΡΟ (Κωμόπολη) ΠΙΕΡΙΑ
Μισή ώρα πεζοπορίας από το Λιτόχωρο.

Το μαγευτικό Πλατανόδασος του Π. Κεραμιδίου

ΠΑΛΑΙΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
Bρίσκεται 4 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης και μπορεί να φιλοξενήσει πλήθος δραστηριοτήτων ανθρώπων που θα ήθελαν να βρεθούν γρήγορα μέσα στη φύση.

Θρησκευτικά μνημεία

Παναγία Κουντουριώτισσα

ΔΙΟΝ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
  The remarkably old church of the Panayia (Virgin) Koundouriotissa stands upon a low height in the foothills of Mount Olympos, quite close to the ancient city of Dion. It is an early type of domed church in which the side aisles and the narthex constitute a uniform area that surrounds the main body of the church.
  The plan of the church suggests it is probably of 8th century date, though it has been dated in the past to the 10th century. This latter dating cannot be upheld for the following reason. It appears that the city of Dion was destroyed by barbarian raids during the 6th century and its inhabitants sought refuge in more secure parts of the region.
  Nevertheless, there are references to the bishopric of Dion (which was subordinate to the metropolis of Larisa, according to the old structure of metropolitan sees subject to the patriarch of Constantinople) subsequent to the 6th century; it would seem that the church of the Koundouriotissa served as the episcopal see at that time, having taken the place of the city church destroyed in the 6th century. Thus, the church of the Koundouriotissa must predate the 10th century.

By kind permission of:Ekdotike Athenon
This text is cited Nov 2003 from the Macedonian Heritage URL below.


Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου (Αγία Τριάδα)

ΛΙΤΟΧΩΡΟ (Κωμόπολη) ΠΙΕΡΙΑ
  A monastery dedicated to Ayia Triada (the Holy Trinity) was built above the village of Litohoro on the slopes of Mount Olympos in 1543 by one Dionysios, a holy man and the post-Byzantine saint most beloved of Macedonians. The monastery served as a depository of culture at a time when the Ottoman Empire was at its height and Hellenism in all its forms at low ebb.
  It suffered the misfortune of being destroyed in the course of World War II. The monks then took refuge in their dependency, known as the Skala (Landing-place) of Saint Dionysios, where they re--established their community.
  Very few volumes of the old and once well-stocked monastic library have survived, and of them some have been placed in the library of the Theological College of Chalki in Istanbul. A notable attempt is now being made to rebuild the old monastery of Saint Dionysios of Olympos.

By kind permission of:Ekdotike Athenon
This text is cited Nov 2003 from the Macedonian Heritage URL below.


Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Πλαταμώνα

ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ (Κωμόπολη) ΠΙΕΡΙΑ
Τηλέφωνο: +30 23520 42775, 44470

Κτίρια

1ο Δημοτικό Σχολείο

ΛΙΤΟΧΩΡΟ (Κωμόπολη) ΠΙΕΡΙΑ
Χτίστηκε το 1904 από προκρίτους ναυτικούς. Σ' αυτό φυλάσσεται αξιόλογο αρχείο.

Λίμνες

Φραγμολίμνη της Εξοχής

ΕΞΟΧΗ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
Εχει αλλάξει σημαντικά τον περιβάλλοντα χώρο ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής. Δίπλα στη λίμνη κατασκευάζονται και σύντομα θα λειτουργήσουν έργα αγροτουρισμού στα οποία περιλαμβάνεται παραδοσιακός ξενώνας, κέντρο εστίασης κλπ.

Ομορφες τοποθεσίες

Αγία Κόρη

ΒΡΟΝΤΟΥ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
  Μένεις άφωνος αντικρίζοντας τις λιμνούλες με το γαλαζοπράσινο κρυστάλλινο νερό. Το απόλυτο ταίριασμα ήχων και χρωμάτων ζωηρεύει τις αισθήσεις δίνοντας άλλο νόημα στα στοιχεία της φύσης. Η περιοχή της Αγίας Κόρης απέχει από τη Βροντού 5,5 χιλιόμετρα.
   Ο δρόμος ανηφορίζει χωρίς πολλούς ελιγμούς καταλήγοντας στους πρόποδες του Ολύμπου. Τόπος αναψυχής και προσκύνησης, πήρε το όνομα από το προσκύνημα που υπάρχει εκεί προς τιμή ενός άγνωστου κοριτσιού, που κέρδισε στη συνείδηση του λαού τον τίτλο της Αγίας. Μπροστά στα μάτια του επισκέπτη ξεδιπλώνονται τα σκαλιά,που οδηγούν στο ξωκλήσι δίπλα στο ρέμα. Στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με την παράδοση, στα χρόνια της τουρκοκρατίας βρήκε καταφύγιο ένα κορίτσι για να ξεφύγει από τα χέρια Τούρκου πασά. Εκεί πέθανε από τις ταλαιπωρίες η Αγία Κόρη.
   Τόπος γαλήνης, περισυλλογής και προσευχής, το εκκλησάκι της Αγίας Κόρης, χτισμένο στο βάθος της χαράδρας, περιμένει φιλικά τον επισκέπτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριος 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Δίου


Aγιος Βασίλειος

ΚΑΡΙΤΣΑ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
  Η περιοχή του Αγίου Βασιλείου βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και απέχει 5 χιλιόμετρα από την Καρίτσα. Ένας καινούριος ασφαλτόδρομος ενώνει το χωριό με την τοποθεσία αυτή. Το όνομα προέρχεται από το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου από το οποίο δυστυχώς δε σώζεται τίποτα. Μια όμορφη τοποθεσία, ένας ωραιότατος χώρος αναψυχής, δίπλα στο ρέμα του Ουρλιά, ακριβώς απέναντι από τη θέση Βελή απ' όπου ξεκινά το μονοπάτι για το φαράγγι. Στο λόφο πάνω από τον Aγιο Βασίλειο, στο Καστράκι, υπήρχε οχυρό της βυζαντινής εποχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Δίου


Πλατείες & κήποι

Πλατεία του Πλάτανου

ΛΙΤΟΧΩΡΟ (Κωμόπολη) ΠΙΕΡΙΑ

Πλατεία "του Τσίντζα το μπαϊρι"

Η πλατεία των ναυτικών με νεοκλασικά κτήρια.

Φαράγγια & Χαράδρες

Φαράγγι Ουρλιά

ΔΙΟΝ (Δήμος) ΠΙΕΡΙΑ
Ελικών το αρχαίο όνομα του ποταμού όπου, σύμφωνα με το μύθο, οι γυναίκες ξέπλυναν τα χέρια τους από το αίμα του λυράρη τραγουδιστή Ορφέα,τ ον οποίο δολοφόνησαν. Από τότε το ποτάμι χάθηκε στη γη και βγήκε στο Δίον, καθαρό πια, με το όνομα Βαφύρας. Για να διασχίσει κανείς το φαράγγι,θα πρέπει να πάρει το μονοπάτι που ξεκινάει από τη θέση Βελή, στο εκκλησάκι των Αγίων Κων/νου και Ελένης, πολύ κοντά στο Δίον. Μετά από μια ονειρική διαδρομή, σε λίγες ώρες θα φτάσει στη θέση Κορομηλιά σε υψόμετρο 950 μ.. Τα πυκνά δάση, οι λιμνούλες σε διάφορα επίπεδα και οι μικροί καταρράκτες εντυπωσιάζουν. Υπάρχει και η επιλογή να απολαύσει κανείς μια καταπληκτική διαδρομή 10 περίπου χιλιομέτρων, με υπέροχη θέα προς τα χωριά του Δήμου και τη θάλασσα,συνεχίζοντας με το αυτοκίνητο ως την Κορομηλιά. Η βατότητα του δρόμου τους θερινούς μήνες είναι πολύ καλή. Από εκεί το μονοπάτι συνεχίζει για την Πετρόστρουγκα και τις κορφές του Ολύμπου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Δίου


Φαράγγι του ποταμού Ενιπέα

ΛΙΤΟΧΩΡΟ (Κωμόπολη) ΠΙΕΡΙΑ
  Παντού στον Όλυμπο ο φυσιολάτρης και πεζοπόρος έχει πολλά να δει και να θαυμάσει. Παντού τον περιμένει η φυσική ομορφιά - σε πλαγιές, κορυφές και χαράδρες. Εκεί, όμως, όπου η Φύση έχει σκορπίσει με περισσότερη απλοχεριά και ποικιλία τις ομορφιές της είναι στο φαράγγι του ποταμού Ενιπέα, μια από τις ωραιότερες φυσικές περιοχές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
  Το φαράγγι, μήκους δέκα χιλιομέτρων, αρχίζει από την πασίγνωστη θέση Πριόνια, όπου βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού, και οι πηγές του ποταμού, περνάει βόρεια από το Λιτόχωρο και καταλήγει στη θάλασσα. Στο βάθος η κοιλάδα σχηματίζει εικόνες ανεπανάληπτης ωραιότητας με τα νερά του Ενιπέα να καταλήγουν σε μικρές λίμνες κι ύστερα να εξαφανίζονται απότομα σε υπόγειες καταβόθρες. Και μόνο το βουητό τους, καθώς πέφτουν από τους βράχους, αρκεί για να ζωντανέψουν οι μύθοι. Εδώ λουζόταν η πανέμορφη Λητώ, που την καταδίωξε η Ήρα πετροβολώντας την από το φαράγγι μέχρι την ακτή του Θερμαϊκού. Εδώ οι μαινάδες κατασπάραξαν τον Ορφέα και έριξαν το κεφάλι του στο βάραθρο.
  Από το φαράγγι περνάει το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4 - αυτό, που ξεκινάει από τα Πυρηναία Όρη στα ισπανογαλλικά σύνορα, διασχίζει τα βουνά της Ευρώπης στα ωραιότερα σημεία τους και καταλήγει στον Ταϋγετο της Λακωνίας και την Κρήτη.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λιτόχωρου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ