gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΕΤΡΙΤΣΙ Δήμος ΣΕΡΡΕΣ" .


Αξιοθέατα (2)

Ιστορικά μνημεία

Η αναμνηστική πλάκα στην Βυρώνεια

ΒΥΡΩΝΕΙΑ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
  Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βυρώνεια έγινε το 1913 η συνθηκολόγηση Ελλήνων και Βουλγάρων. Κάτω από έναν αιωνόβιο πλάτανο βρίσκεται η αναμνηστική πλάκα η οποία γράφει: "Βούλγαροι κατατροποθέντες / εζήτησαν ανακωχή. / Ενταύθα συνεργάσθησαν: Στρατηλάτης Βασιλεύς Κων/νος και Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος".
  Εδώ ο Βενιζέλος καθόρισε στις 14 Ιουλίου 1943, τους όρους της Συνθήκης του Βουκουρεστίου με τη βουλγαρική αντιπροσωπεία. Η καρέκλα δίπλα στο δέντρο είναι αυτή που χρησιμοπόιησε ο Βενιζέλος. Το στρατηγίο των Ελληνικών δυνάμεων βρισκόταν στο Χατζή-Μπεϊλίκ (σημερινή Βυρώνεια) όπου ακόμη και τώρα υπάρχει η σχετική μεταλική πινακίδα. Από το Χατζή-Μεϊλίκ θα περάσει ο Βενιζέλος πηγαίνοντας στο Βουκουρέστι όπου γίνεται η σύνταξη των εμπολέμων στην προσπάθειά τους να υπογράψουν ανακωχή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από ιστοσελίδα του Δήμου Πετριτσίου


Τα Οχυρά του Ιστίμπεϊ

ΚΕΡΚΙΝΗ (Βουνό) ΣΕΡΡΕΣ
  Στο όρος Μπέλλες βρίσκονται τα οχυρά του Ιστίμπεη. Τον Απρίλιο του 1941 έγινε εδώ η Μάχη των Οχυρών, οι έλληνες αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση, ηρωισμό και αυτοθυσία ενάντια στους ξένους κατακτητές. Στην Μάχη των Οχυρών τριακόσιοι πενήντα (350) Ελληνες στρατιώτες με 14 αξιωματικούς κράτησαν στο Ιστίμπεϊ, επί δύο μέρες, μια από τις καλύτερες Γερμανικές μεραρχίες, χωρίς καμία βοήθεια και προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Σήμερα, στον χώρο όπου έγινε η Μάχη των Οχυρών, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου η Μάχη των Οχυρών με παρουσία πολλών επισκεπτών (σχολεία, σύλλογοι παλαίμαχων πολεμιστών). Επίσης, παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων επισκέπτονται τον χώρο και αποτίνουν φόρο τιμής όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχει, τέλος, μπροστά από το οχυρό μουσείο με πλούσιο υλικό από τις μάχες των οχυρών. Η στρατιωτική μονάδα που εδρεύει στο Ν. Πετρίτσι προσφέρει ευγενέστατα ξενάγηση με προβολή ταινιών και επίσκεψη στις στοές όπου γράφτηκε η σύγχρονη ιστορία του έθνους μας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από ιστοσελίδα του Δήμου Πετριτσίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ