gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΛΑΜΩΤΗ Κωμόπολη ΧΙΟΣ" .


Αξιοθέατα (3)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο των Απολίχνων

ΑΡΜΟΛΙΑ (Χωριό) ΧΙΟΣ
  Μεγάλο και εντυπωσιακό κάστρο στην κορυφή ενός λόφου με υψόμετρο 220 μέτρα, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα υψόμετρα της Νότιας Χίου. Η θέση του είναι τέτοια που ελέγχει οπτικά τους κάμπους της Καλαμωτής και των Αρμολίων καθώς και τη θαλάσσια περιοχή της Κώμης.
  Είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα του νησιού και προκαλεί εντύπωση με το μέγεθός του και τους πολυάριθμους εσωτερικούς χώρους.
  Χτίστηκε το 1440 από τον Γενουάτη Νικόλαο Ιουστινιάνι κι έχει σχήμα τραπεζοειδές. Τα τείχη του είναι διπλά και είχε μικρούς αμυντικούς πύργους. Στο εσωτερικό του υπήρχαν δεξαμενές νερού και 62 δωμάτια.
  Στην περιήγησή μας μέσα στο κάστρο μπορούμε να δούμε τα ερείπια των δωματίων, τα απομεινάρια των αμυντικών πύργων με τις πολεμίστρες που βρίσκονται στο ανατολικό και δυτικό μέρος και μεγάλο μέρος από το καλοδιατηρημένο και αρκετά υψηλό νοτινό τείχος.
  Εξωτερικά και σε μεγάλη απόσταση από το τείχος διατηρείται αμυντικός περίβολος με μικρότερο ύψος, που προφανώς κατασκευάστηκε για να δυσκολεύει την προσέγγιση του εχθρού, αφού δίχως αυτό η πρόσβαση μέχρι τα κύρια τείχη θα ήταν αρκετά εύκολη, λόγω της σχετικής ομαλότητας της πλαγιάς.
  Αντίθετα, η από βορρά πρόσβαση είναι δυσκολότερη λόγω απόκρημνου βράχου. Στο βορειοανατολικό πύργο υπάρχουν μεγάλα τοξωτά παράθυρα τα οποία, πιθανώς κατά την κοινή πρακτική, χρησίμευαν ως είσοδοι με ανεμόσκαλες.
(Κείμενο: Γιάννης Μακριδάκης)
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου (2003).

Πύργοι

Zyvos Tower

ΚΑΛΑΜΩΤΗ (Κωμόπολη) ΧΙΟΣ
North of Kalamoti, there is a medieval tower called Zyvos which was destroyed by the earthquake of 1881. General meetings of the "Public of Mastic Villages" were held in this tower in which the representatives' election took place. Near the tower's remains, there is the Byzantine church of Panaghia of Sikelia that possesses exquisite ceramic decor and is dated to the 13th century.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ