gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΚΑΛΑ Κωμόπολη ΛΑΚΩΝΙΑ" .


Αξιοθέατα (2)

Θρησκευτικά μνημεία

Παλαιομονάστηρο

ΒΡΟΝΤΑΜΑΣ (Χωριό) ΣΚΑΛΑ
  Βόρεια από τη Σκάλα, στο δρόμο για το Γεράκι, στα δυτικά του μεγάλου οικισμού Βρονταμάς του Δήμου Σκάλας, ο Ευρώτας κυλάει τα νερά του στο βάθος ενός φαραγγιού, με τις καταπράσινες πλαγιές του να κόβονται ψηλά από πέτρινους όγκους.
  Εδώ, μέσα στα βράχια είναι χτισμένο το Παλαιομονάστηρο, του 12ου αιώνα, σπηλαιώδης ναός τρισυπόστατος - της Θεοτόκου, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Νικήτα - μνημείο θρησκευτικό και ιστορικό, ένας ακόμη χώρος υπέρτατης θυσίας της ελληνικής ψυχής στην ελευθερία. Εδώ κλεισμένοι πεντακόσιοι Βρονταμίτες, υπό την ηγεσία του παπα-Δημήτρη Παπαδημητρίου και του οπλαρχηγού Γιαννάκη Καραμπά, αρνήθηκαν να παραδοθούν στα στίφη του Αιγύπτιου Ιμπραήμ πασά, που κατέστρεφαν την Πελοπόννησο, προσπαθώντας να πνίξουν το απελευθερωτικό Αγώνα, που είχαν αρχίσει οι Έλληνες το 1821. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1825, αδυνατώντας να καταλάβουν τον οχυρό αυτό χώρο, οι πολιορκητές ανατίναξαν τον λόφο-οροφή του μοναστηριού και από τα ανοίγματα έκαψαν ζωντανού όλους τους έγκλειστους.
  Οι μνήμες εκείνης της θυσίας κυριαρχούν στο ιερό αυτό μνημείο, το τρίτο μετά το Κιούγκι και το Αρκάδι μνημείο ηρωισμού και αυτοθυσίας, που δίνει παράλληλα τη δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει τις μοναδικές τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, που διακοσμούν το εσωτερικό του. στις 15 Σεπτεμβρίου, του Αγίου Νικήτα, ο Δήμος Σκάλας τελεί στον τόπο της θυσίας μνημόσυνο στη μνήμη των ηρώων Βρονταμιτών. Στον οικισμό Βρονταμάς διατηρείται οικία σε σχέδιο του μεγάλου Βαυαρού αρχιτέκτονα Τσίλερ.
(κείμενο: Σωτήρης Μπακανάκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Λακωνίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ