gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΝΟΡΜΟΣ Χωριό ΚΑΛΥΜΝΟΣ" .


Αξιοθέατα (3)

Βυζαντινοί οικισμοί

Ο οχυρωμένος οικισμός Γαλατιανής

ΑΡΓΙΝΩΝΤΑ (Οικισμός) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Γύρω από τη βουνοκορφή της Γαλατιανής (υψ. 589 μ.), που υψώνεται στα ΒΔ του παράλιου οικισμού των Αργινωντών, σώζονται τ' απομεινάρια ενός οχυρωμένου βυζαντινού οικισμού. Αυτός καλύπτει μεγάλη έκταση, από το σημείο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Γαλατιανής, μέχρι και τη γειτονική ΒΔ κορυφή.
  Ισχυρό τείχος πάχους 1,60 - 2 μ., κτισμένο από αργολιθοδομή και συνδετικό ασβεστοκονίαμα, περιβάλλει τον οικισμό από τη νότια και δυτική πλευρά, τις μόνες από τις οποίες είναι δυνατή η πρόσβαση. Από τη βόρεια και την ανατολική πλευρά ο χώρος προστατεύεται από ψηλούς γκρεμούς. Στα ΝΑ του τείχους υπάρχει διαμόρφωση πύλης.
  Τα σπίτια του οικισμού σώζονται σε κατάσταση θεμελίων. Καλύτερα διατηρείται η μία από τις δύο μεγάλες κτιστές καμαροσκεπείς υδατοδεξαμενές του. Σε όλη την περιοχή υπάρχει πληθώρα επιφανειακής κεραμικής, άβαφης με λεπτές εγχάρακτες γραμμές και λίγα δείγματα εφυάλωσης.
  Ο οχυρωμένος οικισμός της Γαλατιανής ιδρύθηκε κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα, εξαιτίας των θαλάσσιων επιδρομών των Αράβων, οι οποίοι λεηλατούν τις παράλιες περιοχές του Αιγαίου αυτήν την εποχή. Είναι δηλαδή σύγχρονος με τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Τέλενδο και με το φρούριο του Καστελλιού, με τα οποία και έχει οπτική επαφή, λόγω της θέσης του. Η ζωή του οικισμού της Γαλατιανής συνεχίζεται μέχρι τους μεσοβυζαντινούς χρόνους, όπως δείχνει η λιγοστή εφυαλωμένη κεραμική από το χώρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Θρησκευτικά μνημεία

Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγίου Νικολάου

ΣΚΑΛΙΑ (Οικισμός) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Στα νότια του σημερινού οικισμού των Σκαλιών και σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
  Από αυτήν διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση οι τοίχοι του ανατολικού τμήματός της. Το δυτικό τμήμα της δε σώζεται, έτσι δεν γνωρίζουμε το ακριβές μήκος της. Το εξωτερικό πλάτος της βασιλικής είναι 16,50 μ. ενώ το ορατό μήκος της 16,70, χωρίς την αψίδα του Ιερού Βήματος.
  Στα βόρεια της αψίδας υπάρχει προσκολλημένο ορθογώνιο διαμέρισμα, το οποίο επικοινωνεί με τον υπόλοιπο ναό μέσω θύρας, διαθέτει όμως και εξωτερική είσοδο. Αυτό διέθετε και όροφο, όπως μαρτυρούν οι δοκοθήκες του μεσοπατώματος.
  Κατά τους βυζαντινούς χρόνους ανεγέρθηκε στο χώρο του Ιερού Βήματος το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ενώ στα νεότερα χρόνια ο υπόλοιπος εσωτερικός χώρος της βασιλικής χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο. Από τα αρχιτεκτονικά της μέλη σώζεται μόνο ένας μαρμάρινος αμφικιονίσκος παραθύρου, ξαναχρησιμοποιημένος ως υπέρθυρο του βυζαντινού ναϋδρίου.
  Η βασιλική παρουσιάζει ομοιότητες με τη βασιλική της Αναστάσεως στη Ρίνα του Βαθύ Καλύμνου. Και οι δύο διαθέτουν ορθογώνιο διαμέρισμα (Πρόθεση) βόρεια της αψίδας και χρονολογούνται στον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Σπήλαια

Σπηλιά Σκαλιών

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ