gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΔΕΣΚΑΤΗ Δήμος ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Αξιοθέατα (5)

Θρησκευτικά μνημεία

Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Στη διαδρομή προς τη Δεσκάτη, μετά το χωριό Παλιουριά, στις πλαγιές τους όρους Μπουνάσια, βρίσκεται η μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Από το συγκρότημα έχουν καταστραφεί η δυτική, η ανατολική και η νότια πλευρά. Μόνο η διώροφη βόρεια πτέρυγα με τα κελιά σώζεται σε καλύτερη κατάσταση. Ωστόσο, το μοναστηριακό συγκρότημα δεσπόζει πάνω στο πλάτωμα της νότια πλευράς των Καμβουνίων με το φρουριακό του χαρακτήρα. Το καθολικό της μονής στη σημερινή του μορφή είναι ένας ναός αθωνικού τύπου που χτίστηκε το 1816, όπως διαβάζουμε στην ανάγλυφη επιγραφή του δυτικού θυρώματος. Το μοναστήρι, όμως, είναι παλιότερο. Μνημονεύεται σε χειρόγραφο της βιβλιοθήκης της Μονής Ολυμπιώτισσας του έτους 1601. Κάηκε, τουλάχιστον δύο φορές και μαζί μ' αυτό και τα γραπτά του μνημεία. Στο ναό υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και σημαντικά λιθανάγλυφα στις όψεις και συγκεκριμένα στη δυτική είσοδο και στις δύο κόγχες του ναού, τη βόρεια και τη νότια.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Αγιος Αθανάσιος

ΠΑΝΑΓΙΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Εξω από το χωριό Παναγιά, βρίσκεται η μικρή μονόχωρη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με τοιχογραφίες του 1532. Το μικρό ύψος του ναίσκου περιόρισε το εικονογραφικό πρόγραμμα σε μία μόνο ζώνη. Ομως, η εξαιρετική ποιότητα καθιστά το σύνολο αυτό της ζωγραφικής ένα από τα πλέον αξιόλογα του 16ου αι. στη Δυτική Μακεδονία.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Παναγία Τορνικίου

  Σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων από το χωριό Παναγιά βρίσκεται η μονή της Παναγίας Τορνικίου. Το καθολικό της είναι διώροφο. Το ισόγειο και ο όροφος είναι μονόχρωμες καμαροσκέπαστες εκκλησίες. Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας του ορόφου αποτελούν το παλιότερο γνωστό σύνολο του εργαστηρίου της Καστοριάς και χρονολογούνται στα 1481-2. Η ζωγραφική στο ισόγειο οφείλεται στο ζωγράφο Πάνο από τα Γιάννενα (1728-1730).
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Αξίζει κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου (1850) μέσα στο χωριό. Οι εικόνες της και το τέμπλο έχουν μεταφερθεί στην μεταγενέστερη ομώνυμη εκκλησία, ακριβώς δίπλα από την παλιά, γιατί η τελευταία ήταν σε άσχημη κατάσταση και χρειάστηκε να επέμβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία για να την αναστηλώσει.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Σπήλαια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ