gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΕΝΤΖΙΟ Δήμος ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Αξιοθέατα (3)

Γέφυρες

Γεφύρι του Κέντρου

ΚΕΝΤΡΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  50 μ. από το χωριό Κέντρου, μικρό πέτρινο γεφύρι.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δάση

Τα Βέντζια

ΒΕΝΤΖΙΟ (Δήμος) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Τα Βέντζια είναι μια περιοχή με ήπιο ανάγλυφο απλωμένη στα πόδια του σκοτεινόχρωμου Βούρινου. Η βλάστηση στην πλευρά αυτή του Βούρινου είναι φτωχή και απαρτίζεται από αραιούς θάμνους, κυρίως πυξάρια και κέδρα και μερικές σκόρπιες βελανιδιές. Οι λίγες ορεινές εξάρσεις που εμφανίζονται μέσα στην περιοχή των Βεντζίων (Κίσσαβος 1.097 μ., Φακιόλια 1.116 μ., Ανάληψη 1.125 μ.) ανήκουν στο σώμα του Βούρινου, ξεκομμένες από αυτόν με τις παχιές στρώσεις της μολάσσας. Νότια από τα Βέντζια από την απέναντι μεριά του Αλιάκμονα, απλώνεται η ομαλή και εύφορη Φιλουριά, με τον έντονο γεωργικό χαρακτήρα και τα περισσότερα ποτιστικά χωράφια του νομού. Προς τα εδώ χαμηλώνουν και τα Χάσια δημιουργώντας ένα ομαλό πέρασμα προς τη Θεσσαλία, από το οποίο διέρχεται και ο οδικός άξονας Καλαμπάκας - Γρεβενών.
  Σ' ολόκληρη τη ζώνη της μολάσσας τη φυσική βλάστηση αποτελούν οι βελανιδιές, που τις συναντούμε κυρίως σε παρεμνοφυή μορφή, αποτέλεσμα της μακρόχρονης εκμετάλλευσής τους για καυσόξυλα. Μεγάλο μέρος των δασών αυτών έχει μετατραπεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κυρίως σταροχώραφα. Συστάδες και δάση βελανιδιών υπάρχουν ως επί το πλείστον στους άξονες των ρεματιών ή σε πλαγιές με αρκετή κλίση. Τα πιο εκτεταμένα δρυοδάση διατηρούνται στην περιοχή των Χασίων και στις παρυφές της Πίνδου. Στα δρυοδάση βρίσκουν τροφή μια σειρά θηλαστικών και πουλιών. Αρκούδες, αγριογούρουνα, μυωξοί, ποντίκια, κίσσες, τρώνε τα θρεπτικότατα βελανίδια, ενώ από τα μυριάδες ασπόνδυλα που αποσυνθέτουν την οργανική ύλη που συσσωρεύεται στο έδαφος τρέφονται πολλά μικροπούλια και μικρά θηλαστικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι άφθονες ρεματιές της ζώνης αυτής γιατί αποτελούν τους πιο αδιατάραχους φυσικούς άξονες που είναι πολύτιμοι για την διατήρηση της άγριας ζωής και σαν βιότοποι της πανίδας που συνδέεται με τα νερά: αμφίβια, νερόφιδα, βίδρες, παρυδάτια πουλιά.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Πύργοι

Κούλια

ΑΓΑΛΑΙΟΙ (Οικισμός) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Στους Αγαλαίους, έναν οικισμό 1.5 χλμ Β του Κέντρου, υπήρχε η μεγάλη «Κούλια» (= φρούριο, πύργος), απ' όπου διοικούνταν ολόκληρο το τούρκικο τσιφλίκι των 24 χωριών των Βεντζίων.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ