gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΣΑΜΑΡΙΑ Εθνικός δρυμός ΧΑΝΙΑ".


Αξιοθέατα (3)

Φαράγγια & Χαράδρες

Φαράγγι Σαμαριάς

  Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μακρύτερο στην Ευρώπη με συνολικό μήκος 18 χιλιόμετρα. Το πλάτος του φαραγγιού κυμαίνεται από 150 μέτρα στο φαρδύτερο σημείο μέχρι 3 μέτρα στο στενότερο. Έχει κηρυχθεί εθνικός δρυμός για να προστατευτεί η σπάνια χλωρίδα και πανίδα του. Το περπάτημα μέσα στο φαράγγι χρειάζεται 6 έως 8 ώρες και παρ' όλο που ο δρόμος είναι κατηφορικός, είναι απαραίτητο να έχετε δυνατά και βολικά παπούτσια και κάποια φυσική αντοχή.
Το φαράγγι αρχίζει από το Ξυλόσκαλο, το οποίο όπως υπονοεί και το όνομά του είναι μια ξύλινη σκάλα που βοηθάει τη γρήγορη κατάβαση. Το μονοπάτι μετά ακολουθεί την κοίτη του ποταμού κατά μήκος ενός πανέμορφου δάσους με ψηλά δέντρα και καταπληκτική θέα. Στην άκρη κοντά στη μικρή εκκλησούλα του Αγίου Νικολάου μπορείτε να αναπαυθείτε για λίγα λεπτά και να απολαύσετε τη θέα, πριν συνεχίσετε. Τα βουνά υψώνονται επιβλητικά φτάνοντας σε ύψος πάνω από 2.000 μέτρα από τη θάλασσα. Το ωραιότερο μέρος της διαδρομής είναι οι Σιδερόπορτες, όπου οι δύο πλευρές του φαραγγιού απέχουν μόνο 3 μέτρα και έχουν ύψος 600 μέτρα. Η θάλασσα φαίνεται γαλάζια στο βάθος του ορίζοντα.
H Αγία Ρουμέλη απλώνεται στο τέλος του φαραγγιού. Από κει τα καραβάκια σας μεταφέρουν στη Χώρα Σφακίων απ' όπου τα λεωφορεία επιστρέφουν στα Χανιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


  Το μεγαλύτερο, επιβλητικότερο και ομορφότερο φαράγγι, όχι μόνο στα Χανιά αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι αυτό της Σαμαριάς. Γι' αυτό άλλωστε είναι και το πλέον γνωστό διεθνώς και το πλέον επισκέψιμο, αφού έχουν την τύχη να το διαβαίνουν πάνω από τριακόσιες χιλιάδες φυσιολάτρες κάθε χρόνο. Είναι ένα θαυμαστό τοπίο, με σπάνιους γεωμορφικούς σχηματισμούς. Μοναδικός βιότοπος με ξεχωριστή σε πλούτο χλωρίδα και πανίδα και μια πλούσια μυθολογία που φθάνει ως τα προϊστορικά χρόνια και ιστορία πολυτάραχη στα δύσκολα για την Κρήτη χρόνια.
  Ανακηρύχθηκε ως Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων Κρήτης το έτος 1962 και μέχρι τότε στο χωριό της Σαμαριάς, στο κέντρο του φαραγγιού, κατοικούσαν ακόμη δυο-τρεις οικογένειες Σφακιανών, ασχολουμένων κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία.
  Καλύφθηκε τότε έκταση 48.500 στρεμμάτων ενώ σήμερα προωθείται η επέκταση του Δρυμού σε 250.000 στρέμματα που θα συμπεριλάβουν και το πλέον αξιόλογο τμήμα των Λευκών Ορέων.
  Έχει βραβευθεί:
•Το 1971 με το Εθνικό δίπλωμα προστασίας της φύσης
•Το 1973 ανακηρύχθηκε ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
•Το 1979 του απονεμήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα, Α' κατηγορίας, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, που μέχρι τώρα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια. Έγινε δηλαδή απονομή και τα έτη 1984, 1989,1994 και 1999.
  Το μήκος της διαδρομής του, στα όρια του Δρυμού είναι 12.800 χιλιόμετρα και στη συνέχεια η απόσταση ως την παραλιακή Αγία Ρουμέλη είναι ακόμα 3.200 χιλιόμετρα.
  Είναι επισκέψιμο συνήθως από την 1η Μαΐου μέχρι τέλος Οκτωβρίου, εκτός αν υπάρξουν δύσκολες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν φυλάκια της Κρατικής Υπηρεσίας (Δασικής) στην είσοδο του Φαραγγιού, στον οικισμό Σαμαριάς και στην έξοδο του Δρυμού. Επίσης το φαράγγι παρέχει υπηρεσίες γιατρού. Στην Αγία Ρουμέλη υπάρχει και ελικοδρόμιο.
  Έχει πολλά στενώματα που έχουν ονομαστεί “πόρτες”, αλλά το στενότερο, η “Σιδερόπορτα”, έχει πλάτος μόνο τρία μέτρα ενώ το κατακόρυφο ύψος στις εκατέρωθεν πλευρές φθάνει από 300 μέχρι τα 700 μέτρα. Σε πολλά σημεία περνάτε πάνω από το ποτάμι του φαραγγιού με μικρά ξύλινα γεφυράκια.
(Κείμενο: Αντώνης Πλυμάκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ