gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Πόλη ΛΑΣΙΘΙ".


Αξιοθέατα (5)

Παραδοσιακοί οικισμοί

Τούρκικη περιοχή

  Το 1647 η πόλη κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Απομεινάρια τουρκικής κατοχής είναι ακόμα ορατά στην παλιά πόλη κοντά στο λιμάνι. Τέτοια απομεινάρια είναι τα ερείπια ενός τουρκικού σιντριβανιού μπροστά από ένα εγκαταλειμμένο τζαμί.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Καλές

  Το φρούριο που κτίστηκε από τους Ενετούς - ο γνωστός "Καλές των Ιεραπετριτών"- έχει ανεγερθεί πάνω στο πιο νότιο μώλο του αρχαίου λιμανιού προς την πλευρά της "Σαρακήνας" και είναι από τα μνημεία εκείνα του παρελθόντος, που η γερή του κατασκευή σε συνάρτηση με τη χρησιμότητα του μέχρι τα τελευταία χρόνια του περασμένου αιώνα το έκαναν να διατηρηθεί μέχρι σήμερα για να θυμίζει δύσκολες για το Εθνος μας εποχές, αλλά και να προβληματίζει και να διδάσκει τους νεώτερους για την αποφυγή λαθών του παρελθόντος.
  Η ανέγερσή του είναι πολύ πιθανό να άρχισε γύρω στα 1212, όπως ισχυρίζεται και ο αρχαιολόγος L. Mariani, από τον Γενοβέζο πειρατή Πεσκατόρε και έκτοτε συνδέθηκε με την ιστορία της πόλης. Το 1631 ο Monanni, γράφοντας για το φρούριο της Ιεράπετρας, αναφέρει ότι "είχε ζωή 400 ετών", άρα τα πρώτα χρόνια του 13ου αιώνα θα έγινε η κατασκευή του.
  Το πρώτο όμως επίσημο στοιχείο είναι ότι στις 13 Απριλίου του 1307, σε επίσημο έγγραφο της Ενετικής Γερουσίας, αναφέρεται, η κατασκευή φρουρίου στην Ιεράπετρα. Η επόμενη αναφορά στο φρούριο γίνεται τον 16ο αι. και ο "Sammicheli" επιβλέπει την επισκευή του ύστερα από τον φοβερό σεισμό του 1508 και τις τουρκικές επιδρομές. Φαίνεται όμως ότι οι ζημιές ήταν πολύ σοβαρές και δεν έγιναν οι επιδιορθώσεις που χρειάζονταν. Το 1625 ο κυβερνήτης Gerolamo Trevisan διατάσσει νέες επισκευές.
  Το 1647, που η Ιεράπετρα έπεσε στα χέρια των Τούρκων, το φρούριο, παρά τις ταλαιπωρίες του από τον πόλεμο διατηρήθηκε για τους αμυντικούς σκοπούς των κατακτητών και παρά το ότι έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις κρατήθηκαν και αρκετά ενετικά στοιχεία.
  Η σημερινή του ονομασία "Καλές" ασφαλώς είναι παραφθορά της τουρκικής λέξης "κούλες", που σημαίνει πύργος.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Βενετικό Κάστρο & Λιμάνι

  Οι Βενετοί έχτισαν το κάστρο και το λιμάνι, το οποίο διεύρυναν και ενίσχυσαν το 1626. Το κάστρο πρόσφατα αναστηλώθηκε από την πολιτεία.

Θρησκευτικά μνημεία

Τουρκικό τζαμί

Ενα παμπάλαιο Τζαμί και η Ισλαμικού τύπου Κρήνη του, χαρακτηριστικό απομεινάρι των πρώτων Ισλαμικών χρόνων, έχουν θαυμάσια διατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Οικίες

Σπίτι Ναπολέοντα

  Ηταν Ιούλιος του 1798, όταν ο στόλος του Ναπολέοντα κατά την πορεία του προς την Αίγυπτο, για την εκστρατεία του κατά των Μαμελούκων, αγκυροβόλησε στα ανοιχτά της Ιεράπετρας και ο Βοναπάρτης φιλοξενήθηκε από μια οικογένεια στην πόλη. Το παλιό κρητικό σπίτι στην "Κάτω Μερά" διατηρεί ακόμη την ανάμνηση της ιστορικής επίσκεψης.
  Είναι θρύλος ή πραγματικότητα το ότι ο Ναπολέων, στάθμευσε στην Κρήτη και πέρασε μια νύκτα στην Γεράπετρα χωρίς να δηλώσει την ταυτότητα του παρά την άλλη μέρα το πρωί με λακωνικό σημείωμα στο μαξιλάρι του, όταν ήδη είχε αποπλεύσει; Το σημείωμα γραμμένο στα γαλλικά έγραφε επί λέξει:
  "Αν θέλετε να μάθετε ποιος ήταν ο ξένος σας, μάθετε ότι είμαι ο Ναπολέων Βοναπάρτης".
  Το σπίτι που φιλοξενήθηκε ο Ναπολέων δείχνεται σήμερα με καμάρι από τους Γεραπετρίτες σε κάθε περαστικό ξένο, που έχει ή δεν έχει ακουστά την πιο πάνω ιστορία. Βρίσκεται στην παλιά πόλη, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και έχει αναστηλωθεί από την Αρμόδια Υπηρεσία. Είναι ιδιοκτησία του Δήμου Ιεράπετρας, που το αγόρασε από τον τελευταίο κληρονόμο Χαρίδημο Τζωρτζακάκη απόγονο της κόρης του Περουλιού, Ευγενίας. Μακριά από τις ιστορικές έριδες και τις επιστημονικές συζητήσεις, όποια και αν θα είναι η τελεσίδικη επιστημονική αλήθεια, ο Γεραπετρίτης δε θα πάψει ποτέ να καμαρώνει για το μεγάλο φιλοξενούμενο του συντοπίτη του και να δείχνει το σπίτι του Περουλιού, που δεν το βρίσκεις αλλιώς σήμερα παρά σαν το "το σπίτι του Ναπολέοντα".
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ