gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΜΕΛΙΔΟΝΙ Χωριό ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΣ".


Αξιοθέατα (3)

Σπήλαια

Σπηλιά Μελιδονίου

Η ανασκαφική έρευνα που διενεργείται στο σπήλαιο του Μελιδονίου έχει βεβαιώσει ότι το σπήλαιο δεν έπαψε να χρησιμοποιείται και να αποτελεί λατρευτικό κέντρο από τα πρώιμα νεολιθικά χρόνια έως και τα ρωμαϊκά. Σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία είναι συνδεδεμένο με τη λατρεία του Ερμή. Το σπήλαιο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στα νεώτερα χρόνια, κυρίως δε στην τουρκοκρατία όταν 370 κάτοικοι του Μελιδονίου πολιορκημένοι από τους Τούρκους πέθαναν από ασφυξία μέσα στο σπήλαιο τον Ιανουάριο του 1834. Στο ηρώο που βρίσκεται στον πρώτο θάλαμο του σπηλαίου φυλάσσονται τα οστά τους. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο.

  Η Σπηλιά του Μελιδονίου βρίσκεται περίπου 1.800 μέτρα βορειοδυτικά του χωριού και παρουσιάζει ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών της ευρημάτων, μερικά από τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου. Η σπηλιά ήταν το μυθικό σπίτι του Τάλω, του μπρούτζινου γίγαντα που προστάτευε την Κρήτη από τους εχθρούς της, κάνοντας το γύρο της δύο φορές την ημέρα. Ο μύθος λέει ότι η Μήδεια έβγαλε το καρφί που έκλεινε τη μοναδική φλέβα του, με συνέπεια ο Τάλως να πεθάνει από αιμορραγία. Το σπήλαιο ήταν χώρος λατρείας, αφιερωμένος στον Ταλαίο Ερμή κατά τα Κλασικά Χρόνια. Στη σπηλιά αυτή διαδραματίστηκε ένα τραγικό γεγονός το 1824, κατά τη διάρκεια της Τουρκικής κατοχής. Τρακόσιοι σαράντα άντρες και γυναικόπαιδα είχαν πεθάνει από ασφυξία εκεί γιατί αρνήθηκαν να παραδοθούν στους Τούρκους, οι οποίοι άναψαν φωτιά στην είσοδό της. Μια πλάκα μνημονεύει το γεγονός αυτό, δίπλα σ' ένα κοινό τάφο που υπάρχει στη σπηλιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ