gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΝΕΑ ΤΡΙΓΛΙΑ Κωμόπολη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ".


Αξιοθέατα (2)

Κρήνες

Βυζαντινή Κρήνη

  H Βυζαντινή Κρήνη είναι χτισμένη στον αυλόγυρο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, η οποία βρίσκεται δυτικά και στα όρια του οικισμού Ν.Τρίγλιας. Πρόκειται για μια λαξευμένη "στέρνα" σε με μια πηγή με τρεχούμενο νερό και με πολύ ιδιαίτερη γεύση, μάλλον ξινή, από την οποία πήρε και την ονομασία της η βρύση "ξινή". Στην περιοχή προφανώς υπήρχαν βυζαντινοί οικισμοί, άλλωστε σε βυζαντινές πηγές αναφέρεται η ύπαρξη του χωριού Κρήνη. Στην περιοχή υπάρχει και ένα εκκλησάκι με αγίασμα που προσελκύει πολλούς πιστούς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Τρίγλιας


Κτίρια

Μετόχι

  Το Μετόχι είναι ένα κτίριο 600τ.μ. κτισμένο με πέτρα στο παλιό χωριό «Σουφλάρι» στο βόρειο άκρο του οικισμού. Είναι καλογερικό κτίσμα της μονής Βατοπεδίου και χρονολογείται στις αρχές του αιώνα μας, συγκεκριμένα σύμφωνα με επιγραφή στην είσοδό του κτίσθηκε ή μάλλον συμπληρώθηκαν κτίσματα το 1909 μια που όπως φαίνεται ο πύργος που φαίνεται μπροστά από το κύριο κτίσμα είναι πολύ παλαιότερος. Σε μικρή απόσταση από εκεί υπάρχει και ο ιερός Ναός του Αγ. Αθανασίου, ο οποίος είναι εξίσου παλιός με ένα καμπαναριό που σώζεται από τον περασμένο αιώνα. Σ' όλη την περιοχή υπήρχε έντονη η παρουσία του Αθωνικού μοναχικού στοιχείου κατά τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους αλλά και κατά την τουρκοκρατία με πλήθος κτίσματα, πύργους και μετόχια διάσπαρτα σ' όλη την περιοχή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Τρίγλιας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ